TEST: Dyson Lightcycle Morph

Lys til alt

Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.

Karakter
Dyson Lightcycle Morph

Lyd & Bilde mener

Unik og funksjonell design byr på hittil usett fleksibilitet. Tilpasser seg automatisk til de fleste situasjoner, og kan også styres manuelt. Og så kan den lyse i 60 år!
Fungerer ikke sammen med andre smarte hjem-enheter eller økosystemer. Har dermed heller ingen innebygd Wifi. Koster skjorta.
 • Type: belysning (15,8 W LED-pære)
 • Trådløst: Bluetooth 4.0
 • Fungerer med: iOS, Android
 • Lys: 2700–6500 K, 1120 lm
 • Mål og vekt: 703 x 190 x 527 mm / 4,1 kg
 • Annet: 181 000 timers levetid
 • Web: www.dyson.no
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 6190 kr

Dyson? Er ikke det de med pose- og ledningsfrie støvsugere, og de smarte Airblade håndtørrere man ofte finner på offentlige toaletter?

Jo, den er riktig, men Dyson har også kastet seg over andre produkttyper, og er det britiske selskapet som alltid insisterer på å gjøre tingene annerledes (og bedre) enn konkurrentene. Nå har de laget en helt unik smart lampe, som vi i bokstavelig forstand har hatt stående på skrivebordet i testrommet.

Grunnen til at LED-pærer brenner ut og blir mindre kraftige over tid, er varme. Men til Lightcycle Morph har Dyson utviklet den såkalte Heat Pipe-teknologien, som leder varmen vekk fra LED-pærene. (Foto: Dyson)

Dyson Lightcycle Morph, som den intelligente bordlampen heter, er knapt en halv meter høy og fremstilt i lett og millimetertynn aluminium-polykarbonat. En perforert sylinder stikker opp fra en tung rund base, og like under midten av stangen finner man en USB-kontakt som man for eksempel kan bruke til å lade mobilen. Øverst på sylinderen er det en multisegmentert arm som kan dreies 360 grader, mens også selve lampehodet kan roteres så lyset peker på veggen eller taket.

Det feteste trikset er imidlertid at når armen er slått sammen, skinner LED-lyset ned gjennom lampens loddrette perforerte sylinder, noe som skaper en myk glød som fyller rommet med diffust allestedsværende lys.

Gjemt i armen finner man Dysons såkalte Heat Pipe-teknologi. Her er det snakk om en passiv varmeleder i kobber fylt med vann, som fjerner varmen fra LED-pærene og skaper en ubrutt, energifri kjølingssyklus, som opprettholder lysets kvalitet i opptil 60 år, uten at det svekkes over tid.

Kan tilpasse seg omgivelsene – og deg!

Lampen betjenes via et par knapper på den øverste armen, men det er først når man laster ned Dysons app at man for alvor får glede av sin (dyre) investering.

Dyson Lightcycle Morph har nemlig i alt seks LED-pærer (3 varme og 3 kalde), som simulerer lysets naturlige fargetemperatur fra 2700 kelvin til 6500 kelvin. Lampens sirkustriks er da at lyset kan stilles automatisk, alt etter hvor man befinner seg på kloden, og lysstyrken kan også ta utgangspunkt i hvor gammel man er.

Som Dyson selv sier, trenger en 65-åring for eksempel fire ganger så mye lys som en 20-åring, og når man i tillegg velger å geobasere lyset, tilpasses både lysintensitet og fargetemperatur etter det naturlige lyset på gjeldende tid og sted.

Dyson Lightcycle Morph er knapt en halv meter høy, og fremstilt i lett og millimetertynn aluminium-polykarbonat. En perforert sylinder stikker opp fra en tung rund base, og like under midten av stangen finner man en USB-C-kontakt, som man f.eks. kan bruke til å lade mobilen. (Foto: Dyson)

Alt dette kan bare aktiveres via appen. Og det er også her man har mulighet for å stille inn Dyson Lightcycle Morph manuelt. Den kan nemlig også settes til å lyse i forskjellige preinstallerte innstillinger – for eksempel Boost-tilstanden som gir et ekstremt kraftig lys i 20 minutter, hvis man maler rollespillfigurer eller lodder elektronikk.

En innebygd bevegelsessensor sørger for å slå på lampen når man nærmer seg, mens den slås av hvis det ikke har vært bevegelser i nærheten de siste fem minuttene.

Alt dette er veldig smart – selv om det kan være vanskelig å skille mellom lampens lys med det blotte øye, når man forteller den at man befinner seg i Oslo og deretter i Cape Town i Sør-Afrika, som ellers burde hatt en helt annen type lys på denne tiden av året.

Vi hadde også vanskelig for å se forskjellen på lysstyrken, selv om vi i appen endret brukeralderen til å være alt fra 16 til 80 år gammel!

Lampens fleksible design muliggjør også et særlig stemningslys, hvor selve lampens arm lyser opp med et beroligende oransje skjær og redusert blått lys. (Foto: Dyson)

Fleksibel og funksjonell

Men ikke desto mindre er Dyson Lightcycle Morph den mest fleksible formen for smart belysning vi noensinne har testet. Lyset kan nemlig også stilles inn 100 % manuelt, og en innebygd lyssensor tilpasser lyset automatisk hvis det omgivende lyset plutselig forandrer seg, slik at lysstyrken omkring brukeren bevares.

Og så er selve lampens design med på å gi brukeren masser av muligheter. Dyson Lightcycle Morph kan derfor brukes både som alminnelig kontorlampe, hyggelys, spotlights, og i tillegg også stilles inn til å vekke deg om morgenen, og mye mer.

Alt styres imidlertid via Bluetooth, så lampen kan ikke kobles sammen med hjemmets andre smarte enheter via det trådløse lokalnettverket, og støtter hverken Google Assistant eller Siri/Apple HomeKit. Og det er litt av en strek i regningen for et produkt som ellers byr på så mye nytenkende teknologi, og for øvrig koster skjorta.

Både lysstyrke og fargetemperatur kan også innstilles 100 % manuelt via Dysons app. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Vi har av gode grunner ikke kunnet teste om LED-pærene i Dyson Lightcycle Morph virkelig holder i 60 år, men sikkert og visst er det at denne lampen ikke er bygd for å bli kastet. Det er snakk om design i toppklassen, og en byggekvalitet samt materialvalg fra øverste hylle.

Dessuten kan Dyson Lightcycle Morph tilpasses et vell av forskjellige bruksbehov, samtidig som den rommer funksjoner til blant annet vekking, sengetid og også tyverisikring.

Hvis man derfor er på utkikk etter den smarteste designerlampen på markedet, kommer man ikke utenom Dyson Lightcycle Morph. Hvis man på den andre siden er på utkikk etter smart belysning som man vil integrere i sin eksisterende smarte hjem-løsning, er Dysons lampe dessverre ikke aktuell.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utviklingsredaktør og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Huaweis første hi-fi-høyttaler imponerer. Ikke rart, når det er Devialet som står for lyden.
  *Oppdatert med video* Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!
  Premium-lydplanken LG SN8YG har det du trenger av utstyr, og lydmessig har LG skjerpet seg. Men hva pokker har de tenkt på med appen?
  Marantz nyeste CD-spiller er også en nettverkspiller, og en nettradio, og en DAC, og en forforsterker, og en….

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!