TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

TEST Dyson Pure Cool

Renser luften og demper sommervarmen

Vanlig bordvifter får ha oss unnskyldt, vi vil mye heller ha en Dyson, selv om det er dyrt.

forfatter
Publisert 21.07.21 - 11:00
Karakter
Dyson Pure Cool
L&B mener
Fungerer forbausende bra, og demper allergiplager godt. Smart styring med app, og behagelig inneklima etter et par dager.
Koster en del, og nye filtre er dyre. Suser en del på maks viftehastighet.
Spesifikasjoner

Type: Luftrenser

Tilkoblinger: Wi-Fi
Filter: Glass HEPA 13, aktivert karbon
Timer: 15 min – ni timer
Støy: Maks 63 dB
Skjerm: Ja
Appstyring: Dyson Link
Fjernkontroll: Ja
Mål: 105,4 x 11,7 x 20,6 cm
Vekt: 4,98 kg
Annet: Siri, Alexa stemmestyring
Web: dyson.com

Veil. pris 6.390Pr. 21.07.21 Produktside

En lett svalende bris kan være helt nødvendig for å komme gjennom dagen, når temperaturen stiger for alvor om sommeren. Da finner man fram viften fra i fjor.

Hvis man ikke har en vifte bør man handle ganske raskt, for bord- og gulvvifter har en lei tendens til å bli utsolgt, når sommertemperaturene truer med å sprenge termometeret. En hendig bordvifte, eller en kraftigere gulvstående variant, koster ikke all verden, og gjør jobben. Men det er én ting de ikke gjør.

De renser ikke luften.

Det gjør Dysons meget effektive gulvvifte, Pure Cool, som kjøler deg ned og samtidig renser luften i rommet for støv, bakterier og pollen. Hvert fall sier de det selv.

Og siden det er sommer, måtte vi selvsagt prøve. Med to allergikere i huset, var det også interessant å finne ut om Dysons luftrenser, kunne bedre inneklimaet og dempe plagene.

Den gulvstående Pure Cool Tower, som den kalles, er den mest avanserte av Dysons luftrensere. Den finnes også som ren vifte, altså uten luftrensing, til omlag halve prisen, og det finnes tilsvarende kombinasjoner av vifte og luftrenser fra andre produsenter også.

Sånn illustrerer Dyson hvordan viften sprer den nedkjølte luften vertikalt, opptil 350 grader horisontalt.

Her er det på sin plass å bemerke, at det slett ikke er alle som kan rense luften i store rom, enn si et helt hus. Så sjekk før du kjøper, om luftrenseren bare egner seg på soverommet, eller små rom. Eller om den klarer å rense luften i en stor stue.

Stillegående luftrensing

Akkurat det mener Dyson at Pure Cool Tower klarer lett, så jeg satte den i stuen, monterte karbon-og HEPA-filteret i sokkelen, og koblet til.

De to filtrene skal ifølge Dyson, klare å rense 290 liter luft i et 27 kvm stort rom, i sekundet (!). Siden stuen er cirka 30 kvm, skal det altså ta noen få minutter å rense luften. Filtrene skal kunne ta unna støv ned til 0,1 mikrometer størrelse – følge en test som er gjort (EN1822, teststandard for HEPA-filtre), og 99,95 prosent av partiklene i rommet. Stadig ifølge Dyson.

Som musikk i ørene på en allergiker altså, men filtrene funker også på vanlig husstøv, flass, hudrester, og andre småpartikler, og Dyson mener også at luftrenseren hjelper på inneklimaet hos dyreeiere.

Et HEPA-filter foran og et bak – og et karbonfilter på hver side, tar 20 sekunder å skifte.

Appstyring

Det én meter høye tårnet, styres enkelt med den medfølgende fjernkontrollen. Den fester seg til toppen av viften på magisk (magnetisk), vis og styrer alle basisfunksjoner og er den man ender opp med å bruke til daglig. Når man betjener luftrenseren med fjernkontrollen, ser man valgene på en liten sirkulær skjerm øverst på sokkelen under viften.

Men det finnes selvsagt enn app, som for oss teknonerder er mye morsommere enn en enkel fjernkontroll.

