TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Google Nest Hub 2

Google hører deg når du sover

Google Nest Hub er et kontrollpanel for ditt smarte hjem. Nå også med søvnsensor og (litt) bedre lyd.

forfatter
Publisert 29.05.21 - 13:37
Karakter
Google Nest Hub 2
L&B menerskew
pluss Perfekt som instrumentpanel for Google Home.
minus Navigeringen er ikke enkel på den lille skjermen. Lyden er fortsatt i klokkeradio-kvalitet. Flere apper ville gjøre den langt mer nyttig.
Veil. pris 1149 Produktside
Spesifikasjoner
  • Prosessor: 1,9 GHz Quad-core 64-bit ARM CPU
  • Skjerm: 7″ touch-skjerm (1024 x 600 punkter)
  • Styring: mobil (Android/ iOS)
  • Stemmestyring: Google Assistent
  • Sensorer: Google Soli-bevegelsessensor, 3 mikrofoner, lyssensor, temperatur
  • Mål og vekt: 17,7 x 12,0 x 6,9 cm / 480 g
  • Tilkoblinger: Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5.0, strømforsyning
  • Web: google.com
Annonse fra prisguiden.no

Noe av det beste ved det smarte hjemmet er at man får muligheten til å føle seg litt som en James Bond-skurk, når apparatene i huset adlyder ens minste vink. Det mangler bare en vegg av kontrollskjermer, som man selvtilfreds kan betrakte mens planene for verdensherredømmet utspilles.

Google Nest Hub 2 kommer et lite stykke på veien. Du kan ikke styre din personlige nukleære missilsilo fra den – men til gjengjeld slipper du å bli skutt med en Walther PPK etterpå.

Nest Hub 2 kan best beskrives som et kontrollpanel til ditt smarte hjem. Et perfekt leketøy til din indre superskurk. (Foto: Google)

I mere pragmatiske vendinger er Google Nest Hub 2 en smart-skærm, der kan vise status og styre alle de enheder, der er forbundet i dit Google Home. Den kan også vise dig nyheder fra nettet, afspille videoer fra YouTube og Netflix og fungere som digital fotoramme.

Utseende og konstruksjon

Google Nest Hub 2 er omtrent umulig å skille fra sin forgjenger fra 2019, og det er det ikke noe galt i. Den ser nemlig upåklagelig nydelig ut: en vannrett syvtommers skjerm på en konisk sokkel som er trukket med grått, sort eller sandfarget stoff. Den ligner ved første øyekast en digital fotoramme, men er betydelig mer avansert.

Enheten er såpass diskré, at den kan passe inn i både et ”moderne hjem” og en nerd-hule. På baksiden finner man tilkobling for strømkontakten, en mikrofonavbryter og en avlang trykknapp til å justere lydstyrken. Noe som er litt lettere enn å fomle med skjermmenyer. Og mye lettere enn å si ”Hei, Google, still lydstyrken på Nest Hub til syv!”

Google Nest Hub 2 fås i fire diskré farger. (Foto: Google)

Hører deg når du sover

Den største nyheten i den nye utgaven av Nest Hub, er søvnsensoren. Når sensoren er kalibrert ved at man legger seg i sengen ved siden av enheten, kan den registrere når man sover og om søvnen er urolig. Sensoren registrerer også om man snorker, noe som kan være et tegn på problematisk søvn.

Googles norske representant understreker at enheten kun registrerer hva man gir den lov til under oppsettet – og at det ikke sitter folk hos Google og lytter til hva som skjer i soverommet. Man kan for øvrig slå mikrofonene helt av med en knapp på baksiden av enheten.

Jeg har prøvd søvnsensoren i noen dager, og den virker – men ikke i nærheten av så grundig som et fitnessarmbånd gjør, da den ikke registrerer forholdet mellom dyp søvn, normal søvn og REM-søvn. Det ville sannsynligvis også vært umulig uten en sensor med fysisk kontakt. Snorkesensoren føles litt grenseoverskridende, men hva gjør man ikke i vitenskapens navn?

