TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Anmeldelse I’m Your Woman

Mafiaens uglamorøse virkelighet

Amazon serverer oss en røff, skitten og realistisk mafiahistorie, sett fra kvinnenes ståsted. En frisk vri på en litt satt genre.

forfatter
Publisert 17.01.21 - 12:00
Karakter
Krim
I’m Your Woman

Over 3 sesonger hos Amazon Prime har Rachel Brosnahan blendet oss med sin skarpe tunge, skjønnhet, smittende smil og en garderobe som ville gjort Imelda Marcos grønn av misunnelse.

Mellom innspillingen av sesong 3 og 4 av The Marvelous Mrs. Maisel har Brosnahan heldigvis funnet tid til en skikkelig krimgodbit.

https://youtu.be/fAveuCPBYSw

 

I I’m your Woman får vi det stikk motsatt av den ofte lett glamoriserte mafiatilværelsen på film. Her ser vi til gangs medaljens bakside, og det fra kvinnenes perspektiv. En slags The Irishman, men fortalt fra de som mer eller mindre uskyldig er fanget i kryssilden.

Jean (Brosnahan) er gift med den lokale mafiasjefen Eddie. Hun er fullstendig klar over at han er yrkeskriminell, men langt ifra bevisst på hvor hardkokt forbryter han virkelig er. I en beskyttet boble lever hun i besnærende uvitenhet; selv når Eddie kommer drassende hjem med en baby stiller ikke Jean de kritiske spørsmålene.

Når så «dritten treffer viften», Eddie forsvinner og Jean må søke dekning, blir hele livet hennes kastet om kull.

Les også Siste kveld med (mafia)gjengen Mesterregissør Martin Scorsese gir oss med The Irishman en av sine beste filmer på flere tiår, og en umiddelbar episk klassiker.

Regien er ved Julia Hart, som med sin fjerde spillefilm gir oss en original, og saliggjørende tvist, på en litt loslitt og stagnert genre, dominert av mannlige regissører med høyt testosteronnivå og hang til å beundre de kriminelle og deres glamorøse liv.

Tro oss, etter at Jean må legge på flukt med sin unge er det svært lite glamour igjen. Hennes, noget ufrivillige, beskytter blir Cal (Arinzé Kene), en tidligere kompanjong av Jeans ektemann som vi raskt aner at «skylder ham en tjeneste». Intet deles og alt forblir usagt dem imellom – fortiden skal ties i hjel.

I’m Your Woman (Foto: Amazon)

Etter at Eddie er blitt persona non grata i byens mafiamiljø, står alle i hans krets, inkludert familien, i ytterste fare. Brosnahan formidler på en sterk og høyst overbevisende måte fortvilelsen, forvirringen, frykten og sinnet til den unge moren som (relativt) uforskyldt er havnet i livsfare.

Settingen er 1970-tallets Amerika, med orangebrune farger, høye frisyrer, flagrende gevanter, et absolutt herlig musikkspor og hardbarket gangstermiljø. Og tro ikke et sekund at filmen er blottet for vold fordi regissøren er kvinnelig, men den er fullstendig kynisk, nærmest klinisk kald og observerende. Hart tar ikke stilling eller side, kun formidler det «slik det var».

Med subtile grep formidler Hart samtidens syn på svarte, kvinner og ikke minst, kvinnens plass i samfunnet, i særdeleshet innenfor det übermaskuline gangstermiljøet. Det blir dog aldri påtatt feministiske eller med en antirasistisk agenda.

Les også En familietragedie En graviditet som går fryktelig galt er i ferd med å rive den unge familien i fillebiter.

Under filmens gang gjennomgår Brosnahans karakter en reise, der hun går fra totalt passiv og beskyttet trofékone til en kvinne som må stå på enge ben, og stole på egne valg. I sin usentimentale skildring mister Hart litt av den emosjonelle dimensjonen filmen kunne trengt mer av; vi blir litt for ofte observatører og ikke tilstrekkelig trukket inn i Jeans dramatiske historie.

Brosnahan viser at hun definitivt kan mer enn komikk og kler flott kjoler, med I’m Your Woman står hun frem som en karakterskuespiller, og hennes tolkning av den komplekse hovedpersonen er filmens sterkeste kort. 5 stjerner til en befriende annerledes mafiafilm.

I'M YOUR WOMAN I'M YOUR WOMAN I'm Your Woman_5 I'm Your Woman_4 I'm Your Woman_3 I'm Your Woman_2 I'm Your Woman_1
<
>
I’m Your Woman (Foto: Amazon)
Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?
Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

Fakta
 • Amazon Prime
 • Release: 11. desember 2020
 • Regi: Julia Hart
 • Med: Rachel Brosnahan, Marsha Stephanie Blake, Arinzé Kene, Bill Heck, Jarrod DiGiorgi, Marceline Hugot
 • Genre: Krim
 • Land: USA
 • År: 2020
 • Tid: 2:00 t.
 • Karakter: 5
IMDB Rating
I'm Your Woman Crime, Drama | December 11, 2020 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Vinner hun kronprinsens hjerte? Netflix slipper trailer til prermiereklar norsk spillefilm.
Dramaet som engasjerte hele verden! En høydramatisk historie fra virkelighetene – men Howard får aldri hevet temperaturen til kokepunktet.
Se trailer for ny Star Wars-serie på Disney+ Der er en ny Star Wars-serie på vei fra Disney+. Se den første fulle traileren her.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene leverer sitt svar på heseblesende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Sveitsisk splatterfilm tester ny crowdfunding-model Mad Heidi er finansieret avfans, som får del i overskuddet hvis filmen blir en suksess.
Nå kan du strømme Game of Thrones i 4K-kvalitet *OPPDATERT* 4K-versjonene av Game of Thrones sesong 1-8 er nå tilgjengelig på HBO Max.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend