Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Anmeldelse: Reservation Dogs, sesong 1

Kule indianere, i moderne og realistisk innpakning

Disney+ gir oss det usminkede ungdomslivet til USAs urinnvånere – på deres premisser.

Skrevet av / 13.10.21 - 16:55
Reservation Dogs, sesong 1
Tor Aavatsmark

I de fleste filmer og serier med Amerikas urinnvånere på rollelisten, har indianerne som oftest enten blitt fremstilt på «klassisk» vis, stolt ridende på hest med fjærpryd og krigsmaling i ansiktet (som blant annet i Danser med ulver), eller, satt til nåtiden, som tung alkoholiserte, desillusjonerte sosialtilfeller i indianerreservatet (Wind River, med flere).

Den nyskapende ungdomsdramaserien Reservation Dogs, til Sterlin Harjo og Taika Waititi, gir oss en helt annen, og langt mer realistisk og moderne, vinkling. Her blir vi kjent med en ungdomsgjeng indianere, i landlige Oklahoma, på deres premisser.

 

Fortidens urett

For oss som vokste opp på 1970 og ’80-tallet var indianere disse fascinerende, litt eventyrlige menneskene, som bar på en enorm stolthet og mystikk. En stor fascinasjon for et ungt guttesinn; innpodet som vi var med Sølvpilen og Månestråle.

Vi skal ikke trekke frem hele historieboken, om all den urett som har blitt begått av Den hvite mann mot USAs urinnvånere, men la oss oppsummere med at de kort og godt ikke har hatt en helt enkel og smertefri reise.

Av USAs samlede befolkning (på over 331 millioner) utgjør indianerne i dag kun 1,3 % (til sammenligning er 13,4 afrikaneramerikanere). Ca. 30 % av dem bor i reservater, der mange livnærer seg av casinodrift og overføringer fra staten.

We gotta get out while we’re young

I den meget søvnige småbyen i Oklahoma bor de fire indianertenåringene Bear (D’Pharaoh Woon-A-Tai), Elora (Devery Jacobs), Cheese og Willie. 16-åringene har kun ett må her i livet: Legge seg opp nok midler til å komme seg til helvete ut av dette hølet, og til forjettede California.

 

For å oppnå drømmen driver de med småkriminalitet som stjeling, biltyveri og kappe kobbertråder fra kommunens lysmaster. Den særs sindige politimannen, Big (Zahn McClarnon), aner nok relativt godt hva som forgår, men ser igjennom fingrene så lenge ungdommene ikke tar den helt ut.

Sosialrealisme ispedd sort humor

Det er skilsmissebarn, føkked up (fraværende) fedre i California, fattigdom, kriminalitet, skrantende helse, delvis håpløshet og gjengrivalisering – men, det er mengder av hjertevarme, håp, røff humor og medmenneskelighet som definerer serien. Reservation Dogs er på ingen måter en dystopisk fabel fra sosialkasus nederst på rangstigen, men et subtilt, upolert, spark oppover i systemet.

Reservation Dogs, sesong 1 (Foto: Disney+)

Bear er (hevder han i alle fall selv) leder for denne løse gjengforsamlingen, og har hovedansvaret for økonomien. Tyvgodset selger de til hvite, shady, langere i utkanten av byen, men når de selger en lastebil de knabber, så sørger de for å få med seg alle eskene med ostepopp innen de forlater bakgården.

En viss yrkeskodes, og gryende sosial bevissthet, eksiterer også i de unge sinnene. Når de får vite av livet til lastebilsjåføren de ranet går fullstendig til Helvete, forsøker de å rette opp det uopprettelige.

Reservation Dogs, sesong 1 (Foto: Disney+)

Jordnært og autentisk

Samtlige av ungdommene, med D’Pharaoh Woon-A-Tai og Devery Jacobs i spissen, leverer meget troverdige, og realistiske, rolletolkninger. Manuset er velskrevet, jordnært og autentisk; det er som vi tidvis føler at vi ser en dokumentar.

Dialogen og humoren kan tidvis føles besk og litt hard, men fremstår befriende ekte, lett opprørsk og elegant samfunnskritisk – uten at det blir påtatt.

Les også Dette kommer på Disney+ Blandet drops på høstmenyen til Disney+, med "noe for alle i familien" - men ingen aha-opplevelser.

Det spenner fra ungdommelig lekenhet via kompliserte foreldre-barn-relasjoner til dype emosjoner i unge sinn som sørger tapet av en venn. Men den forløsende humoren er aldri langt unna.

Definitivt en av høstens virkelig store, upolerte, seriegodbiter, og det uten en eneste kjent skuespiller. Med Reservation Dogs leverer Disney+ severdig underholdning både for ungdom og foreldre. 5 stjerner.

(L): Mekko (Funny Bone) in RESERVATION DOGS. Reservation Dogs, sesong 1_5
<
>
Reservation Dogs, sesong 1 (Foto: Disney+)

 

Nyskapende Disney+

Etter etableringen av Disney+ for knappe to år siden, har strømmetjenesten etter hvert vist seg å bli en av de fremste leverandørene for spennende, nyskapende serier.

Bare i år har de blant annet lansert WandaVision, The Falcon and The Winter Soldier, Star Wars: Visions, Y: The Last Man og nå Reservation Dogs. Senere i år kommer etterlengtede Hawkeye og The Book of Boba Fett.

Les også Verdens mest ettertraktede mann! Uten ett eneste mannebein på Jorden, går samfunnet i ekspressfart lukt til Helvete.

For ett år siden, hvem hadde trodd at erkekonservative, og tradisjonelle, The Walt Disney Company, skulle være såpass vågale og nyskapende? Lover godt for serie- og filmfremtiden.

Anmeldelsen er basert på de 4 (av 9) første episodene.

De to første episodene av Reservation Dogs kan strømmes fra Disney+ fra og med i dag – deretter følger én ny episode hver onsdag.

Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?
Karakter
Reservation Dogs, sesong 1

Fakta:

  • Disney+
  • Release: 13. oktober 2021
  • Regi: Sterlin Harjo
  • Med: D’Pharaoh Woon-A-Tai, Devery Jacobs, Lane Factor, Paulina Alexis, Zahn McClarnon, Sarah Podemski, Gary Farmer
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Tid: 4:00 t.
  • Karakter: 5

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Anmeldelse: Bridgerton, sesong 3, del I

Gjeeeeesp!

TV: Star Wars Day 2024 – ny animasjonsserie lanseres: Tales of the Empire

Ny Star Wars-serie

Anmeldelse: Unfrosted

Seinfeld er fortsatt kongen!

Anmeldelse: A Man in Full

Kampen om status og milliarder

Anmeldelse: Shardlake, sesong 1

Generisk britisk krim

Anmeldelse: The Idea of You

Barnerov?

Anmeldelse: Midtsommernatt

Midtsommerfesten fra Helvete?

Anmeldelse: Fallout, sesong 1

Mer enn bare «okidoki»

Anmeldelse: Ripley

G(alt)enialt sjarmerende

TIPS: Påskekrim 2024 – serie- og filmtips

Anbefalt påskekrim

Anmeldelse: Ronja Røverdatter, del I

Klassisk Lindgren!

Anmeldelse: Veronika, sesong 1

Generisk, tretten-på-dusinet krim

Scroll to Top