Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Vi kårer

Årets beste smarthjem-produkter 2021-2022

Ditt hjem kan bli klokere enn du tror.

Skrevet av / 21.10.21 - 12:00
Årets beste smarthjem-produkter 2021-2022

Vi har snakket om det smarte hjemmet i årtier. Og det varer sikkert like lenge før vi alle har skikkelig intelligente hjem som forutser vårt behov og betjener oss uten at vi tenker på det. Men i mellomtiden finnes det faktisk en mengde Smarte Hjem-produkter som gjør spesifikke ting veldig bra.

Grunntanken med et smart apparat er at det skal kunne erstatte et gammelt apparat og gjøre det bedre, eller at det tilfører noe helt nytt. Som f.eks. en dørklokke som sier fra når det er noen utenfor døren og lar deg se og snakke med vedkommende, også når du ikke er hjemme. Eller hva med en robotstøvsuger som både kan fjerne støv, vaske gulv OG holde øye med om du får ubudne gjester?

I løpet av 2021 har vi testet en rekke forskjellige Smarte Hjem-produkter i forskjellige kategorier. Det handler primært om apparater som kan overvåke hjemmet ditt, produkter innenfor smart belysning, men også produkter innenfor helse og personlig pleie samt husholdning og innredning fant veien til testbenken.

På de følgende sider kan du lese om de beste Smarte Hjem-produktene vi har stiftet bekjentskap med i løpet av året som er gått, og du finner ut av hvilket smart apparat vi synes er Årets beste Smarte Hjem-produkt 2020–2021.

Men før du kommer så langt, bør du lese våre tips vedrørende sikkerhet og hastighet på ditt lokalnettverk.

Hva med sikkerheten?

Som med andre internett-tilkoblede enheter kan det nemlig være en sikkerhetsrisiko forbundet med å gi Smarte Hjem-produkter adgang til hjemmenettverket. Det gir seg selv hvorfor. En hacker kan ha interesse av å få adgang til den elektroniske låsen, overvåkningskameraet eller alarmen. Ja, selv LED-pærene kan være interessante, da den minste sprekken i sikkerheten kan gi adgang til noe større. Og ja, det er teknisk mulig å hacke seg inn i sikkerhetskameraet ditt eller til og med oppvaskmaskinen din.

Husk derfor å beskytte nettverket med kodeord, og sørg for løpende oppdateringer av programvare og maskinvare på alle nettverkstilkoblede enheter.

Husk ruteren!

Fordi mange produkter kobles trådløst til nettverket ditt, er det blitt betydelig mer press på Wi-Fi-nettverket og ruteren enn tidligere. Du bør derfor vurdere om det er på tide med en oppgradering.

Der er nemlig kommet en ny Wi-Fi-standard på markedet. Den heter Wi-Fi 6, og ved siden av å være en del raskere enn den tidligere standarden 802.11ac, nå også kjent som Wi-Fi 5, byr Wi-Fi 6 på en rekke andre fordeler som vil gjøre det trådløse lokalnettverket mer stabilt for de fleste.

Her er de viktigste fordelene:

Høyere hastighet: Hvis man forestiller seg at man bare har én enhet koblet til Wi-Fi 6-routeren, er den teoretiske hastigheten mellom enhet og ruter nå 40 prosent raskere enn med den tidligere standarden.

Mindre forsinkelse: Såkalt latency, altså den tiden tilkoblede enheter må vente på svar fra nettverket, er vesentlig lavere med Wi-Fi 6. Den nye standarden bruker et par nye teknologier ved navn OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access), hvor båndbredden deles opp i flere kanaler, og MU-MIMO (Multi-User Multiple In/Multiple Out), som lar ruterens antenner kommunisere med flere enheter på én gang. Med 802.11ac (Wi-Fi 5) kunne ruteren også “snakke” med flere enheter av gangen, men enhetene kunne ikke svare samtidig. Det er nå mulig med Wi-Fi 6. Alt i alt betyr det nye muligheter, at svartiden reduseres, og nettverksforbindelsen blir mer stabil.

Bedre dekning: Wi-Fi 6-rutere benytter såkalt beamforming til å plasseringsbestemme alle enhetene som er koblet til det trådløse nettverket. Dermed sørger ruteren for å skru opp signalet til enheter som befinner seg på steder som ellers ville hatt dårlig dekning, og forbindelsen forbedres dermed markant. Merk imidlertid at Wi-Fi 6 som utgangspunkt ikke har lengre rekkevidde enn Wi-Fi 5 (802.11ac).

