TEST: Samsung Galaxy S21 5G

En liten monstermobil

Samsung Galaxy S21 5G er mobilen du bør kjøpe hvis du vil ha mest igjen for pengene.
Karakter
Samsung Galaxy S21 5G
Lyd & Bilde mener
Bra kamera med kreative muligheter. Knivskarp og lyssterk skjerm med adaptiv 120 Hz oppdateringsfrekvens kombinert med flott design og ekstremt høy ytelse. Best ut fra prisen i Galaxy S21-serien.
Leveres uten lader, og selv om skjermen ikke er den største, kunne vi ha ønsket oss høyere skjermoppløsning.
Spesifikasjoner
  • Operativsystem: Android 11 + Samsung One UI 3.1
  • Skjerm: 6,2″ Dynamic AMOLED 2X, FHD+ (2400 x 1080), 421 ppi
  • Prosessor: 2,9 GHz Samsung Exynos 2100 5 nm 64 bit octa-core
  • Minner: 8 GB RAM / 256 GB lager, UFS 3.1
  • Kameraer: 12 Mp f/1.8 m. OIS + 12 Mp f/2.2 120° ultravidvinkel + 64 Mp f/2.0 3x hybrid tele m. OIS (primært) / 10 Mp f/2.2 (front)
  • Trådløst: 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, NFC, A-GPS, GLONASS, Galileo
  • Mål og vekt: 151,7 x 71,2 x 7,9 mm / 171 g
  • Batteri: 4000 mAh, 25 W hurtiglading + 15 W trådløs lading
  • Web: samsung.no
Benchmark

Veil. pris 10490 Produktside
Annonse
Annonse
forfatter

I januar lanserte Samsung tre nye modeller i Galaxy S-serien, den koreanske elektronikkgigantens absolutte flaggskipsserie av smarttelefoner. De tre nye mobilene, Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra, er hver for seg direkte etterfølgere til de tre Galaxy S20-modellene fra 2020, som for øvrig var første året Samsung lanserte en såkalt Ultra-modell med enda råere spesifikasjoner, enn de øvrige toppmobilene i serien.

Inntil da het toppmodellene Samsung Galaxy S10+ (2019), Samsung Galaxy S9+ (2018) og så videre, og vi må faktisk helt tilbake til 2016 og Samsung Galaxy S7 for å finne et år hvor den vanlige S-modellen var toppmodellen.

Men selv om Galaxy S21 altså er den minste og billigste i årets S-serie, er den definitivt ikke uinteressant. Faktisk tvert imot. Kun de færreste vil ha lyst eller råd til å betale den ublu høye prisen for Galaxy S21 Ultra. Og siden Galaxy S21 er identisk med Galaxy S21+, bortsett fra at skjermen er litt mindre, er det vanskelig å stanse jubelen, når Galaxy S21 nå koster over 1000 kroner mindre, enn sin storebror.

Samsung Galaxy S21 5G fås i fire matte farger: Phantom Violet, Phantom Gray, Phantom White og Phantom Pink. (Foto: Samsung)

Utseende og konstruksjon

Galaxy S20 fra 2020 var ikke spesielt pen. Det var som om man hadde glemt å involvere designerne etter at ingeniørene var ferdige med å spekke den nye mobilen med funksjoner.

Men med Galaxy S21 5G har det i år blitt andre boller. Designet har blitt fornyet med en kameramodul som er sømløst integrert og flukter med metallrammen som omkranser mobilkroppen. Den nye monstermobilen kommer i nye matte farger, Phantom Violet, Phantom Gray, Phantom White og Phantom Pink, som betyr at telefonen ikke samler på fingermerker, og har blitt vesentlig bedre å holde i hånden.

Annonse
kameramodul1 kameramodul2
<
>
Kameramodulen har blitt sømløst integrert med resten av mobilen. (Foto: Peter Gotschalk)

Mobilen er stort sett rammeløs, og har frontkameraet innebygget som et utstanset hull i skjermen. Foran sitter det Gorilla Glass Victus, mens baksiden er fremstilt av forsterket polykarbonat, og den smale metallrammen er av herdet aluminium. Sistnevnte ligner imidlertid metallisk plastikk, som egentlig er vårt eneste kritiske punkt hva angår mobilens utseende.

Byggekvaliteten er det nemlig ikke noe å utsette på. Samsung Galaxy S21 5G føles robust og solid, og mobilen er også IP68-sertifisert, så det er helt offisielt at den bør kunne tåle litt av hvert.