Her kan man styre luftrenseren på akkurat samme måte som med fjernkontrollen. Men i tillegg får man også en oversikt over hvor mye rusk og rask filtrene har fanget opp, og man kan lese av luftkvaliteten i rommet, hvor partikkelstørrelser som PM2.5, PM10 og eventuell mengde nitrogendioksid fra f.eks. biler (NO₂ ) vises i sanntid. Appen viser også luftfuktigheten og temperaturen i rommet. Den samme appen kan også styre og vise data fra andre oppkoblede Dyson-enheter.

IMG_6924 IMG_6923 IMG_6922
<
>

Stemmestyring

Har man smartprodukter med talestyring, som Apples Siri, eller Amazons Alexa, kan man styre Dyson-viften med en valgt talekommando.

Det enkleste er å velge auto, og la Dyson-viften ta seg av resten. Men man kan velge å styre viftehastigheten manuelt, fra praktisk talt lydløs til ganske hørbart på 63 desibel. Jeg vil ikke si at den bråker når den går for fullt, men man får ikke akkurat nyte stillhetens ro med viften på maks. Aller stillest – bortsett fra når den er av – er den i nattmodus. Da dimmes også skjermen, og man hører knapt at viften går.

Hvis man vil, kan den også stoppe automatisk etter en valgt tid fra 15 minutter, opptil ni timer-

Den kan også stilles slik at den svinger opptil 350 grader mens den går, og i trinn ned til 45 grader. Hvis man ikke vil ha luftstrømmen rett i ansiktet, kan den bare dreies vekk, og det finnes en diffusert modus hvor viften blåser bakover.

Luftkjøling

Det den ikke gjør, er å varme opp rommet. Da må man velge en annen vifte. For eksempel Dysons Pure Hot & Cool, som kjøler luften på samme måte som Pure Cool Tower, men også kan varme opp luften når det er kaldt.

Trenger man ikke en ekstra varmekilde, kan luftrenseren være nok i massevis. Foruten å kjøle ned rommet når det er veldig varmt, klarer den faktisk å gjøre inneklimaet mer lettpustet for en allergiker. Etter et par dager føltes luften friskere og litegranne kjøligere. Omtrent som når man åpner ytterdøren en frisk høstdag, og kan trekke den klare luften inn uten å kjenne at den er stinn av pollen.

Selv om den er dyr, er Dysons gulvstående luftrenser en åpenbaring for allergikere. Som raskt vil kjenne at pusten blir lettere, og plagene om våren blir mindre. For andre, som kanskje bor sånn til at industri eller biltrafikk legger igjen forurensninger i luften, kan luftrenseren være like smart som for allergikeren. Jeg fant ikke ut hvor ofte man må bytte filtre, men når det etter hvert blir nødvendig, koster det litt.

Konklusjon

790 kr for et sett med HEPA- og karbonfilter er dyrt, og 590 kr for bare HEPA-filtrene, men det aksepterer man kanskje når man oppdager hvor bra Dyson Pure Cool faktisk virker. Det finnes en billigere bordvariant med samme egenskapene, men den bruker de samme kostbare filtrene. Så skremmes man ikke av prisen, er Dyson Pure Cool et gjennomtenkt produkt i et design som passer i de fleste hjem, og som vil glede allergikere spesielt.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Den populære dørlåsen blir endelig smart Ingen kodelås for inngangsdør er like populær som Yale Doorman. Nå kan du enkelt gjøre den smart, med appstyring.
Wiz scanner stuen din som en radar Smartlysprodusenten WiZ får med en softwareopdatering Wi-Fi-lyspærene til å fungere som bevegelsessensorer!
Prisgunstig og kraftfull En selvtømmende støvsuger med moppefunksjon til en rimelig pris – virker som om høsten er reddet.
Rent uten besvær Ecovacs utvider sine støvsuge- og mopperoboter med Deebot T10-familien, først ut er Plus og Turbo
La Bob og Joe hjelpe deg på kjøkkenet Franske Daan Tech vil selge sin nye minioppvaskmaskin Bob på det norske markedet. På IFA-messen i Berlin viste selskapet også frem den splitternye smarte miniovnen Joe.
Smarteste kjøleskapet vi har sett Hva med et kjøleskap som forteller deg at snart må grønnsakene kastes?
Følg Lyd & Bilde