Lengre batteritid: Enheter som kjører på batteri – f.eks. mobiler og nettbrett – bruker mer strøm når det trådløse signalet er slått på. Men Wi-Fi 6-rutere er i stand til å bruke en funksjon ved navn TWT (target wake time), som forteller enheten når den bør slå av og på Wi-Fi-signalet. Fordi enheten dermed befinner seg i søvnmodus i lengre tid av gangen, daler strømforbruket.

 

Matter er en felles standard for det smarte hjemmet

Matter er navnet på en ny standard for smarte enheter, som ble annonsert nylig. Connectivity Standards Alliance (tidligere kjent som The Zigbee Alliance), som står bak Matter, lover at alle de eksisterende protokollene og plattformene vil være støttet. Og det gjelder uansett om enhetene kommuniserer via Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth, eller Thread, og om styringen skjer via Alexa, Apple HomeKit, Google Home eller Samsung SmartThings.

Meldingen ble ledsaget av et kor av meldinger fra leverandører av Smarte Hjem-utstyr om at også de støtter Matter. Og at deres eksisterende utstyr kunne brukes under den nye standarden – eventuelt etter en oppdatering. Så du må altså ikke kaste dine Hue-pærer og kjøre det intelligente kjøleskapet på gjenbruksplassen. Tvert imot ser det ut til at løftet om det tilkoblede hjemmet omsider kan realiseres.

Matter er ikke en standard som kommer ut av ingenting. I virkeligheten er det bare snakk om et navneskifte for Connected Home over IP (CHIP), som har vært under utarbeidelse i CAS-alliansen siden 2019. Men det er til gjengjeld nytt at det nå er enighet blant en lang rekke produsenter om at de enhetene som lanseres fra utgangen av 2021, vil være kompatible med den felles standarden. Og merket med Matter-logoen som bevis.

Nominerte til Årets beste smarthjem-produkter

Vinnere av Årets beste smarthjem-produkter 2021-2022

Årets beste Smarthjem-produkt

Google Nest Cam

Begavet overvåkning

Google Nest Cam er et begavet kamera som kun forstyrrer eieren når det er nødvendig.

Google Nest Cam er ikke et billig kamera. Til gjengjeld er det betraktelige mengder kunstig intelligens innebygd i Nest Cam, som skal gjøre at kameraet kun sender advarsler til brukeren når det skjer noe relevant foran linsen. Google har trent kameraenes AI med 40 millioner bilder for å lære dem å gjenkjenne bestemte objekter. Man kan i Google Home-appen velge å få beskjed om – eller ignorere – henholdsvis mennesker, dyr og kjøretøy. Det er ikke nødvendig å ha et abonnement for å ta opp og se på video fra Google Nest Cam.

En lettelse

Man kan spørre om det lønner seg å bruke ekstra kroner og datakraft på noe som ligner et luksusproblem. Men etter å ha prøvd Google Nest Cam sammen med vanlige kameraer uten AI, er svaret et ubetinget ”ja”. For det første maktet den kunstige intelligensen feilfritt å gjenkjenne forskjellen på mennesker og dyr innenfor og utenfor interessesonen. Og for det andre er det en lettelse å slippe å bli forstyrret med advarsler om irrelevant trafikk i kameraets synsfelt.

Bli oversett selv

Kameraets kunstige intelligens kan lære å ignorere bevegelser i bakgrunnen fra trafikk, og via ansiktsgjenkjennelse kan kameraet gjenkjenne og ignorere beboerne i husstanden – så du ikke blir stjerne i ditt eget TV-show hvis du glemmer å slå av overvåkningskameraet.

Google Nest Cam er ikke et billig kamera, men den velfungerende kunstige intelligensen utligner fullt ut ekstraprisen. Hvis du allerede har forlovet deg med Google Home til å styre det smarte hjemmet (og har tiltro til at Google ikke kikker unødvendig mye på det du driver på med), er kameraet faktisk billig. Og abonnementet, som gir adgang til lengre opptak og flere funksjoner, er faktisk billig.

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Nyhet

På innsiden av Elkjøp Campus

Bli med innenfor dørene på Elkjøps "hemmelige" elektronikkmesse.
Les mer
Scroll to Top