Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Vi kårer

Årets beste mobilprodukter 2021-2022

Vis meg mobilen din, og jeg skal si deg hvem du er.

Skrevet av / 28.10.21 - 14:00
Årets beste mobilprodukter 2021-2022

Det har vært et spennende år i mobilbransjen. Flere og flere nettbrett og mobiler får 5G, og nye brettbare formater har for alvor gjort inntog på markedet. Derfor har vi i år testet mange fantastisk gode mobilprodukter, noe som også resulterer i at vi denne gangen har flere nominerte produkter enn noensinne.

Alle nominerte produkter – og naturligvis spesielt vinnerne – kommer med vår varmeste anbefalinger. Kjøper du en smartklokke, et nettbrett eller en mobil fra listen her, trår du ikke feil.

Men når du skal bestemme deg, er der mange ting å ta hensyn til. Det handler først og fremst om å kjenne seg selv og sine egne behov. Kanskje kan du bruke tipsene under i vår lille kjøpeguide, som tar utgangspunkt i forskjellige typer adferd og preferanser? Her får du i hvertfall en rekke tips til hva du bør se etter og vurdere når du er på jakt etter det perfekte mobilproduktet:

Deg: «Jeg bruker mobilen hele tiden»

Da må du nok holde deg borte fra de aller billigste modellene. De har nemlig typisk veldig små batterier, og nettopp batteriet er alfa og omega hvis du er typen som ikke kan holde fingrene borte fra mobilen.

Batteriets «størrelse» måles i mAh (milli-Ampere-hours), noe som veldig enkelt formulert angir hvor lenge mobilen har strøm. Jo flere mAh, jo bedre. Som minimum bør du gå etter 3000 mAh, men hvis mobilen har stor skjerm (omtrent 6 tommer eller mer), bør tallet være enda høyere. Spesielt hvis skjermen også er svært lyssterk.

Du må selvfølgelig også se på hvor raskt mobilen lades opp. Stadig flere mobiler, spesielt i mellomklassen og selvfølgelig de fleste dyrere modellene, kommer med mulighet for hurtiglading og/eller trådløs lading. Det er til å leve med at mobilen ikke kan holde på strømmen en hel dag, hvis den kan lades fra 0 til 50 prosent strøm på en halv time eller mindre.

Deg: «Jeg lever og ånder for min Instagram-konto»

Tar du mange bilder? Mange … virkelig mange bilder? Da gjør det kanskje ikke noe hvis kameraet kan mer enn å ta snapshots i perfekt belysning.

I dag kommer nesten alle mobiler med to eller flere objektiver, og hvis du gjerne vil ta gode bilder med mobilen, bør du se etter ting som autofokus, vidvinkel og/eller ultravidvinkel, optisk zoom, optisk bildestabilisering, nattmodus, osv. Til gjengjeld kan du glemme alt om megapiksler. Det har nesten ingen betydning for hvor gode bildene dine blir.

Deg: «Jeg lever i skyen»

Har du alle dine videoer, bilder og andre dokumenter lagret i skyen hos tjenester som Dropbox, Google Drive eller iCloud? Da kan du kanskje nøye deg med 32 gigabyte innebygd lager. Du kan alltid få mer lagerplass hvis du er villig til å betale hva det koster, men du må aldri, aldri, aldri kjøpe en mobil som kun kommer med 8 eller 16 gigabyte ROM (internt lager). Bare operativsystemet (typisk Android) tar så mye plass at det nesten er fullt hvis du ikke har minst 32 gigabyte å spille med.

Og hvis du har et par store spill liggende på telefonen, tar mange bilder og/eller videoer, samt kanskje laster ned musikk og film/TV-serier hjemmefra for å ikke bruke så mye mobildata underveis, får du fort bruk for mer plass.

Mange mobiler lar deg utvide det innebygde lageret via microSD-kort eller lignende, men vær oppmerksom på at eksterne minnekort er en del langsommere enn telefonens egen ROM.

Deg: «Jeg har små hender»

Selv veldig store skjermer er blitt lettere å håndtere i dag, hvor mange av spesielt de dyrere mobilene er nærmest rammeløse. Men når du kjøper en mobil, må du likevel være oppmerksom på om du faktisk kan holde rundt mobilen, og om den for eksempel er mulig å betjene med en hånd.