Google Nest Hub 2 har innebygd søvnsensor som registrerer selv den minste bevegelse i nærheten. (Foto: Google)

Gratis – inntil videre

Søvnregistreringen er gratis i en prøveperiode som gjelder resten av 2021. Hva som skjer deretter, er ikke avklart, men integrasjon med Fitbit, som Google kjøpte tidligere i år, kan bli aktuelt. I praksis er jeg ikke imponert over funksjonen som den er i dag, da den er begrenset til ros eller kritikk over å ha sovet godt eller dårlig – men uten brukbare råd til å gjøre det bedre.

Søvnanalysen krever abonnement, men er inntil videre gratis resten av 2021. (Foto: Google)

Låter fortsatt som en klokkeradio

Google sier i pressematerialet at lydkvaliteten er forbedret, og at det er 50 prosent mer bass enn i forgjengeren. Hvordan dette tallet skal tolkes, er ikke helt klart (er det 2 dB høyere, en halv oktav dypere – eller er det 6 dB mer bass, noe som subjektivt vil oppleves som en økning på 50 prosent?). Uansett målemetode er den fortsatt på nivå med en gammeldags klokkeradio! God nok til stemmer, men ikke til musikk, som låter nasal og boksaktig uten topp og bunn.

Det kan lyde som en hard dom – og det er det også. Men vi møter fortsatt flere Google Home-kompatible smarthøyttalere som låter bra uten å være kostbare. For eksempel Belkin Soundform Elite.

Som kjøkkenhjelp kan Nest Hub 2 assistere med oppskrifter og levere bakgrunnsmusikk. (Foto: Google)

Kjøkkenhjelp

Selv om søvnregistreringen er teknologisk spennende, og er bygget over Googles egen Soli-chip, som kan reagere på millimetersmå nyanser i bevegelser, fant Nest Hub etter noen dager på nattbordet, plass på kjøkkenet i stedet. Her fungerer den som kontrollsenter for intelligente lamper, kameraer og annet leketøy. Og jeg vil heller høre nyheter og lese værmeldingen mens dagens første kopp kaffe nytes, enn mens jeg stavrer meg ut av sengen.

Konklusjon

Du kan bruke Google Nest Hub 2 som klokkeradio på nattbordet, hvor den kan vekke deg med musikk – og samtidig fortelle hvordan søvnen din har vært. Du kan bruke den på kjøkkenbordet til serieunderholdning, familiebilder og matoppskrifter. Eller på skrivebordet, hvor den gir en perfekt superskurkfølelse som kontrollpanel for alle husets enheter.

Lydmessig har Nest Hub 2 ikke mye å by på. Jeg har hørt Google Home-høyttalere med god lyd – men ikke fra Google. Disse har likevel i rettferdighetens navn kostet mye, mye mer enn Nest Hub 2. Faktisk er enheten latterlig billig, da prisen svarer til et alminnelig nettbrett på samme størrelse.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

PRØV LB+ I 1 UKE

KUN 10 KR

PRØV FOR 10 KR

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP
vipps
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
Et helselaboratorium i miniatyr Å holde orden på helsen for å ha et så bra og kvalitativt liv som mulig er viktig. Men det er ikke alltid du tar deg tid til å besøke legen for å sjekke generell status. Med mindre du virkelig føler deg syk selvfølgelig.
Støvsuger bedre og spiser ikke ledninger Ny generasjon med kraftigere støvsuging og bedre moppvasking.
Skarpe og kloke kameraer D-Links nye overvåkningskameraer til hjemmet har 2K-oppløsning og kunstig intelligens.
Hold styr på helsa Hold styr på vekten og helsa med Body Scan.
lbpluss
Null hull! Oral-B iO10 bruker kunstig intelligens til å guide deg i sanntid når du børster tennene.
Følg Lyd & Bilde