TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Samsung Galaxy Z Fold 3

Samsungs beste bidrag til fremtidens mobil

Samsung Galaxy Z Fold 3 er den beste brettbare mobilen fra koreanerne til dags dato. Men er du sikker på at brettbare mobiler er noe for deg?

forfatter
Publisert 11.09.21 - 12:40
Karakter
Samsung Galaxy Z Fold 3
L&B menerskew
pluss Beste brettbare mobil fra Samsung hittil. Mer robust enn forgjengeren da den nå er vanntett ned til 1,5 meter. Støtter også S-Pen. Kommer med konfigurasjon fra øverste hylle.
minus Veldig, veldig dyr. Kameraet kunne man også ha forventet seg mer av, spesielt med tanke på prisen. Dårligere batteritid enn forgjengeren. Og er brettbare mobiler i det hele tatt noe forbrukerne vil ha? Vi er i tvil.
Veil. pris 19490 Produktside
 • Operativsystem: Android 11
 • Skjerm: 7,6″ Dynamic AMOLED 2X, 120 Hz QXGA+ (2208 x 1768) (primær) / 6,2″  Dynamic AMOLED 2X, 120 Hz HD+ (2268 x 832) (front)
 • Prosessor: Snapdragon 888 5 nm 64 bit octa-core
 • Minne: 12 GB RAM / 256 GB lager (UFS 3.1)
 • Kameraer: 12 Mp f/2.2 ultravidvinkel (123°) + 12 Mp f/1.8 OIS vidvinkel + 12 Mp f/2.4 OIS tele (primært) / 4 Mp f/1.8 (front) / 10 Mp f/2.2 (cover)
 • Trådløst: 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, NFC, GPS, GLONASS, Galileo
 • Mål og vekt: 158,2 x 128,1 x 6,4 mm / 271 g
 • Batteri: 4400 mAh, 25 W hurtiglading + 10 W trådløs lading
 • Web: samsung.com/no
 • Geekbench 5: 1135 (single-core) / 3386 (multi-core)
 • GFXBench T-Rex: 6088
 • AnTuTu 9: 710 618
 • PCMark Work 3.0: 14 097
 • 3DMark WildLife: 5646
 • Basemark Web 3.0: 489,2
 • Batteritest: 8:02 timer
Annonse fra prisguiden.no

Jeg må si det med det samme. Jeg blir mer og mer skeptisk overfor selve konseptet med brettbare mobiler. Vi har allerede anmeldt flere av disse, og rent teknologisk er det imponerende hva produsenter som Motorola og Samsung har oppnådd på ganske kort tid.

Men likevel begynner hele fenomenet å minne meg om den bølgen av 3D-produkter som strømmet ut på markedet for cirka ti år siden. Alt skulle være i 3D – mest av alt TV-en – men uansett hvor mye produsentene slo på stortrommene for teknologien, var forbrukerne mest av alt bare likegyldige.

Og selv om det kan virke uvitenskapelig og subjektivt, får jeg mer og mer inntrykket av at de fleste forbrukere reagerer på samme måte med brettbare mobiler. Bevare meg vel, alle synes da teknologien er fasinerende, og at det ser fett ut med en slik klappmobil, men siden de dyre produktene begynte å komme på markedet, har jeg – ALDRI noensinne sett et helt vanlig menneske med en klappmobil noen steder i offentligheten. Og jeg har i de siste 18 månedene bodd i både Danmark, Tsjekkia og Tyskland.

Tall fra diverse analyseinstitutter indikerer at Samsung inntil videre skulle ha solgt over to millioner eksemplarer av sine tidligere brettbare modeller som Galaxy Z Flip og Galaxy Z Fold 2 på verdensplan, men jeg er skeptisk. Det kan nok være at min subjektive oppfatning er feil, men jeg føler meg overbevist om at disse tallene ikke tegner et reelt bilde av forbrukernes interesse.

Samsung Galaxy Z Fold 3
Blant de viktigste nyhetene er at Galaxy Z Fold 3 er IPX8-sertifisert, og dermed vanntett ned til halvannen meters dybde i opptil 30 minutter. (Foto: Samsung)

Og det er ikke fordi teknologien ikke er blitt bedre. For det er den, noe min test også viser. Men i praksis er det rett og slett de færreste som har lyst til eller behov for å bruke en brettbar mobil i det daglige. Spesielt i det nettbrettformatet som Galaxy Z Fold 3 tilbyr.

Riktig nok er tanken om å kunne bruke mobil både som vanlig mobil og som nettbrett fasinerende, men når det kommer til stykket, gidder man ikke lukke opp mobilen og klappe den sammen hele tiden. Det er for upraktisk til hverdagsbruk, og det sier jeg også på egne vegne, etter å ha hatt atskillige brettbare modeller i hendene de to siste årene. Hver eneste gang jeg er blitt ferdig med en test av en Galaxy Z Fold-modell, har jeg gledet meg slik at jeg kunne komme tilbake til min vanlige mobil.

Naturligvis forstår jeg at ikke alle deler min holdning, og hvis du tilfeldigvis tilhører de som virkelig liker brettbare mobiler, så les videre, for du blir ikke skuffet over Samsung Galaxy Z Fold 3.

Utseende og konstruksjon

La meg nå begynne selve testen med å gjøre en ting krystallklar: Hvis du allerede har en Galaxy Z Fold 2, behøver du ikke å investere i etterfølgeren. Til det er forskjellene på de to modellene for små.

Akkurat som 2-eren er Galaxy Z Fold 3 robust og solid. Det merker man spesielt når man bretter mobilen ut og sammen. Der er så mye motstand i hengslene at den er vanskelig å åpne med en hånd. Selve mobilens kropp, fremstilt i glass på forsiden og en aluminiumslegering på baksiden av den sammenbrettede mobilen, er nå så robust at man ikke trenger å være nervøs for å holde telefonen i et fast grep, eller til og med for å miste den.

Galaxy Z Fold 2 var også utstyrt med et hengsle, hvor selve hengsleområdet var innebygd i et formtilpasset sylindrisk hus – veldig presist konstruert slik at det var skjermet best mulig for støv og skitt. Galaxy Z Fold 3 har så fått forsterket hengslet ytterligere, da konstruksjonen nå er fremstilt av såkalt Armor Aluminium. Ifølge Samsung gjør det hele konstruksjonen cirka 10 prosent mer holdbar, noe som ærlig talt er vanskelig å etterprøve i praksis. Men det stemmer nok.

Den viktigste forbedringen Galaxy Z Fold 3 byr på, er IPX8-sertifiseringen, noe som i praksis betyr at mobilen er vanntett ned til 1,5 meters dybde i 30 minutter. Den er imidlertid ikke støvtett.

Skjerm

Også når det gjelder skjermene på den nyeste Samsung-brettbare, er alt stort sett ved det gamle. Galaxy Z Fold 3 kommer med en frontskjerm på hele 6,2″ som er svært smal (25:9-form), men likevel har plass nok til at man kan bruke den brettbare mobilen som en vanlig smartmobil – inklusiv alle apper – uten å brette den ut. Nytt i forhold til fjoråret er imidlertid at frontskjermen på denne årsmodellen kommer med en oppdateringsfrekvens på 120 Hz – akkurat som den 7,6” store brettbare skjermen.

Denne er fremstilt av såkalt Ultra Thin Glass (UTG), som er en slags glasslegering med et tynt lag plast som beskyttende lag og fleksibelt glass under.

Det føles ikke helt som ekte glass, og det myke materialet betyr for øvrig at man kan se en fysisk brett som går på tvers gjennom skjermen, selv når den er brettet ut.

Den brettbare mobilen fås i tre farger, Phantom Green, Phantom Black og Phantom Silver. (Foto: Samsung)

Det forstyrrer imidlertid hverken brukeropplevelsen eller bildekvaliteten, som stort sett er på nivå med hva vi er vant til fra Samsungs andre toppmodeller. I samme ånd har Galaxy Z Fold 3 også HDR10+, som optimerer bildet i forhold til fargegjengivelse og kontrast.

Det mest karakteristiske ved den brettbare skjermen er faktisk 4:3-bildeformatet, som tilsvarer bildet på eldre bilderørsfjernsyn. De fleste apper tilpasser seg det spesielle formatet uten problemer, men når man vil se video, må man finne seg i ganske brede stolper både over og under bildet. Med mindre man finner eldre TV-klipp på YouTube fra gode, gamle dager, før flatskjermene gjorde sitt inntog.

Helt nytt er det at Galaxy Z Fold 3 støtter Samsungs S Pen. S Pen kommer til og med i to helt nye versjoner – S Pen Fold Edition og S Pen Pro – som imidlertid må kjøpes separat.

Sammen med støtten av S Pen får Galaxy Z Fold 3 også nye produktivitetsfunksjoner, inkludert mer fleksibel multitasking, og den såkalte flex-modusen, som lar deg flytte den aktive delen av en app til den ene halvdelen av skjermen når mobilen er brettet oppreist, mens det nederst på skjermen vises et panel med ekstra kontrollelementer.

Lyd

Galaxy Z Fold 3 utmerker seg ved å by på en svært god talekvalitet. Og det er jo faktisk noen mennesker som innimellom snakker i mobilen sin.

Det er ingen fysisk inngang til hodetelefoner, så man må koble ørepropper eller hodetelefoner via Bluetooth. Men så byr den brettbare mobilen også på et dynamisk lydbilde med mye futt og kraft i alle frekvensområder.

Spesielt overraskende er det imidlertid at Samsung Z Galaxy Fold 3 også er utstyrt med to fremragende stereohøyttalere som leverer en sterk lydopplevelse. Faktisk er både lydkvalitet og volum så imponerende at mobilen låter bedre enn mange av de billigere Bluetooth-høyttalerne man kan kjøpe for noen få hundre kroner.

Ved hjelp av frontskjermen og det primære kameraets ultravidvinkelobjektiv, kan man ta de ondeste selfies. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Som utgangspunkt har Samsung Galaxy Fold 3 samme kamera-oppbygning som sin forgjenger. Det vil si med tre objektiver, henholdsvis en virkelig ultravidvinkel, en normal vidvinkel og en tele. En god kombinasjon av brennvidder som er praktiske å fotografere med til hverdags.

Kamera-appen har en rekke forskjellige foto- og videoinnstillinger, og i automatisk tilstand er brukergrensesnittet ganske renskåret med valg av brennvidde, filter og automatisk hjelp. I manuell tilstand kan man som vanlig justere ISO, fokuspunkter, hvitbalanse og eksponeringskompensasjon. Men også kontrast og fargemetning samt manuelt skifte mellom blenderåpninger.

Appen byr også på et par spesielle funksjoner som drar nytte av den brettbare skjermen – blant annet den såkalte Capture View Mode, som viser brukeren det nyeste opptaket på den nederste halvdelen av hovedskjermen, mens kameramodus blir aktivert på den øverste halvdelen.

Dessuten har Galaxy Z Fold 3 på grunn av den spesielle designen ikke bare en, men hele to selfie-kameraer. Over den lille frontskjermen finner vi et enkelt objektiv på 10 Mp som tar glimrende bilder. På innsiden sitter det et identisk selfie-kamera slik at man kan ta raske selvportretter, samme hvilken skjerm man bruker.

Ved hjælp af frontskærmen og det primære kameras ultravidvinkelobjektiv kan man tage de ondeste selfies. (Foto: Peter Gotschalk)

Her er det nye at Samsung har gjemt kameraet bak skjermen, hvor det på forgjengeren var et lite utstanset hull i skjermen, som selfiekameraet kunne se ut av. Prisen for at det kameraet nå sitter bak skjermen, så man kan bruke den utbrettede mobilskjermen uten huller i bildet, er at det nye kameraet kun er på 4 megapiksler, og bildekvaliteten blir dessverre deretter.

Det er også mulig å bruke frontskjermen som kamerasøker, så man kan ta virkelig tøffe selfies med hovedkameraets ultravidvinkelobjektiv.

Alt i alt er det enkelt å fotografere med Galaxy Z Fold 3. Under normale forhold lykkes automatikken godt med eksponering, korrekt hvitbalanse og fine farger. Nattmodus er derimot ikke noe å skrive hjem om, og kameraet kommer også bare med 2x optisk zoom. Så det er tydelig at Samsung til tross for den brettbare mobilens ekstremt høye pris, ikke har prioritert kameraet på Galaxy Z Fold 3 like høyt som på toppmodeller som Galaxy S21 Ultra.

