TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

5 surroundreceivere

Gåsehud i alle kanaler

Med kraft og finesse er du garantert råere filmopplevelser! Her finner du receiveren du MÅ ha.

forfatter
Publisert 15.10.13 - 14:08
Produkter i testen
 • 5 surroundreceivere
 • Yamaha RX-A1030
 • Harman / Kardon AVR 370
 • NAD T757v2
 • Pioneer SC-2023
 • Onkyo TX-NR828
 • Det er ikke uten grunn at noen velger å bygge et eget rom til film- og musikkopplevelsene. Du må nesten oppleve det for å skjønne hvor fett det kan bli! Men du trenger ikke å bygge om rommet for å oppleve ekte kinoopplevelser hjemme. Med skikkelig forsterkerkraft kombinert med en bra høyttalerpakke, kan du fint få heftige kinoopplevelser i dagligstuen.

  Sammen med bildekvaliteten fra en god storskjerm eller projektor er veien til hjemmekinohimmelen kort, hvis du smeller ti laken på bordet for en surroundreceiver.

  Markedets billigste receivere kan også gi greie filmopplevelser innenfor moderate lydnivåer, og er et gigantisk løft fra flatskjermenes innebygde høyttalere. Men jo mer man legger i forsterkeren, desto renere og heftigere blir lyden. En receiver til 10.000 kroner gir en tøff film- og musikkopplevelse selv i et ganske stort rom, og kan også drive ganske dyre høyttalere uten å gjøre dem til skamme.

  Billigere receivere gir gode filmopplevelser innenfor moderate lydnivåer og til dels grei lyd på musikk, men kommer aldri tett nok inn på den musikalske kjernen for den som liker å bare sitte og nyte musikk over lang tid om gangen. Enda dyrere receivere har enda mer av alt; enda bedre prosessering og mer kraft, men små forbedringer koster mye. Men det er en magisk grense rundt ti tusen kroner, hvor de beste receiverne gir så mye av totalopplevelsen både på film og musikk, at det i mange tilfeller kan være mer fornuftig å oppgradere til bedre høyttalere enn å kjøpe enda dyrere receiver.

  Autokalibrering og romkorreksjon
  For å få maksimalt ut av lyden hjemme, er alle receiverne i denne testen utstyrt med målemikrofon. Denne plasseres i ørehøyde ved sitteplass, så er det bare å aktivere autooppsettet på receiveren. Denne kan ha forskjellig navn avhengig av produsent, men den gjør alltid det samme; den måler og kalibrerer for avstand til hver høyttaler, lydnivå og delefrekvens mellom høyttalerne og subwooferen. I tillegg sjekkes den tonale balansen fra høyttalersystemet (gjelder ikke NAD T757v2), og nødvendige justeringer gjøres for at det skal låte mest mulig korrekt i rommet de står i. Det vil variere noe fra receiver til receiver hvor nøyaktig dette gjøres. Noen vil i tillegg sjekke faseresponsen fra høyttalerne og korrigere for stående lydbølger i bassområdet, for å hindre at det låter bløtt og rart i bassen i et dårlig rom. Men for mye korreksjon kan også robbe lydbildet for varme og magi, så det kan bli nødvendig å gjøre manuelle justeringer i etterkant.

  Høydekanaler
  Testens receivere er av typen sjukanals. Det betyr at inntil sju høyttalere kan drives samtidig, i tillegg til en eller to subwooferkanaler (LFE). Det gir mulighet for et vanlig 5.1-oppsett med ekstra forsterkerkraft til fronthøyttalerne (bi-amping), eller koble til et ekstra par bakhøyttalere for å få et mer omsluttende lydbilde bak. Eller monter et par små høyttalere nært taket over fronthøyttalerne, for å trekke lydbildet også opp i høyden. Alle testens receivere bortsett fra NAD har mulighet for høydekanaler.

  3D og 4K
  Alle nye receivere er kompatible med 3D Blu-ray-spillere, og kan sende signalet helskinnet videre til TV-skjermen eller projektoren. De kan også håndtere morgendagens HD-videoformat, nemlig 4K (gjelder ikke NAD), som har fire ganger så mange piksler som 1080p, det vi til nå har kjent som Full HD.

  Strømming
  Nettverksstrømming har begynt å ta av, i takt med at CD-salget stuper. Med disse receiverne (alle bortsett fra NAD) kan du strømme musikk direkte fra PC-en via DLNA gitt at de er koblet til samme nettverk. Avhengig av filformat og bitrate kan du da få svært god lydkvalitet fra den digitale musikksamlingen. Er du vant til å spille musikk på PC-en, vil du finne funksjonen hos de fleste receiverne litt knotete. For eksempel kan du ikke lage spillelister. For å bøte på en litt for enkel musikkstrømming har derfor stadig flere produsenter utrustet sine receivere med AirPlay, som trådløst kobler sammen din Apple iDings til receiveren (eller bruk PC/Mac med iTunes). Noen har også tjenester som Spotify integrert i receiverens menysystem, slik at du kan søke opp musikk og spille av spillelister direkte fra receiveren, uten å ha PC-en i nærheten. Dette er da også noe begrenset i forhold til hva du er vant med fra datamaskinen, men det kan være en grei funksjon.

