Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Beyerdynamic DT 900 Pro X

Studioklokker: Proff lyd til amatørpris

Beyerdynamic DT 900 Pro X er for proffer og entusiaster, er lette å drive med billig utstyr, og de låter mye dyrere enn prislappen.

Skrevet av / 10.03.23 - 12:00
Beyerdynamic DT 900 Pro X
Geir Gråbein Nordby

Vi vet alle hvor viktig det er med pålitelige hodetelefoner når du jobber med musikk på farten, spesielt når alt du har med deg er en Macbook med hodetelefonutgang. Du vil ikke at din ferdigstilte miks skal by på negative overraskelser, når du kommer tilbake til studioet for å lytte.

Til unnsetning kommer Beyerdynamic DT 900 Pro X. Disse hodetelefonene er laget spesielt for profesjonelle musikere og hi-fi-entusiaster, som ønsker en enkel og pålitelig løsning for musikkproduksjon og miksing på farten. De er nemlig lettdrevne.

Beyerdynamic DT 900 Pro X cups GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Da vi testet de dyrere DT 1990 Pro, var konklusjonen at de var svært oppløst og meget avslørende. Akkurat som et par proffklokker skal. Vi registrerte at følsomhet og impedans var «midt på treet», men da snakker vi en prisklasse hvor man vanligvis har en god hodetelefonforsterker ved siden av. Skal du bruke dem sammen med en laptop eller mobiltelefon, vil du fort innse at du ikke får nok «trøkk».

Les også Sylskarp analytiker Studiokvalitetene er hodetelefonenes styrke, og svakhet, må prøves før kjøp.

Lettdrevne, åpne hodetelefoner

De åpne DT 900 Pro X er en annen historie. Med en hyggelig 48 Ohms elektrisk impedans og 100 dB følsomhet, trenger de ikke mye strøm for å spille høyt nok.

Beyerdynamic DT 900 Pro X headband GeirNordby
Behagelig hodebånd, som også kan erstattes. Foto: Geir Gråbein Nordby

At de er åpne gjør at de kan brukes i lengre strekk om gangen uten at ørene blir klamme, på bekostning av lydlekkasje. Det betyr at de er optimale for miksing i etterkant av et opptak, men ikke like egnet for musikere i en innspillingssituasjon.

Da vil nemlig lyden smitte over gjennom mikrofonene, noe som blir problematisk om man for eksempel skal spille inn et enkelt instrument på nytt. Den forrige tagningen vil da kunne høres i bakgrunnen på de andre sporene. Derfor bør musikere som spiller inn sammen ha lukkede hodetelefoner, mens lydteknikeren har åpne.

Beyerdynamic DT 900 Pro X inside GeirNordby
Velurputene er veldig behagelig, og gjør at ørene ikke blir svette. Foto: Geir Gråbein Nordby

Nye materialer

DT 900 Pro X er oppdatert med nye materialer siden de eldre DT 990 Pro, blant annet med et mer robust «ønskekvist»-feste til øreklokkene.

Men den største nyheten er de nye 45 mm store driverne – altså høyttalerelementene – som har fått navnet STELLAR.45. Disse bruker kraftige neodymmagneter og har fått en ny, lettere talespole som skal forbedre gjengivelsen av det høyeste frekvensregisteret og dessuten respondere kjappere på rytmer og transienter.

Beyerdynamic DT 900 Pro X cable GeirNordby
Kabelen kan skiftes ut, og kommer i to lengder i esken. Foto: Geir Gråbein Nordby

Kabelen kan skiftes ut, og det følger med to stykker: en på 1,8 meter og en på 3 meter. Begge med 3,5 mm plugg i enden, og 6,3 mm overgang følger med i esken. Kabelen er festet til hodetelefonene med en enkelt 3-pins mini-XLR, og du kan kjøpe tredjeparts kabler om du vil. For eksempel hvis du ønsker kveilet i stedet for rett kabel (hvorfor fulgte ikke en slik med?).

Hodetelefonene produseres på Beyerdynamic-fabrikken i Heilbronn, Tyskland. Nesten alle deler er utskiftbare, for maksimal levetid.

