Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Anmeldelse: The Guilty

Gyllenhaal bærer det klaustrofobiske dramaet på sine skuldre

En vanskelig øvelse, men en vellykket remake i et intenst one-man-show.

Skrevet av / 09.10.21 - 00:01
The Guilty
Tor Aavatsmark

Det er en særs vanskelig oppgave regissør Antoine Fuqua (The Equalizer, The Magnificent Seven) har begitt seg ut på, men langt på vei lykkes han med remaken av den danske thrilleren.

For tre år siden utkom den danske filmen Den skyldige, til den svenske regissøren Gustav Möller. Plottet sentrerte rundt en københavnsk politimann som, etter en ureglementert skyteepisode, var satt til å besvare nødsamtaler. I år har Möller teamet opp med Antoine Fuqua, og står for manuset på Netflix’ amerikanske remake.

 

Settingen er flyttet fra relativt rolige København til et kaotisk LA, omgitt av voldsomme skogbranner. Vår mann er politimannen Joe Baylor (Jake Gyllenhaal) som midlertidig, i påvente av en rettshøring, er satt til å besvare 911-samtaler.

Protagonisten Baylor er åpenbart stresset, irritabel og nervøs; samtidig plages hans av astma. Han har rettshøring påfølgende morgen, som kan ende med å koste ham jobben, og på hjemmebane er det bare kaos etter at fruen kastet ham ut for noen måneder siden og nærmest nekter kontakt med sin unge datter.

Les også Nightcrawler Jake Gyllenhaal er det vi på godt norsk kaller en «method actor», og med det riktige materialet mellom hendene lager han stor kunst.

Baylor lar frustrasjonen og sinnet går utover kollegaer og innringere i nød. En mann som er blitt ranet av en prostituert blir latterliggjort og bedt om å ta seg sammen, mens en desperat mann, etter et heftig dopinntak, blir trakassert for å ha inntatt ulovlige stoffer. Så ringer det inn en telefon som snur kvelden på hodet.

Jake Gyllenhaal, “The Guilty” (Foto: Netflix)

En gråtende, nærmest hviskende, kvinne ved navn Riley (en skremmende god Riley Keough) forteller mumlende og usikkert at hun er i fare. Ved kodeord og omgåelser fremkommer det at hun er kidnappet av sin eksmann, og frykter for å bli innesperret. På hjemmebane er de to små barnas velvære uavklart.

Det utvikles til en intens katt-og-mus lek der Baylor forsøker å få ut nok informasjon til å indentifisere bilen, og stoppet dramaet. Samtidig er alle nødetatene på bristepunktet i arbeidet med å stagge de infernoaktige skogbrannene.

På toppen av det hele ringer til stadighet en reporter og ber om Baylors versjon av skyteepisoden, mens han desperat forsøker å lappe sammen forholdet til eksen.

Les også Finn frem popcornet! Om drømmen din er å se Mark Wahlberg poppe åpen en jumbojet med et samuraisverd – da er definitivt Infinite filmen for deg!

Formatet er vel så langt mulig unna som det er mulig å komme Fuquas siste testosteronbombe av en actionfilm, Infinite, men han mestrer begge genre, ikke minst takket være en glimrende Gyllenhaal.

The Guilty_7 The Guilty_1 THE GUILTY THE GUILTY: JAKE GYLLENHAAL as JOE BAYLER. CR: NETFLIX © 2021. THE GUILTY THE GUILTY: JAKE GYLLENHAAL as JOE BAYLER. CR: NETFLIX © 2021. THE GUILTY
<
>
The Guilty (Foto: Netflix)

Bortsett fra noen få sekunder langs landeveien foregår hele filmen inne i callsenteret til LA-politiets 911-avdeling. I det dramatikken tiltar får vi en stadig mer stresset og irrasjonell Baylor, som går stadig lengre inn i politijuridiske gråsoner.

Halvannen time innenfor fire vegger gjør det vanskelig å holde dramaturgien oppe, og det er hele ikke hele handlingsforløpet som fremstår like troverdig. Det sagt så har The Guilty blitt en tidvis intens thriller med klaustrofobiske trekk ned i den menneskelige psyke, toppet av Gyllenhaal i sitt ess – full på høyde med originalen. 4 sterke stjerner.

Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?
The Guilty (Foto: Netflix)

Karakter
The Guilty

Fakta:

  • Netflix
  • Release: 1. oktober 2021
  • Regi: Antoine Fuqua
  • Med: Jake Gyllenhaal, Riley Keough, Peter Sarsgaard, Ethan Hawke, Adrian Martinez
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Tid: 1:30 t.
  • Karakter: 4

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les anmeldelsen av The Guilty gratis

Gratis L&B konto

Få tilgang til alle anmeldelser


Eller registrer med epost:
Anmeldelse: Lady in the Lake

Gnistrende originalt!

Anmeldelse: Horizon: An American Saga – Chapter 1

Er det dette Costner forlot Yellowstone for?

Anmeldelse: Beverly Hills Cop: Axel F

Fortsatt legendarisk morsom?

Anmeldelse: Trigger Warning

Hun er tilbake – men hvorfor det?

Anmeldelse: My Lady Jane, sesong 1

En rocket versjon av mørketiden

Anmeldelse: Bridgerton, sesong 3, del II

Pomp, prakt og pupp!

Anmeldelse: Presumed Innocent

Litt av en cocktail! Sex, bedrag og et bestialsk drap

Anmeldelse: House of the Dragon, sesong 2

Kingslayer?

Anmeldelse: Mayor of Kingstown, sesong 3

Skruen strammes til!

Anmeldelse: Atlas

Hvordan er det mulig?!

Anmeldelse: Furiosa: A Mad Max Saga

Hul actionbonanza

Anmeldelse: MILF of Norway, sesong 1

Norges yppigste MILF?

Scroll to Top