TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Apple iPad mini 6 (2021)

Et lite fartsmonster

Nye iPad mini er ikke for alle og enhver, men for deg som liker det kompakte formatet, er den det beste nettbrett-kjøpet du kan gjøre.

forfatter
Publisert 13.10.21 - 09:00
Karakter
Apple iPad mini 6 (2021)
L&B menerskew
pluss A15 Bionic prosessor, USB-C, forbedret kamera med “I Fokus”, 5G samt ikonisk Apple-design av høy kvalitet. I tillegg reisevennlig og kompakt.
minus IPS-skjermen er ikke tidsriktig, og kunne uansett vært mer lyssterk.
 • Operativsystem: iPadOS 15
 • Skjerm: 8,3” Liquid Retina IPS, 2266 x 1488, 326 ppi
 • Prosessor: Apple A15 Bionic
 • Minne: 4 GB RAM / 256 GB lager
 • Kameraer: 12 Mp f/1.8 (primært) / 12 Mp 122° ultravidvinkel f/2.4 (front)
 • Trådløst: 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, A-GPS, GLONASS
 • Mål og vekt: 195,4 x 134,8 x 6,3 mm / 297 g
 • Batteri: 19,3 Wh, 20W hurtiglading
 • Web: apple.no
 • Geekbench 5: 1601 (single-core), 4631 (multi-core)
 • Antutu 9: 835 699
 • 3DMark Wild Life: 9583
 • Basemark Web 3.0: 1092,03

Apples iPad mini og Samsungs Galaxy Note-serie har en ting til felles. Begge er nisje-produkter i forhold til de to produsentenes vanligere modeller (hhv. iPad Air samt mobilene i Samsung Galaxy S-serien), men har likevel sine trofaste fanskarer, som alle synes at produktenes respektive spesielle formfaktorer er helt perfekt.

Slik har jeg det personlig med iPad mini. I det store og hele kan den det samme som de større nettbrettene i iPad Air-serien, men iPad mini er en del mindre både når det gjelder vekt og størrelse – for eksempel passer det glimrende i innerlommen på de fleste frakker – og så er det til og med billigere.

iPad mini 6 (2021)
Med skjerm på 8,3″ og kompakt format passer iPad mini i innerlommen på de fleste frakker. (Foto: Apple)

Den helt nye iPad mini er f.eks. et vesentlig bedre kjøp enn den aktuelle iPad Air, som kom på markedet for litt over et år siden. 2021-utgaven av iPad mini kommer med både 5G og Apples nyeste A15 Bionic-prosessor, og den har også fått forbedret selfie-kameraet i forhold til fjorårets Air-modell. Og likevel koster den 700 kroner mindre. Det er til å ta og føle på.

iPad mini er markant bedre enn forgjengeren

Nye iPad mini byr imidlertid spesielt på mange forbedringer i forhold til sin egen forgjenger fra 2019, som nok var enda billigere, men til gjengjeld måtte nøye seg med mindre skjerm og samme gammeldagse design som den svært billige iPad – det vil si en bred ramme rundt skjermen og den store runde hjem-knappen med innebygd Touch ID på forsiden.

Ikke minst har 2021-utgaven av iPad mini – også kalt iPad mini 6 – fått helt ny design i samme stil som førnevnte iPad Air, nemlig med skarpe linjer og kanter kombinert med avrundede hjørner, akkurat som Touch ID nå sitter i av/på-knappen.

iPad mini 6 (2021)
Touch ID sitter nå i av/på-knappen. (Foto: Apple)

Det er også flott at Lightning-porten er blitt skiftet ut med USB-C – som på iPad Pro – noe som lar deg koble til mange flere typer tilbehør, og overføringshastigheten har også steget betraktelig.

Skjermen er av samme type som på iPad Air – Liquid Retina – og støtter dermed også Apples True Tone-teknologi, som tilpasser skjermens hvitbalanse til dine omgivelser så skjermbildet blir mer behagelig for øynene å se på i lengre tid av gangen.

Enda en ting iPad mini 6 har til felles med iPad Air, er de innebygde stereohøyttalerne, som nå er blitt plassert horisontalt. På den måten får man lekker stereolyd, likegyldig om man spiller spill eller ser på video på nettbrettet.

iPad mini 6 (2021)
Det er flott at Lightning-porten er blitt skiftet ut med USB-C, noe som lar deg koble til mange flere typer tilbehør, og overføringshastigheten har også steget betraktelig. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamerafunksjon fra iPad Pro

Og som nevnt tidligere er det selvfølgelig kameraet, hvor både iPad mini fra 2019 og iPad Air fra 2020 må se seg slått. Nye iPad mini har nemlig et helt nytt frontkamera lik det på den langt dyrere iPad Pro, med en ultravidvinkel-linse på 122° som støtter ‘I Fokus’-funksjonen Apple lanserte i fjor.

I Fokus (også kalt Center Stage) benytter ved hjelp av kunstig intelligens det nye front-ultravidvinkelkameraet til å følge den personen som snakker, når man holder videokonferanser med jobben eller snakker med besteforeldrene via FaceTime, Skype eller Zoom. Hvis man befinner seg midt i bildet, blir man så og si fulgt av kameraet i opp til ca. 2,5 meter både til høyre og venstre, og effekten fungerer upåklagelig og virker veldig naturlig i daglig bruk.

Det virker minst like godt på iPad mini som på forårets store iPad Pro, og jeg våger allerede nå å spå at funksjonen også vil finne veien til Apples neste iPad Air-modell.

Det primære kameraet er også ganske hederlig, og selv om det byr meg imot å ta bilder med et nettbrett, klarer iPad mini oppgaven bortimot glimrende, noe man kan se eksempler på i bildegalleriet under.

IMG_0028 IMG_0031 IMG_0032 IMG_0033 IMG_0034 IMG_0035 IMG_0037 IMG_0039
<
>
(Foto: Peter Gotschalk)

Vasker gulvet med konkurrentene

Den nye iPad Minis største fortrinn er den heftige A15 Bionic-prosessoren, som produktet har til felles med den nye iPhone 13-serien. Det er her snakk om Apples beste mobilprosessor til dags dato, som simpelthen vasker gulvet med alt konkurrentene kan diske opp med.

Hvis vi f.eks. sammenligner Benchmark-resultatene for iPad mini med tilsvarende for Samsung Galaxy Z Fold 3, som kommer med Snapdragon 888, ser tallene ut som følger:

Geekbench 5:

 • iPad mini – 1601 (single-core) / 4631 (multi-core)
 • Samsung Galaxy Z Fold 3 – 1135 (single-core) / 3386 (multi-core)

AnTuTu 9:

 • iPad mini – 835 699
 • Samsung Galaxy Z Fold 3 – 710 618

3DMark Wild Life:

 • iPad mini – 9583
 • Samsung Galaxy Z Fold 3 – 5646

Basemark Web 3.0:

 • iPad mini – 1092,03
 • Samsung Galaxy Z Fold 3 – 489,2

Disse resultatene taler sitt tydelige språk, og det er ikke bare teori. Også i daglig bruk er iPad mini et lite fartsmonster som man ikke klarer å slite ut. Ti av ti ganger velger jeg personlig iPad mini fremfor Galaxy Z Fold 3, og så bryr jeg meg også lite om at iPad-skjermen ikke kan brettes på midten!

Apropos skjermen, så er det faktisk vårt eneste vesentlige kritikkpunkt. Apple burde ha utstyrt iPad mini med den samme Mini-LED skjermteknologien som iPad Pro. I stedet satser man fortsatt på den litt utgåtte IPS-teknologien, noe som i praksis betyr at lysstyrken alltid oppleves som litt for lav, og hvor kontrast og sortnivå også kunne vært bedre.

Det er trist, for det trekker ned i det samlede inntrykket av et ellers perfekt produkt.

GB5 3DM
<
>
Både i Geekbench 5 og i 3DMark Wild Life scorer iPad mini langt høyere enn f.eks. Samsung Galaxy Z Fold 3, som er utstyrt med Snapdragon 888-prosessoren fra Qualcomm. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Lille iPad mini er ikke for alle. Mange synes sikkert at skjermen er for liten, men hvis man som jeg foretrekker det kompakte formatet, finnes det faktisk ikke noe bedre nettbrett på markedet akkurat nå. Jo, storebror iPad Pro, men da er vi også oppe i en helt annen prisklasse.

Apples nyeste iPad mini yter som et atomkraftverk, og kommer dessuten med så mange andre forbedringer – 5G, stereolyd, USB-C, selfie-kamera med ultravidvinkel og “I Fokus”-funksjon, etc., at vi kan leve med at vi må unnvære den Mini-LED skjermen iPad mini så åpenlyst fortjener.

Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Legg igjen en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
Bra innstegsmodell En smartklokke for barn, som også er en mobiltelefon. Skreddersydd til å passe både barnets og foreldrenes behov.
Apple lanserer ny streamingtjeneste Den nye tjenesten har fokus på klassisk musikk.
3D er tilbake! Selv om kalenderen viser 2023 og ikke 2010, prøver det kinesiske selskapet ZTE seg på et nytt nettbrett med brillefri 3D-skjerm.
Løpere får Amoled-teknologi De nyeste modellene i Forerunner-serien, treningsklokkene Forerunner 265 og Forerunner 965, er utviklet av løpere, for løpere. Og nå ser det ut til at løpere er sultne på Amoled-teknologi.
Hva skjedde egentlig med Huawei? Med stilige nye produkter og den største standen av alle på mobilmessen i Barcelona, viste den kinesiske mobilgiganten muskler.
Følg Lyd & Bilde