TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Anmeldelse Cruella

Herlig infame Cruella!

En dekadent Emma Stone gjør rebooten av 101 dalmatinere til en sann fornøyelse.

forfatter
Publisert 26.05.21 - 15:00
Karakter
Komedie
Cruella

Walt Disney har gjort en gullgruve ut av å filmatiser sine mest kjente tegnefilmklassikere. Men i stedet for en ren live remake, får vi med Cruella opprinnelseshistorien til en av Disneys mest kjente skurker, i en slags reboot av 101 dalmatinere.

https://youtu.be/jpZrVxvG3mk

 

Fra animasjon til live action

Nyinnspillingene, i live action versjon, av The Lion King, Aladdin og Alice in Wonderland ligger alle tre på topplisten blant tidenes mest innbringende filmer. Disney har etter hvert en lang liste med slike filmer, som alle er sikkerstikk på kinoene, og nå hos strømmetjenesten Disney+.

Det kom faktisk en livversjon av 101 dalmatinere (med Glenn Close i hovedrollen) allerede i 1996, men den filmen var tilnærmet en ren blåkopi av tegnefilmen (1961).

Les også 101 dalmatinere Sjarmør i pels er den norske undertittelen for 101 dalmatinere, noe som beskriver filmen på et meget god måte, for svært sjarmerende er den.

Til Cruella har Disney og manusforfatterne (Dana Fox og Tony McNamara) latt seg inspirere av tegnefilmklassikeren og dens persongalleri, i det de serverer oss bakgrunnshistorien til den ondskapsfulle, arrogante skurken som mest av alt i verden ønsker seg en kåpe av dalmatinerpels. Ikke ulikt hva filmsselskapet gjorde med en annen erkeskurk, med Angelina Jolie i Maleficent.

Cruella (Foto: Walt Disney)

Swinging London

Originalfilmen utkom, og foregikk, i 1961. Med den vibrante britiske hovedstaden som bakteppe hensettes vi igjen mot slutten av 1960-/begynnelsen av 1970-tallet i dekadente swinging London og starten på den britiske punkrock-bevegelsen.

Cruella gjennomsyres av flamboyant stil og liv, med et heftig punkrock-lydspor, skrikende fargepalett og en Emma Stone som konstant fyrer av på alle sylindre. Herlig karikert og overdrevet – og meget underholdende.

Et outrert visuelt uttrykk som matcher Stones infame karakter og det bombastiske lydsporet.

Tonen er ganske så u-Disneysk, med en tøff, sort og nærmest sarkastisk komikk. I sentrum for begivenhetene står den eklatant selvsentrerte Cruella som kun er i sin spede begynnelse i å utforme, og utforske, sin skrudde personlighet.

Emma Stone gnistrer i «Cruella» (Foto: Walt Disney)

En tragedie

Livet til unge Estella begynte trist og tragisk. Som mobbeoffer på skolen utviklet hun sitt alter ego, Cruella, for å skjerme seg mot hatet.

Den egenrådige, og lett hyperaktive, jentungen får en tøff start på sin reise i det hun ved et uhell ender opp med å ta livet av sin mor. Det ene leder til det andre, og hun havner opp i et småkriminelt miljø i Londons bakgater, sammen med tomsingskurkene Jasper (Joel Fry) og Horace (Paul W. Hauser).

Med en forfalsket CV vinner hun innpass i det ledende motehuset til primadonnaen The Baroness (Emma Thompson). På dagtid er hun den lydige, og dyktige, motedesigneren, Estella, mens hun på fritiden, som Cruella, legger en masterplan for å ta motehegemoniet fra The Baroness.

Emma Thompson, «Cruella» (Foto: Walt Disney)

Homage

Som en subtil homage til originalfilmen er mange kjente og kjære elementer, og personer (dog i nye roller) fra originalfilmen elegant bakt inn i plottet. Vi nikker gjenkjennende til TV-gale dalmatinere og enfoldige skurker; men hovedsakelig serveres vi en ny historie i en forrykende innpakning.

Samspillet mellom Stone og Thompson er upåklagelig, og et mer dekadent og arrogant moteikon har vi vel ikke sett siden Meryl Streep herjet fra seg i The Devil Wears Prada.

Stone er definitivt filmens sikreste kort, der hun elegant håndterer den splittede personligheten til erkeskurken; fra usikker og nerdete til infam, diabolsk og struttende av selvtillit.

Cruella evner noe så sjeldent som å tilføre en gammel historie noe nytt og moderne, samtidig som essensen, og sjarmen, fra originalfilmen er beholdt.

Alt i alt er Cruella faktisk en bedre, og langt mer underholdende, film enn 101dalmatinere; dog, ganske så annerledes. 5 stjerner.

Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?
Cruella_15 Cruella_10 Cruella_3 Cruella_6 Cruella_4 Cruella_8 Cruella_9
<
>
Cruella (Foto: Walt Disney)

Korona og alternative distribusjonsformer

Etter at koronapandemien traff oss for fullt har kinobransjen ligget nede med brukket rygg, og filmselskapene har sett seg om etter nye, og alternative, distribusjonsformer for sine største filmer.

Mange premiere har blitt utsatt gang på gang (som James Bond 25 og Black Widow), mens stadig flere slippes eksklusivt rett på strømmetjenestene.

Les også James Bond utsettes igjen Nok engang flyttes premieren på den 25. James Bond-filmen.

Disney har med Cruella, som med Mulan og Raya and the Last Dragon, valgt en hybridløsning, der de lanserer filmen simultant på de kinoene som er åpne og på sin egen strømmetjeneste Disney+. Merk at du på Disney+ må betale ekstra (i tillegg til den faste abonnementsprisen) for filmen, såkalt «Disney+ premier access».

Cruella har verdenspremiere den 28. mai.

Cruella (Foto: Walt Disney)
Les også Black Widow til Disney+ Disney lanserer nå Marvel-storfilmen rett på Disney+.
Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • Disney+
 • Release: 28. mai 2021
 • Regi: Craig Gillespie
 • Med: Emma Stone, Emma Thompson, Joel Fry, Paul W. Hauser, Mark Strong, Kirby Howell-Baptiste, Kayvan Novak, Ed Birch
 • Genre: Komedie
 • Land: USA
 • År: 2021
 • Tid: 2:14 t.
 • Karakter: 5
IMDB Rating
Cruella Adventure, Comedy, Crime, Drama | May 28, 2021 (Norway) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English, French
Annonse
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Adar erstattes! Prime video annonserer nye skuespillere/karakterer til Ringenes Herre - og et trist bytte.
Her er den første Indy-traileren 'Indiana Jones and the Dial of Destiny' har premiere 23. juni 2023. Og nå er den første traileren her.
Svensk krim fra Disney Disney lager serie ut av den svenske krimsuksessen Koke bjørn.
Fungerer Willow-magien i 2022? Disney forsøker å puste nytt liv i 1980-talls klassikeren.
Kommer allerede i desember! SkyShowtime slipper i dag ny trailer til Taylor Sheridan-serien 1923 - og fremskynder premieredatoen!
Stallone med fornøyelig comeback Sly Stallone gjør et mer enn anstendig comeback som seriøs skuespiller i en ujevn mafiakomedie.
Følg Lyd & Bilde