TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Anmeldelse Den usannsynlige morderen

Sveriges største politiskandale under lupen

28. februar 1986 ble Sverige statsminister skutt ned og drept i Stockholm – 34 (!) år senere konkluderte politiet.

forfatter
Publisert 15.11.21 - 14:00
Karakter
Krim
Den usannsynlige morderen

Snart 36 år har gått siden innbyggere i hele verden, og i særdeleshet Sverige og Norden, våknet til sjokknyheten om at Sverige statsminister Olof Palme var blitt skutt ned og drept i krysset Sveavägen/Tunnelvägen, Stockholm.

Etter en politiskandale av nærmest grenseløse proporsjoner, konkluderte svenske anklagemyndigheter først høsten 2020 med at det mest sannsynlig var den såkalte «Skandiamannen», Stig Engström, som alene stod bak drapet.

https://youtu.be/Th6HuFO8ImE

 

Netflix-serien er basert på boken Den Osannolika Mördaren: Skandiamannen och mordet på Olof Palme, til gravejournalisten Thomas Pettersson (2018).

Serien er kontroversiell på flere plan, først og fremst fordi politiet ikke har ugjendrivelig bevist at Engström (Robert Gustafsson) stod bak drapet (han er den mest sannsynlige personen av de mistenkte), men også fordi mannen som her ufordekt utpekes som morderen avgikk med døden allerede i 2000. I tillegg er serien et regelrett karakterdrap av Engström, så vel som Holmér og Fru Palme.

Les også På jakt etter en mening Første danske originalserie fra HBO Max sender Julie, etter en sjelsettende opplevelse, ut på søken etter en mening med det meningsløse livet.

Etiske gråsoner til tross, det er en høyst fascinerende serie de svenske serieskaperne Niklas Rockström og Wilhelm Behrman (Kalifat) har produsert, om enn ikke like neglebitende spennende hele tiden.

Vi følger den litt introverte, sosialt ubekvemme, reklamegrafikeren Engström fra hans lettere tragiske privatliv, til jobben hos forsikringsgiganten Skandia. Hele serien er en endeløs bevisrekke av at han må være drapsmannen – der både forfatteren av boken, og politiet, svikter, er å tillegge Engström er troverdig motiv.

Den usannsynlige morderen (Foto: Netflix)

Den smålubne Engström var en person som slet med private relasjoner, ble latterliggjort av såkalte «venner», drakk alt for mye (også på kontoret) og hadde et sinneproblem. Han var aktiv i lokalpolitikken for Moderaterna (Høyre), og hadde en soleklar aversjon mot kontroversielle Olof Palme.

Han hevdet hårdnakket selv at han ankom åstedet rett etter at statsministeren ble skutt, og at han sågar gav ham munn-til-munn. Noe ingen andre kunnen bekrefte; snarere tvert imot. Fascinerende nok var det Engström selv, mediekåt som han var, som trakk seg inn i saken. Det tegnes et bilde av en åpenbar narsissist som ønsket å fremstå langt viktigere enn han var.

Den usannsynlige morderen (Foto: Netflix)

Utrolig nok ble han ikke, til tross for flere avisintervjuer som plasserte ham på åstedet, innkalt til vitneavhør før uker etter attentatet. Påtalemakten, med Hans Holmér (Mikael Persbrandt) i front, hadde etablert et velutviklet tunnelsyn, der man siktet seg inn på en storslagen internasjonal konspirasjon. På toppen av det hele danset man pipe etter Fru Palmes sære nykker og obstruksjoner.

Serien tegner et bilde at et inkompetent politi, som soleklart ikke var forberedt på en sak av slike dimensjoner, og/eller ikke hadde rutiner på plass. Intern maktkiving og prestisje ødela for etterforskningen, og så vel PKK som Christer Petterson ble grove blindspor. Man kan vel hevde at dette var en periode da politiet i Norden fortsatt levde litt i uskyldens tid, med et helt annet kriminalitetsbilde enn vi har anno 2021.

Den usannsynlige morderen_18 Den usannsynlige morderen_19
<
>
Den virkelige Hans Holmér (Foto: Hakan Roden, TT News Agency / AFP)

Som tidskoloritt fra en svunnen tid er serien interessant, også bilde som tegnes av en sosial avviker av en (potensiell) morder er medrivende.

Alle tidshoppene frem-og-tilbake er et kjent fortellergrep, men her ikke like vellykket; det fremstår dramaturgisk unødvendig rotete. I tillegg skulle vi ønsket at man hadde skrudd til tempoet og spenningsnivået litt – gjort jakten litt mer intens. Den usannsynlige morderen tenderer litt for mye mot å fortelle oss historien, i stedet for å dramatisere den.

 

The Unlikely Murder Season 1 The Unlikely Murder Season 1 The Unlikely Murder Season 1 The Unlikely Murder Season 1 The Unlikely Murder Season 1 The Unlikely Murder Season 1 The Unlikely Murder Season 1 The Unlikely Murder Season 1 The Unlikely Murder Season 1 The Unlikely Murder Season 1 The Unlikely Murder Season 1 The Unlikely Murder Season 1 The Unlikely Murder Season 1
<
>
Den usannsynlige morderen (Foto: Netflix)

Komikeren Robert Gustafsson (Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant) briljerer som den komplekse, litt stakkarslige, karakteren som virrer rundt sin egen person. Bak all sminken/masken mister han dessverre litt av mimikken, men det er til å leve med. Mikael Persbrandt må ha studert Hans Holmér med lupe, for han tar ham fullstendig på kornet; både faktene, ganglaget og tonefallet.

En historisk særdeles viktig serie, om et av verdens mest myteomspunne mordmysterier, og det i vår egen bakgård. Den bringer dog ikke mye nytt til torgs, og om dette er den fulle og hele sannheten er ikke godt å vite – men solid underholdning har Netflix fått ut av den smått utrolige saken. 4 stjerner.

Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?
Den usannsynlige morderen (Foto: Netflix)

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • Netflix
 • Release: 5. november 2021
 • Regi: Charlotte Brändström
 • Med: Robert Gustafsson, Peter Andersson, Mikael Persbrandt, Eva Melander, Cilla Thorell, Björn Bengtsson, Magnus Krepper, Michelle Meadows
 • Genre: Krim
 • Land: Sverige
 • År: 2021
 • Tid: 3:53 t.
 • Karakter: 4
IMDB Rating
Den usannsynlige morderen Crime, Drama | November 5, 2021 (Norway) Summary:
Countries: SwedenLanguages: Swedish
Annonse
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommer allerede i desember! SkyShowtime slipper i dag ny trailer til Taylor Sheridan-serien 1923 - og fremskynder premieredatoen!
Stallone med fornøyelig comeback Sly Stallone gjør et mer enn anstendig comeback som seriøs skuespiller i en ujevn mafiakomedie.
Ny dansk Netflix-serie har premiere 5. januar 2023 Serien er på seks episoder. Blant de medvirkende er Zlatko Buric, Mikael Bertelsen og Mads Brügger.
Den sterkeste sesongen! Med tredje runde av komisosialdramaet Pørni, leverer Steenstrup sin sterkeste sesong.
Norsk røver-folklore! Katastrofefilmer med troll i hovedrollen er sjelden vare. Dog lykkes Netflix med en overraskende underholdende eventyrfilm.
Grønt lys! HBO Max har nettopp gitt Mike White klarsignal for en tredjesesong av det dekadente rikmannsdramaet.
Følg Lyd & Bilde