Følg oss på

Søk etter tester, nyheter, anmeldelser..

Anmeldelse Jupiter’s Legacy, sesong 1

Pompøse og pretensiøse superheltklisjeer!

Årets første kalkun er her; i form av kappekledde, pretensiøse, superheltklovner.
Karakter
Action
Jupiter’s Legacy, sesong 1

Ingen genre har dominert de internasjonale kino- og strømmelistene det siste tiåret som superheltfilmene/-seriene. De har blitt en av hovedpilarene hos så vel distributørene som de store internasjonale filmselskapene.

Netflix’ «egne» superhelter

Publikum får åpenbart ikke nok av dem, og elsker å se oppfølgere med kjente og kjære helter/skurker – noe vi så til gangs har blitt foret med fra Hollywood. Og når man ser på inntjeningstallene, så er ikke det det minste merkelig, Avengers: Endgame omsatte for vanvittige 24 MILLIARDER kroner.

Netflix har tidligere produsert Marvel-serier, som Luke Cage, Jessica Jones og Daredevil. Dette samarbeidet stoppet etter at Disney klasket 32 milliarder i bordet for å kjøpe Marvel Studios. Nå har de skaffet seg sin egen franchise, Mark Millars Jupiter’s Legacy.

 

Klassiske superhelter

Basert på tegneseriene skrevet av Millar, og tegnet av Frank Quitely, treffer vi på en gjeng do-gooders fra et USA som forsøker å komme seg på bena igjen etter Den store depresjonen. De kaller seg The Union, og har som mål å hjelpe den jevne amerikaner, forhindre kriminalitet og følge sin ærede kristeninspirerte kodeks; en kodeks som blant annet sier at man aldri skal slå i hjel.

Utgangspunktet til familien er at deres far ble styrtrik på stål under mellomkrigstiden. Hovedkarakterene er Sheldon «The Utopian» Sampson (Josh Duhamel), akkompagnert av hans Frue, Grace «Lady Liberty» Sampson (Leslie Bibb), bror Walter «Brainwave» Sampson (Ben Daniels), datter Chloe Sampson (Elena Kampouris), sønn Brandon «Paragon» Sampson (Andrew Horton), samt den flamboyante, frafalne, George «Skyfox» Hutchence (Matt Lanter) og hans sønn Hutch (Ian Quinlan).

Vi hopper frem og tilbake i tid, mellom The Unions første tiår som superhelter (1930-tallet) og nåtid. Narrativt fokuserer i nåtiden på det, mildt sagt, trøblete forholdet mellom voksne superhelter og deres «ustyrlige» barn. Ringer det noen bjeller fra De Utrolige?

Jupiter’s Legacy, sesong 1 (Foto: Netflix)

Annonse

Leken, tøff eller pompøs?

Marvel-universet er de lekne superheltene. Der Deadpool er et glimrende eksempel på velfungerende metahumor, og de nyeste Marvel-filmene glimter til med løssluppen selvironi og sarkasme, elegant eksemplifisert med Thor: Ragnarok. Mens DC-universet har de mer mørke, tøffe, hardbarkede og kompromissløse superheltene, så er Jupiter’s Legacy stuck med selvhøytidelige, forstokkede superhelter som tiden har gått fra.

Klisjeene står i kø: Utopian har (på godt norsk) daddy issues, og kommer etter hvert til erkjennelsen (ved å snakke med sin kriminelle «psykolog») at han ønsker å være en godhjertet, ufeilbarlig ledestjerne av en superhelt, for å rette opp/balansere alle feilene fra sin far.

Pappa-problemene har åpenbart gått i arv, for hans sønn, Paragon, tuktes og nedsnakkes, men ser like fullt med bedende dådyrøyne, opp på sin pompøse idiot av en far. Datteren, Chloe, har i det minste baller nok til å bryte ut av galskapen, avkler sin selvhøytidelige far, og livnærer seg som lettkledd modell – mens hun slukner familiesorgene i sprit og dop. Onkel må opptre som beklemt diplomat, mens Mor (som en god ’50-tall-husmor skal gjøre) laller med…

Konseptet skal være en slags homage av superheltenes gullalder (1950-tallet), da de var smånavie samfunnspilarer som genuint ville hjelpe folket, og verden fortsatt levde i en boble av harmoni og «uvitenhet».

Dessverre lykkes ikke serien med å knytte fortid med nåtid, og føles fullstendig irrelevant/utdatert i 2021; ei heller er den underholdende på et nostalgisk plan.

Jupiter’s Legacy, sesong 1 (Foto: Netflix)

For billig produksjon

Martin Scorsese, og hans team av spesialeffekt-magikere, fikk med The Irishman vist hvor imponerende det er mulig å få en karakter til å både se yngre og/eller eldre ut. Åpenbart har ikke skaperne bak Jupiter’s Legacy hatt samme romslige budsjett (2 milliarder), men det de har fått til holder rett og slett ikke.

