Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple iPad Pro 12,9” (2020)

Apples laptopdrømmer for iPad er nå nesten sanne

Til tross for at den siste monster-iPaden knapt har blitt oppgradert, er den fortsatt best.

Skrevet av / 05.06.20 - 08:30
Apple iPad Pro 12,9” (2020)
Jonas Ekelund

På slutten av 2018 kom en skikkelig oppgradering av Apples galeste iPad, med utrolig ytelse og betydelig smalere skjermkanter. I år trykker Apple i stedet på at den nye modellen kan erstatte en laptop. Det sa de i fjor også, men det tastaturet var litt så som så. Nå kan man imidlertid få et skikkelig tastatur, og det finnes endelig støtte for mus og pekeplate i programvaren. Er dette året da Apple knekte koden?

Hvor er nyhetene?

Normalt sett skulle vi ha tilegnet et par avsnitt til den nye designen, den oppdaterte skjermen, den bedre lyden, nye tilkoblinger, og hakeslepp over ytelsesmålingene. Men det kan vi ikke gjøre, for det meste er faktisk mer eller mindre uforandret siden 2018-modellen. Det finnes imidlertid noen mindre detaljer man kan nevne.

Skjermen er fortsatt den beste vi har sett, med utmerket fargegjengivelse og jevne panoreringer, takket være 120 Hz oppdateringsfrekvens. Årets skjerm har imidlertid blitt opptil 50 prosent mer lyssterk, noe som virkelig hjelper utendørs. Som de siste MacBook Pro-modellene har den også fått fem mikrofoner for høykvalitets stereo-innspillinger.

Knapt merkbare ytelsesforbedringer i årets modell. (Foto: Lyd & Bilde)

Kjedelig nok er det ingen ny prosessorgenerasjon. Apple kjører videre med A12-arkitekturen, men har lagt til en kjerne i grafikkprosessoren. Det gir våre målinger en forskjell på 10–20 prosent i grafikktunge tilpasninger. I visse tester ser vi en generell ytelsesøkning på et par prosent, noe som kan forklares med at det nå sitter 6 GB minne i alle modellene. Langt fra den fordoblingen i ytelse vi noen ganger så mellom generasjon 2 og 3 av iPad Pro. Det må imidlertid sies at det allerede var den mest kraftfulle mobilprosessoren på markedet. Og støtte for Wifi 6 er hyggelig.

Kamera og AR

Den store og mest åpenbare nyheten er at Apple nå også har utstyrt iPad Pro med flere kameraer. Forrige modells vidvinkelkamera på 12 megapiksler er beholdt, og vi kan ikke se noen åpenbar kvalitetsforbedring siden sist. Det som har kommet i tillegg, er et ultravidvinkelkamera, tilsvarende 11 mm, på 10 megapiksler. Spørsmålet er om noen har savnet det, da vi ytterst sjelden ser noen ta landskapsbilder med en iPad.

En ny ultravidvinkellinse samt en rask avstandsmåler. (Foto: Apple)

Interessant nok er det imidlertid at det også sitter en ekstra sensor ved siden av kamera-linsene. Det er en såkalt LiDAR-skanner, som står for Light Detection And Ranging. Den kaster lys mot objekter opptil 5 meter borte, og måler avstanden fra kameraet med enorm presisjon.

ipad pro 2018 camera ipad pro 2020 camera
<
>
Det har ikke skjedd noen ting med bildekvaliteten i vidvinkelkameraet. (Foto: Lyd & Bilde)

Det gjør at Augmented Reality, “forsterket virkelighet”, blir mye raskere og mer presis enn tidligere. For å teste hvordan IKEA-møbler passer i hjemmet eller spille Angry Birds AR, trenger man ikke lenger å skanne rommet. Det bare fungerer umiddelbart. Det gjør også at det virtuelle målebåndet har blitt mer eksakt. AR har imidlertid knapt nok blitt noen kjempesuksess, så vi har vanskelig for å se at dette skulle være et tungt argument for å kjøpe nye iPad Pro. Det er mer trolig at Apple bruker den som en testbenk for teknikk som trengs i de brillene det ryktes de vil slippe innen noen år.

Tastatur og mus

Apple har allerede hatt tynne og myke tastaturetuier til tidligere modeller, men de har faktisk ikke vært like bra som tredjepartsprodusentenes. Det har riktig nok vært mulig å skrive kortere tekster på dem, men det har ikke vært mulig å sammenligne med skikkelige laptoper. Nye Magi Keyboard gir et helt annet inntrykk, med skikkelig konstruksjon og en spektakulær svevende følelse av nettbrettet.

Hengslene og det magnetiske festet gjør at iPaden nesten ser ut til å sveve. (Foto: Apple)

Men knepper helt enkelt fast iPad Pro i bakstykket med magneter, og takket være Smart Connector får man både strømforsyning og overføring. Det sitter til og med en ladeport på tastaturet, noe som gjør at nettbrettets USB-C-port er ledig for annet tilbehør. Et ekstra ledd gjør så at man kan vinkle skjermen 90–130 grader. Det nye tastaturet har samme utmerkede tastaturteknikk som vi hyllet på MacBook Pro 16″, og som dermed gir en utmerket skrivefølelse. Så pass bra at denne testen faktisk er forfattet med det.

I siste versjon av iPad OS kom støtte for mus, og dermed også nye måter å markere tekst og navigere. Selv om det meste er intuitivt, må man iblant minne seg selv om at det er en iPad man jobber med, og ikke en Mac. Magic Keyboard har dessuten en styreplate som utnytter de nye musefunksjonene uten at man trenger en fysisk mus. Det gjør faktisk skrivingen raskere når man ikke må “slippe” tastaturet for å gjøre endringer.

Følelsen med tastatur og styreplate blir som på en MacBook. (Foto: Apple)

Om det er veldig viktig å kunne bruke den som en laptop, er imidlertid spørsmålet om man ikke skal skaffe nettopp det i stedet. En iPad Pro 12,9″ med 256 GB lagring koster 13 400 kr, og med et Magic Keyboard til 4400 kroner kommer vi faktisk opp i 17 800 kroner. Noe som kan sammenlignes med siste 13-tommers MacBook Pro med 256 GB lagring, som koster 16 800 kroner!

Konklusjon

Teksten låter kanskje vel negativ sammenlignet med karakteren. Det er fordi vi er skuffet over at nyhetene er så moderate, sammenlignet med den massive oppgraderingen forgående modellskifte bød oss på. Men iPad Pro er fortsatt verdens beste nettbrett. Ingen andre har samme ytelse, fantastiske skjerm, utmerkede lyd og intuitive programvare. Og med Magic Keyboard og dens styreplate er det et hårstrå fra å kunne erstatte en laptop. Prisen løper imidlertid raskt i vei, slik at man faktisk

Karakter
Apple iPad Pro 12,9” (2020)
High End

Home mener

Det overlegent raskeste nettbrettet. Fantastisk skjerm. Nå med støtte for mus og utmerket tastatur som tilbehør. Dårligere batteritid enn forgjengeren. Hurtiglading er ikke inkludert. Veldig dyrt fullt utbygd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er mindre unik enn forgjengerne

Det beste kinesiske alternativet til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hva har skjedd med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Scroll to Top