TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Google Nest Cam

Overvåkningskamera med kritisk sans

Google Nest Cam er bokstavelig talt et ganske begavet overvåkningskamera som kjenner sin eier, og vet når det er nødvendig å forstyrre ham.

forfatter
Publisert 16.09.21 - 16:20
Karakter
Google Nest Cam
L&B mener
Velfungerende AI som kan se forskjell på mennesker, dyr og kjøretøy. Krever ikke abonnement.
Mikrofonen er følsom overfor vindstøy. Forholdsvis dyrt. Kun til Google Home/ Google Nest.
Spesifikasjoner
 • Type: overvåkningskamera
 • Kamera: 2 Mp, 1/2.8” sensor, diagonalt synsfelt på 130°, 6x digital zoom
 • Video: 1080p Full HD video @ 30 FPS HDR
 • Lyd: innebygd mikrofon og høyttaler til toveiskommunikasjon
 • Strøm: innebygd 6000 mAh-batteri, strømadapter med magnetisk kontakt
 • Nattopptak: ja, 6 IR-LED innebygd
 • Trådløst: Wi-Fi 802.11bgn, 2,4 GHz (min. 2 Mb/s per kamera), Bluetooth LE
 • Fungerer med: Android, iOS
 • Mål og vekt: 8,3 cm diameter x 8,3 cm / 398 g
 • Værbestandighet: IP54, -20 °C til 40 °C
 • Bevegelsessensor: 1 stk, 110° diagonal synsvinkel
 • Web: google.com

Hva er den perfekte gaven til han eller henne som har alt? Et overvåkningskamera for å sikre at ingen kommer og tar alt!

Google Nest Cam er den siste utgaven av Googles overvåkningskamera. Kameraet finnes i flere varianter, men vi ser her på standardutgaven som er beregnet til bruk både inne og ute, og utstyrt med ladbart batteri så det ikke trenger å være koblet til stikkontakten hele tiden.

Det finnes også en billigere, kablet utgave uten batteri, samt en alt-i-en-utgave med innebygd spotprojektor. Projektoren er (unnskyld ordspillet) mest for syns skyld, så inntrengere kan se at de er oppdaget. Dette da standardutgaven allerede kan ta opp i komplett mørke takket være seks infrarøde lysdioder som sitter i en ring rundt kameralinsen.

Forbindelsen er trådløs via Wi-Fi. Kun 2,4 GHz-nettverk er støttet, men 5 GHz-båndet ville likevel på grunn av sin korte rekkevidde være uegnet til kameraer som skal gjemmes vekk i fjerne hjørner, langt fra ruteren. Eller til og med utenfor huset.

Lett å komme i gang

Oppsettet er som andre Google-enheter, ganske automatisk, og kameraet innlemmes hurtig i husets Google Home-oppsett. Kameraet kan deretter følges på mobilen via Google Home-appen eller på en smartskjerm som Google Nest Hub 2.

Det er ikke nødvendig å ha et abonnement for å ta opp og se video fra Google Nest Cam. Man kan løpende se de siste tre timers automatiske opptak som kameraet tar opp når det skjer noe interessant innenfor kameraets synsfelt (opptil seks meters avstand og i en 130 graders vinkel foran kameraet).

Google Nest Cam kan monteres inne og ute. Kameraet er IP54-sertifisert, og kan brukes fra 20 graders kulde til 40 graders varme. (Foto: Google)

Bare det relevante

Google Nest Cam er ikke et billig kamera. Man kan finne overvåkningskameraer med lignende tekniske data til halve prisen. Til gjengjeld er det betraktelige mengder kunstig intelligens innebygd i Nest Cam, som skal gjøre at kameraet kun sender advarsler til brukeren når det skjer noe relevant foran linsen. Google har trent kameraenes AI med 40 millioner bilder for å lære dem å gjenkjenne bestemte objekter.

