Anmeldelse: Malcolm & Marie

Emosjonelt utmattende kammerdrama

To mennesker gjør en hel natt det ytterste for å såre, og fornedre, sin partner. Slikt blir det filmkunst av.
Karakter
Drama
Malcolm & Marie
Annonse
Annonse
forfatter

Først, en lille advarsel: Om du planlegger en avslappende fredagskveld foran TV-en, etter en pokkers så slitsom uke på hjemmekontoret, for å koble ut hjernen, kose deg med en bedre Loire-vin og Fruen i armkroken, så skal du spare Malcolm & Marie til en annen gang – for dette er tungtfordøyelig, og utmattende, filmkunst.

 

Et parforholds irrganger

Ingmar Bergman regisserte i sin tid parforholdsklassikeren Scener ur ett äktenskap (1974), men der Liv Ullmann og Erland Josephson brukte 20 år på å krangle, elske og finne ut av sine ekteskapelige problemer, har Mark Levinson komprimert hele skittentøyvasken til én brutal, intens natt.

Filmparet Malcolm (John David Washington) og Marie (Zendaya) kommer hjem fra en storslagen premierefestaften i drømmenes by, LA. Malcolm er i euforisk stemning etter visningen av sin nye film, med stående ovasjoner og klapp på skulderen fra kritikerkorpset. I det han danser, og drikker seg inn i natten, virker Marie reservert og åpenbart misfornøyd med noe.

Annonse

Malcolm nærer at noe er galt og forsøker å presse Marie til å åpne seg, men Marie (Zendaya), sannsynligvis klok av skade, aner hva som kommer og vil unngå en krangel. Men krangel blir det…

Malcolm (John David Washington) og Marie (Zendaya). «Malcolm & Marie» (Foto: Netflix)

Eskalerer til fornedrelse

På overflaten er Marie dypt skuffet og såret over at Malcolm glemte å nevne henne i premieretalen han holdt, spesielt med tanke på at han takket Gud og hvermann, samt at filmens historie i stor grad er basert på det turbulente livet til Marie. Men en glemt (?) takk er kun toppen av isberget.

Hele filmen foregår i virkelig tid, i et luksuriøst strandhus i Malibu midt på natten. De eneste vi møter er Malcolm og Marie – og de gjør begge sitt ytterste til at vi ønsker at vi ikke var til stede.

Les også
Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?

Som så ofte med ekteskapelige krangler så eskalerer det til det ubehagelige. Det er tydelig at Maries sårhet over å ikke bli takket i talen fikk frem et vell av vonde følelser og setter Malcolm, hans handlinger og karakter, i et dårlig lys. Og Malcolm, vel, han svarer med samme mynt, og vel så det.

Tidvis blir kranglingen så personlig, fornedrende og direkte ubehagelig at vi nærmest ønsker å slå av. Definitivt båret frem at et velskrevet manus av Sam Levinson (som også står for regien), men så superbt sterkt formidlet av Washington (BlackKklansman, Tenet) og Zendaya (Spider-Man: Homecoming).

Annonse

Det skal sies, i enkelte scener tenderer Washington til overspill, og litt av det genuine og menneskelig gjenkjennelige blir borte, men gjennomgående leverer han skuespill i verdensklasse. Det samme skal sies om Zendaya, som går fra øm, følsom og sårbar  det ene øyeblikket, for så minutter senere å legge all sin tyngde i å såre sin partner.

Det sobre kameraarbeidet forsterker det fortettede, klaustrofobiske inntrykket, der vi (i sort-hvitt) går helt tett innpå karakterene, og kameraet kan stå fullstendig stille i en hel scene.

MALCOLM & MARIE MALCOLM & MARIE MALCOLM & MARIE MALCOLM & MARIE MALCOLM & MARIE
<
>
Malcolm & Marie (Foto: Netflix)

Utmattende

Hele filmen, og kvelden, er som et langt utmattende pingpong-spill, der partnerne går fra den ene ytterligheten etter den andre. Fra brennende begjær og øm kjærlighet, til hat og mest mulig sårende personangrep. Begge er mediepersonligheter, åpenbart med et enormt ego og behov for å bli anerkjent, sett og bejublet.

Slikt sett fremstår Malcolm & Marie nærmest som en «intern» film fra filmindustriens verden, og Malcolm lar da heller ikke sjansen går fra seg til å øse ut av sin enorme filmkunnskap, name-dropping og harselere over kunnskapsløse filmkritikere.

Det ligger også en heller dårlig skjult undertone der Levinson ønsker å si noe om svartes vilkår i akkurat denne industrien, men det hele blir for sparsomt og lettvint behandlet. Det er i den høyst personlige, stormfulle, parrelasjonen at filmen slår gnistrer.

Annonse

Se den med en du er glad i – og ta lærdom. 5 sterke stjerner.

Malcolm & Marie (Foto: Netflix)
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Fakta
  • Netflix
  • Release: 5. februar 2021
  • Regi: Sam Levinson
  • Med: John David Washington, Zendaya
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Tid: 1:46 t.
  • Karakter: 5
IMDB Rating
Malcolm & Marie (2021) 1h 46min | Drama, Romance | 5 February 2021 (USA) Summary: A director and his girlfriend's relationship is tested after they return home from his movie premiere and await critics' responses.
Countries: USALanguages: English

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Årets første vårmåned byr lyse, snøfrie dager, og mengder av spennende innhold fra strømmetjenestene.
New Orleans’ mest respekterte dommer havner i gjørme til langt oppover livet.
Hva om det var Sovjetunionen som først fikk plassert en mann på Månen?
Big Sky er det levende beviset på at selv en av bransjens mest erfarne, og anerkjente, serieskapere kan bomme.
Tom Hanks briljerer i sobert western-epos med hjertet på rett sted.
To mennesker gjør en hel natt det ytterste for å såre, og fornedre, sin partner. Slikt blir det filmkunst av.
Sterke kvinner, med sine høyst personlige problemer, er den drivende kraften i dette sterke Netflix-dramaet.
En sann historie om en utrolig arkeologisk utgraving har blitt en liten (britisk) perle av en film.
Årets korteste måned byr på lysere dager, og en enorm mengde av nye strømmetitler.
Omar Sy er fransk gentlemanstyv med finesse og kløkt, i en serie som oser av sjarm og lekenhet.
Amazon serverer oss en røff, skitten og realistisk mafiahistorie, sett fra kvinnenes ståsted. En frisk vri på en litt satt genre.
Vellykket kostymedrama i en miks av Dynastiet, Askepott, Farlige forbindelser og Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fryktelig galt er i ferd med å rive den unge familien i fillebiter.
Januar byr på lange og mørke kvelder - bare da så synd at strømme- og filmselskapene later til å ha tatt ferie.
Med Equinox leverer Netflix en av sine beste nordiske produksjoner.
12 dagers korona-juleferie, men hva skal du se for å kose deg og slappe av?