  Alle receiverne har dessuten internettradio. Igjen, bortsett fra NAD T757v2.

  Watt og watt, fru blom
  Vi har listet effekten produsentene har oppgitt i 8 ohm. Det er ikke med dette sagt at det er en helt reell effekt. Noen oppgir effekten fra én kanal og ganger den opp med sju. Andre oppgir effekten med to kanaler drevet samtidig. Kun NAD har oppgitt effekten med alle kanaler drevet samtidig (7 x 60 watt), derfor er reell effekt vanskelig å vite. Det gjelder å ikke se seg blind på effekten som står på papiret, men rett og slett høre selv.

  Testkriterier
  Vi søker her etter den receiveren som gir den beste totalopplevelsen. Det betyr at lydkvalitet selvsagt er svært viktig, både i surround og stereo. Men det har også etter hvert blitt viktig med funksjonalitet. Nettverksstrømming har vi snakket om, og det viser seg at receivere med AirPlay gjør det svært mye enklere for oss enn de uten. Hvor lett produktet er i bruk er også viktig, og her kommer det også inn hvorvidt produktet kan styres via smartmobil eller nettbrett. Noe de fleste i testen kan, på mer eller mindre heldig vis.

  Slik testet vi
  For å best mulig kunne skille lydmessig mellom receiverne er det viktig med gode høyttalere, som avslører lyden godt. Vi har nylig bygget ut vårt testrom etter nøye spesifikasjoner, rundt vårt 7.1 referanse THX-system fra Procella. Høyttalersystemet, som koster over 150.000 kroner, brukes til å teste både film og musikk i surround. Høyttalerne er lettdrevne og kan drives med selv billige forsterkere, men de avslører også enkelt forskjellene mellom disse. I tillegg har vi testet i stereo, da med mer prismessig riktige Monitor Audio Bronze BX5, til 6.000 kroner pr. par.

  Produkter i testen

  5 surroundreceivere

  Oppsummering

  For ti tusen kroner får man en receiver som både låter topp og gir rikelig med funksjoner.

  Yamaha RX-A1030

  Den totale opplevelsen

  Yamaha RX-A1030 har alt: Glimrende lydkvalitet, godt med kraft - og topp brukervennlighet. Den er også meget velutstyrt. Dette er rett og slett den beste surroundreceiveren i sin klasse.

  Heftig og naturlig lyd Funker fint til strømming Overlegen fjernkontroll-app Platespillerinngang
  Det finnes receivere med mer gjennomsiktig mellomtone

  Harman / Kardon AVR 370

  Futt og fart

  Fra Harman / Kardon kommer en receiver som engasjerer på actionfilm. En knotete fjernkontroll trekker ned, og musikkstrømming går trått. AirPlay er redningen.

  Tøff lyd Wi-Fi AirPlay
  Litt svulstig bass Treig manøvrering ved strømming Ikke platespillerinngang

  NAD T757v2

  Minimalistisk hjemmekinokraft

  NAD unngår alt overflødig og konsentrerer seg om det de kan best: Topp lyd til hyggelig pris.

  Bomber og granater! DAB+ oppgraderbar
  Ikke romkorreksjon Få funksjoner Ikke strømming Ikke platespillerinngang

  Pioneer SC-2023

  Klar lyd, enkel tilkobling

  Pioneer tegner opp et stort, åpent lydlandskap, med klokkeklare dialoger. Idiotsikker steg-for-steg tilkobling gjør en ellers avansert receiver enkel i bruk.

  Sømløs lyd AirPlay
  Ikke platespillerinngang Kan låte litt sterilt etter kalibrering

  Onkyo TX-NR828

  Distinkt og kraftig

  Dette er en heftig og musikalsk hjemmekinomaskin, med skikkelig kontroll og basstrøkk. Merk også trådløs nettverkstilkobling og Spotify.

  Stor og kraftig lyd Wi-Fi og Bluetooth Platespillerinngang Spotify
  Overtonene kunne vært enda mer oppløst Mindre avansert enn forgjengeren
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om

  1 Kommentar
  nyeste
  eldste mest poulære
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Stranger Things får spatial audio Fjerde sesong av Stranger Things kommer snart til å låte enda bedre.
  Referanselyd rett i veggen In-wall høyttalerne fra IW150 serien skal være spesielt utviklet for Dolby Atmos.
  Nå får du Google TV på alle skjermer Google Chromecast gir TV-en nytt liv, og nå har den fått både fjernkontroll, Google TV – og 4K. Men også et problem.
  Chromecast med Google TV kommer (endelig) til Norge Fra i dag kan Googles nye Chromecast forhåndsbestilles i Norge. Den byr blant annet på en inkludert fjernkontroll og Google TV. Fra 21. juni er den også tilgjengelig i butikkene
  Farvel, Onkyo! Kommentar: Et av de store gamle trærne i hi-fi-skogen har falt. Uten en lyd.
  Sjekk ut Sonys nye 4K-projektorer Tilbyr blant annet laserlys til en helt ny pris!
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend