Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Motorola Moto G200 5G

For få brikker å flytte med

Motorola Moto G200 er ikke like god som sin forgjenger, så til tross for mobilens høye ytelse kan Motorola ikke lenger kalle seg kongen av mellomklassen.

Skrevet av / 03.02.22 - 17:25
Motorola Moto G200 5G
Peter Gotschalk

Motorola har mildt sagt sendt mange forskjellige modeller i den såkalte Moto G-serien på markedet. En rask titt på selskapets nettside avslørte i alt 14 mobiler i serien som kan kjøpes akkurat nå, og hvor vi har testet i alt fem. Det dreier seg om denne testen av Motorola Moto G200 du leser akkurat nå, samt tester av modellene Moto G100, Moto G50, Moto G30 og Moto G 5G.

Alle 14 mobiler er i skrivende stund tilgjengelige i butikkene, og man må nok være ansatt hos Motorola for å kunne holde styr på de mange modellene og forskjellene på dem.

Kort og godt kan man si at Motorola har produsert like mange Moto G-utgaver som de har funnet på forskjellige kombinasjoner av skjermstørrelse og -type, kameraer, prosessorer og øvrige konfigurasjonsmuligheter.

Noen ganger blir det bomskudd, men for det meste får man en god mobil for pengene, og trikset er å finne akkurat den kombinasjonen av spesifikasjoner som passer best til ens behov og pengepung.

Motorola Moto G200
Kameramodulen på baksiden ser nærmest ut som en liten rampe som reiser seg fra midten av mobilen mot venstre. Designen vil ikke falle i smak hos alle, men i det minste har Motorola her vært litt kreative, og den spesielle kameramodulen øker faktisk gjenkjenneligheten. (Foto: Peter Gotschalk)

I fjor kom Motorola på banen med Moto G100, som var nesten like god som en flaggskipmodell, selv om prisen holdt seg på mellomklasse-nivå, og Moto G200 er vel tenkt som en slags avløser. Den kommer i hvert fall også med en prislapp som ikke virker så avskrekkende, mens spesifikasjonene på mange punkter er på nivå med hva vi kjenner fra dyrere modeller fra andre produsenter.

Men er det nok i 2022? Kan Moto G200 leve opp til sin forgjenger, eller har produsenten gått for mye på kompromiss for å holde prisen nede?

Utseende og konstruksjon

Den nye mellomklassemobilen kan fås i to farger, Glacier Green og Stellar Blue, og som sin forgjenger er Moto G200 for det meste fremstilt av plast. Baksiden er egentlig matt, men samler likevel litt for mye på fingeravtrykk etter vår smak.

Moto G200 veier over 200 gram og er også usedvanlig tykk og stor, men er heldigvis likevel behagelig å holde i hånden takket være de avrundede kantene.

På mobilens høyre side finner man knappen til justering av lydstyrken, samt av/på-knappen med innebygd fingeravtrykkleser, mens en dedikert knapp til Google Assistant er plassert på den motsatte siden.

Motorola Moto G200
Motorola har oppgradert skjermen i Moto G200, så den er litt større enn forgjengeren (6,8″ mot 6,7″ i Moto G100), og den nye mobilskjermen kan også skryte av en oppdateringsfrekvens på hele 144 Hz. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameramodulen på baksiden ser nærmest ut som en liten rampe som reiser seg fra midten av mobilen mot venstre. Designen vil ikke passe alle, men i det minste har Motorola her vært litt kreative, og den spesielle kameramodulen øker faktisk gjenkjenneligheten slik at Moto G200 ikke ligner alle mobilene i prisklassen på en prikk.

Skjerm og lyd

Motorola har oppgradert skjermen i Moto G200, så den er litt større enn forgjengeren (6,8″ mod 6,7″ i Moto G100), og den nye mobilskjermen også kan skryte av en oppdateringsfrekvens på hele 144 Hz. Dette er faktisk i det absolutt høyeste sjiktet, selv i forhold til mange vesentlig dyrere konkurrenter.

