TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

TEST Apple iPhone 13 Pro Max

Den største iPhonen er også den beste

Apples iPhone 13 Pro Max er stort sett identisk med den vanlige 13 Pro-modellen, men skjermen er større og batteriet holder lengre.

forfatter
Publisert 24.10.21 - 11:00
Karakter
Apple iPhone 13 Pro Max
L&B mener
Kjempeskjerm med høy oppløsning og 120 Hz. Hurtigere mobil finnes ikke på markedet, og batteriet kan ikke slites ut.
Live Text fungerer ikke hvis iPhone-språket er innstilt til norsk.
 • Operativsystem: iOS 15
 • Skjerm: 6,7″ Super Retina XDR OLED 120 Hz, 2778 x 1284, 458 ppi
 • Prosessor: Apple A15 Bionic
 • Minne: 6 GB RAM / 512 GB lager
 • Kameraer: 12 Mp f/1.8 120° ultravidvinkel + 12 Mp f/1.5 OIS + 12 Mp f/2.8 tele OIS (primært) / 12 Mp f/2.2 (front)
 • Trådløst: 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, GLONASS
 • Mål og vekt: 160,8 x 78,1 x 7,65 mm / 240 g
 • Batteri: 4352 mAh, 16,75 Wh, 20 W hurtiglading, 15 W trådløs lading
 • Web: apple.no
 • Geekbench 5: 1730 (single-core) / 4845 (multi-core)
 • AnTuTu 8: 847 716
 • GFXBench 5.0 T-Rex: 3360,1
 • 3DMark Wild Life: 9584
 • Basemark Web 3.0: 1118,29
Veil. pris 17090Pr. 24.10.21 Produktside

Det er ingen grunn til å gjøre ting to ganger, og da årets to iPhone 13 Pro-modeller er helt identiske – bortsett fra skjermstørrelse, vekt og batteri – så må man lese Lasse Svendsens test av iPhone 13 Pro for å få alle detaljene om Apples nye flaggskipmobil.

Han har nemlig sett på det meste, både når det gjelder Pro-modellens nye kameraer, og skjermen, som endelig støtter 120 Hz oppdateringsfrekvens, samt den vanvittig raske ytelsen som kjører fra alt det konkurrenter som Samsung, Sony og Xiaomi kan by på.

Her vil det derfor primært handle om de få tingene som skiller iPhone 13 Pro Max fra sin slankere og lettere slektning, samt om et par øvrige detaljer om begge mobilene, som Lasse ikke fikk berørt i sin test.

Vi starter med den mest åpenlyse forskjellen, nemlig størrelse og vekt.

iPhone 13 Pro Max passer til store hender

Den største Apple-mobilen kommer akkurat som sin forgjenger, iPhone 12 Pro Max, med 6,7″ skjerm med en oppløsning på 2778 x 1284 piksler. Den normale Pro-modellen har til sammenligning en skjerm på 6,1″ og en oppløsning på 2532 x 1170 piksler. Det er med andre ord mer skjermplass å jobbe med på Pro Max-modellen, mens pikseltettheten på den andre siden er stort sett den samme på de to modellene.

Det større skjermarealet kommer først og fremst til sin rett når man ser video, men også nettsider og diverse apper – f.eks. til redigering av bilder og videoklipp – profiterer på den høyere oppløsningen.

Større skjerm betyr selvfølgelig også at selve mobilen er større og veier mer enn den vanlige Pro-modellen, og faktisk er årets Pro Max også litt tykkere og tyngre enn fjorårets iPhone 12 Pro Max. Den veide 226 gram, mens 13 Pro Max har økt til 240 gram, og 2021-modellen er også litt tykkere med 7,65″ mot 2020-modellens 7,4″.

Den største Apple-mobilen kommer med 6,7″ skjerm med en oppløsning på 2778 x 1284 piksler. Den normale Pro-modellen har til sammenligning en skjerm på 6,1″ og en oppløsning på 2532 x 1170 piksler. (Foto: Apple)

Beste batteri noensinne

Ekstra gram og millimeter skyldes primært en ting, nemlig det nye batteriet, som er det største og beste noensinne i en iPhone.

13 Pro Max kan derfor skryte av et batteri på hele 4352 mAh, mens fjorårets Pro Max-modell måtte nøye seg med 3687 mAh. Den vanlige iPhone 13 Pro kommer til sammenligning med 3095 mAh.

Fordelen med det store batteriet er til å ta og føle på, for iPhone 13 Pro Max er rett og slett ikke mulig å slite ut. Den kan faktisk kjøre i mer enn to dager uten å bli ladet opp, selv om lysstyrken er skrudd opp til det maksimale nivået, og man konstant bruker mobilen til spill, videoer, musikkstrømming og alle mulige andre apper.

I praksis merker man ikke de ekstra 14 grammene uansett, så hvis man har store nok hender til å like iPhone 12 Pro Max, er iPhone 13 Pro Max også helt passende når det gjelder størrelsen.

