TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Anmeldelse Kamikaze

Livets uutholdelige letthet

Første danske originalserie fra HBO Max sender Julie, etter en sjelsettende opplevelse, ut på søken etter en mening med det meningsløse livet.

forfatter
Publisert 12.11.21 - 00:01
Karakter
Drama
Kamikaze

Knappe tre uker etter lanseringen av HBO Max slipper den «nye» strømmetjenesten sin første danske originalserie, Kamikaze.

Les også ALT du må vite om HBO Max! I dag transformeres HBO Nordic til HBO Max - slik kommer du deg på tjenesten.

Basert på den underfundige romanen Muleum (2007), til norske Erlend Loe, har den danske serieskaper Ditte Milsted (Valhalla) tatt for deg den tragikomiske historien til tenåringen Julie (Marie Reuther), som får hele tilværelsen snudd på hodet i det foreldrene og broren hennes omkommer i en flystyrt i Afrika.

 

https://youtu.be/KUIpO3P6lgc

 

I boken er Julie norsk, mens hun i serien er dansk og bor i København med sine vellykkede, og formuende, foreldre, samt storebror; hvor hun, på den grønne gren, nyter sitt avgangsår på gymnaset.

Julie lever Herrens glade, og bekymringsfrie, dager. Hun er blant skolens mest populære, er «Dronning» på Instagram (med 159.258 følgere), har gode karakterer, foreldre som bryr seg om henne og en lysende fremtid foran seg. Hennes største bekymring er hvilken bluse hun skal ha på seg på skolen i morgen. Så tar livet en brutal vending.

Kamikaze (Foto: HBO Max)

Som uteksaminert jusstudent får broren en safaritur, med mor og far, til eksotiske Afrika i gave. Spennende og nytt, men turen ender i tragedie i det flyet styrter – og Julie sitter foreldreløs igjen hjemme i herskapshuset. Hennes eneste virkelige venn er den polske hus-snekkeren Krzysztof (Aleksandr Kuznetsov).

Transformasjonen fra livsglad, sprudlende tenåring, med mengder av venner og livet foran seg, til nedbrutt desillusjonert og suicidal er slående – og debutanten Marie Reuther mestrer å tolke den komplekse personen med glans!

At handlingen har forflyttet seg fra Norge til Danmark gjør intet for historien, som i bunn og grunn er ganske så universell. Selv om Julie vokser opp en med sølvskje i munnen, så er tragedien hun opplever noe universelt, som folk fra de fleste land kan identifisere seg med.

Hennes, relativt outrerte, måte å håndtere motgangen og sorgen på derimot, er nok ikke helt A4.

Kamikaze (Foto: HBO Max)

Etter å ha mislyktes med å ta livet av seg (ved å henge seg, som en crescendo, på en skoleforestilling!) beslutter Julie seg for at hun vil dø på samme måten som sin familie. Dermed booker hun seg inn, med flotte businessbilletter, på langdistanseflighter til alle verdenshjørner. Hun booker seg så inn på neste flight i det selvsamme sekund hjulene treffer rullebanen.

Nå har hun nok ikke, til å begynne med, lest seg opp på den reelle risikoen ved å omkomme i en flyulykke på et vestlig fly, her kommer en av Erlend Loes typiske nerdekunnskaper, som elegant krydder til historie, inn.

Fakta som at det Afrikanske kontinentet har den høyeste dødsraten på kommersielle flighter, eller hvilken flight som er verdens lengste.

Les også Tilbake til fortiden HBO har sluppet mer info, og lanseringstidspunkt, for sesong 2 av Beforeigners.

Når flykrasj er en lite blivende kandidat for selvmord, setter hun seg fore å løpe på seg et hjerteinfarkt. I Seoul oppsøker hun (fordekt som «norske» Ingrid) verdensmesteren i hopp for å rett og slett ha seg et eventyr/seksuell opplevelse, som kobler/bedøver hjernen ifra den vedvarende smerten ved tapet og den uendelige sorgen.

Det er i balansen mellom akkurat slik dramatragedie og absurd komikk at Kamikaze treffer deg midt i mageregionen, samt stimulerer følelsessenteret i hjernen.

Grepet med å la Julie dokumentere, på influencer-vis, sin egen dødskamp fungerer godt og tar oss seere inn bak «kulissene» i hennes verden. Og det er til det fulle unge Marie Reuther som bærer historien, og hele serien, på sine skuldre.

Kamikaze_10 Kamikaze_12 Kamikaze_3 Kamikaze_4 Kamikaze_5 Kamikaze_6 Kamikaze_8 Kamikaze_2 Kamikaze_9 Kamikaze_14
<
>
Kamikaze (Foto: HBO Max)

Kamikaze er gjennomgående marinert med en litt udefinerbar forunderlighet, en miks av lekenhet, forteller-/opplevelsestrang og tøff attityde. De korte halvtimesepisodene matcher utmerket Julies svingende sinnstilstand og nye sprell. På overflaten lett absurdkomikk, men med et langt dypere bakteppe.

Vi spår en lysende skuespillerkarriere for Reuther, som her imponerer i en serie som vil ha appell utover et ungdommelig publikum; og også langt utenfor Nordens grenser. 5 sterke stjerner.

Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?
Kamikaze (Foto: HBO Max)

Fakta
  • HBO Max
  • Release: 14. november 2021
  • Regi: Kaspar Munk
  • Med: Marie Reuther, Johan Rheborg, Aleksandr Kuznetsov, Charlotte Munck, Mads Reuther, Carla Philip Røder, Anders Matthesen
  • Genre: Drama
  • Land: Danmark
  • År: 2021
  • Tid: 4:00 t.
  • Karakter: 5
IMDB Rating
Kamikaze Drama, Thriller | November 14, 2021 (Denmark) Summary:
Countries: DenmarkLanguages: Danish, German, Spanish, English, Korean
Annonse
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommer allerede i desember! SkyShowtime slipper i dag ny trailer til Taylor Sheridan-serien 1923 - og fremskynder premieredatoen!
Stallone med fornøyelig comeback Sly Stallone gjør et mer enn anstendig comeback som seriøs skuespiller i en ujevn mafiakomedie.
Ny dansk Netflix-serie har premiere 5. januar 2023 Serien er på seks episoder. Blant de medvirkende er Zlatko Buric, Mikael Bertelsen og Mads Brügger.
Den sterkeste sesongen! Med tredje runde av komisosialdramaet Pørni, leverer Steenstrup sin sterkeste sesong.
Norsk røver-folklore! Katastrofefilmer med troll i hovedrollen er sjelden vare. Dog lykkes Netflix med en overraskende underholdende eventyrfilm.
Grønt lys! HBO Max har nettopp gitt Mike White klarsignal for en tredjesesong av det dekadente rikmannsdramaet.
Følg Lyd & Bilde