Til gjengjeld er oppløsningen den samme, nemlig FHD+ (teknisk sett er den til og med litt dårligere, da Moto G200 har en skjerm i 20:9-format = 2460 x 1080 piksler, mens Moto G100 kom med en skjerm i 21:9-format, og kunne skryte av 2520 x 1080 piksler), og det er også fortsatt snakk om en IPS LCD-skjerm, så bildekvaliteten er ikke helt på nivå med hva vi er vant til fra de dyrere OLED-skjermene når det gjelder lysstyrke, kontrast og fargedynamikk.

Imidlertid må det sies at nettopp skjermen var en av forgjengerens store svakheter. Og det har Motorola åpenbart rettet opp med Moto G200, for ikke bare er oppdateringsfrekvensen høyere – noe som gir en mykere og raskere brukeropplevelse når man spiller spill, bruker web-browseren eller navigerer rundt i menyer og på hjemskjermen – men skjermen virker også mer lyssterk, selv om de to mobilene på papiret kan levere omtrent den samme maksimale lysstyrken, nemlig 560 nits. Og med HDR10 får man en god videoopplevelse hvis man for eksempel ser på 4K-innhold på YouTube, Netflix og lignende.

Når det gjelder lyden, har Moto G200 kun høyttalere innebygd i bunnen. Så hvis man ikke bruker hodetelefoner, får man ikke stereolyd ut av mobilen. Det gir en litt flat fornemmelse, uansett om man gamer eller ser video.

Motorola Moto G200
Motorola Moto G200 støtter Qualcomms aptX-kodek, som lover å gi deg den best mulige lydkvaliteten via Bluetooth. (Foto: Motorola)

Med hodetelefoner er lydkvaliteten til gjengjeld glimrende. Vi testet med et par Sony WF-1000XM4, som er blant de beste trådløse øreproppene man kan kjøpe for penger, og Motorola Moto G200 støtter Qualcomms aptX-kodek, som lover å gi deg den best mulige lydkvaliteten via Bluetooth, og resultatet var overbevisende bra.

Kamera

Det samme kan man ikke helt si om kameraet, som merkelig nok virker som en markant nedgradering i forhold til forgjengerens kamera.

Riktig nok er den primære vidvinkel-linsen oppgradert fra 64 til 108 Mp, men Moto G200 må unnvære den dedikerte ToF-sensoren fra Moto G100, som sammen med dybdesensoren hjalp til med avstandsmåling og fokus. Og selv om den nye mobilen kommer med samme 9x piksel binning (hvor ni piksler fra sensoren kombineres til en piksel hver gang man tar et bilde) som Motorolas egen toppmobil, Edge 20 Pro, leverer kameraet ikke den skarpheten og kontrasten i bildene som vi hadde forventet.

Motorola Moto G200
Moto G200 må unnvære den separate ultravidvinkel-linsen til frontkameraet, som ellers gjorde forgjengeren perfekt til gruppe-selfies. (Foto: Motorola)

Ultravidvinkel-bilder blir litt forvrengte langs kantene, mens det blir litt som å spille lotto om makrobilder står skarpt eller ei.

Moto G100 hadde forøvrig en separat ultravidvinkel-linse til frontkameraet, noe Moto G200 også må unnvære, og bruker man kameraets portrettfunksjon til selfies med bokeh-effekt, er det tydelig at den programvaren som skal levere resultatet, kjemper med å skille mellom motiv og bakgrunn.

Kameraet leverer ikke den skarpheten og kontrasten i bildene som vi hadde forventet. F.eks. blir ultravidvinkelbilder litt forvrengte langs kantene. (Foto: Peter Gotschalk)

Alt i alt er kameraet i Moto G200 ganske skuffende. I hvert fall blir det tydelig at man som mobilprodusent blir nødt til å spare et sted hvis man vil levere rask ytelse til lite penger.

Ytelse og funksjoner

Og på det punktet leverer Motorola Moto G200 til gjengjeld varene. Mobilen kommer med den nest nyeste Snapdragon 888+-prosessoren fra Qualcomm, og det betyr i praksis at Moto G200 er mye raskere enn den nesten dobbelt så dyre Samsung Galaxy S21 FE, som vi nylig testet.

Den raske ytelsen gjør seg naturligvis bemerket i våre Benchmark-tester, men også når vi spiller store og tunge spill som Asphalt 9 presterer Moto G200 til den beste karakteren. Her spiller den lynraske skjermoppdateringsfrekvensen på 144 Hz også en viktig rolle.