Beyerdynamic-DT900-PRO-X mixing console
Foto: Beyerdynamic

Lyden av Beyerdynamic DT 900 Pro X

Hodetelefonene sitter fast på hodet, men uten å klemme eller være ubehagelige. Velurputene puster, som i kombinasjon med åpne klokker gjør at man ikke blir klam i ørene – selv etter lengre tid.

Lydmessig er hodetelefonene veldig ærlige, samtidig som bassregisteret har plenty med energi. Det er ingen farginger her eller «partypukkel» i bassregisteret, men siden hodetelefonene er så kjappe og uanstrengte, kommer rytmene i musikken frem i godt monn. Og bassen går dypt, med god fysikk.

Disse kan med letthet drives fra min MacBook Pro, med absolutt høy nok lyd. Du vil selvsagt få enda mer ut av en forsterker, men det er strengt tatt ingen nødvendighet her.

beyerdynamic-dt-900-pro-x-lifestyle 2- scaled
Foto: Beyerdynamic

Vokaler

Vokaler står meget klart frem, og lydbildet er stort og bredt. Sammenlignet med Sennheiser HD 660 S2 er mellomtoneområdet litt slankere her, en barytonstemme eller en saksofon kommer litt tilbake i miksen. Sennheiser HD 560S, og dermed også den identiske pro-modellen HD 400 PRO, har også en større og varmere mellomtone enn DT 900 Pro X.

Beyerdynamic DT 900 Pro X vs DT 1990 Pro frequency
Beyerdynamic DT 900 Pro X og DT 1990 Pro. DT 900 Pro X er mer lineære i mellomtonen enn sin dyrere søskenmodell, men har samme dempingen ved 4 kHz. Den har også en topp rundt 8 kHz som kan låte litt skarpt, men ikke like fremtredende som hos storebror. Målt med MiniDSP E.A.R.S. «mikrofonhode» og REW software, kurven er kompensert i forhold til hva som subjektivt oppfattes lineært.

Det er en demping ved 4 kHz-området her, og selv om det ikke er like hørbart som det ser ut på grafen (den går over et snevert frekvensområde), blir ikke sangstemmene fullt så fremtredende og «levende» som jeg ønsker.

Til gjengjeld føler jeg Beyer-ene har bedre fraspark i bassen.

Beyerdynamic DT 900 Pro X Graabein selfie GeirNordby
Her får du timevis med velbehag. Foto: Geir Gråbein Nordby

Diskant

DT 900 Pro X bærer tidvis preg av sibilanter – litt skarpe toner i diskantregisteret, som gjør at s-er og cymbaler kan låte litt vel hissig, avhengig av opptaket. Noe som også kan friste en lydtekniker til å dempe dette området på opptaket. Men man blir fort kjent med hodetelefonene sine, så det bør ikke være noe stort problem i praksis.

DT 900 Pro X er likevel mer balansert enn storebror DT 1990 Pro. Man får ikke helt samme oppløsning, men jeg liker likevel lyden totalt sett bedre med den rimeligere 900 Pro X. Øvre mellomtone kommer bedre frem, og sibilantene rundt 8-9 kHz er faktisk noe mer utpreget hos DT 1990 Pro. Dermed er de rimeligere DT 900 Pro X mer vellykket, etter min mening.

Beyerdynamic DT 900 Pro X GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusjon

Beyerdynamic DT 900 Pro X er hodetelefoner for deg som trenger et verktøy å skru lyd til, eller som liker å høre musikken mest mulig ærlig gjengitt. Og som ikke ønsker å bruke penger på en hodetelefonforsterker i tillegg. De er nemlig lettdrevne, og instrumenter skilles fra hverandre som bare det!

På mange måter er hodetelefonene faktisk bedre enn sine egne storebrødre, DT 1990 Pro. Ikke minst i mellomtonen og diskanten. En litt energisk diskant har de likevel, jeg ville vurdert å bruke EQ til å dempe 3-5 dB rundt 8 kHz. Men, du verden, her får du mye for pengene!

Karakter
Beyerdynamic DT 900 Pro X
Basic

Lyd & Bilde mener

Ærlige hodetelefoner som likevel klarer å ikke låte kjedelig. Lett å drive, og utskiftbare deler gjør den lett å reparere. Ikke den mykeste diskanten vi har hørt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Yamaha faller igjennom

Best lyd for pengene

Kjøp heller forgjengeren

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Scroll to Top