TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Anmeldelse Kjærlighet & anarki, sesong 2

Sjarmerende humor, med emosjonell dybde

Andresesongen av den svenske sjarmbomben skifter retning – men er tro mot sitt originale konsept.

forfatter
Publisert 16.06.22 - 00:01
Karakter
Komedie
Kjærlighet & anarki, sesong 2

En mørk høstkveld i 2020, mens koronapandemien og sosial avstand herjet for fullt kom det et skikkelig lys i mørket fra den svenske serieskaperen Lisa Langseth.

I Kjærlighet & anarki ble vi kjent med «Digitaliseringskonsulenten» som, midt i livet, hyres inn for å få skikk på et antikvarisk bokforlag. Her faller den gifte kvinnen, Sofie (Ida Engvoll), hodestups for den særs unge IT-teknikeren Max (Björn Mosten). De innleder et såkalt «upassende» forhold, preget av gjensidig attraksjon, tillit, begjær og befriende lekenhet.

Les også Et uanstendig forslag… Herlig sjarmerende samtidsdrama med gjenkjennbare konflikter og utfordringer.

På kontoret utvikler det seg til et hemmelig spill der de utfordrer hverandre til den ene handlingen mer outrert enn den andre.

 

I det vi, halvannet år senere, igjen trer inn i deres liv, er Sofie skilt, hennes forhold til Max er fortsatt dypt hemmelig (men de har seg stadig som kaniner) og hun jobber ikke lenger hos Lund & Lagerstedt.

Sofie har flyttet inn i en ny, liten, leilighet, og har tenåringsbarna 50/50. Via bekjente kommer hun over investorer som er tent på potensialet i «storytelling», og får anledningen til å komme tilbake til forlaget – denne runden som daglig leder.

Men, så treffer en personlig tragedie, med dødsfall i nærmeste familie, Sofie som en knyttneve i mellomgulvet. I stedet for å lytte til kroppen, ta sorgen innover seg og bearbeide den, stenger hun alle følelsene inn, og alle nære og kjente ute. Hennes refleksreaksjon fører livet hennes ut på en kroket og bratt vei, der hun er i ferd med å miste seg selv, alt hun står for og kjærligheten.

Kjaerlighet anarki sesong 2 1 2
Kjærlighet & anarki, sesong 2 (Foto: Netflix)

Som en konsekvens av sorgen tar Sofie en «Flight Attendant», og (ufrivillig) innleder lange samtaler og dypt frustrerende diskusjoner med avdøde; ofte på høyt upassende tidspunkt og steder. Og Max, han begynner å «beite» på grønnere enger, blir populær hobbygartner på Instagram og går til sengs med den søte resepsjonisten.

Høres ikke akkurat ut som oppskriften på en komedie sier du? Så er da også andresesongen adskillig mer medmenneskelig drama enn lettbent komedie – men Lisa Langseth har ikke glemt hvor karakterene kommer fra og byr på rikelig med herlig, lettere absurd komikk! Hannes skråblikk på en pompøs bransje er oftest spot on; om enn noget tendensiøs.

Kjaerlighet anarki sesong 2 1 8 Kjaerlighet anarki sesong 2 1 7 Kjaerlighet anarki sesong 2 1 1 Kjaerlighet anarki sesong 2 1 9 Kjaerlighet anarki sesong 2 1 10 Kjaerlighet anarki sesong 2 1 11 Kjaerlighet anarki sesong 2 1 13 Kjaerlighet anarki sesong 2 1 14 Kjaerlighet anarki sesong 2 1 15 Kjaerlighet anarki sesong 2 1 16 Kjaerlighet anarki sesong 2 1 17 Kjaerlighet anarki sesong 2 1 2 Kjaerlighet anarki sesong 2 1 3 Kjaerlighet anarki sesong 2 1 4 Kjaerlighet anarki sesong 2 1 5 Kjaerlighet anarki sesong 2 1 6
<
>
Kjærlighet & anarki, sesong 2 (Foto: Netflix)

Kjærlighet & anarki byr ofte på komikk som tenderer mot den mer mørke genren, men du verden som Nordens svar på Elisabeth Moss, Ida Engvoll, leverer varene. Engvoll er like imponerende, og troverdig, som diabolsk femme fatale, som dypt mentalt nedbrutt og leken nyforelsket. Serien og plottet sentrerer rundt henne, og hun er fullstendig den bærende bjelken.

Inn fra sidelinjen kommer to nye karakterer, med David Dencik som i overkant karikert «sensitivitetsekspert» (som symbol på krenkersamfunnet vi lever i), samt Marina Bouras. Som fandenivoldsk, dansk, forfatterdiva er Bouras et friskt pust i ensemblet, en herlig parodi på selvhøytidelige forfatterkunstnere, og, hennes historie gir mer plass til dyktige Gizem Erdogan å skinne.

Les også Dansk sæd-raner Lett fornøyelig, og lett fordøyelig, romantisk komedie om barnløshet og den evige (håpløse) jakten på en livsledsager.
Baby Fever Skruk 1

Vi tar hatten av for Langseth, som har lyktes med noe de færreste serieskapere makter, å videreutvikle narrativt i en historie, samtidig som hun har beholdet grunnkonseptet. Serien er slettes ikke en enkel romantisk komedie á la amerikansk standard, men den evner både å underholde, bevege og få oss til å slå opp latterdøren. 5 stjerner.

Sesong 2 slippes, globalt, på Netflix den 16. juni. Anmeldelsen er basert på samtlige episoder.

Les også Alle nye strømmetitler, juni Disse seriene/filmene kan du strømme i juni - og nå kommer only Murders in the Building 2!
Only Murders in The Building sesong 2 1
Kjaerlighet anarki sesong 2 1 12
Kjærlighet & anarki, sesong 2 (Foto: Netflix)

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • Netflix
 • Release: 13. juni 2022
 • Regi: Lisa Langseth
 • Med: Ida Engvoll, Björn Mosten, Gizem Erdogan, Carla Sehn, Reine Brynolfsson, Björn Kjellman, Ruben Lopez, Lars Väringer, Marina Bouras, David Dencik, Ludde Hagberg, Yasmine Garbi
 • Genre: Dramakomedie
 • Land: Sverige
 • År: 2022
 • Tid: 4:15 t.
 • Karakter: 5
IMDB Rating
| November 4, 2020 (Sweden) Summary:
Countries: SwedenLanguages: Swedish
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Grovt utnyttet? Sverter regissør Andrew Dominik tidenes mest berømte sexbombe på det groveste?
Siste nytt fra Montana! Kevin Costner & Co saler opp hestene for nok en runde cowboy-intriger.
Men jerven var ikke død! Men Hugh Jackmans Wolverine var ikke død! I 2024 gjenoppstår helten med knivbladene, i Deadpool 3.
Endelig er Lotus tilbake! Fikk du ikke nok av arrogante, narsissistiske, hvite rike turister på Hawaii, så vender konseptet snart tilbake på skjermen.
Har "klonet" stemmen til Darth Vader ved hjelp av kunstig intelligens James Earl Jones går av med pensjon, men stemmen hans bevares ved hjelp av AI-teknologi!
Bridges i sitt ess! Jeff Bridges beviser at alder kun er et tall. Han briljerer som pensjonert superspion i miniserien basert på Perrys roman.
Følg Lyd & Bilde