Galaxy S21er IP68-sertifisert, så det er helt offisielt at den bør kunne tåle litt av hvert. Deriblant litt snø. (Foto: Peter Gotschalk)

Skjerm og lyd

Samsung Galaxy S21 5G kommer med en Dynamic AMOLED 2X-skjerm med adaptiv 120 Hz oppdateringsfrekvens, HDR10+-sertifisering, og en maksimal lysstyrke på opp til 1300 nit. Det er mer enn nok til at man helt klart kan bruke mobilen utendørs mens solen skinner fra klar himmel. Noe vi til og med lyktes med å få bekreftet, da solen for en stund skinte gjennom februar-skydekket. Man må åpenbart helt til Sahara før det ikke lenger er mulig å se hva som skjer på skjermen.

Oppdateringsfrekvensen er adaptiv for å spare på strømforbruket. Det betyr i praksis at skjermfrekvensen tilpasser seg automatisk, avhengig av hva som foregår på skjermen. Ser man på et foto, senkes frekvensen helt ned til 48 Hz. Ser man video, stiger frekvensen til 60 Hz, mens den maksimale oppdateringsfrekvensen på 120 Hz er aktiv når man skroller på nettsider, manøvrerer seg rundt i menyene eller spiller spill.

Men der brukerne av Samsung Galaxy S20 ble tvunget til å velge mellom den høye QHD+-oppløsningen og den høye oppdateringsfrekvensen (som bare kunne kjøre i FHD-oppløsning), har skjermen på Samsung Galaxy S21 rett og slett blitt nedgradert i forhold til fjorårets modell. Nå er den maksimale oppløsningen bare 2400 x 1080 piksler (FHD+), som er en direkte kjedelig måte å løse dilemmaet på.

Annonse
Skjermen har en lysstyrke på opp til 1300 nit. Det er mer enn nok til at man gjerne kan bruke mobilen utendørs mens solen skinner fra klar himmel. (Foto: Peter Gotschalk)

Spesielt fordi Galaxy S21 ellers byr på en skjerm som er tett på å være uovertruffen. Skjermbildet er knivskarpt og meget lyssterkt, fargene er ekstremt kraftige, og det er virkelig en fornøyelse å se innhold i høy kvalitet (f.eks. fra Netflix) på den HDR10+-sertifiserte skjermen. Der er stor dybde i bildet, og kontrastnivået er det beste vi har sett. Og brukeropplevelsen når man beveger seg rundt i menyer, på websider og på hjemskjermen, er svært flytende og rask.

Også når det gjelder lydopplevelsen, leverer Galaxy S21 Ultra varen. Mobilen byr på høyoppløst lyd ved hjelp av en innebygd 32 bit DAC, og støtter bl.a. Dolby Atmos, Dolby Digital og Dolby Digital Plus samt naturligvis aptX.

Lydkvaliteten, når man bruker Galaxy S21 som lydkilde til musikk-strømming, er svært bra, og det sitter også et sett gode stereohøyttalere i mobilen, så den kan med god samvittighet brukes til å se korte videoer, spille spill eller snakke håndfritt uten hodetelefoner.

Kamera

Samsung har forsynt Galaxy S21 5G med en kameramodul med 12 megapiksler ultravidvinkel (f/2.2), 12 megapiksler alminnelig vidvinkel (f/1.8 med optisk bildestabilisering) samt 64 megapiksler tele. Frontkameraet er på 10 megapiksler (f/2.2).

De fleste av kamerafunksjonene kjenner vi fra fjorårets Galaxy S20-serie. Blant annet Space Zoom, som er Samsungs navn på en zoom-funksjon som kombinerer optisk og digital zoom med digital beskjæring av motivet på bildet, slik at man kan zoome opp til 30x inn på ethvert objekt.

Annonse

I praksis foregår det via telelinsen på 64 megapiksler. Den har faktisk bare 1,1x optisk zoom, men kombinert med digital zoom økes tallet til såkalt 3x hybrid optisk zoom. Resten foregår ved å beskjære (croppe) bildet, som kan la seg gjøre på grunn av den høye oppløsningen på 64 megapiksler. 

zoom1 zoom2 zoom3 zoom4 zoom5
<
>
Borgen i Praha fotografert med henholdsvis ultravidvinkel, vidvinkel, 3x zoom, 10x zoom og 30x Space Zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Resultatet er likevel ikke overbevisende. Snarere er det – som i fjor – snakk om en gimmick som overhodet ikke kan produsere skikkelige bilder.

Av virkelige kameranyheter må det nevnes at man med Galaxy S21 kan filme video med opp til 4K-oppløsning og 60 fps med alle kameraets objektiver. For å få mest mulig ut av dette teknologiske fremskrittet har Samsung introdusert en ny kamerafunksjon ved navn Director’s View, som lar brukeren skifte manuelt mellom kameraets forskjellige objektiver når man tar opp video.

Frontkameraet på 10 megapiksler kan skifte mellom vanlig vidvinkel og en slags ultravidvinkel, og tar glimrende portrettfotos med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Samtidig kan man se seg selv i hjørnet av skjermen – og på opptakene – og vi tror på at den nye funksjonen vil bli mottatt med begeistring av YouTubere og andre influensere. I hvert fall er Director’s View svært enkel å bruke i praksis, og resultatet blir en type video vi ikke har sett tidligere fra en mobiltelefon.

