: Yamaha RX-A1030

Den totale opplevelsen

Yamaha RX-A1030 har alt: Glimrende lydkvalitet, godt med kraft - og topp brukervennlighet. Den er også meget velutstyrt. Dette er rett og slett den beste surroundreceiveren i sin klasse.
Lyd & Bilde mener
Heftig og naturlig lyd Funker fint til strømming Overlegen fjernkontroll-app Platespillerinngang
Det finnes receivere med mer gjennomsiktig mellomtone
Spesifikasjoner
  • 8 x HDMI inn (MHL i front), 2 x HDMI ut
  • 3D og 4K oppskalering
  • 7 x 110W (8 ohm)
  • YPAO høyttalerkalibrering
  • AirPlay og DLNA
  • Fjernkontrollapp for iOS, Android og Windows Phone
Annonse
Annonse
forfatter

Yamahas receiver kobles til nettverket via Ethernet-kabel. Ønsker du trådløs nettilkobling, kan en adapter kjøpes som ekstrautstyr. Det samme med Bluetooth.

På strømmingsiden har Yamaha DLNA og kan strømme fra mobilen via sin egen MusicPlay-funksjon. Denne minner om AirPlay men er helt ukomprimert, der hvor AirPlay bruker lossless-kompresjon i overføringen. Receiveren har i tillegg tradisjonell AirPlay, for den som heller vil bruke dette.

Fjernkontroll-app finnes nå for både Apple, Android og Windows Phone. Også en som er optimalisert for nettbrett med iOS eller Android.

Med YPAO romkorreksjon kan du velge å måle fra ett eller flere punkter i rommet. Enkelt å bruke, og Yamaha sier i fra hvis du har koblet noen høyttalere i feil fase.

Skjermmenyen er oversiktlig og grafisk fin. Med den brukervennlige mobilappen kan fjernkontrollen pakkes bort for godt. Noe som også øker brukervennligheten er såkalte SCENE-knapper, som kan programmeres til å gjøre en rekke kommandoer på rad som å skifte inngang til Blu-ray-spiller, gå i riktig surroundmodus og skru på TV-en: alt i én operasjon.

Annonse

Yamaha gir mulighet for såkalte presenskanaler, som gjør at et par høyttalere kan festes i høyden foran eller bak, som alternativ til et ekstra par bakhøyttalere i et 7.1-oppsett. Yamaha er ikke alene om dette, men har den mest realistiske høydedekodingen i mine ører.

Lydkvaliteten
Iron Man 3 på Blu-ray blir en spektakulær opplevelse. Dialogene er store og fyldige, med klar artikulasjon. Lydbildet er massivt, og det er bra med kraft. I intense scener, som når Tony Starks hjem angripes av helikoptre, er Yamaha mindre stresset enn både Onkyo og Pioneer. Kraften er på høyde med Harman / Kardon, bare med et større lydbilde og en mer oppløst bass. Den når ikke helt opp til NAD i ren muskelkraft, men NAD har ikke Yamahas åpenhet i overtonene.

Klassisk jazz låter også meget bra. Oppløsningen i overtonene virker bedre enn de øvrige, slik at piano klinger fint, og det skilles godt mellom sangstemmer. Bassområdet låter naturlig, med bra trøkk. Det gjør receiveren egnet til både rytmisk rock og mer akustiske toner.

Tonalt heller Yamaha mot det fyldige, hvor Pioneer er mer nøytral og skiller bedre i mellomtonen. Men Yamaha låter mer oppløst i diskantområdet, og låter enda mer underholdende på actionfilm og rock. Totalt sett mener vi dette er den beste receiveren i klassen.

Yamaha_RX-A1030_bakside

Annonse

Konklusjon
Yamaha RX-A1030 gjengir et stort og sømløst lydbilde som omringer lytteren til fulle. Lyden på film er kraftig og massiv, og med god oppløsning i bassen og i overtonene. Dialogene er store og fyldige, og med god artikulering.

Enten med høydekanaler eller et tradisjonelt 7.1-oppsett føler vi at Yamaha gjør den beste jobben i hjemmekinoen. Det er heftig og naturlig på én gang.

Musikk i surround og stereo låter også meget bra. Her er ikke den samme gjennomsiktige mellomtonegjengivelsen til Pioneer, men Yamaha har mer varme og fylde. Uten at den bikker over til Harman/Kardons svulstighet. Det er et meget velvalgt kompromiss.

Dessuten er receiveren meget brukervennlig, spesielt med fjernkontroll-appen til iPad. Og med MusicPlay og AirPlay går strømmingen som en drøm. Best i test!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Også i denne testen:

5 surroundreceivere

Oppsummering

For ti tusen kroner får man en receiver som både låter topp og gir rikelig med funksjoner.

Harman / Kardon AVR 370

Futt og fart

Fra Harman / Kardon kommer en receiver som engasjerer på actionfilm. En knotete fjernkontroll trekker ned, og musikkstrømming går trått. AirPlay er redningen.

Tøff lyd Wi-Fi AirPlay
Litt svulstig bass Treig manøvrering ved strømming Ikke platespillerinngang

NAD T757v2

Minimalistisk hjemmekinokraft

NAD unngår alt overflødig og konsentrerer seg om det de kan best: Topp lyd til hyggelig pris.

Bomber og granater! DAB+ oppgraderbar
Ikke romkorreksjon Få funksjoner Ikke strømming Ikke platespillerinngang

Pioneer SC-2023

Klar lyd, enkel tilkobling

Pioneer tegner opp et stort, åpent lydlandskap, med klokkeklare dialoger. Idiotsikker steg-for-steg tilkobling gjør en ellers avansert receiver enkel i bruk.

Sømløs lyd AirPlay
Ikke platespillerinngang Kan låte litt sterilt etter kalibrering

Onkyo TX-NR828

Distinkt og kraftig

Dette er en heftig og musikalsk hjemmekinomaskin, med skikkelig kontroll og basstrøkk. Merk også trådløs nettverkstilkobling og Spotify.

Stor og kraftig lyd Wi-Fi og Bluetooth Platespillerinngang Spotify
Overtonene kunne vært enda mer oppløst Mindre avansert enn forgjengeren
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Det blir mulig å spille lyd fra LGs TV-er og lydplanker samtidig.
Det er syv årtier siden de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og selges fortsatt.
Nå kommer en spesiell Final Fantasy-utgave av Panasonics kompakte gaming-lydplanke SC-HTB01. Også kjent som SoundSlayer.
Vi loves masse fylde og bass med den kompakte lydplanken SC-HTB490, med trådløs subwoofer.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.
Samsung Galaxy SmartTag er en liten Bluetooth-brikke som holder orden på eiendelene dine.