TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Dyson Lightcycle Morph

Lys til alt

Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.

Av / 11.10.20 - 09:45
Dyson Lightcycle Morph

Home mener

  • Unik og funksjonell design byr på hittil usett fleksibilitet. Tilpasser seg automatisk til de fleste situasjoner, og kan også styres manuelt. Og så kan den lyse i 60 år!
  • Fungerer ikke sammen med andre smarte hjem-enheter eller økosystemer. Har dermed heller ingen innebygd Wifi. Koster skjorta.

Dyson? Er ikke det de med pose- og ledningsfrie støvsugere, og de smarte Airblade håndtørrere man ofte finner på offentlige toaletter?

Jo, den er riktig, men Dyson har også kastet seg over andre produkttyper, og er det britiske selskapet som alltid insisterer på å gjøre tingene annerledes (og bedre) enn konkurrentene. Nå har de laget en helt unik smart lampe, som vi i bokstavelig forstand har hatt stående på skrivebordet i testrommet.

Dyson Lightcycle Morph 1
Grunnen til at LED-pærer brenner ut og blir mindre kraftige over tid, er varme. Men til Lightcycle Morph har Dyson utviklet den såkalte Heat Pipe-teknologien, som leder varmen vekk fra LED-pærene. (Foto: Dyson)

Dyson Lightcycle Morph, som den intelligente bordlampen heter, er knapt en halv meter høy og fremstilt i lett og millimetertynn aluminium-polykarbonat. En perforert sylinder stikker opp fra en tung rund base, og like under midten av stangen finner man en USB-kontakt som man for eksempel kan bruke til å lade mobilen. Øverst på sylinderen er det en multisegmentert arm som kan dreies 360 grader, mens også selve lampehodet kan roteres så lyset peker på veggen eller taket.

Det feteste trikset er imidlertid at når armen er slått sammen, skinner LED-lyset ned gjennom lampens loddrette perforerte sylinder, noe som skaper en myk glød som fyller rommet med diffust allestedsværende lys.

Dyson Lightcycle Morph 2

Annonse

Gjemt i armen finner man Dysons såkalte Heat Pipe-teknologi. Her er det snakk om en passiv varmeleder i kobber fylt med vann, som fjerner varmen fra LED-pærene og skaper en ubrutt, energifri kjølingssyklus, som opprettholder lysets kvalitet i opptil 60 år, uten at det svekkes over tid.

Kan tilpasse seg omgivelsene – og deg!

Lampen betjenes via et par knapper på den øverste armen, men det er først når man laster ned Dysons app at man for alvor får glede av sin (dyre) investering.

Dyson Lightcycle Morph har nemlig i alt seks LED-pærer (3 varme og 3 kalde), som simulerer lysets naturlige fargetemperatur fra 2700 kelvin til 6500 kelvin. Lampens sirkustriks er da at lyset kan stilles automatisk, alt etter hvor man befinner seg på kloden, og lysstyrken kan også ta utgangspunkt i hvor gammel man er.

Som Dyson selv sier, trenger en 65-åring for eksempel fire ganger så mye lys som en 20-åring, og når man i tillegg velger å geobasere lyset, tilpasses både lysintensitet og fargetemperatur etter det naturlige lyset på gjeldende tid og sted.

Dyson Lightcycle Morph 3
Dyson Lightcycle Morph er knapt en halv meter høy, og fremstilt i lett og millimetertynn aluminium-polykarbonat. En perforert sylinder stikker opp fra en tung rund base, og like under midten av stangen finner man en USB-C-kontakt, som man f.eks. kan bruke til å lade mobilen. (Foto: Dyson)

Alt dette kan bare aktiveres via appen. Og det er også her man har mulighet for å stille inn Dyson Lightcycle Morph manuelt. Den kan nemlig også settes til å lyse i forskjellige preinstallerte innstillinger – for eksempel Boost-tilstanden som gir et ekstremt kraftig lys i 20 minutter, hvis man maler rollespillfigurer eller lodder elektronikk.

En innebygd bevegelsessensor sørger for å slå på lampen når man nærmer seg, mens den slås av hvis det ikke har vært bevegelser i nærheten de siste fem minuttene.

Alt dette er veldig smart – selv om det kan være vanskelig å skille mellom lampens lys med det blotte øye, når man forteller den at man befinner seg i Oslo og deretter i Cape Town i Sør-Afrika, som ellers burde hatt en helt annen type lys på denne tiden av året.

Vi hadde også vanskelig for å se forskjellen på lysstyrken, selv om vi i appen endret brukeralderen til å være alt fra 16 til 80 år gammel!

Dyson Lightcycle Morph 4
Lampens fleksible design muliggjør også et særlig stemningslys, hvor selve lampens arm lyser opp med et beroligende oransje skjær og redusert blått lys. (Foto: Dyson)

Fleksibel og funksjonell

Men ikke desto mindre er Dyson Lightcycle Morph den mest fleksible formen for smart belysning vi noensinne har testet. Lyset kan nemlig også stilles inn 100 % manuelt, og en innebygd lyssensor tilpasser lyset automatisk hvis det omgivende lyset plutselig forandrer seg, slik at lysstyrken omkring brukeren bevares.

Og så er selve lampens design med på å gi brukeren masser av muligheter. Dyson Lightcycle Morph kan derfor brukes både som alminnelig kontorlampe, hyggelys, spotlights, og i tillegg også stilles inn til å vekke deg om morgenen, og mye mer.

Alt styres imidlertid via Bluetooth, så lampen kan ikke kobles sammen med hjemmets andre smarte enheter via det trådløse lokalnettverket, og støtter hverken Google Assistant eller Siri/Apple HomeKit. Og det er litt av en strek i regningen for et produkt som ellers byr på så mye nytenkende teknologi, og for øvrig koster skjorta.

Dyson Lightcycle Morph 5
Både lysstyrke og fargetemperatur kan også innstilles 100 % manuelt via Dysons app. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Vi har av gode grunner ikke kunnet teste om LED-pærene i Dyson Lightcycle Morph virkelig holder i 60 år, men sikkert og visst er det at denne lampen ikke er bygd for å bli kastet. Det er snakk om design i toppklassen, og en byggekvalitet samt materialvalg fra øverste hylle.

Dessuten kan Dyson Lightcycle Morph tilpasses et vell av forskjellige bruksbehov, samtidig som den rommer funksjoner til blant annet vekking, sengetid og også tyverisikring.

Hvis man derfor er på utkikk etter den smarteste designerlampen på markedet, kommer man ikke utenom Dyson Lightcycle Morph. Hvis man på den andre siden er på utkikk etter smart belysning som man vil integrere i sin eksisterende smarte hjem-løsning, er Dysons lampe dessverre ikke aktuell.

Karakter
Dyson Lightcycle Morph
Premium

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Terrassedøra di fortjener denne

Smidig støvsuger går helt til kanten

Juletrelenke til hele året

Skarp og praktisk videoringeklokke

Smidig rengjøring

Disko i kjøleskapet

Mytedreper på vaskerommet

Når små hindringer blir for store

Lille speil på veggen der, hvem har det glatteste fjeset her

Effektivt sug i pen innpakning

Alarm med 1 km rekkevidde

Godt alternativ til kjøkkenet