TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Anmeldelse All the Old Knives

Sobert spiondrama med kald krigs-følelse

Chris Pine og Thandiwe Newton leverer en sober spionthriller, med slektskap til klassisk kammerdrama.

forfatter
Publisert 08.04.22 - 00:01
Karakter
Thriller
All the Old Knives

Høsten 2012 finner det sted en kapring på flyplassen i Wien. Muslimske ekstremister har kapret et tyrkisk fly og forlanger sine våpenbrødre løslatt fra arrest i Tyskland. Det hele ender i en katastrofe, og blir liggende som en skamplett på CIAs avdeling i Wien.

Avdelingen ledes av Wallinger (Laurence Fishburne), med agent Henry Pelham (Chris Pine) som ansvarlig for kapringssituasjonen. Saken blir dysset ned og går, etter hvert, i glemmeboken. Åtte år senere dukker en av mesterhjernene bak ugjerningen igjen opp til overflaten – og søkelyset rettes mot en mulig muldvarp på innsiden av CIA…

 

Filmen er basert på romanen ved samme navn (2015), til amerikaneren Olen Steinhauer, og er sterkt inspirert av klassiske spionthrillere fra Den kalde krigens dager; á la John le Carré og Graham Greene. Noe som slettes ikke er et dårlig utgangspunkt.

Det blir Pelham som får den skitne jobben med å avdekke en potensiell muldvarp, jage hun/ham frem i lyset og så likvidere vedkommende. CIA ønsker, må vite, ikke offentlighetens ubehagelige lys rundt en eventuell landssviker.

Les også I Am the Night, sesong 1 I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Oppdraget blir ekstra pikant sett i sammenheng med at en av de mistenkte, agent Celia Harrison (Thandiwe Newton, fra Westworld), er tidligere intim sengepartner med Pelham. Nå må han stille henne til veggs, avdekke eventuelle kontradiksjoner og ta konsekvensene.

Tilnærmet hele filmen foregår innenfor de fire veggene til en fasjonable Carmel-restaurant. Store, elegante vinduer som vender ut mot det evige Stillehavet, med en lekker meny og omfattende vinutvalg. Her møtes de tidligere elskerne til en katt-og-mus lek, med døden som potensielt utfall.

All the Old Knives 7 All the Old Knives 5 All the Old Knives 3 All the Old Knives 9 All the Old Knives 4 All the Old Knives 8 All the Old Knives 6 All the Old Knives 10
<
>
All the Old Knives (Foto: Prime Video)

Selve avsløringen av mysteriet avdekkes lag for lag ved stadig, korte, tilbakeblikk fra tiden rundt flykapringen. Det er flere mistenkte (ikke minst Jonathan Pryce) og aktører som kunne ha hatt interesse av at tragedien endte som den endte. Men det er, det tidvis intense, kammerspillet mellom Pine og Newton som er filmens bærende element. Fotografen går tett innpå de to hovedpersonene, som for å avdekke deres dypeste hemmeligheter, og antydninger til tvil i øyekroken.

All the Old Knives har blitt en sober thriller, med en følelse av å bli hensatt til «gode» gamle kald krigs-dager. Dette er, etter Borg (2017), den andre spillefilmen til den lovende, danske, regissøren Janus Metz. Innimellom tenderer dramaturgien til å stoppe litt opp, men så henter Metz oss inn igjen. Enkelte av bikarakterene blir for diffuse, men det er nettopp det de er, bikarakterer.

Vi suges inn i en medrivende historie som vi ikke aner utgangen av. En film som vil appellere til fans av klassiske spionthrillere fortalt på en elegant og original måte. Så absolutt vel verdt en titt! 4 sterke stjerner.

Filmen kan strømmes fra Prime Video fra den 8. april.

Les også Et under at den har blitt så dårlig Den etterlengtede oppfølgeren til det friske pustet av en superheltfilm, Wonder Woman, ender opp som årets største skuffelse.
All the Old Knives 2
All the Old Knives (Foto: Prime Video)

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • Prime Video
 • Release: 8. april 2022
 • Regi: Janus Metz
 • Med: Chris Pine, Thandiwe Newton, Laurence Fishburne, Jonathan Pryce, Corey Johnson, Gala Gordon, David Dawson
 • Genre: Thriller
 • Land: USA
 • År: 2022
 • Tid: 1:41 t.
 • Karakter: 4
IMDB Rating
All the Old Knives Thriller | April 8, 2022 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Grovt utnyttet? Sverter regissør Andrew Dominik tidenes mest berømte sexbombe på det groveste?
Siste nytt fra Montana! Kevin Costner & Co saler opp hestene for nok en runde cowboy-intriger.
Men jerven var ikke død! Men Hugh Jackmans Wolverine var ikke død! I 2024 gjenoppstår helten med knivbladene, i Deadpool 3.
Endelig er Lotus tilbake! Fikk du ikke nok av arrogante, narsissistiske, hvite rike turister på Hawaii, så vender konseptet snart tilbake på skjermen.
Har "klonet" stemmen til Darth Vader ved hjelp av kunstig intelligens James Earl Jones går av med pensjon, men stemmen hans bevares ved hjelp av AI-teknologi!
Bridges i sitt ess! Jeff Bridges beviser at alder kun er et tall. Han briljerer som pensjonert superspion i miniserien basert på Perrys roman.
Følg Lyd & Bilde