Det lille 4 megapiksel selfie-kameraet, som normalt gjemmer seg bak den sammenleggbare skjermen, kommer til syne når man bruker den. (Foto: Peter Gotschalk)

Ytelse og funksjoner

En overdimensjonert brettbar skjerm er ikke noe verdt hvis ikke det store skjermarealet blir brukt til noe. Men den oppgaven har Samsung løst på fornuftig vis ved å la Galaxy Z Fold 3 støtte multitasking i forskjellige utforminger. Man kan for eksempel ha flere apper åpne på samme tid på den store skjermen, og man kan også åpne flere vinduer fra samme app og se dem ved siden av hverandre på skjermen. Med trekk- og slipp-funksjonalitet som man kjenner fra laptopen, kan man trekke tekst, bilder og dokumenter fra en app til en annen.

Og selv om det selvfølgelig krever mange krefter og mye energi å drive en så stor mobiltelefon med så mange funksjoner, skjermer og kameraer, hevder Galaxy Fold seg mer enn hederlig på den fronten også.

Men den brettbare mobilen er også blitt utstyrt med den raskeste prosessoren på markedet akkurat nå: Snapdragon 888 med 5G.

På våre breddegrader er vi ellers vant til at Samsungs flaggskipsmobiler kommer med koreanernes egen Exynos-prosessor – Galaxy S21 Ultra kom med Exynos 2100 octa-core – men Qualcomms beste prosessor er faktisk raskere over hele linjen, noe våre Benchmark-resultater også vitner om.

Med et batteri på 4400 mAh holder Galaxy Z Fold 3 det meste av dagen, men klarer imidlertid bare vel åtte timer i vår Benchmark-test, som presser mobilen til sitt ytterste. Forgjengeren klarte over ti timer, så her er det snakk om en liten tilbakegang, som imidlertid er til å leve med for de fleste.

I Benchmark-tester klarer Galaxy Z Fold 3 seg på linje med andre toppmodeller. Det skulle da også bare mangle til den prisen! (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Selv om Samsung Galaxy Z Fold 3 er blitt knapt et par tusen kroner billigere enn sin forgjenger, er koreanernes brettbare mobil fortsatt virkelig dyr! Over 19 400 kroner for en mobiltelefon er så mye penger at ikke engang Apple kan være med. Selv den aller dyreste utgaven av iPhone 12 Pro Max koster “kun” 17 890 kroner, så man må virkelig like ideen om en brettbar mobilskjerm hvis Galaxy Z Fold 3 skal kunne friste.

Hvis det er tilfelle, er Samsung Galaxy Z Fold 3 et fantastisk produkt som byr på viktig optimalisering som S-Pen-støtte samt vanntetthet og bedre frontskjerm i forhold til forgjengeren.

Som nevnt innledningsvis har vi imidlertid begynt å bli skeptiske til selve konseptet med brettbare mobiler, så en spesiell anbefaling vil vi ikke gi. Og hvis du allerede er fan av Galaxy Z Fold-serien, kjøper du nok også den nyeste modellen uansett. Men ut fra sine egne premisser er den nye Galaxy Z Fold 3 den beste brettbare mobilen Samsung til nå har produsert. Også selv om batteritiden kunne vært litt bedre.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP

LB+ Uke

kr 59,00

KJØP
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

En kommentar om “Samsung Galaxy Z Fold 3”

 1. Takk for vurdering. Hva med de, som f.eks. meg, som ser temmelig dårlig. trnger større skjerm, men nødig vil dra rundt på en tablet. Vil f.eks, Outlook kunne fylle hele skjermen?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
Både analog og smart Med den nye klokken vivomove Trend blandes den analoge stilen med smarte funksjoner.
Test av Samsung Galaxy S23 Ultra? Vi ønsket å ha en ferdig test av den nyeste Samsung-topptelefonen klar til i dag. Men Samsung sa nei. Og den koreanske elektronikk-giganten er langt fra den eneste elektronikkprodusenten som lider av tvangsnevroser.
Alle nye Samsung Galaxy S23-modeller kommer med Snapdragon Samsung lanserer tre nye smarttelefoner med toppspesifikasjoner. Mobilene er tilgjengelig for salg allerede i dag.
lbpluss
Når nesten hele veien En svært bra treningsklokke som har alt. Inkludert katastrofal batteritid og høy prislapp.
OnePlus bekrefter overraskende iPad-konkurrent OnePlus Pad lanseres 7. februar.
Følg Lyd & Bilde