TEST: Ledvance Smart+ WiFi

Koble bordlampen din til nettet

Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Karakter
Ledvance Smart+ WiFi
Lyd & Bilde mener
Det er moro, og prisen er virkelig konkurransedyktig. Utvalget av lyskilder er enormt, og man kan lage stemning i både hus og hage.
Lampene kan stort sett alt, men oppsettet er ganske nerdete. Grensesnittet mellom Ledvances egen styring og Googles kan være forvirrende.
Spesifikasjoner
  • Farger: RGB, hvit varm/kald (2700–6500 K)
  • Trådløst: Wi-Fi
  • App-styring: Ledvance WiFi
  • Stemmestyring: Google Assistant, Alexa
  • Fjernbetjening: på/av, lysstyrke
  • Web: ledvance.com
Annonse
Annonse
forfatter

Intelligente lyskilder er en av de mest populære produktkategoriene innen smarte hjem. Og forståelig nok: Det er selvsagt også moro å ha en høyttaler som man kan spør om morgendagens værmelding, men lys i hjemmet trenger alle.

Smart-belysning kan som minimum slås av og på via fjernstyring, men de smarte lyskildene kan ofte også justeres i styrke og fargebalanse. Virkelig smart blir det likevel først når flere pærer samles i grupper som kan styres samtidig, så hele stuen kan skifte fra klart leselys til kinostemning med et enkelt trykk.

Det mest kjente systemet er Philips Hue, som er omtrent like dominerende når det gjelder smart-belysning, som Sonos er innen multiromshøyttalere. Men også her øker antallet konkurrenter. En av dem er Ledvance, som også er kjent for markedsføring av lyskilder fra Osram.

Les også
Philips Hue Starter Kit Vi du ha et smart hjem, bør Philips Hue være det første du investerer i.

Fås til Wi-Fi, Bluetooth og ZigBee

Ledvance selger tre typer smart-lys, som kan styres via henholdsvis Bluetooth, ZigBee og Wi-Fi. I denne testen ser vi på Wi-Fi-lyskildene, som kan brukes direkte via husets alminnelige trådløse nettverk, uten en hub eller gateway.

Selv om Ledvance er forholdsvis nye på smart-lys-markedet, er katalogen for Wi-Fi-enheter omfattende. Pærene fås i vanlige lysstyrker, former og sokkelstørrelser. Og for hver av dem finnes tre lysvarianter: RGB, hvit og hvit med justerbar fargetemperatur.

Annonse

Det gir et svært stort utvalg, med mer enn 100 forskjellige produktnumre. I tillegg kommer tak- og veggarmaturer, LED-lister til innendørs og utendørs bruk, hagelamper, med mer. Til og med en Wi-Fi-styrt arbeidsspot er i sortimentet. Pærene koster fra 80 til 160 kroner, mens prisen på armaturer og lamper starter på ca. 800 kroner.

Det er lamper og belysningsprodukter til både inne og ute. (Foto: Ledvance)

Krever ikke ekstrautstyr

Det som gjør det smarte hjemmet smart, er ikke fjernkontrollen (det har jo TV-en hatt i årtier), men integrasjonen mellom tingene. Og det betyr at de smarte tingene må snakke samme språk. De fleste smart-pærer krever en såkalt bridge som bindeledd mellom pærene og det trådløse nettverket. Både Philips Hue-pærer og IKEA Trådfri benytter ZigBee-standarden. 

Det er enkelt å beskrive pærene fra Ledvance. Da de skal kunne passe i vanlige lamper, ligner de akkurat det de er: lyspærer. På overflaten er det ingen synlig forskjell på en 120 kroners 470 lumen RGB-smart-pære og en LED-pære fra supermarkedet til tjue kroner. Alt det interessante er inni.

Pærene ligner det de er: lyspærer. De kan bare litt mer. (Foto: Ledvance)

Enkelt oppsett

Ledvance har som nevnt også ZigBee-pærer i sortimentet, men smart-pærene i denne testen kobles direkte til Wi-Fi. Det er smart, og man slipper både en ekstra startinvestering og et ytterligere lag i kommunikasjonen. Ut over Ledvances egen app kan pærene og lampene ses og styres direkte i Google Home og Amazon Alexa.

Oppsettet er enkelt, og når man først har prøvd det én gang, tar det kun et par minutter for hver ny enhet man tilføyer. Å legge til hver enhet i Google Home er like enkelt. Dessverre klarer ikke Google Home selv å hente enhetenes plassering fra Ledvances egen app, så man må velge plasseringen av hver enhet i begge appene.

Annonse
Det tar et par minutter å innlemme en ny lyskilde i systemet i Ledvances app.
(Grafikk: Ledvance)

Fjernstyrt kontakt

Det første produktet jeg våget å sette strøm på, var ikke en pære, men en fjernstyrt kontakt til å sette i stikkontakten, slik at man kan slå av og på apparatet som er koblet til, med en app.

Kontakten er dessverre av den tyske Schuko-typen i stedet for den skandinaviske.

Standardene er i de fleste tilfeller kompatible, så problemet er ikke stort, men noen få plugger som enten er firkantede eller helt runde, passer ikke i kontakten.