Vær også klar over at en stor skjerm ikke automatisk er ensbetydende med at det er mye plass til apper, osv. Oppløsningen er like viktig, og selv i dag kommer de billigste mobilene bare med HD-oppløsning, mens de dyreste modellene typisk har 2K-skjermer eller bedre.

Når oppløsningen er høyere, blir arbeidsområdet på skjermen desto større, og bildekvaliteten er selvfølgelig bedre og grafikken skarpere. Det angis typisk med målestokken ppi (pixels per inch, dvs. bildepunkter per tomme), og her gjelder det også at tallet skal være så høyt som mulig. Alt under 200 ppi er elendig.

Når det gjelder bildekvaliteten, bør du også se etter lysstyrken (måles i nit). De dyrere modellene har ofte bildeforbedrende teknologier som HDR10+, som gir bedre kontrast, og det kan du også ta med i betraktningen hvis du jobber mye med video eller foto på mobilen.

Formatet kan også spille en rolle. Det finnes avlange mobiler hvor skjermen er i 21:9-format, som tilsvarer det klassiske kinoformatet, men mange kommer også i 18:9-, 16:10- eller 16:9-format. 21:9-formatet (eller til nød 18:9-formatet) er flott hvis du ser mye video (både Netflix og YouTube har innhold som støtter dette formatet), men på den andre siden er mange apper ikke velegnede til de avlange formatene, og du må leve med sorte stolper på skjermen.

Deg: «Jeg er svært utålmodig»

En god tommelfingerregel er at hvis en mobil koster under 2000 kroner, er den for treg. Hvis du pleier å ha mange apper åpne av gangen – noen av dem kanskje tunge apper som større spill eller lignende – så må mobilen kunne følge med. Se derfor på prosessor og RAM. Gå etter minst 4 gigabyte RAM, med mindre du bare bruker mobilen sporadisk.

Og hva prosessoren angår, bør den ha fire kjerner eller mer. Gjerne seks eller åtte. Sammenligner vi en prosessor med en motorvei, betyr flere kjerner at prosessoren har flere veibaner, mens GHz, som er den andre målestokken du vil se i relasjon til prosessoren, angir hastigheten.

Deg: «Jeg er audiofil»

Hvis du legger stor vekt på lydkvalitet, er det ikke helt det samme hvilken mobil du kjøper. Noen mobiltelefoner er utstyrt med Hi-Res Audio, et høyoppløst lydformat som spesielt Sony har vært forkjemper for. Hi-Res Audio gir generelt bedre lydkvalitet, men vær også oppmerksom på om din kommende mobil støtter aptX. Mange mobiler kommer nemlig uten 3,5 mm kontakt til hodetelefoner, og aptX sørger for å levere bedre lydkvalitet via Bluetooth.

 

 

 

Nominerte til Årets beste mobiler

Vinnere av Årets beste mobilprodukter 2021-2022

Årets beste high-end mobil

Apple iPhone 13 Pro

iPhone 13 Pro flytter grensene

Apples iPhone 13 Pro er kanskje den beste mobilen akkurat nå, selv om den ikke er helt perfekt.

Sett utenfra kan det se ut som iPhone 13 Pro ikke er den store oppdateringen fra forgjengeren 12 Pro. Men ser man nøyere etter, åpenbarer det seg noen tydelige forskjeller. Til det bedre.

Formfaktoren er ikke endret. Det kantede designet som man enten elsker eller hater, er gjenbrukt. Busslommen øverst på skjermen er dog blitt litt mindre, men vekten har økt, og 13 Pro er halvannen mm tykkere enn 12 Pro.

Mens mange mobilkameraer lanseres med 26 og 40 Mp oppløsning, holder Apple fremdeles på at 12 Mp er nok. Her er alle fire kameraene 12 Mp, men bildeflaten på bildebrikkene har økt, det samme har størrelsen på pikslene.

De mest svorne fotografene vil også nikke anerkjennende til muligheten for å fotografere i Apples ProRAW 12-bits råformat. Fotografer kan også velge å lagre bildene i HEIF/HEVC-format. Det er en tilnærmet lossless komprimering basert på H.265, som blant annet støtter større fargedybde med opptil 16- mot 8-bit på jpeg-filer.