Man kan i Google Home-appen velge å få beskjed om – eller ignorere – henholdsvis mennesker, dyr og kjøretøy. Den funksjonen bør kunne forhindre mange falske alarmer. Jeg trenger for eksempel ikke å få beskjed når hunden tar seg en slurk vann på kjøkkenet. Men hvis det dukker opp mennesker på kjøkkenet mens jeg ikke er hjemme, vil jeg definitivt ha beskjed!

Man kan dessuten definere et utsnitt av bildet til å være ”interessesone,” hvor det gjelder andre regler for advarsler. På den måten kan man for eksempel få kameraet til å holde øye med området like foran hoveddøren, men ignorere folk som går forbi i utkanten av bildefeltet.

Til slutt kan man tilføye en rekke filtre som gir anledning til advarsler. Det kan være personer med henholdsvis kjente eller ukjente ansikter eller lyden av brannalarmer, knuste vinduer eller hunder som gjør.

En lettelse

Man kan spørre om det betaler seg å bruke ekstra kroner og datakraft på noe som ligner et luksusproblem. Men etter å ha prøvd Google Nest Cam sammen med vanlige kameraer uten AI, er svaret et ubetinget ”ja.” For det første maktet den kunstige intelligensen feilfritt å gjenkjenne forskjell på mennesker og dyr innenfor og utenfor interessesonen. Og for det andre er det en lettelse å slippe å bli forstyrret med advarsler om irrelevant trafikk i kameraets synsfelt.

Kameraet har innebygd kunstig intelligens, som kan gjenkjenne mennesker, dyr og kjøretøy. Det kan også via ansiktsgjenkjennelse se når det er personer fra husstanden som er foran linsen. (Foto: Google)

Betal for å bli oversett

Hvis man vil ha lengre opptakstid og flere funksjoner, må man tegne abonnement på Google Nest Aware. For €5 om måneden får man 30 dagers hendelsesbasert video, og for €10 får man 60 dages hendelsesbasert video – eller 10 dagers video med døgnopptak. Abonnementet dekker alle Google Nest-kameraer i huset.

I tillegg til lengre opptakstid får man også adgang til mer avanserte videofunksjoner. Kameraets kunstige intelligens kan lære å ignorere bevegelser i bakgrunnen fra trafikk, og via ansiktsgjenkjennelse kan kameraet gjenkjenne og ignorere beboerne i husstanden – så du ikke blir stjerne i ditt eget TV-show hvis du glemmer å slå av overvåkningskameraet.

Google Nest Cam er utstyrt med mikrofon så man kan lytte til videoen. Til innendørs bruk fungerte den like upåklagelig som bildet. Men mikrofonen er ikke beskyttet mot vindstøy, som man får høre med all uønsket tydelighet hvis kameraet plasseres utendørs.

Konklusjon

Google Nest Cam er ikke et billig kamera, men den velfungerende kunstige intelligensen utligner fullt ut ekstraprisen i forhold til for eksempel Arlo Essential Indoor Camera. Hvis du allerede har forlovet deg med å styre det smarte hjemmet med Google Home (og har tiltro til at Google ikke kikker unødvendig mye på det du driver på med), er kameraet faktisk billig. Og abonnementet, som gir adgang til lengre opptak og flere funksjoner, er faktisk billig.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nye robotstøvsugere i mellomklassen iRobot utvider sortimentet sitt med to nye robotstøvsugere i mellomklassen
Få soloppgangen inn på soverommet Sommernyhetene fra Philips Hue byr på morgensol på soverommet og lyse netter på terrassen.
Halvdum smart hage gir deg grønne fingre Click & Grow Smart Garden 9 Pro selger seg på å være spekket med smart-teknologi, men egentlig er den nesten like dum som en vanlig altankasse.
Kanskje den beste robotstøvsugeren Den rådyre Roborock S7 MaxV Ultra er den smarteste robotstøvsugeren hittil.
Gjør rent ved hjelp av laser Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen – det finnes morsommere ting enn å gjøre rent. Men til alt hell finnes det mennesker som faktisk gjør sitt ytterste for å få det hele både enklere og artigere.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend