TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Anmeldelse Folk med angst

Svensk sjarmbombe

Nok en svensk seriesuksess fra strømmegiganten.

forfatter
Publisert 27.12.21 - 00:01
Karakter
Drama
Folk med angst

Camilla Ahlgren og Alex Haridi har gjort en formidabel jobb med å transformere Fredrik Backmans tidvis kaotiske og sprikende, lett absurde, roman til en liten seriesjarmbombe av en drama-komedie-krim-thriller.

https://youtu.be/4HIEt4nf3Jk

 

I en mellomstor by, litt sør for Stockholm, finner vi de to litt naive politimennene Jack (Alfred Svensson) og Jim (Dan Ekborg). Midt under Jacks halvårlige frisørklipp, havner de i veien for et amatørmessig bankran.

Hals over hodet flykter raneren, og ender opp med å barrikadere seg i en leilighet der det foregår en salgsvisning. Åtte uanende ofre blir, høyst uventet, ranerens gisler. Når de så, uskadet, endelig slippes fri, stormer politiet inn i en tom leilighet – og ingen av gislene kan beskrive noe som helst om raneren/gisseltakeren…

Backman har skrevet en fornøyelig roman, om åtte personer som havner i en form for livskrise sammen, og deretter knytter uventede bånd. Folk med angst er en bok (og serie) som er befriende vanskelig å putte i bås, den er både drama, komedie, krim og thriller.

Folk med angst (Foto: Netflix)

 

Det hele begynner som en lettere karikert komedie, der to «enfoldige», lokale, politimenn får ansvaret for å fakke en åpenbart amatørmessig bankraner, som deretter ender opp med å ta gisler.

De to herremenn er sågar far og sønn. Med sønnen som har Far som sitt store forbilde og idol, og en enkemann som føler han har sviktet sin farsoppgave etter at datteren ble narkoman. I bakgrunnen lurer det et diffust selvmord fra Jacks barndom – som psykisk plager både ham og enkelte av gislene.

Folk med angst_4 Folk med angst_5 Folk med angst_2 Folk med angst_6
<
>
Folk med angst (Foto: Netflix)

Camilla Ahlgren og Alex Haridi (som også står bak den morsomme, moderne, komedien Kjærlighet og anarki), har trommet sammen et A-lag av Sveriges skuespillere. Her får vi en herlig, fargerik, bukett av personligheter. Fra en nevrotisk eiendomsmegler, via et eldre ektepar som simpelthen elsker Ikea og oppussing, til et gravid lesbisk par, en usikker banksjef, samt en fullstendig outrert performance-kanin i BDSM-outfit!

Les også Et uanstendig forslag… Herlig sjarmerende samtidsdrama med gjenkjennbare konflikter og utfordringer.

Gisselsituasjonen får alle parter til å reflektere over sine egne liv, livsvalg og fremtidsutsikter. Vi får merkelige, rare, søte, søkende, helt ordinære mennesker, der varme relasjoner oppstår; det hele akkompagnert av en særs lun, og autentisk, humor.

Folk med angst har blitt en av julens hyggeligste serieoverraskelser. Du, og hele familien med, vil le litt, sitte forundret og i spenning; og kanskje til og med slippe en tåre. 5 stjerner.

Les også Hvem drepte Olof Palme? 28. februar 1986 ble Sverige statsminister skutt ned og drept i Stockholm – 34 (!) år senere konkluderte politiet.
Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • Netflix
 • Release: 29. desember 2021
 • Regi: Felix Herngren
 • Med: Alfred Svensson, Dan Ekborg, Leif Andrée, Marika Lagercrantz, Carla Sehn, Petrina Solange, Anna Granath, Per Andersson, Lottie Ejebrant, Sofia Ledarp, Shima Niavarani
 • Genre: Drama
 • Land: Sverige
 • År: 2021
 • Tid: 2:45 t.
 • Karakter: 5
IMDB Rating
Folk med angst Comedy, Crime, Drama, Mystery | December 29, 2021 (Sweden) Summary:
Countries: SwedenLanguages: Swedish
Annonse
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommer allerede i desember! SkyShowtime slipper i dag ny trailer til Taylor Sheridan-serien 1923 - og fremskynder premieredatoen!
Stallone med fornøyelig comeback Sly Stallone gjør et mer enn anstendig comeback som seriøs skuespiller i en ujevn mafiakomedie.
Ny dansk Netflix-serie har premiere 5. januar 2023 Serien er på seks episoder. Blant de medvirkende er Zlatko Buric, Mikael Bertelsen og Mads Brügger.
Den sterkeste sesongen! Med tredje runde av komisosialdramaet Pørni, leverer Steenstrup sin sterkeste sesong.
Norsk røver-folklore! Katastrofefilmer med troll i hovedrollen er sjelden vare. Dog lykkes Netflix med en overraskende underholdende eventyrfilm.
Grønt lys! HBO Max har nettopp gitt Mike White klarsignal for en tredjesesong av det dekadente rikmannsdramaet.
Følg Lyd & Bilde