Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI

Hushjelp i ankelhøyde

Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.

Skrevet av / 28.12.20 - 15:00
Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI
John Hvidlykke

Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.

De minner om elektroniske trilobitter når de rasler omkring mellom møblene med roterende flimmerhår som feier støv og skitt inn under kroppen, til munnens roterende børster.

Det er første gangen vi i Lyd & Bilde tester en robotstøvsuger, men i takt med at de små robotene har blitt rullende, anonyme computere med børster, kaster vi våre nerdete blikk på dem. Både for å prøve et nytt leketøy, og i håp om å få frigjort mer tid fra husarbeid til viktigere aktiviteter – som film og god musikk.

Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI er ikke bare utstyrt med et navn som er langt nok til en spansk adelsmann. Den har også innebygd kunstig intelligens, som burde gjøre den bedre til å finne frem i hjemmet. Fire ganger bedre ifølge produsenten selv.

Den lavstammede roboten kan nå inn under de fleste møbler – der støvsugeren aldri kommer til. (Foto: Ecovacs)

Roboten er, som i likhet med andre robotstøvsugere, en lavstammet, sirkelrund sak som er lav nok til å kunne komme inn under de fleste senger og sofaer. Nettopp der hvor den gammeldagse støvsugeren hadde vanskelig for å komme til. Eller der man selv er for lat til å ligge på kne og styre med den.

Det altseende øye i det lave

Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI er utstyrt med supersanser som hjelper den til å finne frem i hjemmet. Laserstråler måler avstanden til vegger og hindringer, og kontakter i “støtfangeren” på roboten registrerer når den likevel støter inn i ting. Et HD-kamera fullender arsenalet av sensorer, og brukes dessuten når roboten i sine pauser fra rengjøringsjobben, ifører seg vaktuniform og patruljerer hjemmet mens eieren er på arbeidet eller på ferie.

Roboten skanner sine omgivelser med laser og kunstig intelligens. (Grafikk: Ecovacs)

Konspirasjonsteoretikere vil kanskje være tilbakeholdne med å la et kinesisk stykke maskinvare kjøre omkring og ta opp video. Et mer praktisk problem er kameravinkelen, da kameraet sitter i gulvhøyde. Til gjengjeld kan det bevege seg rundt i huset. I motsetningen til et normalt overvåkningskamera som heller ikke kan gjøre rent.

Som et smart hjem-hjelpemiddel er roboten selvfølgelig styrt av en app. Her kan man se kartet over boligen, som blir stadig mer nøyaktig for hver rengjøring. Man kan bestemme hvordan og hvor grundig forskjellige områder må gjøres rent (det er tre forskjellige sugestyrker og fire grader av gulvvask). Og hver etasje i huset har sitt eget kart.

Som de fleste av Ecovacs støvsugerroboter kan Deebot Ozmo T8 AIVI dessuten stemmestyres via Google Home, så man kan si til Google Assistant at den skal sette roboten i gang med å gjøre rent.

Kom tilbake til basen

Det første man må gjøre når Deebot Ozmo T8 AIVI er installert og man har registrert seg i appen, er å finne en plass til ladestasjonen og la roboten lære huset å kjenne.

Ladestasjonen er den sikre havnen som roboten søker tilbake til etter endt rengjøring (eller vaktpatruljering). Og selv om roboten er god til å finne veien, også på smale steder, er det en god idé å ha litt plass omkring laderen. Roboten må nemlig være helt presis på plass for at ladingen skal begynne. Jeg opplevde flere ganger at den manglet noen få centimeter på å være helt på plass, og da enten fortsatte den å forsøke eller ga opp med en feilmelding.

Hushjelp i ferien

Støvbeholderen er på 4,5 dl. Det betyr at den må tømmes ganske ofte. Spesielt i begynnelsen hvor ukjente territorier under senger og sofaer skal utforskes.

Man kan kjøpe en ladestasjon som automatisk tømmer støvbeholderen over i en større avfallspose, som kan holde til en hel feries daglige støvsuging. Men den er ekstrautstyr som ikke fulgte med testeksemplaret. Og selv om Deebot-en klarer seg veldig godt på egen hånd, ville jeg likevel ikke la den arbeide alene i lengre tid.

Bedre enn den gamle støvsugeren

Jeg å innrømme at jeg hittil har vært mer enn skeptisk til støvsugerrobotenes evne til å gjøre grundig rent. Den skepsisen er gjort til skamme. Riktig nok har den lille batteridrevne roboten ikke i nærheten av samme motorkraft som min gammeldagse 1,5 kilowatt Miele. Men de roterende børstene er faktisk langt bedre til å få skitt, støv og hundehår opp fra gulvteppene, enn den manuelle støvsugeren.

Stedsans

Støvsugerroboten er overraskende god til å orientere seg. Hvis det er noenlunde fri bane i dens “øyehøyde”, knappe 10 cm over gulvet, kan den kartlegge rommet på få sekunder. Det opplevde jeg da jeg ba den om å grunnvaske soverommet etter å ha fjerne sengeruller, bord og annet. Her tegnet den straks en plantegning over rommet.

Hvis det er fri “skuddlinje”, kan laseren tegne opp et rom på få sekunder. (Grafikk: Ecovacs Home)

Mer komplisert er det når laseren ikke har en fri “skuddlinje”. Da stuen også fungerer som kontor og lyttetestrom, er det et varierende utvalg av apparater og kasser. Men roboten avdekket det innredningsmessige terra incognita bit for bit, og støvsugde samtidig.

I takt med at den når frem, kartlegger roboten boligen. (Grafikk: Ecovacs Home)

“Du bør rydde opp!”

Selv med laser, kamera, berøringskontakter og kunstig intelligens i arsenalet er det hindringer som forstyrrer roboten. Hundens leketøy ble skubbet rundt foran roboten på snøplogmaner. Verre gikk det med løse ledninger, som flere ganger filtrerte seg inn i de roterende børstene, og måtte fjernes med håndkraft.

Den automatiske gjenkjennelsen av hindringer virker ikke alltid. Roboten har kastet seg over en åpenbart velsmakende strømkabel! (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Etter rengjøringen meddelte appen oppdragende at det var ledninger som burde fjernes for å gjøre rengjøringen mer effektiv. Sant nok, men noen av disse ledningene tilhører andre apparater som roboten må bli venner med hvis de skal kunne eksistere sammen.

Hindringene roboten møter på sin vei, blir tegnet inn på kartet i appen – sammen med en rapport om at du bør rydde opp! (Grafikk: Ecovacs)

Den pragmatiske løsningen er såkalte virtuelle avgrensninger. Man kan tegne rektangler på kartet, som støvsugeren skal holde seg borte fra. Det virker, men betyr også at noen av de stedene som allerede er vanskeligst tilgjengelige, må støvsuges manuelt. I hvertfall inntil roboten får oppdratt eieren sin til å fjerne hindringer.

Ikke til kontoret

Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI gjør det meste bra, men på et enkelt punkt hadde den problemer som ville gjøre det vanskelig for meg å leve med den, men som kanskje vil være irrelevant for andre: hjul. De roterende børstene satte seg flere ganger så godt fast mellom gulvet og hjulene på kontorstolen at den måtte hjelpes fri manuelt.

Det er ikke noe stort problem hvis man er til stede, men vanskelig hvis man er på jobb – eller for den saks skyld på en ukes ferie, og forventer å komme hjem til et rent hus.

En fuktig, computerstyrt klut

Noen ganger skal det mer rengjøring til enn støvsugeren klarer. Deebot-en har også en vaskefunksjon som litt optimistisk kalles mopping (gulvmopp). I praksis handler det mer om å duppe gulvet med en fuktig klut, men når det skjer 480 ganger i minuttet er det ganske effektivt.

Vi prøvde Pro-utgaven av moppesystemet, som utmerker seg ved å ha computerstyring av vannmengde som drypper ned på gulvkluten fra den innebygde vannbeholderen på ca. en halv liter. Moppefunksjonen fikk bukt med avtrykk fra møkkete hundepoter, men måtte gi tapt for fastgrodd skitt. Så moppen er mer beregnet til å holde rent enn å gjøre rent.

Selv om roboten fint er i stand til å skjelne tepper og bart gulv, kan moppefunksjonen ikke kombineres med støvsuging av tepper. Når vannbeholderen er montert, vaskes og støvsuges blanke gulvflater – men teppene unngås helt.

Hundehår er en utfordring, og husstandens tibetanske spaniel donerte en masse lange, lyse hår til testen. Men Deebot-en klarte oppgaven perfekt. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Konklusjon

Noen av mine opplevelser er de samme som man vil komme ut for med de fleste robotstøvsugere, mens andre knytter seg til ekstrafunksjonene i Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI. Det må sannsynligvis en avansert AI til å finne rundt i min bolig, og jeg er faktisk imponert over at den klarte det. Og den utfører oppgaven så bra at den stille puslingen rundt vil bli savnet når den skal returneres.

Videopatruljeringen er en artig detalj, men fugleperspektivet begrenser anvendeligheten. Og så lenge roboten ikke kan fås med blå blink eller strømpistol, er den bare en iakttaker.

Karakter
Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI
Premium

Home mener

Den gjør rent på steder hvor håndstøvsugeren ikke kommer til – og den gjør det bedre. Ikke minst fordi den alltid gidder en tur mer. Utmerket AI. Kan også patruljere i hjemmet. Børster setter seg fast i møbelhjul. Løse kabler kan skape problemer. Kan noen ganger ha vanskelig for å finne tilbake til laderen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Trådløs overvåkning av hjemmet

Kjør frysepizza i Airfryeren

Hold små klåfingre unna flaskene

Effektiv klipping av store hager

Når du vil se bra ut

Freo X Ultra hjelper, men kan ikke stå alene

Revolusjon innen ismaskiner?

Lysmagi til husfasaden

Sodastream i nye japanske klær

Blir bedre og bedre

Smart pengeskap med mangler

Raskere og hyggeligere støvsuging

Scroll to Top