TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Anmeldelse Pinocchio

En fullstendig overflødig film!

Disney gir oss spillefilmversjonen av en av sine største animasjonsskatter – det kunne de spart seg for.

forfatter
Publisert 08.09.22 - 09:00
Karakter
Familie
Pinocchio

De siste årene har Walt Disney Studios gjort en gullgruve ut av å transformere sine animasjonsklassikere til live action spillefilmer.

Filmer som Løvenes Konge, Askepott, Aladdin og Skjønnheten og Udyret har alle blitt enorme kassasuksesser; dermed ikke så merkelig at underholdningsgiganten fortsatt gir full gass på dette prosjektet.

Men der flere av filmene har fått tilført noe nytt, og kommet i en spennende/fascinerende form som spillefilm, så har regissør Robert Zemeckis med Pinocchio tatt bort mye av det eventyrlige og unike som den fantastiske animasjonsfilmen bød på.

 

Barnebok som moralsk rettesnor

Vi må helt tilbake til 1940 (Disneys andre helaftens animasjonsfilm) for premieren av Walt Disneys versjon av italieneren Carlo Collodis roman Le avventure di Pinocchio (1883).

Les også Pinocchio Endelig, endelig slippes Walt Disney beste film på Blu-ray! Historien om den lille tregutten Pinocchio som plutselig våkner til liv, og deretter må vise at han har et godt hjerte før han kan bli en ekte gutt, er intet annet en et filmatisk mesterverk fra ende til annen!

Historien tar for seg den ensomme, toskanske treskjæreren Geppetto (Tom Hanks), som sterkt ønsker seg en virkelig sønn at Den blå feen (en herlig Cynthia Enrivo) innfrir livsdrømmen, og gir liv til tredukken Pinocchio. Men tregutten er uten livserfaring og, til tross for en oppegående gresshoppe som sin vokter og «samvittighet», lar han seg lett lede ut i fristelse og begjær. I det Pinocchio faller for smiger, og løfter om berømmelse og penger går alt på tverke. Geppetto må satse alt for å oppspore sin «sønn», og igjen lede ham inn på «den smale sti».

Les også Nå er musen størst av dem alle! Det tok Mike Mus & Co kun to og et halvt år å vippe Netflix ned fra strømmetronen.
Steamboat Willie Disney

I opprinnelig versjon en ganske så mørk og skummel historie – ikke minst med en klar moralsk rød tråd, der det går deg ille om du lyver, lar deg lede ut i fristelse/begjær og bedervende forfall. Selv Disneys animasjonsversjon er faktisk av det dystre slaget, med flere scener som kan gi de minste søvnproblemer, og en av få av Disneys karakterer som drikker øl og røyker.

I tillegg serverte 1940-versjonen oss blant den absolutt fremste animasjonskunsten Disney noensinne har produsert. Aldri har treverk eller en levende flamme sett lekrere og mer eventyrlig ut, og bruken av skygger og bevegelser var (og er fortsatt) banebrytende.

Pinocchio 1 8
Pinocchio (Foto: Walt Disney)

Dataanimert remake

I bunn og grunn får vi, nærmest scene for scene, den samme historien i Zemeckis film, men den er blitt for glattpolert og mangler originalfilmens sjel og varme. Eneste plottmessige forskjellen fra denne og animasjonsklassikeren er at en ny karakter, måken Sofia, er lagt inn som en rød tråd, samt at det hintes om en søtladen kjærlighetshistorie mellom Pinocchio og en av danserinnene til Stromboli. Men dessverre tilfører hverken måken eller Sabina historien noe.

Hanks gjør en habil, om enn ikke overveldende, prestasjon som den innesluttede, smått nerdete treskjæreren, men filmen brister eller bærer i om vi klarer å relatere oss til de animerte karakterene.

Pinocchio 1 5
Pinocchio (Foto: Walt Disney)

Og apropos animerte karakterer, hvorfor på død og liv (bortsett fra penger) lage en ny film der hovedpersonene fortsatt må være animerte? Forskjellen er at de denne runden er dataanimerte fremfor håndtegnede – og langt mindre autentiske enn i tegnefilmen. Å se dyktige Emma Watson tolke rollen som den erkeklassiske Disney-prinsessen Belle gir soleklar mening i liveversjonen av Skjønnheten og Udyret; og var en fornyelse av så vel historien som karakteren.

