Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Anmeldelse I’m Your Woman

Mafiaens uglamorøse virkelighet

Amazon serverer oss en røff, skitten og realistisk mafiahistorie, sett fra kvinnenes ståsted. En frisk vri på en litt satt genre.
Karakter
Krim
I’m Your Woman

Over 3 sesonger hos Amazon Prime har Rachel Brosnahan blendet oss med sin skarpe tunge, skjønnhet, smittende smil og en garderobe som ville gjort Imelda Marcos grønn av misunnelse.

Mellom innspillingen av sesong 3 og 4 av The Marvelous Mrs. Maisel har Brosnahan heldigvis funnet tid til en skikkelig krimgodbit.

 

I I’m your Woman får vi det stikk motsatt av den ofte lett glamoriserte mafiatilværelsen på film. Her ser vi til gangs medaljens bakside, og det fra kvinnenes perspektiv. En slags The Irishman, men fortalt fra de som mer eller mindre uskyldig er fanget i kryssilden.

Jean (Brosnahan) er gift med den lokale mafiasjefen Eddie. Hun er fullstendig klar over at han er yrkeskriminell, men langt ifra bevisst på hvor hardkokt forbryter han virkelig er. I en beskyttet boble lever hun i besnærende uvitenhet; selv når Eddie kommer drassende hjem med en baby stiller ikke Jean de kritiske spørsmålene.

Annonse

Når så «dritten treffer viften», Eddie forsvinner og Jean må søke dekning, blir hele livet hennes kastet om kull.

Regien er ved Julia Hart, som med sin fjerde spillefilm gir oss en original, og saliggjørende tvist, på en litt loslitt og stagnert genre, dominert av mannlige regissører med høyt testosteronnivå og hang til å beundre de kriminelle og deres glamorøse liv.

Annonse

Tro oss, etter at Jean må legge på flukt med sin unge er det svært lite glamour igjen. Hennes, noget ufrivillige, beskytter blir Cal (Arinzé Kene), en tidligere kompanjong av Jeans ektemann som vi raskt aner at «skylder ham en tjeneste». Intet deles og alt forblir usagt dem imellom – fortiden skal ties i hjel.

I’m Your Woman (Foto: Amazon)

Etter at Eddie er blitt persona non grata i byens mafiamiljø, står alle i hans krets, inkludert familien, i ytterste fare. Brosnahan formidler på en sterk og høyst overbevisende måte fortvilelsen, forvirringen, frykten og sinnet til den unge moren som (relativt) uforskyldt er havnet i livsfare.

Settingen er 1970-tallets Amerika, med orangebrune farger, høye frisyrer, flagrende gevanter, et absolutt herlig musikkspor og hardbarket gangstermiljø. Og tro ikke et sekund at filmen er blottet for vold fordi regissøren er kvinnelig, men den er fullstendig kynisk, nærmest klinisk kald og observerende. Hart tar ikke stilling eller side, kun formidler det «slik det var».

Med subtile grep formidler Hart samtidens syn på svarte, kvinner og ikke minst, kvinnens plass i samfunnet, i særdeleshet innenfor det übermaskuline gangstermiljøet. Det blir dog aldri påtatt feministiske eller med en antirasistisk agenda.

Les også

En familietragedie

Under filmens gang gjennomgår Brosnahans karakter en reise, der hun går fra totalt passiv og beskyttet trofékone til en kvinne som må stå på enge ben, og stole på egne valg. I sin usentimentale skildring mister Hart litt av den emosjonelle dimensjonen filmen kunne trengt mer av; vi blir litt for ofte observatører og ikke tilstrekkelig trukket inn i Jeans dramatiske historie.

Brosnahan viser at hun definitivt kan mer enn komikk og kler flott kjoler, med I’m Your Woman står hun frem som en karakterskuespiller, og hennes tolkning av den komplekse hovedpersonen er filmens sterkeste kort. 5 stjerner til en befriende annerledes mafiafilm.

I'M YOUR WOMAN I'M YOUR WOMAN I'm Your Woman_5 I'm Your Woman_4 I'm Your Woman_3 I'm Your Woman_2 I'm Your Woman_1
<
>
I’m Your Woman (Foto: Amazon)
Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
Fakta
  • Amazon Prime
  • Release: 11. desember 2020
  • Regi: Julia Hart
  • Med: Rachel Brosnahan, Marsha Stephanie Blake, Arinzé Kene, Bill Heck, Jarrod DiGiorgi, Marceline Hugot
  • Genre: Krim
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Tid: 2:00 t.
  • Karakter: 5
IMDB Rating
I'm Your Woman (2020) 120min | Crime, Drama | 11 December 2020 (USA) Summary: In this 1970s set crime drama, a woman is forced to go on the run after her husband betrays his partners, sending her and her baby on a dangerous journey.
Countries: USALanguages: English
forfatter

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.