Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Anmeldelse Nomadland

Storslått natur mot medaljens bakside

Frances McDormand gjør sitt livs rolle i årets store Oscar-vinner.
Karakter
Drama
Nomadland

Natt til mandag hanket Nomadland inn hele tre av de absolutt gjeveste Oscar-prisene for koronafilmåret 2020: Beste film, beste regissør og beste skuespillerinne – dét var slettes ingen tilfeldighet, eller arbeidsuhell, fra Oscar-akademiet.

Dansk Oscar-fest! Dansk festaften i Hollywood i natt!

Vi tilnærmer oss som oftest oppgaven med en solid dose sunn skepsis når rike, vellykkede amerikanske superstjerner skal portrettere dem «nederst ved bordet», det kan lett blir både påtatt, kleint og oppleves kunstig konstruert – så definitivt ikke med Nomadland!

 

Basert på boken til Jessica Bruder har Chloé Zhao skrevet et utrolig nært, troverdig og ektefølt manus. Zhao sitter også i registolen på denne nærmest dokumentariske filmen.

Grunnpremisset er basert på en sann historie, om en liten amerikansk småby, i Midtvesten, som brutalt får hjørnesteinsbedriften sin nedlagt nærmest over natten. Flertallet av innbyggerne i Empire blir arbeidsløse og stående på bar bakke. Innen ett år er byen de facto nedlagt og avfolket.

Annonse

Enken Fern (Frances McDormand) er en av de siste som forlater spøkelsesbyen. Barnløs og arbeidsløs, samt med en CV stappet full av diverse småjobber, har hun ikke mulighet til engang å leie et husvære. I beste fall kan hun håpe på en førtids-pensjonsutbetaling som dekker matutgiftene.

Fern bestemmer seg for å leve livet på veien, konstant i bevegelse i sin nedslitte, gamle rustholk av en van («Vanguard»), kjører hun gjennom det Forjettede land på søken etter diverse strøjobber, varme, vennlighet og en følelse av å høre til i samfunnet.

Annonse

Underveis livnærer hun seg, fra hånd-til-munn, med kortidsjobber, som hos Amazon i det de trenger ekstra (billig!) arbeidskraft for å pakke alle julegavene til USAs middelklasse, eller trailerstop-campinger og diverse butikkjobber.

Alltid på vei til neste sted, neste varme måltid og et fellesskap.

Fellesskapet finner hun blant «likesinnede» på landeveien. Dette århundrets «nomader» som lever, mer eller mindre frivillig, på siden av samfunnet og som har falt fullstendig igjennom det amerikanske sosiale sikkerhetsnettet (et nett med store hull og mangler).

Nomadland (Foto: Walt Disney)

Nomadland er produsert som en dokumentar, der vi som seere blir flue på veggen i Ferns trøblete liv. Relativt unge Joshua J. Richards er fotograf, og han fanger på en forbilledlig måte både det enorme, majestetiske landskapet i USA, det være seg Redwood-skogene eller ørken og prærie, som han klaustrofobisk tar oss med inn i den trange vanen til Fern.

Det mest interessante aspektet er folkene (alle amatører) hun møter på veien, som har vidt forskjellige grunner til å leve i en van/trailer/bobil, stadig på vei til neste stopp, til en ny festival eller et varmere sted å tilbringe noen måneder: «I’ll see you somewhere down the road».

Noen flykter fra en tapt kjærlighet, andre har lagt ut i et liv på veien som følge av sykdom eller følelsen av å ikke høre til i det «normale» samfunnet, noen er anarkister som elsker det frie livet, mens andre igjen er presset ut av fellesskapet som følge av økonomiske nedgangstider.

Nomadland (Foto: Walt Disney)

Annonse

Fern er faktisk noe litt midt imellom, hun bor definitivt i en van fordi hun ikke har råd til tak over hodet og mangler utdanningen som kan sikre henne en god jobb; samtidig foretrekker hun nomadetilværelsen og livet på prærien fremfor å bli «stengt inne» i en kasse i forstadshelvete med stakittgjerde, stasjonsvogn og hund.

Og, Fances McDormand er simpelthen mesterlig superb i sin portrettering av denne komplekse, frie sjelen. Det er et skuespill som gir oss frysninger på ryggen McDormand (som tidligere har vunnet hele 5 Oscar-priser) her briljerer med.

Skuespillet hennes er så ekte, subtilt og nautrulig, uten antydning til overspill, at hjernen etter hvert overbevises om at man ser en dokumenter av denne stolte og staute kvinne og hennes uvanlige liv. Hun hevder selv, hardnakket, at «hun ikke er hjemløs, kun husløs»; og dét er en stor forskjell.

Nomadland_2 null null null null
<
>
Nomadland (Foto: Walt Disney)

Et glimrende, særdeles til ettertanke, manus, blendende foto og topp skuespill til tross, vi stiller oss noget tvilende til regiprisen. Nomadland er en meget sterk film, men tidvis halter dramaturgien og fremdriften vel mye.

Klippingen av og, ikke minst, imellom scenene, er tidvis like flyktig som Ferns omstreifende liv – litt for mye uten mål og retning. Sikkert med hensikt, for å gjøre filmen mer «dokumentarisk», men ikke alltid like vellykket.

Annonse

5 stjerner til en film du garantert ikke vil gå uberørt fra.

Nomadland kan strømmes på Disney+ fra den 30. april.

Nomadland (Foto: Walt Disney)

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
Fakta
 • Disney+
 • Release: 30. april 2021
 • Regi: Chloé Zhao
 • Med: Frances McDormand, David Strathairn, Linda May, Patricia Grier, Angela Reyes, Carl R. Hughes
 • Genre: Drama
 • Land: USA
 • År: 2020
 • Tid: 1:47 t.
 • Karakter: 5
IMDB Rating
Nomadland (2020) 107min | Drama | 19 February 2021 (USA) Summary: A woman in her sixties who, after losing everything in the Great Recession, embarks on a journey through the American West, living as a van-dwelling modern-day nomad.
Countries: USA, GermanyLanguages: English
forfatter

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

3 Comments

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
 1. Per Arne

  03.05.21 at 10:16

  Beste jeg har sett på veldig, veldig lenge! Når Swankie forteller om sine naturopplevelser, og at hun kunne dø lykkelig der og da mellom svaleredene er det umulig ikke å bli rørt. Full pott på alle punkter fra meg.

 2. Tor Aavatsmark

  30.04.21 at 15:33

  Se den på en STOR skjerm! 🙂

 3. Brit

  30.04.21 at 15:05

  Denne filmen skal jeg absolutt se på Disney+

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.