Dataversjonen av Pinocchio (Benjamin. E. Ainsworth) ser i seg selv slettes ikke verst ut, det er bare det at han for ofte i interaksjon med virkelige skuespillere ser ut som om han er «limt inn» i etterkant. Også Geppettos katt, Figaro, sliter med det samme problemet, og ser i tillegg 110 % dataspill-aktig ut.

Den animerte karakteren som kommer best ut av det er faktisk Jiminy Cricket, som i tillegg har en uklanderlig stemmeprakt, gestaltet av Joseph Gordon-Levitt. Mens den mektige, og skumle loppesirkusdirektøren, Stromboli, i Guiseppe Battistons skikkelse fremstår outrert og på grensen til latterlig. Selv Luke Evans sliter med dårlig direksjon og tenderer til overspill.

Pinocchio 1 2 Pinocchio 1 3 Pinocchio 1 9 Pinocchio 1 7 Pinocchio 1 4 Pinocchio 1 6 Pinocchio 1 10
<
>
Pinocchio (Foto: Walt Disney)

Teknikken i fremste rekke

Zemeckis har alltid latt seg fascinere av tekniske muligheter filmmediet byr på, noe han da også har jaktet etter i filmer som Who Framed Roger Rabbit, Tilbake til fremtiden, Forrest Gump, Polarekspressen og Beowulf. Men for ofte lar han det tekniske skygge for det medmenneskelige.

Det er flere scener i remaken av Pinocchio som vil blende deg, ikke minst fargesprakende godterieksplosjoner på forfengelige «Pleasure Island» og innsiden av sjømonsteret, men vi lar oss aldri rive med av hovedkarakterenes historie, og spesielt ikke deres fremmedgjorte interaksjon med de virkelige menneskene.

Spillefilmversjonen er slettes ingen håpløs filmatisering av Pinocchio, men den gir oss da heller ikke en eneste god grunn til å oppsøke det dramatiske eventyret på nytt. Remakens morsomste øyeblikk er en nostalgisk homage til Disney-klassikere i det alle Geppettos klokker kimer. Men som helhet, dessverre kun 3 høyst middelmådige stjerner.

Les også Storslipp av Disneyklassikere! Nå lanserer Walt Disney 9 av sine klassikere på Blu-ray.

PS! Vi ser adskillig mer frem til Guillermo del Toros versjon av den retningsløse tregutten. Forvent en mørkere, og visuelt spektakulær film, i hans eksentriske versjon av Pinocchio (på Netflix den 9. desember). I mellomtiden anbefaler vi på det varmeste et gjensyn med Disneys klassiker fra 1940.

Pinocchio får eksklusiv premiere på Disney+ den 8. september.

Pinocchio 1 11
Pinocchio (Foto: Walt Disney)
Les også Spesialeffekt-bonanza! Kan tidenes, desidert, dyreste TV-serie virkelig innfri de enorme forventningene?
Ringenes Herre Maktens Ringer 1 1 1
Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

PRØV LB+ I 1 UKE

KUN 10 KR

PRØV FOR 10 KR

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
  • Disney+
  • Release: 8. september 2022
  • Regi: Robert Zemeckis
  • Med: Tom Hanks, Joseph Gordon-Levitt, Benjamin. E. Ainsworth, Cynthia Enrivo, Luke Evans, Keegan-Michael Key, Lorraine Bracco, Guiseppe Battiston, Jaquita Ta’le
  • Genre: Familie
  • Land: USA
  • År: 2022
  • Tid: 1:45 t.
  • Karakter: 3
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
Februar-høydepunkter Reese Witherspoon og David Harbour topper Netflix-nyhetene i februar.
Horer, kokain og raske penger. What’s not to like! De tre livsglade gledespigene, med bagasjen full av demoner, gjør et siste desperat forsøk på å unnslippe fortiden. Og vi henger fortsatt med.
Her ser du Yellowstone! Serieskaper Taylor Sheridan er blant de hottesteste navnene innen strømmebransjen om dagen - men hvor (og hvordan) får du sett alle hans eminente serier?
Kinosuksess! Fans av Avatar-franchisen kan nå se frem til mange flere oppfølgerfilmer.
Svensk storeslem! Ruben Östlund og Triangle of Sadness gjør stor suksess hos Oscar-akademiet. Norge for nok en kortfilm.
Følg Lyd & Bilde