En detalj med kameraet på iPhone 13 Pro og Pro Max som Lasse ikke nevner i sin test, er at nattmodus nå fungerer på alle tre kamera-linsene, noe man kan se i galleriet under neste avsnitt. (Foto: Peter Gotschalk)

Lyd

En viktig detalj som Lasse ikke nevner i sin test av iPhone 13 Pro, er lyden, som er like imponerende god som på fjorårets Pro-modeller. Og det gjelder selvfølgelig også for iPhone 13 Pro Max.

nat_ultra nat_vidvinkel nat_zoom
<
>
Kveldsbilde tatt med ultravidvinkel-linsen. (Foto: Peter Gotschalk)

De innebygde stereohøyttalerne leverer 3D-lyd via Dolby Atmos, og det er ikke bare marketing-floskler. Prøv å spille denne traileren på din iPhone 13 Pro Max, og du kan tydelig høre hva vi mener.

Å spille spill eller se video på iPhone sparker ganske enkelt skikkelig rått fra seg!

iOS 15

Vi mangler også å komme inn på iOS 15, som alle modellene i iPhone 13-serien har til felles. Fjorårets modeller kom med iOS 14, som hadde mange endringer og nye funksjoner, og på overflaten skiller det nye operativsystemet seg stort sett ikke fra sin forgjenger. Men ser man litt nøyere etter, byr iOS 15 på et antall interessante nyheter som naturligvis også er en del av opplevelsen hvis man kjøper iPhone 13 Pro eller iPhone 13 Pro Max.

FaceTime har fått en overhaling. Appen støtter nå såkalt spatial audio, så stemmene kommer fra de riktige stedene på skjermen hvis man for eksempel deltar i en videokonferanse med mange deltakere. (Foto: Apple)

Først og fremst har FaceTime fått en overhaling. Appen støtter nå såkalt spatial audio, så stemmene kommer fra de riktige stedene på skjermen hvis man for eksempel deltar i en videokonferanse med mange deltakere. Nye mikrofoninnstillinger lar dessuten brukeren enten sortere ut all bakgrunnsstøy, eller det stikk motsatte, så man får med all lyd fra rommet man oppholder seg, noe som for eksempel kan være brukbart hvis noen spiller live-musikk eller lignende.

FaceTime kan også generere møte-linker som kan deles med andre, noe man også kan gjøre via tredjepartsapper som WhatsApp eller Slack. Til og med brukere uten Apple-enheter vil kunne delta i slike FaceTime-møter fra en nettleser på en Windows-maskin eller Android-mobilen.

En annen nyhet for Apple-brukere (Android-mobiler har hatt denne muligheten lenge via Google Lens) er kamera-funksjonen Live Text, som lar brukeren kopiere, søke på og oversette tekst direkte fra bilder på mobilen. Uansett om man selv har tatt dem eller funnet dem på internett.

livetext1_small livetext2_small livetext3_small
<
>
En annen nyhet for Apple-brukere er kamera-funksjonen Live Text, som lar brukeren kopiere, søke på og oversette tekst direkte fra bilder på mobilen. Live Text støtter for øyeblikket kun oversettelser mellom engelsk, kinesisk, fransk, italiensk, tysk, portugisisk og spansk. (Foto: Peter Gotschalk)

Det fungerer imponerende godt, men et irritasjonsmoment er at funksjonen kun er tilgjengelig hvis selve iPhone-språket er innstilt til for eksempel engelsk. Live Text støtter for øyeblikket kun oversettelser mellom engelsk, kinesisk, fransk, italiensk, tysk, portugisisk og spansk, men det er vanskelig å se hvorfor oversettelsesfunksjonen forsvinner helt fra iPhonen hvis systemspråket er et annet enn de ovennevnte. Hvorfor tror Apple at man aldri vil finne på å oversette mellom for eksempel kinesisk og engelsk, bare fordi man betjener iPhonen på norsk?

standard intenskontrast livlig varm kølig
<
>
Man kan velge mellom fem forskjellige såkalte Photographic Styles når man tar bilder med iPhone 13 Pro og Pro Max. Her brukes ‘Intens kontrast’. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Alt det ovenstående medvirker kun til å bekrefte det Lasse konkluderer med i sin test av iPhone 13 Pro. Her er en mobil som slår stort sett alt på markedet, både når det gjelder kamera, skjerm og generell brukeropplevelse.

Om iPhone 13 Pro Max kan man legge til at den byr på enda lengre batteritid, og at skjermarealet også er større. Ulempen er at den virkelig bare passer bra til folk med store hender. Og så koster den knapt 5000 kroner mer, noe som kan være dråpen som får begeret til å flyte over for noen, da den vanlige 13 Pro-modellen allerede koster skjorta.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Apple Self Service Repair kommer til Sverige Kunder i Belgia, Frankrike, Tyskland, Italia, Polen, Spania, Sverige og Storbritannia kan nå kjøpe originale reservedeler og verktøy fra Apple.
En klokke til trening Utrolig robust treningsklokke med en batteritid som slår de fleste. At den dessuten både er klimasmart og pen, gjør heller ikke noe.
Nå blir Google Pixel smartere Pixel-telefonerne får AI-forbedret samtalelyd og gratis VPN.
Ny oppdatering for Garmin-brukere Garmin gir ut funksjonoppdateringer til flere av sine smarte sportsklokker og sykkeldataer
En Musk-mobil? Ja takk! Elon Musk hevder at Apple truer med å fjerne Twitter fra App Store. Skulle det skje, lover teknologi-milliardæren å utvikle sin egen smarttelefon. Vi gleder oss allerede.
Følg Lyd & Bilde