TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Anmeldelse Blonde

Glamoursøkelysets grimme bakside

Sverter regissør Andrew Dominik tidenes mest berømte sexbombe på det groveste?

forfatter
Publisert 03.10.22 - 16:31
Karakter
Drama
Blonde

Brad Pitt som produsent og Andrew Dominik som regissør, serverer oss den usminkede historien om glamourmodellen og filmstjernen Marilyn Monroe. Det sjokkerende filmanuset er skrevet av Dominik, som igjen har basert det på romanen til Joyce C. Oates.

Og akkurat nå herjer debatten (blant Netflix-seere og kritikerne) om Dominiks kontroversielle film om det brogete livet til ikonet Marilyn Monroe er et overgrep mot hennes ettermæle, eller om filmen skildrer overgrep som faktisk ble begått mot sexbomben i hennes levetid (1926-1962).

Om ikke Marylin Monroe (Ana de Armas) var den første superkjente pinup-modellen, så troner blondinen (som egentlig var brunette) definitivt som den største av dem alle; selv i dag der hun kjemper om tabloidenes spalteplass mot giganter som Kate Upton, Emily Ratajkowski og Kim Kardashian.

 

60 år etter sin tragiske (og myteomspunnet) død kommer Netflix og Dominik (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, Killing Them Softly) med en sprengladning av en film, som så til gangs går bak den glamorøse fasaden, de hvite kjolene, de forførende sangene, toppløsbildene og Hollywood-filmene til frøken Monroe (som fødenavn var Norma Jeane Mortenson, med norsk far).

Før man eventuelt radbrekker filmen, og henfaller til krenkehysteriet, bør man dog ha i bakhodet at Joyce C. Oates har skrevet en fiksjonsroman basert på det spektakulære livet til frk. Mortenson – og, som forfatterinnen, på Twitter, selv så treffende uttaler seg om filmen:

I think it was/is a brilliant work of cinematic art obviously not for everyone. surprising that in a post#MeToo era the stark exposure of sexual predation in Hollywood has been interpreted as «exploitation.» surely Andrew Dominik meant to tell Norma Jeane’s story sincerely.

Stikkordet her er nok «not for everyone»; for det er relativt sterk kost Dominik & Co serverer.

Les også Spesialeffekt-bonanza! Kan tidenes, desidert, dyreste TV-serie virkelig innfri de enorme forventningene?
Ringenes Herre Maktens Ringer 1 1 1

Unge Norma Jeane ble født i drømmebyene LA, men tilbragte brorparten av barndommen langt fra neonlysene langs den røde løperen i Hollywood-distriktet. Hun vokste opp delvis i foster- og barnehjem – og inngikk sitt første ekteskap allerede som sekstenåring. En psykotisk voldelig mor, og en far som stakk før hun fylte ett år plaget henne gjennom hele det turbulente livet.

På midten av 1940-tallet møtte hun en fotograf som overtalte henne til å skyte noen pinup-bilder, og derifra gikk det i ekspressfart til filmstjernestatus i Hollywood, via sexy sangerinne til kjendisstjernehimmelen (og til slutt, presidentens seng).

Blonde (Foto: Netflix)

Blonde skildrer denne brutale reisen fra en pur naiv, ung kvinnes perspektiv; omgitt av pengesterke, maktkåte og kåte menn som ser sitt snitt til å utnytte henne. Og Monroe lot seg utnytte.

Ca. 70 år før #MeToo ble et begrep står Marilyn Monroe i filmen frem som det fremste offeret for akkurat det Harvey Weinstein og hans likesinnede i dag må forsvare seg i domstolene imot.

Vevre Ana de Armas (No Time to Die, Knives Out) er et funn i rollen som den usikre, naive og smått kokette Monroe. Hun blir kastet ut i en berg-og-dalbane-tur uten sidestykke, der hun «spises» opp av sine sjefer, produsenter, «venner» media og fans. Alle vil ha en bit av den forførende blondinen og sole seg i hennes glans, uten hensyn til hennes ve og vel.

de Armas får frem kompleksiteten i karakteren, gjenskaper legendens fakter og mimikk og blottlegger hennes sårbarhet og utilslørte skam på en forbilledlig, og toverdig, måte. Ofte vanskelig, og tidvis, smertefullt å se på, men du verden så besnærende forførende.

Vi tas med inn i de mørkeste kroker av de dagligdagse marerittene til Monroe, i en rekke drømmeaktige sekvenser. Hun lever et nærmest schizofrent liv der hun desperat forsøker å skille mellom privatpersonen Norma Jeane og karakteren Marilyn Monroe. En dypt tragisk, og samtidig herlig fascinerende, scene viser den brutalt deprimerte Norma Jeane, som etter litt sminke og opp-dolling plutselig kommer frem som Marilyn – og det tilgjorte kjendissmilet åpenbarer seg.

Blonde (Foto: Netflix)

Oates og Dominik gir oss så definitivt et relativt ensidig, og subjektivt, portrett av hennes misære – og her er det flere dignitærer som kommer ut i et særs lite flatterende lys; deriblant baseballegenden Joe DiMaggio og USAs 35. president, John F. Kennedy.

