Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: iPhone 13 Pro

iPhone 13 Pro testet

Apples iPhone 13 Pro er kanskje den beste mobilen akkurat nå, selv om den ikke er helt perfekt.

Skrevet av / 11.10.21 - 10:00
iPhone 13 Pro
Lasse Svendsen

Sett utenfra kan det se ut som iPhone 13 Pro ikke er den store oppdateringen fra forgjengeren 12 Pro. Men ser man nøyere etter, åpenbarer det seg noen tydelige forskjeller. Til det bedre.

Som alltid er ytelsen forbedret når det kommer en ny generasjon iPhone. Det er aldri noen virkelig store eller revolusjonerende forbedringer, det kan bare virke sånn når man leser om nye iPhone-mobiler enkelte steder. Men denne gangen har Apple – endelig kan vi si – fikset et par ting vi har savnet, og utelatt noen ting vi fremdeles savner.

Formfaktoren er ikke endret. Det kantede designet som man enten elsker eller hater, er gjenbrukt. Busslommen øverst på skjermen er dog blitt litt mindre, men vekten har økt, og 13 Pro er halvannen mm tykkere enn 12 Pro.

Knappene på sidene – og SIM-kortskuffen, er flyttet litt lengre ned, men den umiddelbart mest synlige forskjellen, finner vi på baksiden.

Som 12 Pro, har også 13 Pro tre kameraer. Men her er de merkbart større.

13, 26, og 77mm, Lidar-skanner, og blits. Foto: Lasse Svendsen

Nye kameraer

Mens mange mobilkameraer lanseres med 26 og 40 Mp oppløsning, holder Apple fremdeles på at 12 Mp er nok. Her er alle fire kameraene 12 Mp, men bildeflaten på bildebrikkene har økt, det samme har størrelsen på pikslene.

Her er den 1,9 µm mot 1,4 µm på 12 Pro, og Apple hevder at den nye 26mm vidvinkelen med marginalt bedre lysstyrke på f1.5, fanger dobbelt så mye lys som før. Kameraet med 26mm, har også bildestabilisering, også på video.

Den enda bredere ultravidvinkelen på 13mm, er også mer lyssterk med blender f1.8 mot 2.4, og teleobjektivet er jekket opp fra 56 til 77mm f2.8, med 3 x zoom og bildestabilisering i tillegg.

77mm er en langt mer anvendelig brennvidde når vi tross alt snakker om tele. Blant annet til portretter, som det skal vise seg at 13 Pro faktisk er vidunderlig bra på.

I motsetning til 12 Pro og 12 Pro Max, har endelig 13 Pro og 13 Pro Max identiske kameraer. Med andre ord er ikke bedre kameraer lengre et argument for å velge den større 13 Pro Max med 6,7-tommers skjerm.

iPhone 13 Pro skjermkant iPhone 13 Pro skjermsammenligning iPhone 13 Pro_12 Pro kant
<
>
Man kan knapt se det, men iPhone 13 Pro er litt tykkere enn 12 Pro, i hvitt. Foto: Lasse Svendsen

Photographic Styles

Frontkameraet, som Apple kaller True Depth camera og har FaceID-innlogging og validering, er som nevnt 12 Mp det også. Det har også støtte for 60 fps Dolby Vision, 4K-video med HDR (High Dynamic Range – som utvider bildedynamikken), og den nye funksjonen Photographic Styles, eller fotostiler.

Som man finner under den pilmerkede fanen øverst på skjermen når kameraet er på. Tapp på den, og bla til det fjerde symbolet i rekken. Der kan man foruten standardinnstilling, velge å øke kontrasten, legge på mer fargemetning, endre fargetemperatur, og justere toneomfanget og fargetemperatur på alle, unntatt standardinnstillingen.

Filtereffektene kan også legges på etter at bildene er tatt. Foto: Lasse Svendsen

Blar man ytterligere mot høyre, kan man velge blant åtte forhåndsinnstilte filtereffekter, som kan minne om de man finner i Instagram-appen, men som også er ganske vanlig i nyere kameraer. Blant annet i Fujifilm og Olympus kameraer. De åtte effektene kan velges enten før man tar bildet, eller når som helst etterpå.

Filtereffekter. Foto: Lasse Svendsen


ProRaw

De mest svorne fotografene vil også nikke anerkjennende til muligheten for å fotografere i Apples ProRAW 12-bits råformat. Fotografer kan også velge å lagre bildene i HEIF/HEVC-format. Det er en tilnærmet lossless komprimering basert på H.265, som blant annet støtter større fargedybde med opptil 16- mot 8-bit på jpeg-filer.

Hvis man digger makrobilder vil man elske 13 Pro. Ultravidvinkelen har endelig skikkelig makro, med en nærgrense på 2 cm, som gjør at man kommer virkelig nært motivet.

Foto: Lasse Svendsen

Apple har også introdusert noe de kaller Smart HDR 4. Her er ideen at kameraprosessorens algoritmer baserer justerer eksponering, kontrast og farger – individuelt – for flere personer i et gruppebilde, samtidig.

Cinematic Mode og video

La oss kalle det filmatisk modus, eller rett og slett bare fokusvalg. Den simulerer at man har valgt en stor blenderåpning, og da prioriteres feks. personen i forgrunnen, og bakgrunnen blir uskarp. Effekten er også kjent som bokeh. Men man kan når som helst under opptak, eller etterpå, selv velge hvor i opptaket det skal være skarpt.

Effekten er ganske fiffig, og fungerer sømløst og er virkningsfull. Opptakene ser med ett mye proffere ut, men dessverre funker den bare i 1080p. Det gjør ikke ProRes videoopptak, som også fungerer i 4K/30p, i tillegg til 1080p.

Det er også mulig å ta opp sakte film i 1080 HD, opptil 240 fps.

Filmatisk modus duser ut bakgrunnen. Foto: Lasse Svendsen

Lidar

13 Pro har også Lidar-skanningen vi kjenner fra 12 Pro. Den skanner pikseldybden i motivet, og blant annet hjelper kameraet med å fokusere bedre i lite lys, samt at den assisterer bildeprosesseringen sånn at bildene blir jevnere eksponert.

Lidar kan også brukes man vil skanne og måle opp et rom eller et objekt i AR.

Raskere OLED

Størrelsen og oppløsningen på OLED-skjermen, er den samme. Maks lysstyrke er hele 1000 nits,1200 nits på bilder og video i HDR, og den 6,1-tommers super retina XDR-skjermen, har endelig fått raskere oppfriskningsfrekvens.

Da vi testet iPhone 12, syntes vi det var stusselig at skjermen bare støttet 60 hz frekvens, spesielt siden alt annet ved skjermen var fantastisk bra. Det er den fremdeles, makan til fargesprakende og naturtro bilde skal man lete lenge etter, men nå støtter endelig skjermen opptil 120 hz frekvens. ProMotion, heter det på Apple-språk.

Markedets beste skjerm? Foto: Lasse Svendsen

Det merker man raskt. Noe så dagligdags som å skrolle nedover en nettside, er ikke lengre forbundet med hakking på skjermen. Innholdet flyter sømløst nedover – endelig – og gaming på mobilen er med ett blitt langt mer tilfredsstillende.

Men for å spare strøm, er skjermfrekvensen dynamisk. Det vil si at den kan være langt lavere når du bare leser tekst, eller skriver en melding, men så øker den når du ser på videoinnhold, gamer, eller skroller nedover nettsider.

Som før er frontglasset på 13 Pro beskyttet mot skade med keramiske krystaller – Ceramic Shield – innbakt i glasset, og på baksiden er glasset såkalt dobbelt ionisert for å gjøre det mer ripebestandig.

Bedre batteritid

Batterikapasiteten har økt sammenlignet med iPhone 12 Pro. Til 28 timers videoavspilling, eller 22 timer i stand by. Det var faktisk ganske presist etter min erfaring, men jeg opplevde ikke at ladehastigheten har økt sammenlignet med 12 Pro. Som før, støttes trådløs lading, og naturligvis Apples magnetiske Magsafe-lader som fester seg på baksiden av mobilen.

Det følger ikke men noen lader til 12 Pro heller, Man får kun en Lightning til USB-kabel, og en lader må kjøpes separat.

iPhone 13 Pro Lightning iPhone 13 Pro Magsafe iPhone 13 Pro silikon case
<
>
Ingen lader, og Apple holder på sin egen ladeplugg. Foto: Lasse Svendsen

Ytelse

Den nye A15 prosessoren i 13 Pro, er raskere enn forgjengeren i våre tester. Ikke mye raskere, men det er mer målbart enn merkbart i praksis. Redigering, lagring og eksportering av bilder eller video, går litt fortere, men man blir ikke akkurat blåst over ende av fartsøkningen
Den forrige – 12 Pro og Pro Max, var så rask da de kom at det nesten ville vært naturstridig om 13 Pro skulle blåse dem av banen på ytelse.

I de obligatioriske Geekbench-testene scorer 13 Pro akkurat så mye bedre at Apple fremdeles beholder forspranget de hadde med 12 Pro (og Pro Max), og det er først i Compute-testen (grafikk bl.a.) at 13 Pro virkelig rykker fra en 12 Pro med A14-prosessoren.

En mulitkjerne-score på 4709, er et stykke unna resultatet til en iPad Pro, som er den raskeste så langt, men langt foran Samsungs, Xiaomi og Asus raskeste mobiler.

Gaming er noe helt annet med 120 hz. Foto: Lasse Svendsen

Bildekvaliteten

Det tok en stund før jeg klarte å se hva som var synlig bedre med de nye kameraene på 13 Pro. I de fleste situasjoner får man nemlig like god bildekvalitet med en iPhone 12 Pro, man får bare ikke like kraftig tele.

Men kameraet og særlig 26mm er synlig bedre på nattbilder. Det er mindre støy, bedre skarphet og renere fargegjengivelse. Jeg synes også at bildeprosesseringen er forbedret, fordi de alltid like vanskelige hudtonene, er jevnere og mer korrekt gjengitt. Men la meg understreke, at forskjellen ikke er betydelig. Og strengt tatt mest gjeldende for de som ikke etterbehandler råfiler.

iPhone 13 Pro svh potrett korrigert iPhone 13 Pro shv portrett
<
>
Sorthvitt portett etter korrigering. Foto: Lasse Svendsen

Det er nær sagt, som alltid med mobilkameraer, litt malurt i begeret. Tross en helt vanvittig god og smart bildeprosessering, klarer ikke alltid kameraet kunsten det er å dempe bildestøy og samtidig beholde skarpheten. Dermed vil man kunne se en del artefakter om man zoomer inn, men det er klart, for de som nesten bare poster bilder på SoMe, spiller det ingen rolle.

iPhone 13 Pro silvertone iPhone 13 Pro nattmodus iPhone 13 Pro makro natt iPhone 13 Pro makro II iPhone 13 Pro bokeh iPhone 13 Pro colour rendering iPhone 13 Pro depth iPhone 13 Pro dynamic
<
>
Sølvtoning. Foto: Lasse Svendsen

Den filmatiske funksjonen må også nevnes. Det hender nemlig, med iOS15, at det oppstår artefakter feks. rundt fokus på ansikter eller valgte objekter i motivet. Det arter seg som litt varierende uskarphet (bokeh), og noen ganger merket jeg at effekten hakket litt under panorering.
Men videokvaliteten i 4K tror jeg ikke jeg har sett bedre, fra noen mobil. Opptak i 4K 60p med stabilisering, ser rett og slett fantastisk ut. Casting til tv-en via Apple TV, likeså, og det er rett og slett en fest å dele video med andre på tv-en.

Konklusjon

Den forrige Pro-modellen, iPhone 12 Pro, var en så stor forbedring da den kom, at det nesten er naturstridig om Apple skal lykkes like godt med 13 Pro. Men det har de langt på vei klart. Alt er ikke en enorm forbedring, noen ting er ikke en forbedring i det hele tatt, men et tilbakeskritt. Som vekten. Vi skjønner heller ikke hvorfor filmatisk modus ikke funker i 4K, og selv om vi ønsker muligheten for 1 TB lagring velkommen, synes vi det er dyrt. Men de aller viktigste tingene er forbedret: Skjermen med 120 hz, kvaliteten fra de nye kameraene både på stillbilder og video, batteritiden har gjort et hopp, og brukeropplevelsen er rett og slett forbilledlig.

iPhone 13-serien sammenlignet.Foto: Lasse Svendsen

Karakter
iPhone 13 Pro
High End

Home mener

Endelig en komplett skjerm. Raskeste mobilen i test, og kameraene er blitt enda bedre. Super makrofunksjon. Bedre batteritid enn forgjengeren. Lader er ekstrautstyr. 1 TB lagring koster skjorta. Tipper 200 gram på vekten. Cinematic fungerer bare i 1080p.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Like sterk som storebror

Xiaomi har lyttet til kritikken

Scroll to Top