Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Galaxy S21 FE 5G

En glimrende mobil ingen har bruk for

Samsung Galaxy S21 FE skulle kommet høsten 2021, men ble forsinket. Derfor må du vente litt med å kjøpe den.

Skrevet av / 19.01.22 - 19:45
Samsung Galaxy S21 FE 5G
Peter Gotschalk

I fjor lanserte Samsung den første såkalte Fan Edition av den populære, men temmelig dyre, Galaxy S-serien av mobiler.

Samsung Galaxy S20 FE kom til verden ut fra prinsippet om å spare der det var mulig. Med andre ord spare hist og pist på spesifikasjonene, mens de mest populære funksjonene fra Galaxy S20-serien ble bevart. Prisen kunne da settes et par tusen kroner ned.

Den nye Fan Edition ble en fin suksess for Samsung, og da den så dagens lys høsten 2020, var forventningene at Samsung i 2021 ville lansere en Fan Edition av S21-serien på omtrent samme tidspunkt.

Lanseringen lot imidlertid vente på seg – primært fordi Samsung har hatt vanskeligheter med å skaffe komponenter til å produsere telefonen – og Samsung Galaxy S21 FE er derfor først blitt tilgjengelig i begynnelsen av januar.

Samsung GalaxyS21 FE
Samsung Galaxy S21 FE kommer med en matt bakside av plast og i fire farger – olive, graphite, lavender og white. Vårt testeksemplar var den litt kjedelige, men business-aktige Graphite-modellen. (Foto: Peter Gotschalk)

Og det ender med å bli litt av et problem for den nye mobilen. For det første fordi den på et par punkter kommer med fjorårets teknologi, og for det andre fordi lanseringen av Galaxy S22-serien er like rundt hjørnet. Galaxy S21 FE vil altså om kort tid bli en nedgradert utgave av fjorårets Galaxy S-mobiler, som skal konkurrere mod splitter nye Galaxy S22-modeller, og det er i seg selv et overbevisende argument for ikke å kjøpe den nye Fan Edition-modellen akkurat nå.

På den andre siden vil vi ikke dømme Samsung Galaxy S21 FE helt ut ennå. Hvorfor kommer vi tilbake til litt senere. I første omgang skal vi imidlertid se på om Galaxy S21 FE i det hele tatt er en god mobil, dårlig timing eller ei.

Samsung GalaxyS21 FE
Galaxy S21 FE kommer med Dynamic AMOLED 2X-teknologi, og mobilen har HDR10+-sertifisering. Oppdateringsfrekvensen er på 120 Hz, men den er ikke adaptiv. (Foto: Peter Gotschalk)

Utseende og konstruksjon

Til å begynne med må vi konstatere at det optisk sett ikke er lett å se forskjell på Galaxy S21 FE og den minste mobilen fra den opprinnelige S21-serien, nemlig Samsung Galaxy S21 5G!

Også Galaxy S21 FE kommer med en kameramodul som er sømløst integrert og flukter med den rammen som omkranser mobilens kropp, og baksiden kommer i matte farger – olive, graphite, lavender og white for Galaxy S21 FEs vedkommende – så den samler ikke på fettfingre.

Mobilen er stort sett rammeløs og har frontkameraet innebygd som et utstanset hull i skjermen. Foran sitter det Gorilla Glass Victus, mens baksiden – som på forgjengeren Galaxy S20 FE – er fremstilt av plast.

Samsung GalaxyS21 FE
Den optiske fingeravtrykkleseren er bygd inn i skjermen på Samsung Galaxy S21 FE. Den er imidlertid ikke ultrasonisk som på de øvrige Galaxy S21-modellene, noe som i praksis betyr at sikkerheten ikke er like god, og at man vil oppleve større problemer hvis fingeren er våt. (Foto: Peter Gotschalk)

Byggekvaliteten er det imidlertid ikke noe å utsette på. Samsung Galaxy S21 FE føles robust og solid, og mobilen er da også IP68-sertifisert, så det er helt offisielt at den bør kunne holde til litt av hvert.