Dominik vier i overkant mye tid til Monroes (påståtte) aborter og spontanaborter. Om de faktisk skjedde eller ikke strides historikerne om, men det er et uomtvistelig faktum at de mektige Hollywood-studioene på denne tiden presset hardt på for at stjerneskuespillerinnene skulle ta abort om de havnet i uløkka.

Blonde (Foto: Netflix)

Som med Dominiks Jesse James står også filmfotografen (Chayse Irvin) i Blonde frem som en av de viktigste premissleverandørene. Han suger oss fast i øyeblikket i det han zoomer inn på de fortvilte ansiktene, blottlegger deres innerste tanker og stadig finner innovativt nye, kreative, kameravinkler. Dominik skifter stadig mellom skjermformater og veksler mellom farger og sorthvitt for å fremheve scenens handling. Et grep som fungerer utmerket.

Blonde. Ana de Armas as Marilyn Monroe. Cr. Netflix © 2022 Blonde (14) BLONDE Blonde (11) BLONDE BLONDE (2022)
Ana de Armas and Director Andrew Dominik
Cr: Matt Kennedy/NETFLIX Blonde (7) Blonde. Ana de Armas as Marilyn Monroe. Cr. Netflix © 2022 Blonde. Ana de Armas as Marilyn Monroe. Cr. Netflix © 2022 Blonde. Ana de Armas as Marilyn Monroe. Cr. Netflix © 2022 Blonde, Julianne Nicholson as Gladys. Cr. Matt Kennedy / Netflix © 2022 Blonde. Ana de Armas as Marilyn Monroe, Cr.Matt Kennedy / Netflix © 2022 Blonde (18) BLONDE Blonde. Ana de Armas as Marilyn Monroe. Cr. Netflix © 2022 Blonde (16) Blonde. Ana de Armas as Marilyn Monroe. Cr. Netflix © 2022
<
>
Blonde (Foto: Netflix)

Som Oates så eklatant sier, denne filmen er såvisst ikke for alle. Enkelte sarte sjeler kan nok bli frastøtt av dens tidvise vulgaritet og (Gud forby!) eksplisitte obskønitet, mens atter andre vil føle at den tramper på filmstjernens gode navn og rykte. Det så være, faktum er at Andrew Dominik ha regissert en forbannet gnistrende film, om det (tidvis) tragiske livet til en superstjerne, som man definitivt ikke kan stille seg likegyldig til.

Les også Elvis has left the building! Hvem kunne bedre portrettert verdens største (flamboyante) artist, enn den ekstravagante regissøren Baz Luhrmann?
Elvis poster 2

I likhet med Baz Luhrmanns Elvis blir vi vitne til hva det brutale kjendissøkelyset, og grådige sjeler, kan gjøre med en uforvarende kunstner som plutselig blir kastet ut på dypt vann. Marerittet som fulgte er en fascinerende, dog grimm, reise å bli med på. Der ingen ofret en tanke på å kaste ut en livbøye til det popkulturelle ikonet Marilyn Monroe.

Filmen kunne med fordel vært klippet 15-20 minutter kortere, der enkelte scener tværes unødvendig ut. Og det overdrevne fokuset på det ufødte liv grenser etter hvert mot det spekulative. Men utflukten i den stadig eskalerende, nedadgående fornedrelsesspiralen som var frk. Monroes liv, premieres, uten snev tvil, med 5 brutale stjerner.

Blonde (Foto: Netflix)
Les også Nå er musen størst av dem alle! Det tok Mike Mus & Co kun to og et halvt år å vippe Netflix ned fra strømmetronen.
Steamboat Willie Disney
Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • Netflix
 • Release: 28. september 2022
 • Regi: Andrew Dominik
 • Med: Ana de Armas, Adrien Brody, Bobby Cannavale, Evan Williams, Xavier Samuel, Caspar Phillipson, Toby Huss, Julianne Nicholson, Lily Fisher, Sara Paxton, David Warshofsky, Rebecca Wisocky, Dan Butler
 • Genre: Drama
 • Land: USA
 • År: 2022
 • Tid: 2:47 t.
 • Karakter: 5
IMDB Rating
Blonde | September 28, 2022 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
Annonse
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Svensk krim fra Disney Disney lager serie ut av den svenske krimsuksessen Koke bjørn.
Fungerer Willow-magien i 2022? Disney forsøker å puste nytt liv i 1980-talls klassikeren.
Kommer allerede i desember! SkyShowtime slipper i dag ny trailer til Taylor Sheridan-serien 1923 - og fremskynder premieredatoen!
Stallone med fornøyelig comeback Sly Stallone gjør et mer enn anstendig comeback som seriøs skuespiller i en ujevn mafiakomedie.
Ny dansk Netflix-serie har premiere 5. januar 2023 Serien er på seks episoder. Blant de medvirkende er Zlatko Buric, Mikael Bertelsen og Mads Brügger.
Den sterkeste sesongen! Med tredje runde av komisosialdramaet Pørni, leverer Steenstrup sin sterkeste sesong.
Følg Lyd & Bilde