TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

TEST Netatmo Smart Video Doorbell

Smart ringeklokke – tilpasset Norge

Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.

forfatter
Publisert 17.01.21 - 07:00
Karakter
Netatmo Smart Video Doorbell
L&B mener
Forholdsvis enkel installasjon. Stabil tilkobling, umiddelbar respons i app, skarp bildekvalitet. Trenger ikke eget nettskyabonnement. Fungerer med flere spenningsstandarder, også 8V.
Relativt kostbar investering. Funker ikke med Google Home. 8V ringeklokketrafo kan gi tidvis trafostøy.
  • Type: smart ringeklokke
  • Trådløst: Wi-Fi (2,4 GHz)
  • Kameraoppløsning: Full HD 1080p HDR, portrettmodus
  • Synsfelt: 140 grader
  • Videolagring: Skylagring + microSD
  • Fungerer med: Netatmo Security app, Apple HomeKit
  • Strøm: 8-24V AC, minimum 8 VA. Fungerer kun med kablet ringeklokke
  • Garantert å fungere i temperatur: -10°C til 40°C
  • Værbestandighet: IPX4
  • Web: netatmo.com

datatilsynet.no står følgende:

«En privatperson kan lovlig overvåke eget hus og hage. Kameraet kan imidlertid ikke samtidig fange opp deler av et offentlig område eller en annen persons eiendom. Kameraovervåking kan føre til konflikter i naboforhold hvis den ene parten føler seg overvåket av den andre. Les mer om hva du kan gjøre dersom du føler deg ulovlig overvåket

Privatpersoner kan heller ikke overvåke andres private sfære slik som leieboere og deres besøkende. Dersom det bor flere i huset, eller det er noen som har ditt hjem som arbeidsplass, må de selvsagt informeres om overvåkingen.

Vær oppmerksom på at selv om overvåkingen kan være lovlig, kan man ikke bruke opptaket helt som man vil. Slike private opptak kan for eksempel vanligvis ikke publiseres uten at de som er på opptaket har samtykket.»

Veil. pris 3290Pr. 17.01.21 Produktside

Fordelen med en smart ringeklokke er åpenbar: du kan se hvem som ringer på direkte på mobilen, selv om du ikke er hjemme eller andre grunner udisponert for å åpne døren. Har du i tillegg en smart dørlås, så kan du enkelt slippe inn pakkebudet selv når du selv befinner deg på en annen adresse. Dermed slipper du å blande naboen inn i regnestykket.

Smarte ringeklokker kan også fungere som digitalt vitnesbyrd, ved at bevegelser foran kameraet lagres til senere identifisering. For eksempel ved et innbrudd. De fleste ringeklokker krever et abonnement på en skytjeneste for denne funksjonen.

Netatmo Smart Video Doorbell lifestyle
Når postbudet ringer på, kan du se det fra fjernt og slippe vedkommende inn. Selv når du ikke er hjemme, hvis du i tillegg har en smart dørlås. Foto: Netatmo

Trenger ikke nettsky

Og det er her Netatmo Smart Video Doorbell skiller seg fra resten. Den har en relativt høy innkjøpspris, men der hvor konkurrentene krever månedsabonnement på nettskylagring, har Netatmo et forhåndsinstallert microSD-kort på 32 GB som lagrer video av bevegelser utenfor. Om kortet skulle bli fullt, vil de eldste videoene overskrives, slik at du hele tiden har de siste dagene med aktivitet lagret. Du kan velge i appen om videoer skal slette seg selv etter en uke, måned, år eller aldri.

Ringeklokken er festet til veggen med en spesiell skrue, som krever medfølgende spesialskrutrekker for å demontere, slik at det blir vanskelig for eventuelle tyver å skru av ringeklokken og fjerne sine spor.

Som en ekstra sikkerhet kan ringeklokken kobles til en skytjeneste som iCloud eller Dropbox, eller du kan også konfigurere den opp mot en egen ftp-server, skulle du ha tilgang på dette. Du kan velge kvalitet på opptaket etter hvor stor lagringsplass du har: Lav, Medium, Høy eller Ypperlig. Sistnevnte gir full 1080p oppløsning.

