Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Dyson Pure Cool

Renser luften og demper sommervarmen

Vanlig bordvifter får ha oss unnskyldt, vi vil mye heller ha en Dyson, selv om det er dyrt.

Skrevet av / 21.07.21 - 11:00
Dyson Pure Cool
Lasse Svendsen

En lett svalende bris kan være helt nødvendig for å komme gjennom dagen, når temperaturen stiger for alvor om sommeren. Da finner man fram viften fra i fjor.

Hvis man ikke har en vifte bør man handle ganske raskt, for bord- og gulvvifter har en lei tendens til å bli utsolgt, når sommertemperaturene truer med å sprenge termometeret. En hendig bordvifte, eller en kraftigere gulvstående variant, koster ikke all verden, og gjør jobben. Men det er én ting de ikke gjør.

De renser ikke luften.

Det gjør Dysons meget effektive gulvvifte, Pure Cool, som kjøler deg ned og samtidig renser luften i rommet for støv, bakterier og pollen. Hvert fall sier de det selv.

Og siden det er sommer, måtte vi selvsagt prøve. Med to allergikere i huset, var det også interessant å finne ut om Dysons luftrenser, kunne bedre inneklimaet og dempe plagene.

Den gulvstående Pure Cool Tower, som den kalles, er den mest avanserte av Dysons luftrensere. Den finnes også som ren vifte, altså uten luftrensing, til omlag halve prisen, og det finnes tilsvarende kombinasjoner av vifte og luftrenser fra andre produsenter også.

Sånn illustrerer Dyson hvordan viften sprer den nedkjølte luften vertikalt, opptil 350 grader horisontalt.

Her er det på sin plass å bemerke, at det slett ikke er alle som kan rense luften i store rom, enn si et helt hus. Så sjekk før du kjøper, om luftrenseren bare egner seg på soverommet, eller små rom. Eller om den klarer å rense luften i en stor stue.

Stillegående luftrensing

Akkurat det mener Dyson at Pure Cool Tower klarer lett, så jeg satte den i stuen, monterte karbon-og HEPA-filteret i sokkelen, og koblet til.

De to filtrene skal ifølge Dyson, klare å rense 290 liter luft i et 27 kvm stort rom, i sekundet (!). Siden stuen er cirka 30 kvm, skal det altså ta noen få minutter å rense luften. Filtrene skal kunne ta unna støv ned til 0,1 mikrometer størrelse – følge en test som er gjort (EN1822, teststandard for HEPA-filtre), og 99,95 prosent av partiklene i rommet. Stadig ifølge Dyson.

Som musikk i ørene på en allergiker altså, men filtrene funker også på vanlig husstøv, flass, hudrester, og andre småpartikler, og Dyson mener også at luftrenseren hjelper på inneklimaet hos dyreeiere.

Et HEPA-filter foran og et bak – og et karbonfilter på hver side, tar 20 sekunder å skifte.

Appstyring

Det én meter høye tårnet, styres enkelt med den medfølgende fjernkontrollen. Den fester seg til toppen av viften på magisk (magnetisk), vis og styrer alle basisfunksjoner og er den man ender opp med å bruke til daglig. Når man betjener luftrenseren med fjernkontrollen, ser man valgene på en liten sirkulær skjerm øverst på sokkelen under viften.

Men det finnes selvsagt enn app, som for oss teknonerder er mye morsommere enn en enkel fjernkontroll.

Her kan man styre luftrenseren på akkurat samme måte som med fjernkontrollen. Men i tillegg får man også en oversikt over hvor mye rusk og rask filtrene har fanget opp, og man kan lese av luftkvaliteten i rommet, hvor partikkelstørrelser som PM2.5, PM10 og eventuell mengde nitrogendioksid fra f.eks. biler (NO₂ ) vises i sanntid. Appen viser også luftfuktigheten og temperaturen i rommet. Den samme appen kan også styre og vise data fra andre oppkoblede Dyson-enheter.

IMG_6924 IMG_6923 IMG_6922
<
>

Stemmestyring

Har man smartprodukter med talestyring, som Apples Siri, eller Amazons Alexa, kan man styre Dyson-viften med en valgt talekommando.

Det enkleste er å velge auto, og la Dyson-viften ta seg av resten. Men man kan velge å styre viftehastigheten manuelt, fra praktisk talt lydløs til ganske hørbart på 63 desibel. Jeg vil ikke si at den bråker når den går for fullt, men man får ikke akkurat nyte stillhetens ro med viften på maks. Aller stillest – bortsett fra når den er av – er den i nattmodus. Da dimmes også skjermen, og man hører knapt at viften går.

Hvis man vil, kan den også stoppe automatisk etter en valgt tid fra 15 minutter, opptil ni timer-

Den kan også stilles slik at den svinger opptil 350 grader mens den går, og i trinn ned til 45 grader. Hvis man ikke vil ha luftstrømmen rett i ansiktet, kan den bare dreies vekk, og det finnes en diffusert modus hvor viften blåser bakover.

Luftkjøling

Det den ikke gjør, er å varme opp rommet. Da må man velge en annen vifte. For eksempel Dysons Pure Hot & Cool, som kjøler luften på samme måte som Pure Cool Tower, men også kan varme opp luften når det er kaldt.

Trenger man ikke en ekstra varmekilde, kan luftrenseren være nok i massevis. Foruten å kjøle ned rommet når det er veldig varmt, klarer den faktisk å gjøre inneklimaet mer lettpustet for en allergiker. Etter et par dager føltes luften friskere og litegranne kjøligere. Omtrent som når man åpner ytterdøren en frisk høstdag, og kan trekke den klare luften inn uten å kjenne at den er stinn av pollen.

Selv om den er dyr, er Dysons gulvstående luftrenser en åpenbaring for allergikere. Som raskt vil kjenne at pusten blir lettere, og plagene om våren blir mindre. For andre, som kanskje bor sånn til at industri eller biltrafikk legger igjen forurensninger i luften, kan luftrenseren være like smart som for allergikeren. Jeg fant ikke ut hvor ofte man må bytte filtre, men når det etter hvert blir nødvendig, koster det litt.

Konklusjon

790 kr for et sett med HEPA- og karbonfilter er dyrt, og 590 kr for bare HEPA-filtrene, men det aksepterer man kanskje når man oppdager hvor bra Dyson Pure Cool faktisk virker. Det finnes en billigere bordvariant med samme egenskapene, men den bruker de samme kostbare filtrene. Så skremmes man ikke av prisen, er Dyson Pure Cool et gjennomtenkt produkt i et design som passer i de fleste hjem, og som vil glede allergikere spesielt.

Karakter
Dyson Pure Cool
Premium

Home mener

Fungerer forbausende bra, og demper allergiplager godt. Smart styring med app, og behagelig inneklima etter et par dager. Koster en del, og nye filtre er dyre. Suser en del på maks viftehastighet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Tvilsom vannrengjøring

Hvordan smaker kaffe til 30 000 kroner?

Pent strøket uten problemer

6 airfryers som gjør matlagingen lekende lett

Tenn et mykt lys i vintermørket

Yale Doorman har blitt mer moderne

Vi erstatter hele kjøkkenet ditt

Er det ikke snart vaskedag?

Håndholdt rengjøring på flere måter

Smartere kjøling om sommeren

Cold Brew på under 5 minutter

Hjemmets lille hjelper kan alt selv – nesten

Lyd & Bilde
Scroll to Top