TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

TEST Google Nest Cam

Overvåkningskamera med kritisk sans

Google Nest Cam er bokstavelig talt et ganske begavet overvåkningskamera som kjenner sin eier, og vet når det er nødvendig å forstyrre ham.

forfatter
Publisert 16.09.21 - 16:20
Karakter
Google Nest Cam
L&B mener
Velfungerende AI som kan se forskjell på mennesker, dyr og kjøretøy. Krever ikke abonnement.
Mikrofonen er følsom overfor vindstøy. Forholdsvis dyrt. Kun til Google Home/ Google Nest.
Spesifikasjoner
 • Type: overvåkningskamera
 • Kamera: 2 Mp, 1/2.8” sensor, diagonalt synsfelt på 130°, 6x digital zoom
 • Video: 1080p Full HD video @ 30 FPS HDR
 • Lyd: innebygd mikrofon og høyttaler til toveiskommunikasjon
 • Strøm: innebygd 6000 mAh-batteri, strømadapter med magnetisk kontakt
 • Nattopptak: ja, 6 IR-LED innebygd
 • Trådløst: Wi-Fi 802.11bgn, 2,4 GHz (min. 2 Mb/s per kamera), Bluetooth LE
 • Fungerer med: Android, iOS
 • Mål og vekt: 8,3 cm diameter x 8,3 cm / 398 g
 • Værbestandighet: IP54, -20 °C til 40 °C
 • Bevegelsessensor: 1 stk, 110° diagonal synsvinkel
 • Web: google.com
Veil. pris 2299Pr. 16.09.21 Produktside

Hva er den perfekte gaven til han eller henne som har alt? Et overvåkningskamera for å sikre at ingen kommer og tar alt!

Google Nest Cam er den siste utgaven av Googles overvåkningskamera. Kameraet finnes i flere varianter, men vi ser her på standardutgaven som er beregnet til bruk både inne og ute, og utstyrt med ladbart batteri så det ikke trenger å være koblet til stikkontakten hele tiden.

Det finnes også en billigere, kablet utgave uten batteri, samt en alt-i-en-utgave med innebygd spotprojektor. Projektoren er (unnskyld ordspillet) mest for syns skyld, så inntrengere kan se at de er oppdaget. Dette da standardutgaven allerede kan ta opp i komplett mørke takket være seks infrarøde lysdioder som sitter i en ring rundt kameralinsen.

Forbindelsen er trådløs via Wi-Fi. Kun 2,4 GHz-nettverk er støttet, men 5 GHz-båndet ville likevel på grunn av sin korte rekkevidde være uegnet til kameraer som skal gjemmes vekk i fjerne hjørner, langt fra ruteren. Eller til og med utenfor huset.

Lett å komme i gang

Oppsettet er som andre Google-enheter, ganske automatisk, og kameraet innlemmes hurtig i husets Google Home-oppsett. Kameraet kan deretter følges på mobilen via Google Home-appen eller på en smartskjerm som Google Nest Hub 2.

Det er ikke nødvendig å ha et abonnement for å ta opp og se video fra Google Nest Cam. Man kan løpende se de siste tre timers automatiske opptak som kameraet tar opp når det skjer noe interessant innenfor kameraets synsfelt (opptil seks meters avstand og i en 130 graders vinkel foran kameraet).

Google Nest Cam kan monteres inne og ute. Kameraet er IP54-sertifisert, og kan brukes fra 20 graders kulde til 40 graders varme. (Foto: Google)

Bare det relevante

Google Nest Cam er ikke et billig kamera. Man kan finne overvåkningskameraer med lignende tekniske data til halve prisen. Til gjengjeld er det betraktelige mengder kunstig intelligens innebygd i Nest Cam, som skal gjøre at kameraet kun sender advarsler til brukeren når det skjer noe relevant foran linsen. Google har trent kameraenes AI med 40 millioner bilder for å lære dem å gjenkjenne bestemte objekter.

Man kan i Google Home-appen velge å få beskjed om – eller ignorere – henholdsvis mennesker, dyr og kjøretøy. Den funksjonen bør kunne forhindre mange falske alarmer. Jeg trenger for eksempel ikke å få beskjed når hunden tar seg en slurk vann på kjøkkenet. Men hvis det dukker opp mennesker på kjøkkenet mens jeg ikke er hjemme, vil jeg definitivt ha beskjed!