Karakterene er sminket gamle på en særdeles liten troverdig måte! Utopian ser ut som om han går rundt med et skabbete løsskjegg på sine eldre dager, kjøpt på Nille i en nisse-pakke til 19,90, mens samtlige av karakterene ser eldre ut kun i ansiktet; hverken hals, hender eller, ikke minst, kroppsmimikk, matcher det halvveis sminkede ansiktet.

Annonse

Allerede i første episode havner karnevalsgjengen i heftig kamp mot den, tilsynelatende, uslåelige Blackstar; et troll som ser ut som han er hentet ut ifra en 1980-talls versjon av The Lord of the Rings. Spesialeffektene er godt under pari, spesielt slåsscenene faller igjennom, og minner mer om et litt utdatert dataspill med foreldet grafikk.

Det hjelper heller ikke på totalresultatet at skuespilleren ikke leverer varene. Spesielt Josh Duhamel, som brusehodet Utopian, sliter med å overbevise med sitt eklatante overspill. Litt som en stiv stokk som skal danse ballett.

Josh Duhamel, «Jupiter’s Legacy, sesong 1» (Foto: Netflix)

Lånte klær i et latterlig plott

Millar har skapt et noget kaotisk superheltunivers, der han har tatt elementer fra forskjellige tidsepoker samt lånt/stjålet (alt ettersom hva du synes er mest passende) skamløst fra alle andre superheltfilmer/-serier/-universer.

Her er vi ikke sikker på om vi ser på en litt «kul» ungdomsserie (med oppvekstproblemer som tematikk), ispedd matahumor, nostalgisk retroaction eller moderne superhelter som forsøker å tilpasse seg en ny tid med en politisk, amerikansk, hverdag der politikerne og folket ikke lenger kan møtes på midten.

Jupiter's Legacy, sesong 1_7 Jupiter's Legacy, sesong 1_8 Jupiter's Legacy, sesong 1_5 Jupiter's Legacy, sesong 1_6 Jupiter's Legacy, sesong 1_3 Jupiter's Legacy, sesong 1_9 Jupiter's Legacy, sesong 1_4 Jupiter's Legacy, sesong 1_13 Jupiter's Legacy, sesong 1_2
<
>
Jupiter’s Legacy, sesong 1 (Foto: Netflix)

Jupiter’s Legacy er litt kitchsy, litt barnslig, litt retro-såpeaktig, en anelse De Utrolige, samt en dose Harry Potter – og Percy Jackson-magi, dandert med ubehagelig kristenkonservatisme á la Det gylne kompasset, og voilà sluttresultatet har blitt veldig, veldig cheesy. En særs lite smakfull lapskaus.

Interessant nok, som en pompøs parodi på superhelter, når det er eksakt det den forsøker å ikke være. 2 enerverende stjerner.

Anmeldelsen er basert på de 5 første (av 8) episodene. Hele sesong 1 kan strømmes fra Netflix den 7. mai.

Annonse

Jupiter’s Legacy, sesong 1 (Foto: Netflix)

PS! Om superhelter er «din greie», så anbefaler vi heller at du ser en av disse, glimrende, superheltfilmene/-seriene:

Superhero Day! Vi markerer "Superhero Day" med våre anbefalte superheltfilmer og -serier.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 1 kr

Prøv i en uke og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
Fakta
  • Netflix
  • Release: 7. mai 2021
  • Regi: Charlotte Brändström
  • Med: Josh Duhamel, Leslie Bibb, Ben Daniels, Elena Kampouris, Andrew Horton, Mike Wade, Matt Lanter, Ian Quinlan
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Tid: 5:58 t.
  • Karakter: 2
IMDB Rating
Jupiter's Legacy  | TV Series (2021– ) Action, Adventure, Drama | TV Series (2021– ) Summary: The first generation of superheroes has kept the world safe for nearly a century. Now their children must live up to their legacy in an epic drama that spans decades and navigates the dynamics of family, power and loyalty.
Countries: USALanguages: English
forfatter
Skrevet av

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Redaksjonen anbefaler

Sony Xperia 1 III
TEST
Mobil & Nettbrett

Tredje gang lykkes Sony

Sony Xperia 1 III er kanskje den beste mobilen fra Sony til dato. Alle dydene fra forgjengerne bevares, mens det forbedres der det gjelder.

Les også

Årets første kalkun er her; i form av kappekledde, pretensiøse, superheltklovner.

Årets første kalkun er her; i form av kappekledde, pretensiøse, superheltklovner.

Årets første kalkun er her; i form av kappekledde, pretensiøse, superheltklovner.

Årets første kalkun er her; i form av kappekledde, pretensiøse, superheltklovner.

Årets første kalkun er her; i form av kappekledde, pretensiøse, superheltklovner.

Kate Beckinsale beviser, nok en gang, at hun kan sine action-moves.

Årets første kalkun er her; i form av kappekledde, pretensiøse, superheltklovner.

Årets første kalkun er her; i form av kappekledde, pretensiøse, superheltklovner.

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.