Bilder tatt om natten eller i mørke omgivelser har også blitt bedre, takket være kunstig intelligens som gjør sensoren raskere, slik at den slipper inn mer lys.

Annonse

Ytelse og funksjoner

Under skjermen på Galaxy S21 sitter Samsungs egen splitter nye 5 nm 64 bit octa-core Exynos 2100-prosessor. Dessuten kommer mobilen med 5G (SA, NSA samt Sub-6/mmWave), Wi-Fi 6, 25 watt hurtiglading samt 15 watt trådløs lading og mulighet for å lade andre enheter trådløst.

På samme måte som Apple leverer Samsung sin nyeste toppmobil i klimavennlig innpakning, uten medfølgende lader. Har man ikke en lader allerede, og er nødt til å kjøpe den som tilbehør, er den samlede prisen for mobil og lader på nivå med fjorårets pris for den tilsvarende Galaxy S20, inklusiv lader.

Vi har kjørt alle våre vanlige Benchmark-tester på mobilen, og ikke overraskende er Galaxy S21 stort sett den kraftigste smarttelefonen man i skrivende stund kan kjøpe for penger. Den er ikke like fantastisk som vårt testeksemplar av Galaxy S21 Ultra, men det skyldes ene og alene at Galaxy S21 må nøye seg med 8 gigabyte RAM, mot de 16 gigabyte RAM som sitter i Ultra-modellen.

Den nærmeste konkurrenten i prisklassen er iPhone 12 Mini, og sammenligner vi testresultatene, vinner Apple når det kommer til Geekbench 5, som måler CPU-ens generelle ytelse. Derimot er Samsungs mobil hurtigst i tester som måler den grafiske ytelsen – som GFXBench og 3DMark. I daglig bruk er det vanskelig å merke noen reell forskjell.

Faktum er at Samsung Galaxy S21 yter som et atomkraftverk. Det er ingen slinger i valsen, alt går lynraskt, og spesielt med den høye oppdateringsfrekvensen på 120 Hz glir alt i brukerflaten sømløst, og verken de tyngste appene (spill som Asphalt 9) eller heftig multitasking gjør mobilen svett i pannen.

Annonse
64MP 64MP_resized
<
>
Her er Karlsbroens østlige tårn, fotografert i 64 megapikslers oppløsning. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Samsung Galaxy S21 5G og den mer enn 1000 kroner dyrere Galaxy S21+ 5G er identiske, bortsett fra to forskjeller. Galaxy S21 må «nøye seg» med en bakside av forsterket polykarbonat, mens Plus-modellen har Gorilla Glass Victus både foran og bak. Dessuten kommer Galaxy S21 med en skjerm på 6,2”, mens Galaxy S21+ har en skjermstørrelse på 6,7”. Det er likevel ikke en ubetinget fordel, da begge mobiler har FHD+-oppløsning (2400 x 1080 piksler), som faktisk gjør pikseltettheten, og dermed bildekvaliteten på Galaxy S21, høyere og bedre.

Så med andre ord får man med Galaxy S21 en litt mindre, men objektivt sett bedre skjerm, og ellers akkurat de samme spesifikasjonene som på Galaxy S21+. Men til en markant lavere pris.

Derfor er det ikke vanskelig å konkludere med at Samsung Galaxy S21 5G er det beste kjøpet i den nye Galaxy S-serien.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.
Stemmer: 0

Samlet score:

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
OnePlus 9 Pro har mye å leve opp til. Den nye toppmobilen treffer ikke helt, men kameraet er det beste hittil.
Årets Samsung Galaxy S21-serie er tilgjengelig i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du lese hvilken modell som passer best til dine behov.
Samsung Galaxy S21 5G er mobilen du bør kjøpe hvis du vil ha mest igjen for pengene.
Motorola Moto G100 er nesten like god som vesentlig dyrere mobiler fra andre produsenter. Og så skjuler den en interessant overraskelse.
Fujifilms mellomformatkameraer har manglet en bred vidvinkel, her er den.
Designkongen gjør det igjen. Beolit 20 er en nydelig bærbar høyttaler, som også låter bra.
Bang & Olufsen Beosound Emerge er et modig brudd med hvordan en multiroms-smarthøyttaler kan se ut – og låte.
Det er ikke tilfeldig at McIntosh C22 ser ut som den er 50 år, det er heller ikke tilfeldig at den spiller så bra som den gjør.
Old school-teknologi har aldri vært bedre enn i vår tid, McIntosh MC1502 er beviset for de som tviler.
Technics SU-R1000 er noe av det mest unike vi har sett - og hørt - i high-end-klassen.
Sonos’ første bærbare høyttaler imponerer på integrasjon og bekvemmelighet.
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.