TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Anmeldelse The Mauritanian

Sløsing med historie og talent

En usedvanlig sterk, sann, historie, serveres i en usedvanlig platt og ensformig film.

forfatter
Publisert 28.05.21 - 00:01
Karakter
Drama
The Mauritanian

Alle vet vi at fire kaprede fly styrtet inn i World Trade Center, Pentagon og på et jorde i Pennsylvania den 11. september 2001. Alle vet vi også (med mindre vi sitter med en hatt av aluminiumsfolie på hodet og bruker enhver kveld til å grave oss ned i latterlige konspirasjonsteorier) at fundamentalistiske muslimer, ledet an av den saudiarabiske erketerroristen Osama bin Laden, stod bak terrorangrepene.

Mindre kjent er det hvordan amerikanerne håndterte (deler) av rettsoppgjøret mot terroristene og deres ledsagere.

https://youtu.be/5WJSjln30BQ

 

Som Bruce Springsteen synger om i Devils & Dust, i stemmen til en desillusjonert amerikansk soldat som kjemper en endeløs kamp i Irak, i etterkant av 9/11, der amerikanerne i kampens hete er i ferd med å miste seg selv og nettopp de verdiene de kjemper for:

What if what you do to survive kills the things you love, fear’s a powerful thing, it can turn your heart black you can trust. It’ll take your God filled soul and fill it with devils and dust

Manuset til The Mauritanian er basert på selvbiografien Guantánamo Diary til Mohamedou O. Slahi, som utkom i 2015, mens han fortsatt satt i fangenskap på Guantánamo-basen, Cuba.

Slahi (Tahar Rahim) er fra Mauritania, hvor han som tenåring fikk et stipend for å studere i Tyskland. Her kom han etter hvert i kontakt med et smått radikalt miljø som ønsket å kjempe mot russerne i Afghanistan. Slahi kjempet sammen med mujahideen fra 1990-1992.

Les også Leken og dekadent En dekadent Emma Stone gjør rebooten av 101 dalmatinere til en sann fornøyelse.

Etter amerikanernes, ledet an av den fundamentalistiske forsvarsministeren Donald Rumsfeld og visepresident Cheney, intense klappjakt på 9/11-teoristene og deres medsammensvorne, dukket Slahi opp på radaren. I Afghanistan trente han i en periode i en al Qaeda-leir, og hans fetter hadde en gang ringt ham – direkte fra bin Ladens private satellittelefon…

Med andre ord, det var ikke det minste merkelig at amerikansk etterretning og militæret vill «slå av en prat» med Slahi.

The Mauritanian (Foto: Prime Video)

Slahi ble anholdt i Mauritania i 2002 og deretter, via et opphold i Jordan og Afghanistan, fraktet til den beryktede Guantánamo-basen på Cuba. En base der USA bevisst innbragte 9/11-mistenkte for å holde dem utenfor ordinære rettsinstanser og «plagsomme» juridiske borgerrettigheter.

På Gitmo-basen ble han stemplet som «Fange 760», fratatt alle sine sivile rettigheter, anholdt uten bevis og dom og til slutt torturert frem en tilståelse. The Mauritanian tar for seg hans ekstraordinære liv fra han i 2005 fikk sin borgerettsadvokat, Nancy Hollander (Jodie Foster), inntil han ble frikjent (2010) og til slutt sluppet fri i 2016.

Dessverre makter ikke regissør Kevin Macdonald (State of Play) og manusforfatterne å få formidlet denne usedvanlig spennende historien på en engasjerende og/eller nyansert måte.

Les også Intelligent actionfilm? Prime Video forsøker å skvise Tom Clancy-sitronen med en fullstendig middelmådig actionfilm, som et gufs fra 1990-tallet.

Filmen veksler mellom den juridiske kampen og tilbakeblikk fra oppvekst og fangenskap på Cuba, men vi kommer aldri «under huden» på Slahi, hans beveggrunner eller ideologi og verdisett.

Tilnærmet samtlige av filmens hovedkarakterer er ensidig endimensjonale gode mennesker, som kun ser saken fra ett ståsted, og ikke problematiserer den. Det blir for enkelt når en karikert engasjert Zachary Levi slenger ut at «noen» blir nødt til å betale/straffes for drapet på 3.000 amerikanere; herunder inkludert en god venn av aktor Couch.

