Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Anmeldelse: I’m Your Woman

Mafiaens uglamorøse virkelighet

Amazon serverer oss en røff, skitten og realistisk mafiahistorie, sett fra kvinnenes ståsted. En frisk vri på en litt satt genre.

Publisert 17.01.21 - 12:00
I’m Your Woman
Tor Aavatsmark

Over 3 sesonger hos Amazon Prime har Rachel Brosnahan blendet oss med sin skarpe tunge, skjønnhet, smittende smil og en garderobe som ville gjort Imelda Marcos grønn av misunnelse.

Mellom innspillingen av sesong 3 og 4 av The Marvelous Mrs. Maisel har Brosnahan heldigvis funnet tid til en skikkelig krimgodbit.

 

I I’m your Woman får vi det stikk motsatt av den ofte lett glamoriserte mafiatilværelsen på film. Her ser vi til gangs medaljens bakside, og det fra kvinnenes perspektiv. En slags The Irishman, men fortalt fra de som mer eller mindre uskyldig er fanget i kryssilden.

Jean (Brosnahan) er gift med den lokale mafiasjefen Eddie. Hun er fullstendig klar over at han er yrkeskriminell, men langt ifra bevisst på hvor hardkokt forbryter han virkelig er. I en beskyttet boble lever hun i besnærende uvitenhet; selv når Eddie kommer drassende hjem med en baby stiller ikke Jean de kritiske spørsmålene.

Når så «dritten treffer viften», Eddie forsvinner og Jean må søke dekning, blir hele livet hennes kastet om kull.

Les også Siste kveld med (mafia)gjengen Mesterregissør Martin Scorsese gir oss med The Irishman en av sine beste filmer på flere tiår, og en umiddelbar episk klassiker.

Regien er ved Julia Hart, som med sin fjerde spillefilm gir oss en original, og saliggjørende tvist, på en litt loslitt og stagnert genre, dominert av mannlige regissører med høyt testosteronnivå og hang til å beundre de kriminelle og deres glamorøse liv.

Tro oss, etter at Jean må legge på flukt med sin unge er det svært lite glamour igjen. Hennes, noget ufrivillige, beskytter blir Cal (Arinzé Kene), en tidligere kompanjong av Jeans ektemann som vi raskt aner at «skylder ham en tjeneste». Intet deles og alt forblir usagt dem imellom – fortiden skal ties i hjel.

I’m Your Woman (Foto: Amazon)

Etter at Eddie er blitt persona non grata i byens mafiamiljø, står alle i hans krets, inkludert familien, i ytterste fare. Brosnahan formidler på en sterk og høyst overbevisende måte fortvilelsen, forvirringen, frykten og sinnet til den unge moren som (relativt) uforskyldt er havnet i livsfare.

Settingen er 1970-tallets Amerika, med orangebrune farger, høye frisyrer, flagrende gevanter, et absolutt herlig musikkspor og hardbarket gangstermiljø. Og tro ikke et sekund at filmen er blottet for vold fordi regissøren er kvinnelig, men den er fullstendig kynisk, nærmest klinisk kald og observerende. Hart tar ikke stilling eller side, kun formidler det «slik det var».

Med subtile grep formidler Hart samtidens syn på svarte, kvinner og ikke minst, kvinnens plass i samfunnet, i særdeleshet innenfor det übermaskuline gangstermiljøet. Det blir dog aldri påtatt feministiske eller med en antirasistisk agenda.

Les også En familietragedie En graviditet som går fryktelig galt er i ferd med å rive den unge familien i fillebiter.

Under filmens gang gjennomgår Brosnahans karakter en reise, der hun går fra totalt passiv og beskyttet trofékone til en kvinne som må stå på enge ben, og stole på egne valg. I sin usentimentale skildring mister Hart litt av den emosjonelle dimensjonen filmen kunne trengt mer av; vi blir litt for ofte observatører og ikke tilstrekkelig trukket inn i Jeans dramatiske historie.

Brosnahan viser at hun definitivt kan mer enn komikk og kler flott kjoler, med I’m Your Woman står hun frem som en karakterskuespiller, og hennes tolkning av den komplekse hovedpersonen er filmens sterkeste kort. 5 stjerner til en befriende annerledes mafiafilm.

I'M YOUR WOMAN I'M YOUR WOMAN I'm Your Woman_5 I'm Your Woman_4 I'm Your Woman_3 I'm Your Woman_2 I'm Your Woman_1
<
>
I’m Your Woman (Foto: Amazon)
Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?
Karakter
I’m Your Woman

Fakta:

  • Amazon Prime
  • Release: 11. desember 2020
  • Regi: Julia Hart
  • Med: Rachel Brosnahan, Marsha Stephanie Blake, Arinzé Kene, Bill Heck, Jarrod DiGiorgi, Marceline Hugot
  • Genre: Krim
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Tid: 2:00 t.
  • Karakter: 5

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Solid retrokrim fra HBO Max

Men var ikke Baby Yoda i trygge hender?

Siste snort med gjengen

Scroll to Top