Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Disney+

En mus som brøler!

Disney+ har et enormt arkiv av klassiskere i topp kvalitet. En god nummer to, og mye (rimelig) underholdning for hele familien.

Skrevet av / 18.12.20 - 08:59
Disney+
Tor Aavatsmark & Audun Hage

Disneys etterlengtede strømmetjeneste ble lansert med brask og bram i Norden den 15. september i år, og har opplevd stor vekst på kort tid.

Disney+ koster 69,- per måned (alternativt 689,- for et årsabonnement), og gir da tilgang til en mengde eksklusivt innhold fra Disney-universet, inkludert Marvel og Star Wars. I tillegg slipper Disney fortløpende nytt, eksklusivt og originalt innhold: Mest kjent er den nye Star Wars-serien The Mandalorian.

Star Wars: The Mandalorian er Disney+’ fremste Originalserie (Foto: Walt Disney)

Innhold

Verdens største underholdningsarkiv! Disney+ er mye mer enn bare Mikke Mus og Løvenes konge: Disney-konsernet har foretatt massive oppkjøp av filmstudioer i senere år, og opparbeidet seg en bred katalog av underholdning, som nå er tilgjengelig på én felles plattform. Disney la på vårparten i fjor nærmere 650 milliarder kroner på bordet for å sikre seg Fox, og dermed også rettighetene til deres rikholdige filmkatalog.

Fra lanseringsdagen i Norden var over 500 animasjons- og spillefilmer, 7.300 serieepisoder og ca. 40 Disney+ Originals tilgjengelig.

Flaggskipene i Disney+ er det komplette Disney-arkivet, med alt fra Snehvit til Den lille havfruen, Frost, og Mickey Mouse Clubhouse, animasjonsfilmene fra Disney/Pixar (Toy Story), Marvel-universet, Star Wars-universet, dokumentarmangfoldet fra National Geographic og det enorme filmarkivet til Fox, med blant annet Avatar og X-Men.

Skal man forbli en trofast abonnent av en strømmetjeneste må det løpende tilføres nytt innhold, her kommer Disney+ Originals inn. Prikken over I-en i denne kategorien er storsatsingen Star Wars: The Mandalorian. To sesonger av The Mandalorian er allerede lansert, i tillegg kan du se den nye serien The Right Stuff, Black is King (Beyoncé), Hamilton (fra Broadway) og Stargirl.

Disney annonserte nylig 2021-planene, der en ny seksjon, kalt «Star», lanseres den 23. februar. Her vil du blant annet finne hele det enorme spillefilmarkivet fra Fox/20th Century Studios, samt Disney Television Studios, FX og 20th Television. I tillegg inkluderes publikumsmagneten Keeping Up With The Kardashians. Med Fox-arkivet får Disney et langt større, bredere og bedre filmarkiv enn Netflix og HBO Nordic.

Les også Mer Star Wars fra Disney+ Fra februar vil du får et enormt mye større filmutvalg på Disney+, i tillegg lokker "Mikke Mus" med mer originalt Stars Wars- og Marvel-innhold, samt Kim Kardashian & Co!

Abonnementsprisen vil da øke til 89,- i måneden. PS! Her kan du “snike” deg unna prisøkning ved å tegne deg for et årsabonnement nå.

Lokalt innhold skal det også komme, men ikke før om 2-3 år. I 2024 er målet ca. 50 lokalproduserte titler årlig.

 

[liste]

Originalt (nytt) flaggskipinnhold

 • Star Wars: The Mandalorian
 • The Right Stuff
 • WandaVision
 • The Falcon and the Winter Soldier
 • High School Musical: The Musical: The Series
 • The World According to Jeff Goldblum
 • Muppets Now
 • Star Wars: The Clone Wars
 • Togo
 • Lady and the Tramp
 • Noelle
 • Black Beauty
 • Artemis Fowl
 • Hamilton
 • Mulan

 

 

[listeslutt]

 

Bilde- og lydkvalitet

Disney-plattformen holder meget god teknisk kvalitet. Mye nyere innhold ligger tilgjengelig i 4K Ultra HD oppløsning og Dolby Vision HDR på enheter som støtter dette; noe som kommer spektakulært godt frem i blant annet Star Wars: The Mandalorian.

Du kan selv velge strømmekvalitet; «Automatisk» gir deg 4K-oppløsning.

På lydsiden kan man også nyte Dolby Atmos på utvalgte titler.

Startsiden til Disney+ (Foto: Tor Aavatsmark, Lyd & Bilde)

Brukervennlighet

Brukervennligheten og grensesnittet er ganske så likt som Netflix, så er du allerede Netflix-bruker vil du intuitivt skjønne hvordan du skal håndtere Disney+. En viktig forskjell fra Netflix er at Disney+ gir brukeren mulighet til å velge mellom fem (snart seks) innholdsuniverser: Disney, Pixar, Marvel, Star Wars og National Geographic.

Disney+ kan strømmes på opptil fire enheter samtidig, og du kan opprettet inntil syv brukerprofiler, der personer i husstanden definert som barn automatisk vil få et begrenset innhold, der «upassende» titler er luket bort.