Skjerm og ytelse

Med en skjerm på 6,4” plasserer Galaxy S21 FE seg mellom førnevnte Galaxy S21 og Galaxy S21+, som kom med henholdsvis 6,2” og 6,7” skjerm. Oppløsningen er stort sett den samme, og det samme er skjermteknologien. Som de opprinnelige Galaxy S21-modellene er Galaxy S21 FE dermed også utstyrt med Dynamic AMOLED 2X-teknologi, og mobilen har HDR10+-sertifisering.

Oppdateringsfrekvensen er på 120 Hz, men den er ikke adaptiv, som tilfellet er for de dyrere Galaxy S21-mobilene.

At skjermens oppdateringsfrekvens er adaptiv, betyr ellers i praksis at skjermfrekvensen tilpasser seg automatisk, avhengig av hva som foregår på skjermen. Ser man på et bilde på en av de opprinnelige Galaxy S21-modellene, senkes frekvensen helt ned til 48 Hz. Ser man video, stiger frekvensen til 60 Hz, mens den maksimale oppdateringsfrekvensen på 120 Hz er aktiv når man skroller på nettsider, beveger seg rundt i menyene eller spiller spill.

Normalt velger produsenten å gjøre oppdateringsfrekvensen adaptiv for å spare på strømforbruket, så i utgangspunktet bruker Galaxy S21 FE altså mer strøm enn sine dyrere forgjengermodeller, med mindre man manuelt reduserer oppdateringsfrekvensen til 60 Hz i innstillingene. Heldigvis har den et større innebygd batteri enn for eksempel Galaxy S21 5G (4500 mAh vs. 4000 mAh), så i realiteten er det med strømforbruket ikke noe problem, snarere tvert imot, men det kommer vi tilbake til.

Samsung GalaxyS21 FE
Galaxy S21 FE er utstyrt med tre objektiver (12 megapiksler ultravidvinkel, 12 megapiksler primært og 8 megapiksler tele), optisk bildestabilisering samt 3x optisk zoom og 30x hybridzoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Galaxy S21 FE leverer også et knivskarpt og lyssterkt skjermbilde. Fargene er ekstremt kraftige, og det er en vaskeekte fornøyelse å se innhold i høy kvalitet (for eksempel fra Netflix) på den HDR10+-sertifiserte skjermen. Det er stor dybde i bildet, og kontrastnivået er glimrende. Brukeropplevelsen er flytende og rask når man beveger seg rundt i menyer, på nettsider og på hjemmeskjermen.

Lydkvaliteten er veldig god når man bruker Galaxy S21 FE som lydkilde til musikkstrømming, og det sitter også et par gode stereohøyttalere i mobilen, så den kan med god samvittighet brukes til å se korte videoer, spille spill eller snakke i telefonen uten hodetelefoner.

zoom1 zoom2 zoom3 zoom4
<
>
Gedächtniskirche i Berlin fotografert med hhv. ultravidvinkel, vidvinkel, 3x zoom og 30x Space Zoom. Resultatet er mildt sagt ikke overbevisende når det gjelder den optiske zoomen. Og Space Zoom-funksjonen er helt og holdent nytteløs. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

På kamerafronten har det ikke skjedd det helt store siden Samsung Galaxy S20 FE. Faktisk er de to mobilenes kameraer bortsett fra noen mikroskopiske forskjeller (Galaxy S21 FE kan ta opp video i 240 fps slowmotion i 1080p og i 960 fps slowmotion i 720p), helt identiske!

Galaxy S21 FE er utstyrt med tre objektiver (12 megapiksler ultravidvinkel, 12 megapiksler primært og 8 megapiksler tele), optisk bildestabilisering samt 3x optisk zoom og 30x hybridzoom.

Og selv om det altså ikke er snakk om toppspesifikasjoner, leverer kameraet gode bilder i de fleste situasjoner. Det gjelder både bilder tatt med det primære objektivet og med ultravidvinkelen i dagslys, men så sannelig også vanskeligere motiver som innendørsbilder med kunstig lys, mens telefonens telelinse ikke er fullt så overbevisende når det gjelder makrobilder hvor man kommer helt tett på motivet.

Frontkameraet på 32 MP tar gode selfies med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Frontkameraet på 32 megapiksler bør fremheves, for med det kan man ta spesielt gode selfies, også med bokeh-effekt.

