TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Anmeldelse Beckett

Når du ikke kan stole på noen som helst

John David Washington opplever tidenes mareritt i grekernes hjemland. Spennende, men ujevnt levert.

forfatter
Publisert 20.08.21 - 15:15
Karakter
Thriller
Beckett

Den særs habile skuespilleren, og sønnen til selveste Denzel Washington, John David Washington, har på få år bygget seg opp litt av en karriere og resymé. Med knallsterke roller i filmer som BlacKkKlansman, Tenet og Malcolm & Marie har Washington sikret seg en gullkantet fremtid i Hollywood.

Les også Hjernen din blir mentalt voldtatt! Christopher Nolans nyeste film er en herlig, tidvis absurd, blanding av James Bond, sci-fi og dommedagsprofeti.

I hans andre Netflix-film spiller han mot vår egen Oscar-vinner, Alicia Vikander. Beckett er en langt mindre og mer «independent» film enn monsterfilmen Tenet; som en slags stillferdig hommage til thrillerfilmene fra 1970’tallet fungerer den godt på sine premisser.

https://youtu.be/EPT_PNucTWE

 

Det unge, amerikanske, paret Beckett (Washington) og April (Vikander) har tatt seg en liten kjærlighetsferie i området rundt Athen på vårparten. Tidsmessig befinner vi oss like etter finanskrisen, med økende mistillit mot regjeringen, statsapparatet og de kraftige økonomiske innstrammingene initiert av EU.

Hellas står foran et kommende parlamentsvalg og sterke krefter går inn for at mer radikale krefter skal ta makten. Under oppseilingen til valgdagen kidnappes sønnen til en toppolitiker, og i det en stor demonstrasjon varsles i Athen stikker våre amerikanske venner opp i fjellbygdene for å unngå bråk og kaos.

Paret kommer ut for en tragisk ulykke, og i det en uforvarende Beckett befinner seg tilbake på åstedet blir han plutselig fritt vilt for det lokale politiet. Han flykter hals over hodet, kun for å oppdage at han ikke kan stole på noen. Målet blir den amerikanske ambassaden i Athen, og på veien får han hjelp av noen lokale, radikale, aktivister – men hvem kan han egentlig stole på?

Beckett (Foto: Netflix)

Med klare referanser til filmer som Three Days of the Condor, Frantic og (delvis) Witness, har italienske Fernando C. Filomarino regissert en habil thriller, med et plott som dessverre har sine åpenbare svakheter.

Washington er solid som den helt ordinære mannen som, i et fremmed land, befinner seg på en desperat flukt og innser at han ikke kan stole på noe og noen. I sjokkpreget sorg, såret, sulten, kald og alene må han kjempe seg gjennom ugjestmild natur og korrupte politifolk og andre statsansatte.

Beckett_6 BECKETT (2021) John David Washington as Beckett. Cr: Yannis Drakoulidis/NETFLIX Beckett_7 Beckett_4 BECKETT (2021) Vicky Krieps as Lena. Cr: Yannis Drakoulidis/NETFLIX
<
>
Beckett (Foto: Netflix)

Dessverre blir flere av hans valg og plottvister besynderlige og dårlig begrunnet. Hvorfor i alle verden går han for eksempel rundt med strips som håndjern lenge etter at han har møtt folk som kan hjelpe ham, og aktivistene som til slutt strekker ut en hjelpende hånd fremstår irriterende naive.

Persongalleriet blir for lett gjennomskuelige og det dramaturgiske kunnet også med fordel vært skrudd opp noen hakk, samt fått inn en instruktør som ville gjort kampscenene mer troverdige.

Les også BlacKkKlansman Spike Lee leverer en av sine beste filmer – om rasehat da og nå.

Det sagt, i sin enkle naivitet og litt gammelmodige stil så fremstår da også Beckett som mer troverdig enn mange av dagens overproduserte filmer. Hovedpersonen selv er så absolutt ingen uovervinnelig helt, men en desperat hverdagsmann med sine åpenbare svakheter og mangler. Hadde bare Filomarino gått noen runder til med manuset, finpusset karakterene og spisset konflikten litt, så ville dette blitt riktig så bra. 4 stjerner.

Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?
Beckett (Foto: Netflix)

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • Netflix
 • Release: 13. august 2021
 • Regi: Fernando C. Filomarino
 • Med: John David Washington, Alicia Vikander, Boyd Holbrooke, Vicky Krieps,
 • Genre: Thriller
 • Land: USA
 • År: 2021
 • Tid: 1:46 t.
 • Karakter: 4
IMDB Rating
Beckett Action, Crime, Drama, Thriller | August 13, 2021 (Brazil) Summary:
Countries: Italy, BrazilLanguages: English, Greek
Annonse
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Her er den første Indy-traileren 'Indiana Jones and the Dial of Destiny' har premiere 23. juni 2023. Og nå er den første traileren her.
Svensk krim fra Disney Disney lager serie ut av den svenske krimsuksessen Koke bjørn.
Fungerer Willow-magien i 2022? Disney forsøker å puste nytt liv i 1980-talls klassikeren.
Kommer allerede i desember! SkyShowtime slipper i dag ny trailer til Taylor Sheridan-serien 1923 - og fremskynder premieredatoen!
Stallone med fornøyelig comeback Sly Stallone gjør et mer enn anstendig comeback som seriøs skuespiller i en ujevn mafiakomedie.
Ny dansk Netflix-serie har premiere 5. januar 2023 Serien er på seks episoder. Blant de medvirkende er Zlatko Buric, Mikael Bertelsen og Mads Brügger.
Følg Lyd & Bilde