Hvis man digger makrobilder, vil man elske 13 Pro. Ultravidvinkelen har endelig skikkelig makro, med en nærgrense på 2 cm, som gjør at man kommer virkelig nært motivet.

Videokvaliteten i 4K tror jeg ikke jeg har sett bedre fra noen mobil. Opptak i 4K 60p med stabilisering ser rett og slett fantastisk ut. Casting til TV-en via Apple TV, likeså, og det er rett og slett en fest å dele video med andre på TV-en.

Den forrige Pro-modellen, iPhone 12 Pro, var en så stor forbedring da den kom, at det nesten er naturstridig om Apple skal lykkes like godt med 13 Pro. Men det har de langt på vei klart. Alt er ikke en enorm forbedring, noen ting er ikke en forbedring i det hele tatt, men et tilbakeskritt. Som vekten. Vi skjønner heller ikke hvorfor filmatisk modus ikke funker i 4K, og selv om vi ønsker muligheten for 1 TB lagring velkommen, synes vi det er dyrt.

Men de aller viktigste tingene er forbedret: skjermen med 120 Hz, kvaliteten fra de nye kameraene både på stillbilder og video, batteritiden har gjort et hopp, og brukeropplevelsen er rett og slett forbilledlig.

Årets beste nettbrett

Apple iPad Pro 12,9” (2021)

Et sykt nettbrett for de med tykkest lommebok

Apples M1-prosessor har gjort monsteret iPad Pro enda mer monstrøst.

Apples iPad Pro har helt siden lanseringen av den første modellen i 2015 vært for nettbrettene det Audi S og RS er for personbiler: Større, sterkere, raskere og generelt bare bedre på alle punkter.

Og det gjelder selvfølgelig også for 2021-versjonen av den store iPad Pro med 12,9 tommers skjerm. Bare for å ha avklart forventningene til det som er utgangspunktet for denne testen.

Som sine siste forgjengere kommer den nye iPad Pro med Face ID, fem mikrofoner, fire innebygde høyttalere og støtte for Apple Pencil. Og nyhetene fra 2020-modellen, som Wi-Fi 6-støtte og LiDAR-skanner, er fortsatt her.

Likevel er det ingen overdrivelse at 2021-versjonen av iPad Pro er den største og viktigste oppdateringen av Apples profesjonelle nettbrett til dato. Spesielt tre store nyheter er oppsiktsvekkende: iPad Pro støtter endelig 5G, og dessuten kommer den med Apples nye M1-prosessor samt med såkalt Liquid Retina XDR-skjerm av typen Mini-LED.

De tre tingene til sammen gjør den nye iPad Pro så kraftfull, lekker og lynrask at det er vanskelig å komme tilbake til et hvilket som helst annet nettbrett når man først har hatt det i hendene.

Konklusjon

Det kan ikke være noen tvil om at hvis man skal kjøpe nytt nettbrett, og man er typen som ikke trenger å spørre hva ting koster, så er den nye iPad Pro 12,9″ en absolutt no-brainer. Det er nemlig ingen grenser for hvor dyr den kan bli. For den absolutte toppmodellen med 2 terabyte innebygd lager, samt Apple Pencil og Magic Keyboard som tilbehør, blir prisen litt over 28 000. Man kan kjøpe en bruktbil for de samme pengene.

Men for pengene får man så også det beste nettbrettet som noensinne har eksistert i det kjente universet.

Årets beste smartklokke

Apple Watch Series 7

Endelig med større skjerm

Den aller nyeste Apple Watch er den beste smartklokken vi har testet.

Men den ene store nyheten på S7 i 45mm størrelse er en ny og større skjerm, 0,2 tommer større – eller 20 prosent, og med enda bedre lesbarhet. Det merkes spesielt godt på tekst, men en del av de sekundære ikonene og symbolene, spesielt hvis man har valgt en veldig komplisert urskive, kan fremdeles fremstå som veldig små.

Uansett kan man velge hvor store tall og bokstaver skjermen skal vise, og på S7 har stand by-skjermen 70 prosent mer lys enn skjermen på S6.

Formfaktoren er den samme, men enda mer avrundet, og Apple har åpenbart ikke adoptert designet til dagens generasjon iPhone, med et mer kantet og stramt design.