Mobilen kommer utover dette med 5G, Wi-Fi 6E og Bluetooth 5.2, så Moto G200 er også optimalt utstyrt når det gjelder alle tenkelige tilkoblingsmuligheter.

Akkurat som Moto G100 støtter mobilen også den såkalte Ready For-plattformen, som lar brukeren koble Motorola-mobilen til TV-en, datamaskinskjermen eller den bærbare. Teknologien lar deg bruke de fleste appene og filene på mobilen i et Windows-lignende grensesnitt, og på mange punkter minner Ready For en del om Samsung DeX.

Til tross for den dedikerte dybdesensoren er det vanskelig å få motivet på makrobilder til å stå virkelig skarpt. (Foto: Peter Gotschalk)

Som nevnt i forrige avsnitt får man imidlertid ikke i pose og sekk for 5000 kroner, så Motorola Moto G200 må til gjengjeld unnvære trådløs lading, og mobilen tilbyr heller ikke muligheten for å utvide den innebygde 128 gigabyte store harddisken ved hjelp av microSD-kort. Det gjorde derimot forgjengeren, og vi kunne gjerne ha ønsket oss at Moto G200 kunne det samme, da 128 gigabyte harddisk ikke er all verdens, hvis man for eksempel tar opp mye video og har et par store spill installert på mobilen.

Konklusjon

Vi hadde forventet oss en del av Motorola Moto G200. Mobilen er årets etterfølger til Motorola Moto G100, som vi i fjor ga karakteren fem stjerner samt vår spesielle anbefaling.

Men en så positiv vurdering kan det ikke bli i år. På et par punkter er Motorola Moto G200 et dårligere produkt enn forgjengeren. Man må for eksempel unnvære microSD-kort, og kameraet – spesielt selfie-linsen – føles som en klar nedgradering, selv om det motsatte vel har vært hensikten.

Kameraets portrettmodus produserer en bokeh-effekt som er litt ullen i kantene. Se f.eks. på det stedet hvor hetten møter treet i bakgrunnen. Og er det et eller annet automatisk forskjønnelsesfilter på spill, siden ansiktshuden min ser ut som om jeg hadde minst fem plastiske operasjoner i bagasjen? (Foto: Peter Gotschalk)

At Moto G200 også i 2022 kommer med IPS-skjerm, er heller ingen fordel, og etterhvert kan den lave prisen ikke lenger brukes som argument, da flere konkurrenter i samme prisklasse (som OnePlus Nord 2 og OnePlus CE 5G) er utstyrt med AMOLED-skjerm, som gir en bedre brukeropplevelse for pengene.

Det er den høye ytelsen som er Moto G200s største fortrinn. Her holder ikke konkurrentene, som de førnevnte OnePlus-mobilene, følge, for Motorolas nye mellomklasse-flaggskip presterer på nivå med vesentlig dyrere modeller, som for eksempel Samsung Galaxy S21 FE. Mobilen kommer også med den nyeste nettverksteknologien i form av 5G, Wi-Fi 6E og Bluetooth 5.2.

Så hvis nettopp høy ytelse og rask forbindelse er topp-prioritet, er Motorola Moto G200 et godt kjøp. Ellers finnes det bedre alternativer på markedet akkurat nå.

Karakter
Motorola Moto G200 5G
Premium

Home mener

Høy ytelse takket være lynrask Qualcomm-prosessor. I tillegg kommer skjermoppdateringsfrekvens på 144 Hz samt nettverksteknologier som 5G, Wi-Fi 6E og Bluetooth 5.2 med Qualcomm aptX, som gir glimrende lyd i hodetelefonene. Sist, men ikke minst, støtter mobilen Motorolas Ready For-plattform. Må nøye seg med IPS-teknologi og FHD+-oppløsning selv om skjermen måler 6,8", så oppløsning og bildekvalitet kunne vært bedre. Ingen stereolyd fra de innebygde høyttalerne, og kameraet kunne vært bedre, spesielt når det gjelder skarphet og fokus. Ingen trådløs lading, og microSD-kort støttes ikke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Like sterk som storebror

Lyd & Bilde
Scroll to Top