Anmeldelse: The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1

Falcon befester Marvel-universets unike superheltposisjon

Disney+ beviser at det fortsatt er mer spennende materiale å formidle fra det rikholdige Marvel-universet.
Karakter
Action
The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1
Annonse
Annonse
forfatter

Det har gått en knapp måned siden Disney+ med brask og bram lanserte sitt nye voksensegment, «Star» – til en noget blandet mottagelse. For all del, her var det mye godt gammel gull, men lite å slå på stortrommen for med hensyn til nytt innhold.

Fire «nye» serier ble lansert på Disney+, med den særdeles middelmådige Big Sky som selve flaggskipet. Med andre ord, ikke mye å skryte av i forhold til Netflix som pusher ut nye serier og filmer hurtigere enn du skifter sokker.

Det sagt, Disney har lagt frem en ambisiøs treårsplan for en særdeles offensiv satsing på nytt, eksklusivt, originalinnhold på strømmetjenesten. Herunder faller den nye Marvel-seien Falcon and The Winter Soldier inn; og, om denne serien setter listen for standarden fra Disney+, så har vi mye å glede oss til.

 

Annonse

Marvel/Disney fortsetter sin møysommelige oppbygging, og utvikling, av det mangefasetterte Marvel-universet. Vi befinner oss nå ca. halvåret etter «dommedag» som kulminerte i den spektakulære Avengers: Endgame (2019).

Captain America har gått til de evige jaktmarker, mens hans relikvier nå er utstilt på The Smithsonian Museum i Washington DC. De gjenværende superheltene er desillusjonerte og oppsøker banken for å trygle om lån for å overleve. For, som The Falcon sier, jobben som superhelt var preget av mye goodwill og lite inntekt.

De amerikanske myndighetene er nå på søken etter en ny ledestjerne, et nytt «lys av håp», som kan inspirere en hardt prøvet befolkning…

Les også
Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?

Kort fortalt slår The Falcon (Anthony Mackie) pjaltene sammen med Bucky Barnes/Winter Soldier (Sebastian Stan), nå som en forbedret versjon av seg selv, for, nok en gang, å redde verden.

Sebastian Stan, “The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1” (Foto: Walt Disney)

Det hele sparker løs med den heftigste scenen vi noensinne har sett i en superheltfilm/-serie, i det The Falcon får i oppdrag fra det amerikanske militæret å befri en høytstående soldat fra et kapret fly over ulendt terreng i Tunisia. Vi tar av oss hatten for hvor godt denne scenen er filmet, klippet og skrevet. Et heftig, velkomponert, adrenalinkick av de sjeldne!

Annonse

Samtidig ekspanderes plottet i det en gjeng vigilanter gjør et stort brekk i Sveits, mens Bucky forsøker å finne en ny mening med livet/tilværelsen.

Kari Skogland (regissør) og Anthony Mackie (The Falcon) under innspilling av “The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1” (Foto: Walt Disney)

Den stramme regien står norsk-candiske Kari Skogland for, og vi har sjelden sett en mer fokusert, tettpakket, men samtidig menneskelig varm, serieepisode fra et superheltunivers.

Anthony Mackie er strålende som den rettskafne Falcon, og serien makter å gi hans karakter dybde og troverdighet, med et levet liv og en familie som sliter med å få endene til å møtes i eksotiske Louisiana. The Falcon representerer en av de mer «normale» superheltene, som det er lettere å relatere seg til.

Sebastian Stan er som skapt for rollen som den litt mer rufsete superhelten, sammen er de et umake par som skaper friksjon og interesse.

Vi tar, selvsagt, et stort forbehold om at vi kun har sett den første episoden av sesong 1, men beroliges over at Skogland står for regien av samtlige episodene samt at Malcolm Spellman har hovedansvaret for manuset serien igjennom. Vi kan fastslå at førsteperioden lover usedvanlig godt, og er en serie som evner å appellere til et bredere publikum en kun die hard superheltfantaster.

Annonse
The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_2 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_3 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_4 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_5 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_6 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_7 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_8
<
>
The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1 (Foto: Walt Disney)

 

Nå ser vi frem til en spennende fortsettelse, samt utvidelsen av universet med karakterer som Zemo (Daniel Brühl), John Walker (Wyatt Russell) og, ikke minst, Sharon Carter (Emily VanCamp). Med sin miks av lettbent popcornaction og mellommenneskelige relasjoner, ligger The Falcon and The Winter Soldier an til å bli en av årets virkelig store seriegodbiter. 6 stjerner.

Sesong 1 består av seks episoder på ca. tre kvarter, der Disney+ slipper én episode hver fredag fra og med den 19. mars.

The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_16 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_14 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_15 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_13 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_12 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_11
<
>
The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1 (Foto: Walt Disney)
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Fakta
  • Disney+
  • Release: 19. mars 2021
  • Regi: Kari Skogland
  • Med: Anthony Mackie, Sebastian Stan, Daniel Brühl, Emily VanCamp, Wyatt Russell, Adepero Oduye
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Tid: 0:48 t.
  • Karakter: 6
IMDB Rating
Summary:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Serieversjonen av den svenske filmsuksessen leverer mer av det samme, i et heseblesende, men etter hvert repeterende, tempo.
At 40 % av spanske menn går på horehus var en sjokkerende nyhet for oss – men jammen makter ikke Álex Pina å lage heidundrende underholdning ut av tragedien.
April byr på mye snadder fra strømmetjenestene, nå kan du også strømme innhold fra nykommeren Paramount+.
En hyperaktiv, sterkt alkoholisert og gudbenådet sjarmerende flyvertinne, kan det virkelig bli god underholdning ut av.
Det blir definitivt ingen ekte påskeferie uten thriller og/eller påskekrim!
Den etterlengtede oppfølgeren til det friske pustet av en superheltfilm, Wonder Woman, ender opp som årets største skuffelse.
Nykommeren Paramount+ lanseres med Maisie Williams som rappkjeftet eremitt som brått slippes ut i det fri. Morsomst, men noget uforløst.
Disney+ beviser at det fortsatt er mer spennende materiale å formidle fra det rikholdige Marvel-universet.
Mange filmer har i ettertid blitt «pusset» på av en misfornøyd regissør – men ingen så omfattende som Justice League.
En av 1980-tallets store komikere, Eddie Murphy, forsøker virkelig hardt å gjenopplive komiklassikeren – men ender opp med å servere en langt mindre sjarmerende kopi.
Oppfølgeren følger i de samme fascinerende fotsporene som førstesesongen – og det i seg selv er ikke negativt.
Årets første vårmåned byr lyse, snøfrie dager, og mengder av spennende innhold fra strømmetjenestene.
New Orleans’ mest respekterte dommer havner i gjørme til langt oppover livet.
Hva om det var Sovjetunionen som først fikk plassert en mann på Månen?
Big Sky er det levende beviset på at selv en av bransjens mest erfarne, og anerkjente, serieskapere kan bomme.
Tom Hanks briljerer i sobert western-epos med hjertet på rett sted.