TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Anmeldelse The White Lotus, sesong 2

Pinlighetene fortsetter

Vi har forflyttet oss fra tropiske Hawaii til pittoreske Sicilia, men grunnpremisset videreføres.

forfatter
Publisert 29.10.22 - 00:01
Karakter
Drama
The White Lotus, sesong 2

Ser vi bort i fra den fabelaktige House of the Dragon, så er det relativt langt mellom seriehøydepunktene hos HBO Max om dagen. Men nå som sesong 1 av Targaryen-sagaen nylig er avsluttet kan vi se frem til en serie av et helt annet kaliber.

En av fjorårets definitivt beste TV-serier tok for seg det tilsynelatende «kompliserte» livet til søkkrike, hvite amerikanere på en av Hawaiis flotteste luksusresorter: The White Lotus.

Vi møtte forsmådde, bortskjemte, til dels virkelighetsfjerne amerikanere som fikk Hawaiiferien ødelagt av bagateller, druknet seg i selvmedlidenhet eller smålige familiekrangler. En umake gjeng jetsettere under drømmeferien på den smaragdgrønne paradisøyen Maui. Det de hadde til felles var sin superrikdom, og generelle misnøye med livet, familien – og seg selv.

Les også Stakkars rike, hvite privilegerte HBO-serien tar et fascinerende blikk på virkelighetsfjerne rikfolks forhold til medmennesker, og samfunnet generelt.

Serieskaper Mike White hadde sett for seg, og planlagt, serien som en frittstående miniserie. Men, som det så fint heter: «Due to popular demand» ble serien fornyet.

 

Denne runden befinner vi oss ikke lenger på Hawaii, men på The White Lotus-resort på mafiaøyen Sicilia, helt nederst i støvelen i solvarme, sjarmerende Italia. Den eneste av de ledende skuespillerne som returnerer er den nevrotiske, lidende, virkelighetsfjerne, sterkt alkoholiserte (men akk så bisart fornøyelige) Tanya McQuoid (Jennifer Coolidge).

I andreseseongen får vi nærmest postkortbildet av et særdeles pittoresk og sjarmerende Sicilia. Med små, trange bakgater, fortausrestauranter, pasta, romantikk; og vi får vandre i fotsporene til Vito Corleone (Al Pacino i Gudfaren). Veldig vakkert og ofte småhumrende morsomt, men wow-faktoren uteblir.

The White Lotus sesong 2 3
The White Lotus, sesong 2 (Foto: HBO Max)

I sentrum for drama, og forviklinger, står den amerikanske familien Di Grasso, som tar med sin «sjarmerende» farfar (F. Murray Abraham) tilbake til familierøttene på den sicilianske landsbygda, samt det overfladiske rikmannsparet Sullivan (som hverken ser på nyheter, leser bøker eller stemmer ved valg), som har drasset med seg venneparet Spiller på luksusferie.

Men, til tross for at førsteseongen foregikk i det landet vi ofte ser på som kunstig, tilgjort og opptatt av fasade, så virker dessverre sesong 2 mer konstruert og påtvunget dramatisert. Vi aner nok hint av idétørke.

Les også Grovt utnyttet? Sverter regissør Andrew Dominik tidenes mest berømte sexbombe på det groveste?

Det er ikke like mye personlig som står på spill for persongalleriet denne runden. Far Di Grasso (Michael Imperioli) har kjørt familielivet sitt rett i grøfta, takket være at han ligger med enhver ungpike han kommer over – en oppførsel han er frekk nok til å klandre sin uforbederlige skjørtejeger av en far for. Som «kontrast» til sine mannlige rollemodeller har sønnen (Adam DiMarco) blitt et gudsord fra landet, som gjør sitt ytterste for å fremstå politisk korrekt og ikke plage/krenke det svake kjønn.

Familien er ikke like føkket, sosialt inkompetente og menneskelig fascinerende som Mossbacher-gjengen (fra sesong 1). Både konfliktene internt i familien, og farens såkalte sexavhengighet blir både forutsigbar og lettere oppkonstruert.

