Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Anmeldelse: Cruella

Herlig infame Cruella!

En dekadent Emma Stone gjør rebooten av 101 dalmatinere til en sann fornøyelse.

Skrevet av / 26.05.21 - 15:00
Cruella
Tor Aavatsmark

Walt Disney har gjort en gullgruve ut av å filmatiser sine mest kjente tegnefilmklassikere. Men i stedet for en ren live remake, får vi med Cruella opprinnelseshistorien til en av Disneys mest kjente skurker, i en slags reboot av 101 dalmatinere.

 

Fra animasjon til live action

Nyinnspillingene, i live action versjon, av The Lion King, Aladdin og Alice in Wonderland ligger alle tre på topplisten blant tidenes mest innbringende filmer. Disney har etter hvert en lang liste med slike filmer, som alle er sikkerstikk på kinoene, og nå hos strømmetjenesten Disney+.

Det kom faktisk en livversjon av 101 dalmatinere (med Glenn Close i hovedrollen) allerede i 1996, men den filmen var tilnærmet en ren blåkopi av tegnefilmen (1961).

Les også 101 dalmatinere Sjarmør i pels er den norske undertittelen for 101 dalmatinere, noe som beskriver filmen på et meget god måte, for svært sjarmerende er den.

Til Cruella har Disney og manusforfatterne (Dana Fox og Tony McNamara) latt seg inspirere av tegnefilmklassikeren og dens persongalleri, i det de serverer oss bakgrunnshistorien til den ondskapsfulle, arrogante skurken som mest av alt i verden ønsker seg en kåpe av dalmatinerpels. Ikke ulikt hva filmsselskapet gjorde med en annen erkeskurk, med Angelina Jolie i Maleficent.

Cruella (Foto: Walt Disney)

Swinging London

Originalfilmen utkom, og foregikk, i 1961. Med den vibrante britiske hovedstaden som bakteppe hensettes vi igjen mot slutten av 1960-/begynnelsen av 1970-tallet i dekadente swinging London og starten på den britiske punkrock-bevegelsen.

Cruella gjennomsyres av flamboyant stil og liv, med et heftig punkrock-lydspor, skrikende fargepalett og en Emma Stone som konstant fyrer av på alle sylindre. Herlig karikert og overdrevet – og meget underholdende.

Et outrert visuelt uttrykk som matcher Stones infame karakter og det bombastiske lydsporet.

Tonen er ganske så u-Disneysk, med en tøff, sort og nærmest sarkastisk komikk. I sentrum for begivenhetene står den eklatant selvsentrerte Cruella som kun er i sin spede begynnelse i å utforme, og utforske, sin skrudde personlighet.

Emma Stone gnistrer i “Cruella” (Foto: Walt Disney)

En tragedie

Livet til unge Estella begynte trist og tragisk. Som mobbeoffer på skolen utviklet hun sitt alter ego, Cruella, for å skjerme seg mot hatet.

Den egenrådige, og lett hyperaktive, jentungen får en tøff start på sin reise i det hun ved et uhell ender opp med å ta livet av sin mor. Det ene leder til det andre, og hun havner opp i et småkriminelt miljø i Londons bakgater, sammen med tomsingskurkene Jasper (Joel Fry) og Horace (Paul W. Hauser).

Med en forfalsket CV vinner hun innpass i det ledende motehuset til primadonnaen The Baroness (Emma Thompson). På dagtid er hun den lydige, og dyktige, motedesigneren, Estella, mens hun på fritiden, som Cruella, legger en masterplan for å ta motehegemoniet fra The Baroness.

Emma Thompson, “Cruella” (Foto: Walt Disney)

Homage

Som en subtil homage til originalfilmen er mange kjente og kjære elementer, og personer (dog i nye roller) fra originalfilmen elegant bakt inn i plottet. Vi nikker gjenkjennende til TV-gale dalmatinere og enfoldige skurker; men hovedsakelig serveres vi en ny historie i en forrykende innpakning.

Samspillet mellom Stone og Thompson er upåklagelig, og et mer dekadent og arrogant moteikon har vi vel ikke sett siden Meryl Streep herjet fra seg i The Devil Wears Prada.

Stone er definitivt filmens sikreste kort, der hun elegant håndterer den splittede personligheten til erkeskurken; fra usikker og nerdete til infam, diabolsk og struttende av selvtillit.

Cruella evner noe så sjeldent som å tilføre en gammel historie noe nytt og moderne, samtidig som essensen, og sjarmen, fra originalfilmen er beholdt.

Alt i alt er Cruella faktisk en bedre, og langt mer underholdende, film enn 101dalmatinere; dog, ganske så annerledes. 5 stjerner.

Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?
Cruella_15 Cruella_10 Cruella_3 Cruella_6 Cruella_4 Cruella_8 Cruella_9
<
>
Cruella (Foto: Walt Disney)

Korona og alternative distribusjonsformer

Etter at koronapandemien traff oss for fullt har kinobransjen ligget nede med brukket rygg, og filmselskapene har sett seg om etter nye, og alternative, distribusjonsformer for sine største filmer.

Mange premiere har blitt utsatt gang på gang (som James Bond 25 og Black Widow), mens stadig flere slippes eksklusivt rett på strømmetjenestene.

Les også James Bond utsettes igjen Nok engang flyttes premieren på den 25. James Bond-filmen.

Disney har med Cruella, som med Mulan og Raya and the Last Dragon, valgt en hybridløsning, der de lanserer filmen simultant på de kinoene som er åpne og på sin egen strømmetjeneste Disney+. Merk at du på Disney+ må betale ekstra (i tillegg til den faste abonnementsprisen) for filmen, såkalt «Disney+ premier access».

Cruella har verdenspremiere den 28. mai.

Cruella (Foto: Walt Disney)
Les også Black Widow til Disney+ Disney lanserer nå Marvel-storfilmen rett på Disney+.
Karakter
Cruella

Fakta:

  • Disney+
  • Release: 28. mai 2021
  • Regi: Craig Gillespie
  • Med: Emma Stone, Emma Thompson, Joel Fry, Paul W. Hauser, Mark Strong, Kirby Howell-Baptiste, Kayvan Novak, Ed Birch
  • Genre: Komedie
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Tid: 2:14 t.
  • Karakter: 5

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les anmeldelsen av Cruella gratis

Gratis L&B konto

Få tilgang til alle anmeldelser


Eller registrer med epost:
Anmeldelse: Beverly Hills Cop: Axel F

Fortsatt legendarisk morsom?

Anmeldelse: Trigger Warning

Hun er tilbake – men hvorfor det?

Anmeldelse: My Lady Jane, sesong 1

En rocket versjon av mørketiden

Anmeldelse: Bridgerton, sesong 3, del II

Pomp, prakt og pupp!

Anmeldelse: Presumed Innocent

Litt av en cocktail! Sex, bedrag og et bestialsk drap

Anmeldelse: House of the Dragon, sesong 2

Kingslayer?

Anmeldelse: Mayor of Kingstown, sesong 3

Skruen strammes til!

Anmeldelse: Atlas

Hvordan er det mulig?!

Anmeldelse: Furiosa: A Mad Max Saga

Hul actionbonanza

Anmeldelse: MILF of Norway, sesong 1

Norges yppigste MILF?

Anmeldelse: Bridgerton, sesong 3, del I

Gjeeeeesp!

TV: Star Wars Day 2024 – ny animasjonsserie lanseres: Tales of the Empire

Ny Star Wars-serie

Scroll to Top