TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Anmeldelse Nisser

Du store honningkagemand!

Danskenes forsøk på «tradisjonelt» julegrøss havarerer lenge før pepperkakene er halvstekt.

forfatter
Publisert 27.11.21 - 00:01
Karakter
Grøsser
Nisser

 

Med en åpningsscene som minner om Chevy Chase-klassikeren National Lampoon’s Christmas Vacation, blir vi med inn i bilen til en fullstendig gjennomsnittlig dansk kjernefamilie, bestående av Josefine, Kasper og Mor og Far.

Gjenkjennelig familiekjekling finer sted, julesanger fremføres (mer eller mindre frivillig) og hormonelle tenåringer er på vei til en etterlengtet (?) juleferie.

https://youtu.be/b8LqYHBgRgw

 

Vi får vite at foreldrene har krevende jobber, og nå flykter fra storbyens kjas og mas, ut på landsbygda for å finne skogens fred og ro – til en rolig julefeiring borte fra alt. Destinasjonen er den avsidesliggende, og meget skrint befolkede, øyen Årmandsø.

En øy som hverken har mobildekning eller stabil strømtilførsel – like fullt bor det noen titalls mennesker (og kyr) der; innbyggerne minner om en sær okkult sekt, som absolutt ikke kan like fremmedfolk, og spesielt ikke fra storbyen.

Ved ankomst fergeleiet får de beskjed om å kjøre kystveien for å komme seg til utleiehytten, men selvsagt velger Far å kjøre gjennom skogen – hvor de så treffer på noe.

Les også Hvem drepte Olof Palme? 28. februar 1986 ble Sverige statsminister skutt ned og drept i Stockholm – 34 (!) år senere konkluderte politiet.

Den litt tverre tenåringsdatteren tar med seg en nisseunge hjem til skjulet på hytten, her pleier hun ham og gir ham mat, men Josefine har ikke tatt innover seg årsaken til at øyboerne har satt opp et enorm strømgjerde mitt i skogen…

Nisser beveger seg i grenseland mellom grøsser og absurd komedie – men svikter å levere på noen av premissene; vi tror da heller ikke at de (forsøksvis) komiske øyeblikkene er intensjonelle, men mer utilsiktede «arbeidsuhell».

Nisser (Foto: Netflix)

Plottet er en dash Gremlins, ispedd enfoldige bondeknølkarakterer fra Twin Peaks; i tillegg har de hentet skrekkelementer (og lydeffekter) fra Jurassic Park-filmene.

De forvokste nissene som ser ut som en krysning mellom E.T., Groot (fra Guardians of the Galaxy) og norske Knerten, og lager knitrende dinosaurlyder. Det er da heller intet å utsette på utseende eller spesialeffektene, men historien blir aldri hverken skummel eller metamorsom; kun mer om mer irriterende.

_ZAM7878.ARW _ZAM1551.ARW _ZAM6985.ARW Nisser_6 _ZAM5258.ARW Nisser_8 Nisser_9 _ZAM6929.ARW _ZAM8090.ARW
<
>
Nisser (Foto: Netflix)

I det handlingen skrider frem fremstår Juleferiefamilien dummere og dummere, handlingen mer og mer usannsynlig, samt at øyboerne kommer ut som en komplett døv parodi.

Manuset inneholder ikke et snev av subtilitet, og forsøker nærmest insisterende å få oss til å tro på et særdeles oppkonstruert, søkt, plott. Et plott med flere hull enn det er i flyktningegjerdene Europa rundt. Når den i tillegg etter hvert føles langdryg og kjedelig, så kan man konkludere med at serien svikter på de fleste punkter. Underholdende er Nisser definitivt ikke.

Det mest positive vi kan trekke frem er at spilletiden, tross alt, ikke er på mer enn litt over to timer. 2 stakkarslige (jule)stjerner til dette vrøvlet.

Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?
Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

Fakta
 • Netflix
 • Release: 28. november 2021
 • Regi: Roni Ezra
 • Med: Sonja Steen, Milo Campanale, Vivelill S. Holm, Ann E. Jørgensen, Rasmus Hammerich, Peder Thomas Pedersen, Lila Nobel, Lukas Løkken
 • Genre: Grøsser
 • Land: Danmark
 • År: 2021
 • Tid: 2:15 t.
 • Karakter: 2
IMDB Rating
Nisser Drama, Fantasy, Horror, Mystery, Thriller | November 28, 2021 (Denmark) Summary:
Countries: DenmarkLanguages: Danish
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Vinner hun kronprinsens hjerte? Netflix slipper trailer til prermiereklar norsk spillefilm.
Dramaet som engasjerte hele verden! En høydramatisk historie fra virkelighetene – men Howard får aldri hevet temperaturen til kokepunktet.
Se trailer for ny Star Wars-serie på Disney+ Der er en ny Star Wars-serie på vei fra Disney+. Se den første fulle traileren her.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene leverer sitt svar på heseblesende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Sveitsisk splatterfilm tester ny crowdfunding-model Mad Heidi er finansieret avfans, som får del i overskuddet hvis filmen blir en suksess.
Nå kan du strømme Game of Thrones i 4K-kvalitet *OPPDATERT* 4K-versjonene av Game of Thrones sesong 1-8 er nå tilgjengelig på HBO Max.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend