data-srcset
Klipsch RB-41mkII

Spurv med kanonlyd?

RB-41 er testens minste høyttalere, men skinnet bedrar: Her er det massevis av energi og liv, spesielt i diskanten hvor kvinnestemmer og blåseinstrumenter kommer godt ut, og leverer et tøft og rocka lydbilde som likevel er behagelig å høre på.

Utstrakt og heftig diskant Spiller klart, åpent og dynamisk
Slank bass

Amerikanske Klipsch er nok mest kjent for sine store hornhøyttalere som i brukes overalt hvor det er behov for kraftig lyd, i alt fra store konsertarenaer til profesjonelle såvel som private kinoer. Reference-serien er blant de mest populære høyttalerne her hjemme, men da først og fremst de større variantene, som RF-62mkII, vinneren i vår store test av gulvhøyttalere. RB-41 er den superkompakt-versjonen og bruker samme type elementer som storebrødrene, bare i et langt mer kompakt format.

Lydkvalitet
Kraftfull lyd er ikke akkurat hva man forventer av så små høyttalere, men det viste seg raskt å være mye futt i RB-41. Her er det massevis av energi og liv, spesielt i diskanten hvor kvinnestemmer og blåseinstrumenter kommer godt ut. Stikkordet her er det spesielle Tractrix diskanthornet som gir høyere lydnivå en konvensjonelle domediskanter. RB-41 kan spille overbevisende høyt uten å tappe forsterkeren for krefter, og leverer et tøft og rocka lydbilde som likevel er behagelig å høre på.

Nedover i de dypere registrene blir det merkbart slankere. Frekvensgangen med -3dB punkt ved 85Hz gir indikasjoner om at dette er en høyttaler best egnet for å bruke som satellitt- eller surroundhøyttaler sammen med en god subwoofer, og dette viser seg å stemme i praksis. RB-41 har ikke på langt nær den samme slagkraften i bassen som PSB Image B5, og går heller ikke like dypt som System Audio Saxo 1 som ligger ganske nær i størrelse. Dermed klarer ikke de små Klipschene å følge opp den energiske diskanten med like tøff bass, men om du setter dem inntil veggen eller i bokhylla får du en god balanse i lyden.

Konklusjon
Om noen skulle lykkes med å lage tøff lyd ut av en så liten høyttaler måtte det være Klipsch. RB-41mkII spiller tøft og energisk og egner seg godt til popmusikk og rock. Men det er mye å hente på å koble til en liten separat subwoofer for at bassen skal låte like heftig som de øvre tonene. Med mindre du har svært begrensende plassrammer vil nok de større RB-51 være et bedre kjøp fra Klipsch.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Test-abonnement
3 uker for 3 kr
Ubegrenset tilgang til
alle LB+ artikler
6 måneder
Kun 49,90 mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 6 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler
12 måneder
Kun 45,- mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 12 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler

Fakta

 • 2-veis bassrefleks
 • 8 ohm impedans
 • 4” bass/mellomtone
 • 1” titan kompresjonsdriver
 • 91dB følsomhet (2,83 V/1m)
 • 85Hz-24KHz ± 3dB

Pris

2995 ,-

Beste priser

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
  Også i denne testen:
   data-srcset
  Oppsummering
  Best i bokhylla?
  Hvilken høyttaler du bør velge avhenger både av musikksmaken din og hvor du vil plassere høyttalerne.
   data-srcset
  Dali Lektor 2
  Multitalentet
  Sammenlignet med de hi-fi korrekte og snusfornuftige Ikon og Mentor-modellene fra Dali, har Lektor-serien fått en litt mer pop-orientert lydavstemming, og det viser seg å være helt rett tenkt i denne prisklassen.
   data-srcset
  PSB Image B5
  Disse PSB-ene spiller tøft! Bassen er beintøff og slår hardere enn vi er vant til fra høyttalere av denne størrelsen. Faktisk oppleves ikke B5-ene som små høyttalere i det hele tatt, for de er meget utstrakte og nøyaktige i den dypere enden av bassen, og treffer bra selv på den laveste bassgitarstrengen.
   data-srcset
  Onkyo D-145
  Hvis musikk og lyttevanene dine går i retning av akustisk og klassisk musikk, passer de små Onkyoene midt i blinken. Onkyo D-145 er tydelig avstemt for akustisk og klassisk musikk og generell “koselytting” der de små detaljene teller mer enn trøkk. Lyden er stram, nøyaktig og detaljert, men også litt behersket og forsiktig i dynamikken.
   data-srcset
  System Audio Saxo 1
  Ny priskiller?
  Disse små høyttalerne spiller som ei kule! Saxo 1 imponerer ikke bare med sitt store lydbilde og fyldige bass i forhold til størrelsen, aller mest imponert er vi over den gode sammenhengen i lyden og den spreke diskantgjengivelsen. Bedre lyd til 2.000 kroner har vi sjelden hørt!

  Alternativer til Klipsch RB-41mkII

  (Foto: DALI)

  Gjenfødte kjempekillere

  Dali har gitt en av sine mest elskede modeller en kjærlig oppdatering. Resultatet er nærmest magisk.

  (Foto: Argon)

  Fullvoksen hi-fi uten tråd

  Argons aktive høyttalere har fordoblet effekten, antall basser – og prisen. Men de er fortsatt et godt kjøp.

   data-srcset

  Ny referansehøyttaler

  Fyttikatta! Dynaudios Confidence høyttalere er uvanlig vellykkede, og vellydende.

   data-srcset

  Kompromissløs kompakthøyttaler

  Disse høyttalerne er i en klasse for seg, godt hjulpet av en løsning som er like smart som den er enkel.

   data-srcset

  Høyttaler i himmel-klasse

  Danske Audiovector har lagt sin elsk på stadige oppgraderinger. Nå kan vi ikke skjønne annet, enn at deres high-end 3-serie har nådd sitt klimaks.

   data-srcset

  Konsertlyd i hylla

  Technics lager ikke bare en av de beste bordhøyttalerne i sin klasse, de lager to!

  (Foto: Produsenten)

  Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

  (Foto: Produsenten)

  Argons billige minihøyttalere leker David mot Goliat med testerens stereoanlegg.