Doorbell transformer Netatmo transformer install
<
>
Netatmos bjellemodul monteres i parallell med ringebjellen. Denne regulerer strømmen mellom bjellen og Netatmo Smart Video Doorbell. Foto: Geir Gråbein Nordby
Les også Hvem er det som står på utsiden og ringer på? Med Ring Video Doorbell 3 er du alltid hjemme, og postbudet vil aldri kunne lyve igjen!

Går på strøm

Netatmo Smart Video Doorbell går ikke på batteri, og må ha strøm. Den er derfor anbefalt brukere som allerede har en kablet ringeklokke. Ringeklokken støtter flere spenninger, fra 8V opp til 24V, slik at den fungerer nesten uansett hvor i verden du befinner deg.

Vær oppmerksom på at vi i Europa stort sett bruker 8V og 1A, som er det absolutte minimum av hva som støttes av Netatmo-klokken. Det betyr at strømforsyningen til din eksisterende ringeklokke vil fungere, men også «tømmes helt» når noen ringer på, og jeg opplever selv derfor svak brumming i strømforsyningen hver gang noen ringer på, eller kameraet registrerer bevegelse utenfor. Det er ikke farlig, men det er altså tidvis hørbart når jeg befinner meg i umiddelbar nærhet av ringetrafoen. Men brummingen går fort over, etter hvert som trafoen får «ladet» seg opp igjen.

Men i det minste støtter Netatmo-klokken 8V, som man slettes ikke kan si for erkekonkurrenten Google Nest Hello, som krever minimum 12V. Det vil innebære å måtte bytte ut hele ringeklokketrafoen, og utvalget blant 12V-trafoer er skralt her til lands og i resten av Europa.

Netatmo Smart Video Doorbell mounting
Gråbein installerer Netatmo Smart Video Doorbell. Kveldsbilde, derfor svart/hvitt. Lagret som Lav oppløsning i nettskyen. Foto: Geir Gråbein Nordby

Installasjon

Selve installasjonen var en relativt enkel affære. Husk å ta sikringen til gangen så du ikke får deg en skikkelig «karamell». Fjern dekselet til ringeklokketrafoen inne, og koble på en medfølgende strømadapter i parallell med ringeklokken på innsiden (ikke knappen på utsiden av døren). Deretter demonterer du ringeklokkeknappen på utsiden av døren og erstatter den med Netatmo-en. Det følger med skruer og murplugger i esken, dersom du trenger å bore i mur. Selv har jeg heldigvis trepaneler, og trengte bare å bruke vanlige treskruer.

Netatmo Smart Video Doorbell installation
Det ser bedre ut når en fotomodell i perfekt belysning monterer… Foto: Netatmo

Kan måtte vinkles

Det følger også med en vinklet kile, i tilfelle du må ha dørklokken vinklet for å gi optimalt synsfelt foran døren. For eksempel om døren er i et hjørne. Hvis kameraet peker rett frem, kan du også få mange falske alarmer dersom du bor et sted hvor det er mye trafikk av mennesker frem og tilbake foran døren. Du får nemlig melding på mobilen hver gang kameraet registrerer bevegelse av mennesker. Det vil også skride mot personvernet om kameraet er vinklet slik at mennesker i forbifarten kan gjenkjennes.

Når ringeklokken er koble til, blinker en grønn diode, før den lyser fast grønt. Deretter lyser den hvitt, og du kan laste ned appen og koble den til det trådløse hjemmenettverket derfra. Vær oppmerksom på at kun 5 GHz ikke støttes, bare 2,4 GHz. Ringeklokken kan også legges inn i HomeKit smarthjem på iPhone.

Netatmo Smart Video Doorbell i bruk

Når ringeklokken er oppe og går, er det litt deilig å kjenne på den ekstra sikkerheten en slik dørklokke gir. Når det ringer på, kommer en alarm på mobilen, og videofeeden kommer opp så du kan se hvem det er. Du kan kommunisere med vedkommende gjennom innebygd mikrofon og høyttaler, med god klarhet i samtalen.

Jeg har allerede tatt imot en leveranse mens jeg satt på jobb, og etter å ha konstatert at budet ikke var en tvilsom gangster, kunne jeg enkelt fjernåpne garasjeporten hvor han kunne sette igjen pakken. Jeg har også latt være å åpne for mennesker jeg mistenker ønsket å frelse meg (ja, man kan bli litt paranoid). Så er det også litt ok å vite når det ringer på, om besøket er til meg, fruen eller barna.