Det er også mulig å laste ned «ubegrenset» med filmer og serier og se dem i offline-modus (uten utløpsdato), slik blant andre Netflix tilbyr. Hos Netflix er derimot nedlastingstilbudet begrenset til egenprodusert innhold.

Både appen og innholdet er tekstet på norsk. En god del titler rettet inn mot de minste, er også dubbet til norsk.

Øverst i appens eller browserens vindu ser man valgte filmer og serier, mens det under følger en rekke anbefalinger i forskjellige kategorier. I tillegg kommer nytt innhold, og algoritmebaserte anbefalinger.

Om du reiser utomskjærs (noe de færreste vel gjør under dagens korona-situasjon), så kan du kunne se det Disney+-innholdet som er tilgjengelig i det spesifikke landet.

Plattformer

Disney+ er tilgjengelig på de aller fleste mobiler, nettbrett og smart TV-enheter av nyere dato (eksakt hvilke enheter kan du se her), samt nettlesere til Windows, Mac og Chromebook. Avspilling på mobilnettlesere støttes derimot ikke: Her henvises man til Android- eller Apple-appen.

“Steamboat Willie” (1928), musen som startet det hele (Foto: Walt Disney)

Konklusjon

Ingen har en større film- og seriekatalog enn Disney. Et arkiv som får et vanvittig påfyll av solide arkivtitler med selskapets gigantoppkjøp av 21st Century Fox. Dessverre er det, inntil, videre lite av Fox-katalogen som gjort tilgjengelig – men det kommer.

Hva som du vil anse som «gullet» blant det mangfoldige innholdet vil avhenge av egne preferanser og interesse. Er du die hard Star Wars- eller Marvel-fan vil du her finne tilnærmet alt fra de kategoriene. Dyre- og dokumentarelskere vil få en utømmelig mengde med National Geographic-dokumentarer, mens animasjonselskere (i alle aldre) vil kunne se hele tegnefilmskatten til Walt Disney, fra Snehvit til Frost 2. Også det unike animasjons-kortfilmarkivet til Disney er tilgjengelig.

Du finner intet lokalt, nordisk, innhold på tjenesten, og mengden med nytt originalinnhold er foreløpig ganske så begrenset. Styrken til Disney er den enorme bredden og det store arkivet av udødelige klassikere, innhold som nå kun er tilgjengelig hos Disney – i tillegg er prisen svært konkurransedyktig.

Karakter
Disney+
Premium

Lyd & Bilde mener

Disney+ har mye eksklusivt innhold for både små og store
Bra brukergrensesnitt og høy teknisk kvalitet
Hele Disney-, Marvel- og Star Wars-universet
Lite nytt innhold (foreløpig)
Intet innhold fra eksterne
Brorparten av Fox-arkivet er ennå ikke tilgjengelig

Også i denne testen:

Hvilken er den beste strømmetjenesten?

Netflix

Den største er fortsatt den beste!

Med et bredt, stadig voksende, innholdsbibliotek og prima bildekvalitet er Netflix fortsatt eneren når det kommer til strømming. Men, se opp for aggressive konkurrenter.

Overveldende mye (og bra) originalinnhold
Best av de globale på lokalt innhold
Høy teknisk kvalitet på bilde og lyd
Høy frekvens på nyutgivelser
Begrenset (litt udatert) filmutvalg
Dyr i forhold til konkurrentene
Les hele testen

HBO Nordic

Utgått på dato!

HBO Nordic byr på mange ikoniske serier, men trekkes ned i gjørma av begredelig bildekvalitet. Men heldigvis: En ny versjon (HBO Max) ventes i 2021!

Flere originale, gode, eksklusive og populære serier
Game of Thrones!
Bra seriearkiv
Under middelmådig bilde- og lydkvalitet
Dårlig, og gammeldags, brukervennlighet
Kommer for lite nytt innhold som du må se
Les hele testen

Amazon Prime Video

Billig, bra og sterk på filmklassikere

Hos Amazon kan du boltre deg i et stort utvalg av (amerikansk) filminnhold og god kvalitet til en rimelig pris.

Stort filmutvalg
Glimrende bildekvalitet
Få, men virkelig gode, originalserier
Alt for få originale serier og filmer
Intet lokalt innhold
Les hele testen

Apple TV+

Mest for Apple-brukerne

Apples egen strømmetjeneste er en spennende nykommer med høy teknisk kvalitet: Vi savner bare mer, og bedre, originalt innhold!

God teknisk kvalitet
Brukbart filmutvalg
Enkelte gode originalserier
Svært lite originalinnhold
Lite brukervennlig grensesnitt
Les hele testen

Viaplay

Godt & blandet fra Norden og verden

Viasats egen strømmetjeneste er et greit startalternativ for deg som vil «kutte kabelen» og se det du vil, akkurat når du vil. Men det koster.

Bredt utvalg av (eksternproduserte) film og serier
Kan «pimpes»» med sport og direktesendt TV
Mange realityserier (om da det kan klassifiseres som et pluss?)
Høy pris, og (evt.) sportspakke koster enda mer
Lite nytt originalinnhold
Mangler «må-se»-serier
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
 • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
 • L&B TechCast – en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Scroll to Top