Klokken har de samme sensorene som S6, altså de som måler puls, hjerterytme og oksygen i blodet. Sensorene varsler om unormale avvik på hjerterytmen, og som før kan den varsle 113 dersom man faller om, eller stuper over styret på sykkelen og ikke reiser seg igjen.

Hvis man har brukt en Apple Watch tidligere, er det ingen overraskelser på S7. Bortsett fra at skjermen er større. Skjermen fyller enda mer, og kantene – bezelen – er mye smalere her enn på en S7, for ikke å snakke om en S5 eller en SE-modell.

Den roterbare og trykkfølsomme kronen kan brukes for lynrask navigering i apper og innstillinger. Den store skjermen – som har fått et par urskiver som er eksklusive for S7 – er den beste på noen Apple Watch, og man kan enkelt diktere beskjeder, dele bilder, og med større taster og skjermknapper er den også den best brukervennlige Apple Watch hittil.

Apple Watch S7 er fortsatt den beste smartklokken. Det er ikke mange forbedringer her sammenlignet med Apple Watch S6. Den har også EKG- og oksygenmåling, og de samme treningsmodusene tilgjengelig i watchOS 8.0, men for de med en eldre Apple Watch vil S7 være en stor oppgradering. Den store skjermen og den forbedrede navigeringen er et stort pluss, og S7 viser hvorfor Apple lykkes bedre med smartklokker enn de fleste.

Årets beste kameramobil

Samsung Galaxy S21 Ultra

Her er folkets favoritt!

Vi spurte, og dere svarte. Med over 5700 stemmer har dere kåret Folkets favoritt blant markedets beste kameramobiler.

I sommer inviterte Lyd & Bilde alle lesere til å delta i kåringen av Lesernes favoritt som markedets beste mobilkamera. Vi hadde valgt markedets nyeste, beste og dyreste mobiler som deltakere.

Med hver mobil fotograferte vi 11 forskjellige standardscener, tilsvarende den type bilder som de fleste tar igjen og igjen med mobiltelefonen.Hver scene ble fotografert i 4:3-format med mobilenes standardinnstillinger for den gjeldende type bilder. Vi navnga, og om nødvendig ble bildene beskåret og Exif-data fjernet, så det ikke umiddelbart skulle være mulig å se hvilken mobil som hadde tatt hvilke bilder.

Så hele poenget med avstemningen var å finne det mobilkameraet som produserer de bildene som flest mennesker faktisk liker.

Slik stemte dere

Avstemmingen har pågått i både Norge, Danmark og Sverige, og vi avleste resultatene av hver enkelt kategori i de tre landene like over midnatt den 2. august.

I alt ble det avgitt 17 665 stemmer på tvers av Norge, Danmark og Sverige, og den klare vinneren med i alt 5718 stemmer ble Samsung Galaxy S21 Ultra, som vi så kåret til Folkets favoritt. Og derfor er Samsungs kameramobil også Årets beste i 2021/2022.

Kameraet stikker helt av

Og kameraet på Galaxy S21 Ultra er noe helt spesielt. Samsung har utstyrt mobilen med en sensor med laserautofokus samt to separate teleobjektiver på hver 10 megapiksler, hvor det ene kommer med 3x optisk zoom og det andre med 10x optisk zoom.

I tillegg kommer et vanlig vidvinkelobjektiv på vanvittige 108 megapiksler (f/1.8 med optisk bildestabilisering) med 12 bit HDR samt et ultravidvinkelobjektiv på 12 megapiksler (f/2.2).

Resultatet er ganske overbevisende. Så lenge man holder seg til å zoome opptil 10x, blir resultatet stort sett støyfrie og skarpe bilder. Samsung har rett og slett bygget en vaskeekte paparazzi-mobil som kan komme tettere på motivet med brukbare resultater enn noen annen mobil vi har testet. Bilder tatt om natten eller i mørke omgivelser er også blitt bedre, takket være kunstig intelligens som gjør sensoren raskere og dermed lukker inn mer lys.

Årets beste basic mobil

Xiaomi Mi Lite 5G

Den ukjente mesteren

Xiaomi Mi 11 Lite 5G kan godt bli en mobil som vil være på alles lepper.