Selv aktor, en Cumberbatch med dyp sørstatsaksent, får etiske kvaler med sin Gud når han blir klar over at saken han skal prosedere på er basert på tilståelse under tvang/tortur. Og hva i all verden den merkelig naive do-gooder’en Teri Duncans (Shaileen Woodley) rolle i filmen er, er utenfor vår fatteevne. Hun tilfører så visst ikke nerve eller sårt tiltrengt dramaturgi.

The Mauritanian (Foto: Prime Video)

Bevares, intensjonene bak filmen er åpenbart gode, og det er særdeles viktig å belyse eklatante brudd på menneskerettighetene begått av stater som er satt til å forsvare dem; men vi skulle ønske det kunne gjøres mer subtilt. Her forsvinner dramaet i meningsløse bihistorier og manglende momentum. Vi føler sjeldent at det står noe essensielt på spill.

Det blir for enkelt og klisjéaktig når så viktige spørsmål blir løst drøftet rundt en godslig øl, eller via en i overkant cheesy monolog om amerikanske rettsstatsverdier.

Habeas Prisoner760_FTR-Textless_R2_UHD_185_LB_LtRt_01.00_52_10_01.Still534.tif Prisoner760_FTR-Textless_R2_UHD_185_LB_LtRt_01.01_08_47_10.Still677.tif Prisoner760_FTR-Textless_R2_UHD_185_LB_LtRt_01.01_33_01_07.Still907.tif Prisoner760_FTR-Textless_R2_UHD_185_LB_LtRt_01.01_50_11_22.Still1109.tif Habeas Habeas
<
>
The Mauritanian (Foto: Prime Video)

Med unntak av noen i overkant eksplisitte torturscener, er filmen dessverre en treig materie, der Foster og Woodley går igjennom eske etter eske med endeløse sensurerte dokumenter.

Filmens mest engasjerende, og medmenneskelige aspekt, er de få samtalene «Fange 760» får ha med «Fange 241» i den innstengte luftegården. Her slår dialogen gnistrer, menneskelige følelser kommer til overflaten og The Mauritanian puster av liv.

3 lunkne stjerner til en film som omhandler et av de viktigste rettsopprørene i vår nære historie, men som kun skraper i overflaten, og det på en ensidig og relativt traurig måte.

Les også Billig, bra og sterk på filmklassikere Hos Amazon kan du boltre deg i et stort utvalg av (amerikansk) filminnhold og god kvalitet til en rimelig pris.
Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • Prime Video
 • Release: 28. mai 2021
 • Regi: Kevin Macdonald
 • Med: Tahar Rahim, Jodie Foster, Benedict Cumberbatch, Shailene Woodley, Zachary Levi, Michelle Allen
 • Genre: Drama
 • Land: USA
 • År: 2021
 • Tid: 2:09 t.
 • Karakter: 3
IMDB Rating
The Mauritanian | March 2, 2021 (United States) Summary:
Countries: United Kingdom, United StatesLanguages: English, French, Arabic, German
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

En kommentar om “The Mauritanian”

 1. du er den dummeste jeg har møtt på 20år. alle som har sett på fakta vet USA selv stod bak «terrorangrepet»

  Svar

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Julekos i det ville, brutale, vesten? Disse seriene/filmene kan du strømme i desember - og nå kommer 1923!
Adar erstattes! Prime video annonserer nye skuespillere/karakterer til Ringenes Herre - og et trist bytte.
Her er den første Indy-traileren 'Indiana Jones and the Dial of Destiny' har premiere 23. juni 2023. Og nå er den første traileren her.
Svensk krim fra Disney Disney lager serie ut av den svenske krimsuksessen Koke bjørn.
Fungerer Willow-magien i 2022? Disney forsøker å puste nytt liv i 1980-talls klassikeren.
Kommer allerede i desember! SkyShowtime slipper i dag ny trailer til Taylor Sheridan-serien 1923 - og fremskynder premieredatoen!
Følg Lyd & Bilde