I begynnelsen ble det en del falske alarmer, hvor mobilen plinget og viste meg en video hver gang noen passerte huset. Men fikset jeg lett ved å markere hvor i bildet man ønsker å markere bevegelser. Som i mitt tilfelle betød å ekskludere fortauet på andre siden av gaten.

Netatmo Smart Video Doorbell whos-outside Netatmo Graabein ringer paa
<
>
Slik er bildekvaliteten i følge pressebildene. Foto: Netatmo

Bildekvalitet

Bildekvaliteten som kommer opp på mobilskjermen er meget god, ikke helt på høyde med et actionkamera ala GoPro, men mer enn tilstrekkelig. Kameraet har også nattsyn, som gjør at man kjenner igjen folk også når det er mørkt på kvelden. Da i svart/hvitt.

Opptakskvalitet i nettskyen satt til Lav gir en oppløsning på 288 x 512 piksler og en kraftig komprimert videostrøm på ca 1 MB pr minutt. Nok til å gjenkjenne noen rett foran ringeklokken, men langt fra topp kvalitet. Videokvalitet Høy gir 1080 x 1920 piksler og litt høyere komprimering enn Ypperlig, men likevel klart tilstrekkelig til denne bruken. Filen bruker nå 15 MB av lagringsplassen pr minutt med opptak, som betyr drøyt 300 minutter dersom du har 5 GB med nettskylagring. Som betyr flere måneder med bruk, før gamle filer må slettes.

Netatmo Smart Video Doorbell installed(3)-gigapixel-width-2160px
Netatmo Smart Video Doorbell er klart enklest å installere om du har kablet ringeklokke fra før. Da er det bare å bytte. Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusjon

Netatmo Smart Video Doorbell gjør som andre smarte ringeklokker: viser video av dem som ringer på, direkte på mobilen. Og dessuten folk som lusker i nærheten av ytterdøren.

Ringeklokken fungerer kun kablet, og er relativt enkel å koble opp om du har kablet ringeklokke fra før. Den er blant få smarte dørklokker som fungerer her til lands uten å måtte skifte ut trafoen til en med større kapasitet. I så måte står Netatmo nesten uten konkurranse i sitt felt.

Det som gir den et enda større forsprang er at du ikke trenger et eget nettskyabonnement for å få fullt utbytte. Trenger du mer forsikring enn det forhåndsinstallerte microSD-kortet, kan du konfigurere kameraet mot skytjenester som iCloud eller Dropbox, eller til og med din egen FTP-server.

Kvaliteten ellers er god, også videokvaliteten, og selv om det blir noen falske alarmer på tilfeldig forbipasserende gjør den absolutt nytten sin. Innkjøpsprisen er relativt høy, men så slipper du også løpende utgifter ved siden av.

Vær oppmerksom på at ringeklokken kun er garantert ned til 10 minusgrader. Så langt har den ikke streiket for oss i 12 minus, vi vil rapportere når vinteren er over, om hvor godt den takler nordisk klima.

Annonse
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Det er jul, det er smart Kom i julestemning med Philips Hue. Vi har testet den smarteste juletrelenken til dags dato.
Veldressert Hvordan klarer en robotstøvsuger seg midt blant flytteesker og pakkemateriale? Spiser den opp alt på sin vei, eller klarer den likevel å holde rent?
Ta kontrollen med Energy IQ Selv om termometeret ikke viser fullt så lave tall som det pleier å gjøre i november, er det nok ikke lenge til vinteren er over oss. Og med vinter og kulde følger høye strømkostnader.
Philips Hue på juletreet Signify har nettopp lansert Philips Hue Festavia, som er en smart lyslenke til juletreet.
Smart varmeovn sparer penger Den kalde årstiden betyr høyere strømforbruk, men med appstyring kan du selv ta kontrollen over strømregningen.
Snart vil Philips Hue kunne snakke med alle Smart Home-produkter Matter-standarden, som skal gjøre det enklere for Smart Home-produkter å fungere sammen, har nå blitt offisielt lansert. Og Matter er på vei til nesten alle Philips Hue-produkter, forteller produsenten.
Følg Lyd & Bilde