På tross av den slanke og lette designen virker Xiaomi Mi 11 Lite 5G både robust og velbygd, og enhver mulig frykt for at den ennå ganske ukjente kinesiske produsenten ikke har kontroll på kvaliteten, blir gjort grundig til skamme.

Og da skjermen er produsert av Samsung – og dermed er av typen AMOLED – er den stort sett på nivå med skjermen på dyrere mobiler (inkludert skjermoppdateringsfrekvens på 90 Hz, FHD+-oppløsning, og minst like lyssterk og fargedynamisk). De innebygde stereohøyttalerne er testens beste med litt mer tyngde og bunn i lyden enn konkurrentene kan by på.

Mobilens klart største fortrinn er likevel ytelsen, som er virkelig heftig ut fra prisen. Den kinesiske mobilen er likevel blitt utstyrt med den nyere og markant bedre Snapdragon 780G-prosessoren, som både i praksis og i Benchmark-tester klarer seg betydelig bedre enn Snapdragon 750G.

Bilder tatt med vanlig vidvinkel og med ultravidvinkel er skarpe og har god fargegjengivelse, men i forbindelse med portrettbilder (med frontkameraet) bør Xiaomi nok skru litt ned på all den kunstige intelligensen, som virkelig gjerne vil glatte ut rynker og få den portretterte personen til å se 30 år yngre ut. Det virker ikke helt.

Konklusjon

Xiaomi Mi 11 Lite 5G kommer med en fremragende skjerm, en ultralett og slank design samt gode innebygde høyttalere. Og så er den mer fremtidssikker enn konkurrentene med sin splitter nye Snapdragon 780G-prosessor, som gir mobilen målbart flere krefter enn den nærmeste konkurrenten.

Kameraet er også godkjent, selv om det kan være vanskelig å venne seg til de retusjerte selfie-ene. PGO

Årets premium mobil

OnePlus Nord 2 5G

OnePlus Nord 2 senker flaggskip

OnePlus Nord 2 er akkurat nå markedets beste mobil i premiumklassen. Her får man både i pose og sekk, uten at det koster skjorta.

Akkurat som sin forgjenger kommer OnePlus Nord 2 med AMOLED-skjerm i FHD+-oppløsning, og den har både HDR10+ og samme 90 Hz oppdateringshastighet som fjorårets flaggskip, f.eks. OnePlus 7 Pro.

Skjermoppløsningen er egentlig Full HD, men fordi skjermen er designet i det litt spesielle 20:9-formatet, får man litt flere piksler for pengene. Generelt får man til denne prisen en av de beste og mest behagelige skjermene på markedet akkurat nå med OnePlus Nord 2. Lysstyrken går forøvrig opp til hele 1110 nits.

Mobilen leverer også glimrende lyd. Talekvaliteten er grei, og så er Nord 2 den første Nord-modellen som kommer med innebygde stereohøyttalere, noe som gjør lydopplevelsen, hvis man spiller spill eller ser video uten hodetelefoner, SÅ mye bedre.

Ytelse og funksjoner

Det var spesielt en grunn til at vi var spente på å teste OnePlus Nord 2, og den sitter under skjermen. Mobilen er OnePlus’ første uten Snapdragon-prosessor fra Qualcomm. I stedet er mobilen utstyrt med den såkalte Dimensity 1200-AI-prosessoren fra selskapet MediaTek.

MediaTek stammer fra Taiwan, og virksomhetens prosessorer finner man oftest i mobiler i budsjettklassen, f.eks. Nokia 2.4 og Samsung Galaxy A32, som begge koster under 2000 kroner.

Heldigvis gjør MediaTek-prosessoren og OnePlus Nord 2 alle våre bekymringer til skamme. OnePlus har selv sammenlignet Dimensity 1200-AI med Snapdragon 870, og det stemmer godt overens med resultatene av våre Benchmark-tester.

Konklusjon

OnePlus Nord 2 er bedre enn sin forgjenger. Den har høyere ytelse, innebygde stereohøyttalere, større batteri og rå lading. Eneste strek i regningen er det manglende dobbelte frontkameraet. Nåvel, man kan ikke få alt her i verden.

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Nyhet

Bli med i en eksklusiv L&B-gruppe!

Hjelp oss til å bli bedre og mer relevant – vinn flotte premier.
Les mer
Lyd & Bilde
Scroll to Top