TEST: Samsung Galaxy Watch 4 – Samsungs beste smartklokke til dags dato
TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Samsung Galaxy Watch 4

Samsungs beste smartklokke til dags dato

Samsung Galaxy Watch 4 blir nå etterhvert det samme for Samsungs økosystem som Apple Watch er for iPhone-brukere.

forfatter
Publisert 06.09.21 - 17:30
Karakter
Samsung Galaxy Watch 4
L&B mener
Ligner på og føles som en ordentlig klokke. Lekkert og raskt brukergrensesnitt som tar utgangspunkt i den runde urskiven. Kommer med eSIM samt masse treningsfunksjoner og nye helsefunksjoner som EKG og måling av kroppssammensetning.
Blodtrykksmåling krever kalibrering ved hjelp av riktig mansjettblodtrykksmåler. Støtter i motsetning til forgjengeren ikke iPhone, og full funksjonalitet får man kun hvis man samtidig bruker en Samsung Galaxy-mobil.
Spesifikasjoner
 • Operativsystem: Wear OS
 • Kompatibelt med: Android 6.0
 • Skjerm: Ø 1,36″ S-AMOLED, 450 x 450
 • Resistens: vanntett ned til 50 m (5ATM + IP68)
 • Minne: 16 GB
 • Batteri: 361 mAh
 • Mål og vekt: 44 x 43,3 x 9,8 mm / 30,3 g
 • Annet: 4G/LTE, 802.11 b/g/n, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, lyssensor
 • Web: samsung.com/no/
Veil. pris 3.690Pr. 06.09.21 Produktside

Etter at Samsung i flere år har satset på det mindre kjente operativsystemet Tizen til sine smartklokker, har det nå blitt andre boller. Den koreanske elektronikkgiganten har lyttet til kritikken (som primært handlet om manglende apper og et begrenset økosystem) og inngått et samarbeid med Google.

Søkemotorgiganten lanserte nylig en ny plattform for smartklokker, Wear OS, og selv om den nye Galaxy Watch 4, som vi tester, holder seg til det samme grensesnittet og de fleste av Tizen-funksjonene vi kjenner fra tidligere modeller, som Samsung Galaxy Watch Active 2, er det Wear OS og Googles økosystem som driver verket under overflaten.

På den måten håper Samsung å gjøre sine smartklokker – som Galaxy Watch 4 – attraktive for enda flere brukere, noe som er nødvendig hvis koreanerne skal kunne ta markedsandeler fra den dominerende Apple Watch.

 

Samsung Galaxy Watch 4 fås i de to vanlige størrelsene på 40 og 44 mm, samt i fire forskjellige farger, nemlig Black, Gold, Green og Silver. (Foto: Samsung)

Google Wear OS gjør Galaxy Watch bedre

Det er absolutt grunn til å bifalle den beslutningen. Galaxy Watch Active 2, som er den siste Samsung-klokken vi har hatt på testbenken, hadde et altfor begrenset utvalg av apper, og med Googles Wear OS har Galaxy Watch 4 ikke bare fått adgang til et større antall apper i Google Play. Googles egne apper og tjenester – som Google Maps, Google Fit og Google Assistent – er nå også en del av pakken.

Kombinert med de mange treningsfunksjonene vi kjenner og setter pris på fra forgjengerne – f.eks. støtte av et stort antall treningstyper om løping, svømming og vekttrening, men også mer uvanlige typer som fjellklatring, pilates, tøying og til og med yoga – og nye helsefunksjoner, er Samsung Galaxy Watch 4 tett på å være en like god allround-smartklokke som Apple Watch.

For Galaxy Watch 4 kan som tidligere Samsung-modeller overvåke søvnen din. Klokken kommer nå også med bl.a. EKG og blodtrykksmåling, noe Apple Watch tidligere var alene om. Og så kan klokken sammen med Galaxy-mobilen din overvåke – og ta opp (!) – snorkingen din. Noe som er avgjørende for søvnkvaliteten.

To skritt frem og et tilbake

Men selv om Samsung altså går to skritt frem med sin nye smartklokke, går selskapet også et skritt tilbake. Forgjengeren fungerte sammen med Apples iPhone, men nå krever Galaxy Watch 4 at man bruker en Android-mobil hvis man vil synkronisere med mobilen.

Full støtte av alle nye helsefunksjoner krever i tillegg at man har appen Samsung Health Monitor installert på mobilen, og det er kun mulig på Samsungs egne mobiler. Ergo er Galaxy Watch 4 reelt et produkt som kun gir mening å bruke som en del av et større økosystem av Samsung-produkter.

Med Googles Wear OS har Galaxy Watch 4 ikke bare fått tilgang til et større antall apper i Google Play, bl.a. Spotify. Men Googles egne apper og tjenester – som Google Maps, Google Fit og Google Assistent – er nå også en del av pakken. (Foto: Samsung)

Med andre ord må du lese denne testen med forskjellige briller, avhengig av om du har en Samsung Galaxy-mobil eller ei. Hvis svaret er nei, så stopp lesingen nå. Konklusjonen er at Samsung Galaxy Watch 4 ikke er noe for deg.

Hvis du kan svare ja på spørsmålet, bør du lese videre. Der er nemlig et par andre ting du bør vite om din (kanskje) kommende smartklokke.