Man kan dessuten definere et utsnitt av bildet til å være ”interessesone,” hvor det gjelder andre regler for advarsler. På den måten kan man for eksempel få kameraet til å holde øye med området like foran hoveddøren, men ignorere folk som går forbi i utkanten av bildefeltet.

Til slutt kan man tilføye en rekke filtre som gir anledning til advarsler. Det kan være personer med henholdsvis kjente eller ukjente ansikter eller lyden av brannalarmer, knuste vinduer eller hunder som gjør.

En lettelse

Man kan spørre om det betaler seg å bruke ekstra kroner og datakraft på noe som ligner et luksusproblem. Men etter å ha prøvd Google Nest Cam sammen med vanlige kameraer uten AI, er svaret et ubetinget ”ja.” For det første maktet den kunstige intelligensen feilfritt å gjenkjenne forskjell på mennesker og dyr innenfor og utenfor interessesonen. Og for det andre er det en lettelse å slippe å bli forstyrret med advarsler om irrelevant trafikk i kameraets synsfelt.

Kameraet har innebygd kunstig intelligens, som kan gjenkjenne mennesker, dyr og kjøretøy. Det kan også via ansiktsgjenkjennelse se når det er personer fra husstanden som er foran linsen. (Foto: Google)

Betal for å bli oversett

Hvis man vil ha lengre opptakstid og flere funksjoner, må man tegne abonnement på Google Nest Aware. For €5 om måneden får man 30 dagers hendelsesbasert video, og for €10 får man 60 dages hendelsesbasert video – eller 10 dagers video med døgnopptak. Abonnementet dekker alle Google Nest-kameraer i huset.

I tillegg til lengre opptakstid får man også adgang til mer avanserte videofunksjoner. Kameraets kunstige intelligens kan lære å ignorere bevegelser i bakgrunnen fra trafikk, og via ansiktsgjenkjennelse kan kameraet gjenkjenne og ignorere beboerne i husstanden – så du ikke blir stjerne i ditt eget TV-show hvis du glemmer å slå av overvåkningskameraet.

Google Nest Cam er utstyrt med mikrofon så man kan lytte til videoen. Til innendørs bruk fungerte den like upåklagelig som bildet. Men mikrofonen er ikke beskyttet mot vindstøy, som man får høre med all uønsket tydelighet hvis kameraet plasseres utendørs.

Konklusjon

Google Nest Cam er ikke et billig kamera, men den velfungerende kunstige intelligensen utligner fullt ut ekstraprisen i forhold til for eksempel Arlo Essential Indoor Camera. Hvis du allerede har forlovet deg med å styre det smarte hjemmet med Google Home (og har tiltro til at Google ikke kikker unødvendig mye på det du driver på med), er kameraet faktisk billig. Og abonnementet, som gir adgang til lengre opptak og flere funksjoner, er faktisk billig.

Annonse
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Veldressert Hvordan klarer en robotstøvsuger seg midt blant flytteesker og pakkemateriale? Spiser den opp alt på sin vei, eller klarer den likevel å holde rent?
Ta kontrollen med Energy IQ Selv om termometeret ikke viser fullt så lave tall som det pleier å gjøre i november, er det nok ikke lenge til vinteren er over oss. Og med vinter og kulde følger høye strømkostnader.
Philips Hue på juletreet Signify har nettopp lansert Philips Hue Festavia, som er en smart lyslenke til juletreet.
Smart varmeovn sparer penger Den kalde årstiden betyr høyere strømforbruk, men med appstyring kan du selv ta kontrollen over strømregningen.
Snart vil Philips Hue kunne snakke med alle Smart Home-produkter Matter-standarden, som skal gjøre det enklere for Smart Home-produkter å fungere sammen, har nå blitt offisielt lansert. Og Matter er på vei til nesten alle Philips Hue-produkter, forteller produsenten.
Liten og lettplassert Å løse et godt innendørsklima trenger hverken være så vanskelig eller dyrt.
Følg Lyd & Bilde