Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Anmeldelse: Pieces of a Woman

Kirbys hjerteskjærende triumf!

En graviditet som går fryktelig galt er i ferd med å rive den unge familien i fillebiter.

Publisert 07.01.21 - 00:01
Pieces of a Woman
Tor Aavatsmark

En dysfunksjonell familie, en vanskelig fødsel, en kontrollerende svigermor fra Helvete og amerikanernes hang til å saksøke i øst og vest skal vise seg å bli en farlig cocktail i Kornél Mundruczó hjerteskjærende filmdrama.

 

Tragedien rammer

Det unge, litt umake, ekteparet Martha (Vanessa Kirby) og Sean (Shia LaBeouf) venter sitt første etterlengtede barn. I storbyen Boston har de bestemt seg for noe så alternativt som en «naturlig» hjemmefødsel. Dessverre møter ikke den forhåndsbookede jordmoren opp, komplikasjoner oppstår, og etter en lang og vanskelig fødsel ender det hele i komplett tragedie.

Pieces of a Woman (Foto: Netflix)

Fødselen og parets samhold er kun forspillet til filmens tematikk, det er konsekvensene av tragedien, og hvordan hovedpersonene håndterer livet med sorg, sinne og savn, som står i sentrum for dette intense dramaet.

Ekteskapet har hatt sine naturlige opp- og nedturer, men kjærligheten, tiltrekningskraften og interessen for hverandre har holdet dem sammen; det til tross for en «lunken» svigerfamilie. Det ble ikke tatt vel imot hos den besteborgerlige familien til Martha da hun giftet seg med den litt røffe anleggsslusken Sean – noe hans svigermor (Ellen Burstyn) så visst ikke har lagt bånd på seg for å skjule.

Ellen Burstyn. Pieces of a Woman (Foto: Netflix)

Stenge verden ute

Etter tragedien lukker Martha seg inne i sitt eget skall, stenger hele verden (inkludert Sean) ute, fjerner alle minner fra barnet og stirrer monotont fremfor seg. Sean vil minnes barnet, gi det en verdig begravelse og snakke om det; men møter kun en kald og avvisende skulder.

«Løsningen» kommer som manna fra Himmelen i det svigermor og Sean finner sammen i et felles, diabolsk, prosjekt. «Noen» må klandres for den urimelige døden, og «noen» bør så til gangs straffes for at barnet/barnebarnet deres døde. Finn en advokat og saksøk den «ubrukelige» og «skjødesløse» jordmoren (Molly Parker)!

Martha trekkes noe motvillig inn i konspirasjonen, der prosessen eskalerer godt hjulpet frem av hennes noget promiskuøse kusine, og en mor som ser sitt snitt til å slå to fluer i en smekk: Få hevnet sitt barnebarns død, og bli kvitt utskuddet Sean.

I en hurtig nedadgående spiral synker paret ned i motløshet, mistro, sorg og sinne.

Pieces of a Woman (Foto: Netflix)

Dokumentarisk preg

Pieces of a Woman er dem ungarske regissøren Mundruczó åttende spillefilm, hvorav hans mest internasjonalt kjente er Jupiters måne. Han viser et unikt blikk og talent for mellommenneskelig drama.

Både foto og klipp gir filmen et nærmest dokumentarisk preg, der vi sniker oss innpå menneskene i nød og føler oss som kikkere som er havnet på et sted vi ikke skulle vært.

Foto er ofte stillestående, krypende med få klipp og lite bruk av zoom; det hele blir bortimot ubehagelig nært og ekte når det fokuseres på en enkelt kroppsdel, eller vi blir sittende «i mørket», rundt hjørnet og høre hyl og skrik.

Intense Kirby

Vanessa Kirby (som vi har sett skinn i The Crown og Mission: Impossible) er så definitivt filmens sterkeste kort. Om det opprettes en Oscar-kategori for «Mest autentiske fødsel» vil hun stå fremst i rekken. 31-åringen er fenomenal i sin fremstilling av den komplekse hovedkarakteren, som livet faller i grus for. Ekte, naturlig, overbevisende og intenst er ord som beskriver hennes sterke skuespillerprestasjon.

Hollywood-villstyringen (som for tiden sliter med anklager om konevold), Shia LaBeouf kommer også godt i fra Pieces of a Woman. Som en slags røff versjon av Landstrykeren overbeviser han med sin upolerte fremtoning og rett-fra-levra prat, vi kan kjenne oss igjen i trangen til å reagere utagerende og høyst menneskelig – dessverre får han ufortjent lite skjermtid.

Vanessa Kirby. Pieces of a Woman (Foto: Netflix)

Balansegang

Det er en vanskelig balansegang Mundruczó og Wéber (manusforfatter) har lagt seg på, i en balansegang mellom mellommenneskelig drama og sosialpornografi. Tidvis blir det så intenst, og nærmest outrert, at det kan tippe over. Spesielt fremstillingen av svigermoren, og hennes tidvis absurde handlinger, blir vel søkt og kraftig overdrevet. Her fjerner vi oss fra filmens autentiske og dokumentariske stil.

For mye tid vies kampen, og den påfølgende rettssaken, mot den fortvilte jordmoren. Her mister Mundruczó fokus, og filmen fremdrift, i det vi havner i en unødvendig haltende dramaturgi. Den noget, gjennomgående, overdrevne symbolikken kunne også, med fordel, vært mer nedtonet og subtil.

PIECES OF A WOMAN: Vanessa Kirby as Martha Pieces of a Woman_15 PIECES OF A WOMAN: Vanessa Kirby as Martha PIECES OF A WOMAN: Vanessa Kirby as Martha Pieces of a Woman_9 PIECES OF A WOMAN: Iliza Shlesinger as Anita PIECES OF A WOMAN: Vanessa Kirby as Martha PIECES OF A WOMAN: Benny Safdie as Chris PIECES OF A WOMAN: Sarah Snook as Suzanne PIECES OF A WOMAN: Molly Parker as Eva
<
>
Pieces of a Woman (Foto: Netflix)

 

Les også Korona: Kinoenes nådestøt? Lockdown i USA gir oss et stakkarslig kinotilbud.

Pieces of a Woman er en usedvanlig sterk (og dyster) film, og nok en spiker i kisten til kinoenes fremtid. Om strømmeselskapene kan produseres slike «smale» kvalitetsfilmer, hva skal vi da med de tradisjonelle filmselskapene og distribusjon på kino?

Ubehagelig, skremmende, dramatisk og med superbe skuespillere vil du garantert huske Vanessa Kirby & Co lenge etter rulleteksten! 4 sterke stjerner.

Pieces of a Woman (Foto: Netflix)

Karakter
Pieces of a Woman

Fakta:

  • Netflix
  • Release: 7. januar 2021
  • Regi: Kornél Mundruczó
  • Med: Vanessa Kirby, Shia LaBeouf, Ellen Burstyn, Iliza Shlesinger, Benny Safdie, Sarah Snook, Molly Parker
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Tid: 2:06 t.
  • Karakter: 4

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gratulerer med kvinndagen!

Solid retrokrim fra HBO Max

Men var ikke Baby Yoda i trygge hender?

Scroll to Top