En fjernstyrt kontakt kan gjøre ikke-smarte lyskilder litt klokere. (Foto: Ledvance)

Å slå av og på én lampe med mobilen er bare nesten like enkelt som å bruke bryteren, så det må flere til for å gjøre det interessant. Pærene i skrivebordslampen, kjøkkenlampen og flere taklamper ble derfor erstattet med smarte varianter. De fleste i RGB-utgaver.

Utvalget av lysstyrker og former er heldigvis stort. Selv en ekstra kraftig 1600 lumen RGB-pære (tilsvarende en gammeldags 100 watt glødepære) kunne skaffes til PH-lampen på kjøkkenet, som på grunn av sine mange lag med metallskjermer er alt annet enn lyseffektiv.

Annonse
Lysstyrke og fargenyanse (på RGB-pærene) kan justeres i app-en. (Grafik: Ledvance)

Følg dagens rytme

I app-en kan man med skydekontrol og en fargesirkel bestemme henholdsvis styrken og fargen på lyset. Men det er bare begynnelsen. Lamper kan slås av og på til bestemte klokkeslett, og skal det være mer avansert, kan man via funksjonen “Biological Rhythms”, stille inn lyset til å skifte styrke og farge gjennom døgnet, så man får en blid oppvåkning, har kraftig, hvitt arbeidslys om dagen, og avslutter med dempet belysning før sengetid.

Funksjonen “Biorythm” lar lysets styrke og fargetemperatur skifte i takt med døgnets rytme. (Grafikk: Ledvance)

“La det bli hyggelys”

Ledvance-enhetene fungerer sammen med Google Home. Det betyr som en begynnelse at man kan legge dem til rom i boligen så Google-assistenten vet at for eksempel skrivebordslampen befinner seg i stuen – og at den dermed automatisk opptrer på listen over lyskilder i stuen.

Neste skritt er å lage rutiner i Google Home, der flere enheter styres på én gang. Det krever litt programmerer-tankegang, da hvert trinn i rutinen utføres som en logisk kommando, og man for eksempel ikke kan stille inn lysstyrken på en lampe, før man er sikker på at den er slått på. 

Jeg har som eksempel laget funksjonen “hygge”, som slår på og stiller inn alle lamper i stuen til et dempet, varmt lys når jeg sier det magiske ordet.

Trylleordet “kino” endrer scenen til hjemmekino. Her slukkes det meste av lyset, bortsett fra et dempet grønt lys langs veggen, så man kan finne plassen sin. En fem meters RGB-lyslist fyller den rollen. Nå mangler jeg bare en popcornmaskin med stemmestyring …

Annonse
Lysdiodebånd med RGB-lys kan bruges til stemningsbelysning – eller lir i hjemmebiografen. (Foto: Ledvance)

Justerbart arbeidslys

Ut over standardpærer har vi også sett på tak- og veggarmaturer for kjøkken og entré, hvor det er mer bruk for et effektivt arbeidslys, enn stemningsbelysning. For eksempel lampen Orbis, som er en sylinder på 45 cm i diameter med en innvendig lysende ring. Her gir fjernkontrollen mening, så alle kan justere lysstyrken uten å måtte fomle med mobilen.

Med en lysstyrke på 2800 lumen, tilsvarende en 250 watt glødepære, er det rikelig med lys til matlagingen – og mulighet for å iscenesette en hyggeligere stemning til måltidet. I likhet med de fleste av pærene kan fargetemperaturen i det hvite lyset justeres fra varm til blendende hvit.

Lampen Orbis er med sine opp til 2800 lumen lysstyrke beregnet til steder hvor det er mer bruk for arbeidslys, enn kulørt hyggelys. (Foto: Ledvance)

Billig og dyrt

Alt etter utgangspunktet kan man betrakte Ledvance-pærene som billige eller kostbare. Stykkprisen er noe lavere enn den nærmeste konkurrenten, som er Philips Hue. Men de er fortsatt fra tre til ti ganger dyrere enn alminnelige LED- lyspærer med samme lysstyrke. Så uansett system vil det være en betydelig operasjon å gjøre alt lys i hytten smart.

Philips Hue har, som Sonos på multiromslyd, fordelen av å ha vært med så lenge at de har blitt en de facto-standard som også andre produsenter ønsker å koble seg på. IKEAs Trådfri-belysning består ennå kun av få modeller, men selges billig på samme sted som man kjøper møblene sine.

(Foto: Ledvance)

Konklusjon

Markedet for smart home-produkter er fortsatt ungt, og man må fortsatt være litt nerdete for å skifte ut lyspærene til smart-pærer med eget IP-nummer og tilhørende mobil-app. Men Ledvance er et godt skritt på veien til å gjøre det til en hverdagsting.

Annonse

Det er enkelt å komme i gang; det kreves ikke annet enn en ruter, og prisen er svært konkurransedyktig sammenlignet med spesielt Philips Hue. På RGB-pærer er Ledvance til og med billigere enn IKEA. Lyskvaliteten er upåklagelig, og – det er viktig – utvalget er stort nok til at man kan bruke samme system til alle de lampene man ønsker å oppgradere. Faktisk savner jeg kun glødepærer i retrostil – og de kommer tidlig på året.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

BlueParrott M300-XT gir opptil 15 timers taletid, og reduserer støy fra omgivelsene med 80 prosent.
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.