Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Google Nest Cam

Overvåkningskamera med kritisk sans

Google Nest Cam er bokstavelig talt et ganske begavet overvåkningskamera som kjenner sin eier, og vet når det er nødvendig å forstyrre ham.

Skrevet av / 16.09.21 - 16:20
Google Nest Cam
John Hvidlykke

Hva er den perfekte gaven til han eller henne som har alt? Et overvåkningskamera for å sikre at ingen kommer og tar alt!

Google Nest Cam er den siste utgaven av Googles overvåkningskamera. Kameraet finnes i flere varianter, men vi ser her på standardutgaven som er beregnet til bruk både inne og ute, og utstyrt med ladbart batteri så det ikke trenger å være koblet til stikkontakten hele tiden.

Det finnes også en billigere, kablet utgave uten batteri, samt en alt-i-en-utgave med innebygd spotprojektor. Projektoren er (unnskyld ordspillet) mest for syns skyld, så inntrengere kan se at de er oppdaget. Dette da standardutgaven allerede kan ta opp i komplett mørke takket være seks infrarøde lysdioder som sitter i en ring rundt kameralinsen.

Forbindelsen er trådløs via Wi-Fi. Kun 2,4 GHz-nettverk er støttet, men 5 GHz-båndet ville likevel på grunn av sin korte rekkevidde være uegnet til kameraer som skal gjemmes vekk i fjerne hjørner, langt fra ruteren. Eller til og med utenfor huset.

Lett å komme i gang

Oppsettet er som andre Google-enheter, ganske automatisk, og kameraet innlemmes hurtig i husets Google Home-oppsett. Kameraet kan deretter følges på mobilen via Google Home-appen eller på en smartskjerm som Google Nest Hub 2.

Det er ikke nødvendig å ha et abonnement for å ta opp og se video fra Google Nest Cam. Man kan løpende se de siste tre timers automatiske opptak som kameraet tar opp når det skjer noe interessant innenfor kameraets synsfelt (opptil seks meters avstand og i en 130 graders vinkel foran kameraet).

Google Nest Cam kan monteres inne og ute. Kameraet er IP54-sertifisert, og kan brukes fra 20 graders kulde til 40 graders varme. (Foto: Google)

Bare det relevante

Google Nest Cam er ikke et billig kamera. Man kan finne overvåkningskameraer med lignende tekniske data til halve prisen. Til gjengjeld er det betraktelige mengder kunstig intelligens innebygd i Nest Cam, som skal gjøre at kameraet kun sender advarsler til brukeren når det skjer noe relevant foran linsen. Google har trent kameraenes AI med 40 millioner bilder for å lære dem å gjenkjenne bestemte objekter.

Man kan i Google Home-appen velge å få beskjed om – eller ignorere – henholdsvis mennesker, dyr og kjøretøy. Den funksjonen bør kunne forhindre mange falske alarmer. Jeg trenger for eksempel ikke å få beskjed når hunden tar seg en slurk vann på kjøkkenet. Men hvis det dukker opp mennesker på kjøkkenet mens jeg ikke er hjemme, vil jeg definitivt ha beskjed!

Man kan dessuten definere et utsnitt av bildet til å være ”interessesone,” hvor det gjelder andre regler for advarsler. På den måten kan man for eksempel få kameraet til å holde øye med området like foran hoveddøren, men ignorere folk som går forbi i utkanten av bildefeltet.

Til slutt kan man tilføye en rekke filtre som gir anledning til advarsler. Det kan være personer med henholdsvis kjente eller ukjente ansikter eller lyden av brannalarmer, knuste vinduer eller hunder som gjør.

En lettelse

Man kan spørre om det betaler seg å bruke ekstra kroner og datakraft på noe som ligner et luksusproblem. Men etter å ha prøvd Google Nest Cam sammen med vanlige kameraer uten AI, er svaret et ubetinget ”ja.” For det første maktet den kunstige intelligensen feilfritt å gjenkjenne forskjell på mennesker og dyr innenfor og utenfor interessesonen. Og for det andre er det en lettelse å slippe å bli forstyrret med advarsler om irrelevant trafikk i kameraets synsfelt.

Kameraet har innebygd kunstig intelligens, som kan gjenkjenne mennesker, dyr og kjøretøy. Det kan også via ansiktsgjenkjennelse se når det er personer fra husstanden som er foran linsen. (Foto: Google)

Betal for å bli oversett

Hvis man vil ha lengre opptakstid og flere funksjoner, må man tegne abonnement på Google Nest Aware. For €5 om måneden får man 30 dagers hendelsesbasert video, og for €10 får man 60 dages hendelsesbasert video – eller 10 dagers video med døgnopptak. Abonnementet dekker alle Google Nest-kameraer i huset.

I tillegg til lengre opptakstid får man også adgang til mer avanserte videofunksjoner. Kameraets kunstige intelligens kan lære å ignorere bevegelser i bakgrunnen fra trafikk, og via ansiktsgjenkjennelse kan kameraet gjenkjenne og ignorere beboerne i husstanden – så du ikke blir stjerne i ditt eget TV-show hvis du glemmer å slå av overvåkningskameraet.

Google Nest Cam er utstyrt med mikrofon så man kan lytte til videoen. Til innendørs bruk fungerte den like upåklagelig som bildet. Men mikrofonen er ikke beskyttet mot vindstøy, som man får høre med all uønsket tydelighet hvis kameraet plasseres utendørs.

Konklusjon

Google Nest Cam er ikke et billig kamera, men den velfungerende kunstige intelligensen utligner fullt ut ekstraprisen i forhold til for eksempel Arlo Essential Indoor Camera. Hvis du allerede har forlovet deg med å styre det smarte hjemmet med Google Home (og har tiltro til at Google ikke kikker unødvendig mye på det du driver på med), er kameraet faktisk billig. Og abonnementet, som gir adgang til lengre opptak og flere funksjoner, er faktisk billig.

Karakter
Google Nest Cam
Premium

Home mener

Velfungerende AI som kan se forskjell på mennesker, dyr og kjøretøy. Krever ikke abonnement. Mikrofonen er følsom overfor vindstøy. Forholdsvis dyrt. Kun til Google Home/ Google Nest.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Massasje når og hvor du vil

Behersker du trykket?

Hjertet på rett sted

Hjemmets vinkjeller skjemmer bort druene

Finn sakene dine

Strømstasjonen du ikke visste du trenger

Nye Nespresso er en dyr fornøyelse

Ding dong! Er det noen hjemme?

Sett fyr på vinterlyset

Pent fra Panasonic

Lag mat som på restaurant

Rengjøring med rene hender

Lyd & Bilde
Scroll to Top