The White Lotus sesong 2 4
The White Lotus, sesong 2 (Foto: HBO Max)

Samtidig vier White de to eskortepikene, Lucia og Mia, en altfor sentral plass. Synd, for de, sitt vakre ytre til tross, er ikke veldig interessante personer; der de villig lar rike turister bruke de yppige kroppene sine for å kunne kjøpe seg flotte design-kjoler. At den uptighte resepsjonisten Valentina fritt lar dem mingle blant gjestene fremstår smått underlig, men er noe vi kan leve med.

Dynamikken mellom det, tilsynelatende, perfekte Sullivan-paret og de mer introverte herr og fru Spiller (som både mangler livsglede og sexlyst) er sesongens drivende enigma. De hater å tilbringe tid sammen, elsker å påpeke «motpartens» mangler og skavanker, og skjuler sine egne, åpenbare menneskelige feil. Selvsagt sprekker fasaden og det perfekte ytre avdekkes som et eklatant overfladisk spill for galleriet. Herlig!

The White Lotus sesong 2 11
The White Lotus, sesong 2 (Foto: HBO Max)

Tom Hollander er en drivende god skuespiller som vi hadde store forhåpninger til da vi så han var castet. Men hans gjeng med outrerte homo-skruller blir i overkant karikerte – og dermed også en skuffende motsats til serienes største tristesse, selvmedlidenhetens gudinne, Tanya. Rett og slett mindre subtilt.

Så kan det også tilføyes at førstesesongen faktisk fikk litt hjelp av koronapandemiens begrensninger, med påfølgende lockdown og sosial avstand. Hele uken de steinrike gjestene befant seg på luksusresorten, holdt de seg stort sett innenfor hotellets område. Noe som tilførte plottet en boble-stemning, der man var innstengt i sin egen, selvsentrerte verden.

The White Lotus sesong 2 1 The White Lotus sesong 2 2 The White Lotus sesong 2 6 The White Lotus sesong 2 7 The White Lotus sesong 2 9 The White Lotus sesong 2 10
<
>
The White Lotus, sesong 2 (Foto: HBO Max)

Vi lar oss fortsatt forføres inn i den smått absurde verden til karakterer som kun tenker på seg og sitt. Konfliktene, og komplikasjonene som kommer i kjølvannet, er fornøyelig og fascinerende. Men vi aner at manuskriptet har kommet mer av plikt enn en genuin original idé – som var tilfellet med førstesesongen. Under tvil strekker vi oss til 4 svake, smått skuffende, stjerner.

Anmeldelsen er basert på de 5 første (av 7) episodene. Mandag den 31. oktober kan du strømme sesong 2 av The White Lotus på HBO Max.

The White Lotus sesong 2 12
The White Lotus, sesong 2 (Foto: HBO Max)

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • HBO Max
 • Release: 31. oktober 2022
 • Regi: Mike White
 • Med: Jennifer Coolidge, F. Murray Abraham, Michael Imperioli, Jon Gries, Tom Hollander, Aybrey Plaza, Theo James, Adam DiMarco, Sabrina Impacciatore, Meghann Fahy, Will Sharpe, Beatrice Grannò, Haley L. Richardson, Simona Tabasco, Leo Woodall
 • Genre: Drama
 • Land: USA
 • År: 2022
 • Tid: 7:00 t.
 • Karakter: 4
IMDB Rating
The White Lotus Comedy, Drama | July 11, 2021 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
Annonse
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Svensk krim fra Disney Disney lager serie ut av den svenske krimsuksessen Koke bjørn.
Fungerer Willow-magien i 2022? Disney forsøker å puste nytt liv i 1980-talls klassikeren.
Kommer allerede i desember! SkyShowtime slipper i dag ny trailer til Taylor Sheridan-serien 1923 - og fremskynder premieredatoen!
Stallone med fornøyelig comeback Sly Stallone gjør et mer enn anstendig comeback som seriøs skuespiller i en ujevn mafiakomedie.
Ny dansk Netflix-serie har premiere 5. januar 2023 Serien er på seks episoder. Blant de medvirkende er Zlatko Buric, Mikael Bertelsen og Mads Brügger.
Den sterkeste sesongen! Med tredje runde av komisosialdramaet Pørni, leverer Steenstrup sin sterkeste sesong.
Følg Lyd & Bilde