TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Anmeldelse Guillermo del Toro’s Pinocchio

Mørk, men samtidig blendende vakker

Guillermo del Toro leverer nok et visuelt mesterverk – og fornyer en filmklassiker.

forfatter
Publisert 30.12.22 - 09:31
Karakter
Drama
Guillermo del Toro’s Pinocchio

Guillermo del Toros versjon av klassikeren Pinocchio er faktisk den andre filmen om den italienske tregutten med den lange lyve-nesen i år.

Tidligere i høst kom Walt Disney med sin første live action-filmversjon av eventyrklassikeren, Pinocchio, med Tom Hanks i hovedrollen som Geppetto. Regien stod Robert Zemeckis for. Et lett forglemmelig, og høyst unødvendig film.

Les også Klassikeren i ny drakt Disney gir oss spillefilmversjonen av en av sine største animasjonsskatter – det kunne de spart seg for.
Pinocchio 1 1

I motsetning til Zemeckis film, så tilfører det visuelle geniet, mexicanske Guillermo del Toro så visst noe nytt, frisk, og mørkt, til fortellingen. Til dags dato den vakreste og mest blendende utgaven av Pinocchio, men også betydelig mørkere til sinns og skinn.

https://youtu.be/Od2NW1sfRdA

 

Til basis for alle filmene ligger italieneren Carlo Collodis roman Le avventure di Pinocchio (1883). Historien tar for seg den ensomme, toskanske treskjæreren Geppetto (David Bradley, Game of Thrones), som etter den tragiske bortgangen av sin ekte sønn, Carlo, så sterkt ønsker seg en virkelig sønn at skogfeen innfrir drømmen, og gir liv til tredukken Pinocchio (Gregory Mann).

En tredukke han en regntung aften, forfyllet av sprit og fortvilelse, skar ut av et nærliggende furutre – med på lasset fulgte den vise gresshoppen Cricket (Ewan McGregor)

Men tregutten er uten livserfaring, påståelig, naiv, tverr og sta. Og, til tross for sin oppegående gresshoppe-venn, lar han seg lett lede ut i fristelse og moralsk forfall – på jakt etter berømmelse og raske penger. Til sin Geppettos store fortvilelse, og delvis skam.

Guillermo del Toro’s Pinocchio (Foto: Netflix)

Djevelen i forkledning i denne filmen er den omreisende karnevals-sjarlatanen grev Volpe (Christoph Waltz), som lokker/tvinger den godtroende unggutten til et bekymringsfritt liv på landeveien. Selvsagt leder den brede veien ut i fristelse/begjær og bedervende forfall.

I Collodis roman serverte han da også en ganske så mørk og skummel historie – ikke minst med en klar moralsk rød tråd, der det går deg ille om du lyver, lar deg lede ut på ville veier; elementer som så absolutt var til stede i Disneys fantastiske animasjonsfilm (1940), men som nå får en mer sentral plass.

Les også Pinocchio Endelig, endelig slippes Walt Disney beste film på Blu-ray! Historien om den lille tregutten Pinocchio som plutselig våkner til liv, og deretter må vise at han har et godt hjerte før han kan bli en ekte gutt, er intet annet en et filmatisk mesterverk fra ende til annen!
Guillermo del Toro’s Pinocchio (Foto: Netflix)

I tillegg har del Toro satt handlingen til mellomkrigstiden, med fremveksten av fascismen i det italienske samfunnet og en truende krig i horisonten. Noe som tilfører historien ytterligere aktualitet og setter handlingen i en større kontekst. Virkelig fornøyelig hvordan han harselerer med lille, selvhøytidelige Mussolini.

I enda større grad enn i tidligere filmer, sågar som i Matteo Garrones 2019-versjon, så portretteres Pinocchio her som en fremmed, nærmest utstøtt og foraktet av samfunnet rundt ham. Han er annerledes og får tyn for det. Også hans «far», og hans emosjonelle berg-og-dalbane, står sentralt i historien. Det er hans sorg og raseri som bragte liv i tregutten, som nå strever med å leve opp til Geppettos høye standard, i form av den avdøde sønnens liv og levnet.

Guillermo del Toro's Pinocchio Guillermo del Toro's Pinocchio Guillermo del Toro's Pinocchio Guillermo del Toro's Pinocchio Guillermo del Toro's Pinocchio
<
>
Guillermo del Toro's Pinocchio (Foto: Netflix)

Teknisk er filmen et slående mesterverk, der del Toro rendyrker mulighetene stop-motion-teknikken byr på. Han gir stive dukker, ofte i herlig outrerte utforminger, ektefølt liv – noe som jo bringer oss rett til røttene av Pinocchio-historien.

Kulissene, detaljrikdommen og lyset hensetter oss til tidligere mesterverk fra del Toro, som Pans labyrint, Crimson Peak og The Shape of Water. Regissøren er opptatt (besatt?) av det stygg-vakre, og drar oss inn i den fascinerende miksen mellom grøsser- og fantasiverdenen. I Pinocchio har han perfeksjonert sin pasjon, og det vises! Eneste vi finner å trekke for er sangnumrene, som ofte blir litt halvhjertet intetsigende, og som heller ikke tilfører historien noe særlig.

Guillermo del Toro’s Pinocchio (Foto: Netflix)

Så kommer, til slutt, det store spørsmålet, er del Toros versjon bedre enn Disneys filmklassiker fra 1940? Nei, ikke bedre, men definitivt annerledes. Begge filmene rangerer vi til 6 stjerner.

Guillermo del Toro’s Pinocchio hadde Netflix-premiere den 9. desember. Strøm den nå!

Les også Anbefalt jule-underholdning 10 dagers familie-juleferie, men hva skal du se på TV for å kose deg og slappe av?
Julestorm sesong 1 1 3
Guillermo del Toro’s Pinocchio (Foto: Netflix)

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP

LB+ Uke

kr 59,00

KJØP
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
  • Netflix
  • Release: 9. desember 2022
  • Regi: Guillermo del Toro
  • Med: Gregory Mann, Ewan McGregor, David Bradley, Finn Wolfhard, Burn Gorman, John Turturro, Ron Perlman, Cate Blanchett, Christoph Waltz, Tim B. Nelson, Tilda Swinton
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2022
  • Tid: 1:57 t.
  • Karakter: 6
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
Februar-høydepunkter Reese Witherspoon og David Harbour topper Netflix-nyhetene i februar.
Horer, kokain og raske penger. What’s not to like! De tre livsglade gledespigene, med bagasjen full av demoner, gjør et siste desperat forsøk på å unnslippe fortiden. Og vi henger fortsatt med.
Her ser du Yellowstone! Serieskaper Taylor Sheridan er blant de hottesteste navnene innen strømmebransjen om dagen - men hvor (og hvordan) får du sett alle hans eminente serier?
Kinosuksess! Fans av Avatar-franchisen kan nå se frem til mange flere oppfølgerfilmer.
Svensk storeslem! Ruben Östlund og Triangle of Sadness gjør stor suksess hos Oscar-akademiet. Norge for nok en kortfilm.
Følg Lyd & Bilde