Puster Apple Watch i nakken

Da Samsung Galaxy Watch Active 2 kom på markedet, kostet den nesten 5000 kroner. Den billigste Apple Watch Series 6 koster 4290 kroner. Galaxy Watch 4 fås fra 2790 kroner! Og så er den til og med både slankere og 10 g lettere enn Galaxy Watch Active 2, mens det innebygde minnet har vokst fra 4 til 16 gigabyte.

Med andre ord får man virkelig mye smartklokke for pengene.

Den nye smartklokken fås som forgjengeren i de to vanlige størrelsene 40 mm og 44 mm i diameter (vi tester her “herreutgaven” på 44 mm). Skjermen har også fått samme størrelse – nemlig 1,4” – men oppløsningen har økt fra 360 x 360 piksler til 450 x 450. Da den lille S-AMOLED-skjermen også er usedvanlig lyssterk, ender man opp med et ekstremt skarpt og krystallklart skjermbilde som vi faktisk ikke har sett maken til på noen annen smartklokke.

Men hva betyr det for batteritiden, spør du kanskje? Jo, med “alltid aktiv” på, får man cirka en dags batteritid ut av Samsung Galaxy Watch 4. Omtrent det samme som med Apple Watch Series 6. Så på det punktet er de to smartklokkene nesten like.

Også på et annet punkt puster Samsung nå Apple i nakken. Da vi testet Galaxy Watch Active 2, kritiserte vi nemlig at den bevegelsen man må gjøre med håndleddet for å få skjermen til å slå seg på, til stor irritasjon bare fungerte omtrent annenhver gang. Men nå fungerer det upåklagelig, og Samsung har også økt brukervennligheten ved å tilføre flere måter man kan aktivere skjermen på.

Sist, men ikke minst, kommer Galaxy Watch 4 nå i to versjoner, hvor den ene støtter eSIM. Da kan man legge ut på løpetur og f.eks. motta oppkall og SMS-er og ha tilgang til f.eks. treningsdata i skyen og musikk-strømming uten å måtte ta med mobilen.

Screenshot_3_Samsung Health Screenshot_2_Samsung Health Screenshot_1_Samsung Health
<
>
Samsung Galaxy Watch 4 kan sammen med Galaxy-mobilen din overvåke – og ta opp (!) – snorkingen din. Noe som er avgjørende for søvnkvaliteten. (Foto: Peter Gotschalk)

Lover for mye

Samsung lover også at Galaxy Watch 4 kan ta blodtrykket og måle kroppssammensetningen på samme måte som smarte badevekter gjør (det vil si benmasse, fettmasse, kroppsvæske, BMI, etc.).

Førstnevnte er nok et litt vel friskt løfte. For riktig nok kan Galaxy Watch 4 måle blodtrykket, men kun etter å ha blitt kalibrert med en mansjettbasert blodtrykksmåler, som er et apparat man må kjøpe på apoteket.

Snorke-registreringen fungerer også kun hvis man samtidig har mobilen liggende ved siden av sengen, men man kan til gjengjeld ikke installere apper på klokken via Galaxy Wearable-appen. Man kan endre på rekkefølgen og innstillingene for enkelte klokke-apper, men selve installasjonen fungerer kun via Google Play på selve klokken, noe som mildt sagt ikke er spesielt praktisk.

Konklusjon

De små irritasjonsmomentene til tross er Galaxy Watch 4 den beste smartklokken fra Samsung til nå. Men som allerede nevnt bør man holde seg unna hvis man ikke har en Galaxy mobil, for da er funksjonaliteten altså litt for begrenset.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

3 Kommentarer
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments

Til alle som har huawei mobil, bli advart, for Samsung har lagt inn en software sperre sånn at mobilen ikke vil prøve å koble til klokken engang.
(PS, det er veier rundt dette for tidligere modeller om enn noe knott. Og fungerer ikke i heletatt for p40 og nyere på grunn av mangel på Google tjenester installert)

Hei! Takk for interessant informasjon. Det jeg lurer på er om noen av de kjente produsentene av smartklokker kommer med utgaver som inkluderer kamera. Jeg har en Samsung gear2 som har kamera, og det fungerer meget bra.

Mvh
Torbjørn Lorentzen

Apper kan også installeres via GW-appen på telefonen.

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Ekstremt for de ekstreme Med solenergilading, safirglass og titan er Enduro 2 lagd for lange trengingsturer i tøffe miljø.
Nye smartklokker fra Samsung med fokus på helse Den nye Galaxy Watch5-serien skal bl.a. gi deg mer innholdsrik søvnregistrering.
Samsung oppgraderer sine brettbare mobiler De to brettbare mobilene kommer blant annet med lynrask prosessor, og Galaxy Z Fold 4 får kamera fra Galaxy S22-serien.
En oppgradert nedgradering OnePlus 10T er en god mobiltelefon, men hold tungen rett i munnen. Det følger med et par kompromisser i pakken.
Stor ståhei for ingenting Kan en mobil være modig, varm og sjelfull?
Slutt med Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nå offisielt bekreftet at alle modeller i den kommende Samsung Galaxy S23-serien utelukkende kommer med Snapdragon-prosessorer. Exynos er ferdig. 
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend