Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple iPhone 13 Pro Max

Den største iPhonen er også den beste

Apples iPhone 13 Pro Max er stort sett identisk med den vanlige 13 Pro-modellen, men skjermen er større og batteriet holder lengre.

Skrevet av / 24.10.21 - 11:00
Apple iPhone 13 Pro Max
Peter Gotschalk

Det er ingen grunn til å gjøre ting to ganger, og da årets to iPhone 13 Pro-modeller er helt identiske – bortsett fra skjermstørrelse, vekt og batteri – så må man lese Lasse Svendsens test av iPhone 13 Pro for å få alle detaljene om Apples nye flaggskipmobil.

Han har nemlig sett på det meste, både når det gjelder Pro-modellens nye kameraer, og skjermen, som endelig støtter 120 Hz oppdateringsfrekvens, samt den vanvittig raske ytelsen som kjører fra alt det konkurrenter som Samsung, Sony og Xiaomi kan by på.

Her vil det derfor primært handle om de få tingene som skiller iPhone 13 Pro Max fra sin slankere og lettere slektning, samt om et par øvrige detaljer om begge mobilene, som Lasse ikke fikk berørt i sin test.

Vi starter med den mest åpenlyse forskjellen, nemlig størrelse og vekt.

iPhone 13 Pro Max passer til store hender

Den største Apple-mobilen kommer akkurat som sin forgjenger, iPhone 12 Pro Max, med 6,7″ skjerm med en oppløsning på 2778 x 1284 piksler. Den normale Pro-modellen har til sammenligning en skjerm på 6,1″ og en oppløsning på 2532 x 1170 piksler. Det er med andre ord mer skjermplass å jobbe med på Pro Max-modellen, mens pikseltettheten på den andre siden er stort sett den samme på de to modellene.

Det større skjermarealet kommer først og fremst til sin rett når man ser video, men også nettsider og diverse apper – f.eks. til redigering av bilder og videoklipp – profiterer på den høyere oppløsningen.

Større skjerm betyr selvfølgelig også at selve mobilen er større og veier mer enn den vanlige Pro-modellen, og faktisk er årets Pro Max også litt tykkere og tyngre enn fjorårets iPhone 12 Pro Max. Den veide 226 gram, mens 13 Pro Max har økt til 240 gram, og 2021-modellen er også litt tykkere med 7,65″ mot 2020-modellens 7,4″.

Den største Apple-mobilen kommer med 6,7″ skjerm med en oppløsning på 2778 x 1284 piksler. Den normale Pro-modellen har til sammenligning en skjerm på 6,1″ og en oppløsning på 2532 x 1170 piksler. (Foto: Apple)

Beste batteri noensinne

Ekstra gram og millimeter skyldes primært en ting, nemlig det nye batteriet, som er det største og beste noensinne i en iPhone.

13 Pro Max kan derfor skryte av et batteri på hele 4352 mAh, mens fjorårets Pro Max-modell måtte nøye seg med 3687 mAh. Den vanlige iPhone 13 Pro kommer til sammenligning med 3095 mAh.

Fordelen med det store batteriet er til å ta og føle på, for iPhone 13 Pro Max er rett og slett ikke mulig å slite ut. Den kan faktisk kjøre i mer enn to dager uten å bli ladet opp, selv om lysstyrken er skrudd opp til det maksimale nivået, og man konstant bruker mobilen til spill, videoer, musikkstrømming og alle mulige andre apper.

I praksis merker man ikke de ekstra 14 grammene uansett, så hvis man har store nok hender til å like iPhone 12 Pro Max, er iPhone 13 Pro Max også helt passende når det gjelder størrelsen.

En detalj med kameraet på iPhone 13 Pro og Pro Max som Lasse ikke nevner i sin test, er at nattmodus nå fungerer på alle tre kamera-linsene, noe man kan se i galleriet under neste avsnitt. (Foto: Peter Gotschalk)

Lyd

En viktig detalj som Lasse ikke nevner i sin test av iPhone 13 Pro, er lyden, som er like imponerende god som på fjorårets Pro-modeller. Og det gjelder selvfølgelig også for iPhone 13 Pro Max.

nat_ultra nat_vidvinkel nat_zoom
<
>
Kveldsbilde tatt med ultravidvinkel-linsen. (Foto: Peter Gotschalk)

De innebygde stereohøyttalerne leverer 3D-lyd via Dolby Atmos, og det er ikke bare marketing-floskler. Prøv å spille denne traileren på din iPhone 13 Pro Max, og du kan tydelig høre hva vi mener.

Å spille spill eller se video på iPhone sparker ganske enkelt skikkelig rått fra seg!

iOS 15

Vi mangler også å komme inn på iOS 15, som alle modellene i iPhone 13-serien har til felles. Fjorårets modeller kom med iOS 14, som hadde mange endringer og nye funksjoner, og på overflaten skiller det nye operativsystemet seg stort sett ikke fra sin forgjenger. Men ser man litt nøyere etter, byr iOS 15 på et antall interessante nyheter som naturligvis også er en del av opplevelsen hvis man kjøper iPhone 13 Pro eller iPhone 13 Pro Max.

FaceTime har fått en overhaling. Appen støtter nå såkalt spatial audio, så stemmene kommer fra de riktige stedene på skjermen hvis man for eksempel deltar i en videokonferanse med mange deltakere. (Foto: Apple)

Først og fremst har FaceTime fått en overhaling. Appen støtter nå såkalt spatial audio, så stemmene kommer fra de riktige stedene på skjermen hvis man for eksempel deltar i en videokonferanse med mange deltakere. Nye mikrofoninnstillinger lar dessuten brukeren enten sortere ut all bakgrunnsstøy, eller det stikk motsatte, så man får med all lyd fra rommet man oppholder seg, noe som for eksempel kan være brukbart hvis noen spiller live-musikk eller lignende.

FaceTime kan også generere møte-linker som kan deles med andre, noe man også kan gjøre via tredjepartsapper som WhatsApp eller Slack. Til og med brukere uten Apple-enheter vil kunne delta i slike FaceTime-møter fra en nettleser på en Windows-maskin eller Android-mobilen.

En annen nyhet for Apple-brukere (Android-mobiler har hatt denne muligheten lenge via Google Lens) er kamera-funksjonen Live Text, som lar brukeren kopiere, søke på og oversette tekst direkte fra bilder på mobilen. Uansett om man selv har tatt dem eller funnet dem på internett.

livetext1_small livetext2_small livetext3_small
<
>
En annen nyhet for Apple-brukere er kamera-funksjonen Live Text, som lar brukeren kopiere, søke på og oversette tekst direkte fra bilder på mobilen. Live Text støtter for øyeblikket kun oversettelser mellom engelsk, kinesisk, fransk, italiensk, tysk, portugisisk og spansk. (Foto: Peter Gotschalk)

Det fungerer imponerende godt, men et irritasjonsmoment er at funksjonen kun er tilgjengelig hvis selve iPhone-språket er innstilt til for eksempel engelsk. Live Text støtter for øyeblikket kun oversettelser mellom engelsk, kinesisk, fransk, italiensk, tysk, portugisisk og spansk, men det er vanskelig å se hvorfor oversettelsesfunksjonen forsvinner helt fra iPhonen hvis systemspråket er et annet enn de ovennevnte. Hvorfor tror Apple at man aldri vil finne på å oversette mellom for eksempel kinesisk og engelsk, bare fordi man betjener iPhonen på norsk?

standard intenskontrast livlig varm kølig
<
>
Man kan velge mellom fem forskjellige såkalte Photographic Styles når man tar bilder med iPhone 13 Pro og Pro Max. Her brukes ‘Intens kontrast’. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Alt det ovenstående medvirker kun til å bekrefte det Lasse konkluderer med i sin test av iPhone 13 Pro. Her er en mobil som slår stort sett alt på markedet, både når det gjelder kamera, skjerm og generell brukeropplevelse.

Om iPhone 13 Pro Max kan man legge til at den byr på enda lengre batteritid, og at skjermarealet også er større. Ulempen er at den virkelig bare passer bra til folk med store hender. Og så koster den knapt 5000 kroner mer, noe som kan være dråpen som får begeret til å flyte over for noen, da den vanlige 13 Pro-modellen allerede koster skjorta.

Karakter
Apple iPhone 13 Pro Max
High End

Home mener

Kjempeskjerm med høy oppløsning og 120 Hz. Hurtigere mobil finnes ikke på markedet, og batteriet kan ikke slites ut. Live Text fungerer ikke hvis iPhone-språket er innstilt til norsk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Verdens raskeste og dyreste iPad

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er mindre unik enn forgjengerne

Det beste kinesiske alternativet til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hva har skjedd med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Scroll to Top