Ytelse og funksjoner

En markant forskjell på de øvrige Galaxy S21-modellene og den nye Fan Edition, er prosessoren. Tradisjonelt kommer Galaxy S-mobiler med Samsungs egne Exynos-prosessorer på det europeiske markedet, og dette gjelder også Galaxy S21-serien, som var utstyrt med den nyeste åttekjernede 64-bit Exynos 2100.

Galaxy S20 FE, derimot, var utstyrt med en Snapdragon 865-prosessor fra Qualcomm, og den nyeste Fan Edition har også en Qualcomm-prosessor sittende under skjermen. Nemlig Snapdragon 888 som nok var Qualcomms topprodukt i 2021, men nå blir forbikjørt av den helt nye Snapdragon 8 Gen 1, som skal ta opp kampen med Apples lynraske A15 Bionic-prosessor.

Kameraet på Galaxy S21 FE har vanskelig for å komme helt tett på motivet uten at bildet blir uskarpt. Her har man imidlertid lyktes svært godt. (Foto: Peter Gotschalk)

Det er som nevnt i innledningen altså fjorårets teknologi som sitter i Galaxy S21 FE, og det må man selvfølgelig være klar over hvis man vurderer å kaste penger etter Samsungs i skrivende stund nyeste mobil. Det er imidlertid samme prosessor som sitter i toppmobiler som Samsung Galaxy Z Fold 3, Sony Xperia 1 III og Xiaomi 11T Pro, så det er ikke noe galt med ytelsen.

Både i daglig bruk og i Benchmark-tester leverer mobilen derfor varene og er – hva angår rå ytelse – helt på nivå med den Exynos-baserte Galaxy S21-modellen fra forrige vinter. Og med et batteri på 4500 mAh yter Galaxy S21 FE også over lengre tid – 8 timer og 48 minutter i vår Benchmark-test mot Galaxy S21s ikke mer enn 6 timer og 13 minutter. Dette til tross for at Galaxy S21 FE som før nevnt kommer uten adaptiv skjermoppdateringsfrekvens, noe som ellers sliter mer på batteriet.

galleri2 galleri3 galleri1 galleri4 galleri5
<
>
Galleri med diverse motiver i Berlin fotografert med Samsung Galaxy S21 FE. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Men tilbake til det avgjørende spørsmålet som må være: Bør du kjøpe Samsung Galaxy S21 FE akkurat nå? Til det er svaret nei.

I den minste konfigurasjonen med 6 gigabyte minne og 128 gigabyte harddisk koster mobilen i skrivende stund rundt 8000 kroner, mens den «ekte” Galaxy S21 5G, som nok har et dårligere batteri, men til gjengjeld byr på et vesentlig bedre kamera, for modellen med 8 gigabyte RAM og 128 gigabyte harddisk koster omkring 7500 kroner.

Derfor må vi råde deg til å vente litt, hvis du av en eller annen grunn likevel drømmer varmt om nettopp Galaxy S21 FE – for eksempel hvis du ikke tar så mange bilder, men gjerne vil ha Fan Edition-mobilens større batteri og Snapdragon-prosessor.

For om få uker lanserer Samsung etter alt å dømme den nye Galaxy S22-serien, og da skjer det to ting. For det første forsvinner de opprinnelige Galaxy S21-modellene fra markedet, og for det andre faller Galaxy S21 FE i pris. Trolig til drøyt 5000 kroner. Det var i hvert fall prisen på den første Fan Edition-modellen Galaxy S20 FE i februar 2021, da Galaxy S21-serien akkurat var blitt lansert.

Og til den prisen er Galaxy S21 FE plutselig et særdeles godt kjøp, så hold godt øye med prisguiden.no eller lignende prissammenligningstjenester om et par uker.

Karakter
Samsung Galaxy S21 FE 5G
Premium

Home mener

Virkelig flott skjerm med 120 Hz oppdateringsfrekvens. Snapdragon 888 sørger for fremragende ytelse, og det 4500 mAh store batteriet er en oppgradering i forhold til den opprinnelige Galaxy S21-modellen. I skrivende stund er prisen for høy for fjorårets teknologi. Og kameraet er stort sett også det samme som i Galaxy S20 FE fra 2020!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Lyd & Bilde
Scroll to Top