Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Anmeldelse: The Devil All the Time

Den djevelske arvesynden

Det kristenkonservative Midtvesten i USA danner bakteppet for Netflix’ outrerte familiekrønike om vold, begjær og den allestedsnærværende arvesynden.

Skrevet av / 05.10.20 - 00:01
The Devil All the Time
Tor Aavatsmark

Djevelen lurer i mørket! var en overskrift vi nylig brukte for å karakterisere den intense thrilleren The Lighthouse, men du verden hvor godt den også beskriver dette opprørende dramaet.

 

På midten av 1950-tallet forsøker krigsveteranen Willard Russell (Bill Skarsgård) å skape seg et liv og stifte familie. Hans gudfryktige mor ønsker at han skal gifte seg med «et gudsord fra landet», Helen, men han faller for den søte og sjarmerende servitrisen Charlotte.

Sønnen, Arvin (Michael B. Repeta/Tom Holland) får rast oppleve tragedie i sitt unge liv, sykdom og en far som lider av mentale krigsskader og en fanatisk gudstro – en gudstro og forhold til Djevelen som forfølger ham igjennom livet.

Det historiske dramaet utspiller seg i gudfryktige småbyer i Ohio og West Virginia, der tragiske familiehistorier flettes sammen. Kirken er byens samlingspunkt og Djevelen må holdes på avstand. Til byen kommer den nye, åleglatte, predikanten Preston (Robert Pattinson), han håner de fattige og lokker byens unge jenter til seksuelle obskøniteter – det hele i Guds navn må vite.

Ville du latt din unge datter være alene med denne mannen? Robert Pattinson, The Devil All the Time (Foto: Netflix)

Det er så absolutt ikke mye lys i mørket i The Devil All the Time, vi bombarderes i over to timer med vold, seksuelle overgrep, korrupsjon, moralsk forfall, religiøse ofringer, seriemordere, kinky sexleker samt en korsfestet flådd soldat. Tung kost for en mørk høstaften, men så serveres vi da også fascinerende karakterer og en engasjerende historie; samt et herlig musikkspor.

Filmen er basert på romanen til Donald Ray Pollock (som for øvrig er fortellerstemmen) der skam, religion og arvesynd står i sentrum for de uheldige karakterene. Regien er ved New Yorkeren Antonio Campos, som også har skrevet filmmanuset. Vi suges inn i den spennende historien fullpakket med et særegent persongalleri, dessverre halter dramaturgien noe, for mange tråder skal samles slik at man innimellom haster, litt hulter-til-bulter, av gårde – det til tross for at filmen varer godt over to timer.

The Devil All the Time_2 The Devil All the Time_3 The Devil All the Time_6 The Devil All the Time_5 The Devil All the Time_4
<
>
The Devil All the Time (Foto: Netflix)

Samtlige av karakterene bærer på store karakterbrister, plages av varierende grad av religiøs fanatisme, angst og lever sine stakkarslige liv nederst på samfunnets rangstige. Så definitivt sørstats-stereotypier, og tidvis karikerte; men fremragende skuespillere gjør dem ubehagelig levende.

Tom Holland (mest kjent som en spjæling av en Spider-Man) imponerer til gangs som en innbitt, sint ung mann som har opplevd mer tragedie i en barndom enn de fleste ville maktet å bearbeide. En god gutt som lærte seg av sin far at man stundom må ty til vold om livet går deg imot.

Hans fortapte far, Bill Skarsgård (Castle Rock) får nok en gang bevise hvilken utmerket karakterskuespiller han er. En perfekt person om du søker en skremmende person. Men, det er Robert (Twilight!), Pattinson som gir oss frysninger på ryggen.

Som den kyniske, selvgode drittsekken av en pastor er Pattinson en fryd (skrekk) å bivåne. Hans irriterende, nasale stemmer og nedlatende blikk bør komme inn på pensum i enhver teaterhøyskole! Med The Lighthouse, og nå nylig Tenet, har Pattinson løftet seg til et nytt nivå som skuespiller.

The Devil All the Time er fengslende familiekrønike, som dessverre vil litt for mye, gaper for høyt og ikke helt finner historiens fokus. 4 sterke stjerner til en uvanlig filmopplevelse, som definitivt er verdt å se når nettene blir lange.

The Devil All the Time (Foto: Netflix)

 

Karakter
The Devil All the Time

Fakta:

  • Netflix
  • Release: 16. september 2020
  • Regi: Antonio Campos
  • Med: Tom Holland, Robert Pattinson, Bill Skarsgård, Haley Bennett, Jason Clarke, Riley Keough, Mia Wasikowska, Michael B. Repeta, Harry Melling
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Tid: 2:18 t.
  • Karakter: 4

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Anmeldelse: Bridgerton, sesong 3, del I

Gjeeeeesp!

TV: Star Wars Day 2024 – ny animasjonsserie lanseres: Tales of the Empire

Ny Star Wars-serie

Anmeldelse: Unfrosted

Seinfeld er fortsatt kongen!

Anmeldelse: A Man in Full

Kampen om status og milliarder

Anmeldelse: Shardlake, sesong 1

Generisk britisk krim

Anmeldelse: The Idea of You

Barnerov?

Anmeldelse: Midtsommernatt

Midtsommerfesten fra Helvete?

Anmeldelse: Fallout, sesong 1

Mer enn bare «okidoki»

Anmeldelse: Ripley

G(alt)enialt sjarmerende

TIPS: Påskekrim 2024 – serie- og filmtips

Anbefalt påskekrim

Anmeldelse: Ronja Røverdatter, del I

Klassisk Lindgren!

Anmeldelse: Veronika, sesong 1

Generisk, tretten-på-dusinet krim

Scroll to Top