TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Leica Cine 1

Laser-TV med Leica-optikk

Leica Cine 1 gir deg et sylskarpt og kontrastrikt kino-bilde – men det koster!

Skrevet av / 14.08.24 - 12:00
Leica Cine 1
Audun Hage

De fleste kjenner nok Leica for deres klassiske kompaktkameraer og profesjonelle systemkameraer, men nå har de gått hen og laget deres første hjemmekino-projektor av typen UST (Ultra Short Throw).

Den tyske kameraprodusenten startet allerede i 1849 som Leitz Wetzlar, og er et av fotobransjens mest respekterte merkenavn. Leica Cine 1 er en kortkast-projektor som kan lage et kjempestort bilde når den plasseres tett inntil veggen. Projektoren er utviklet i samarbeid med kinesiske Hisense, og forener avansert RGB laser LCD-teknikk og en spesiallaget Leica Summicron linse med et smart brukergrensesnitt. Resultatet er et imponerende skarpt bilde i stort format – men det koster flesk!

(Foto: Leica)

Leica Cine 1: Fra 80 til 120 tommer

Det er en kjensgjerning at TV-skjermene blir stadig større: Undersøkelser viser at vi nordboere er i særklasse når det kommer til valg av skjermstørrelse. Men det er ikke til å unngå at disse også blir veldig plasskrevende, tunge og upraktiske – til et punkt hvor de knapt går an å få inn døra. Derfor kan det virke forlokkende med en projektor som gir kjempestort bilde, uten alt stresset.

Annonse

Leica Cine 1 leveres i tre ulike versjoner med en fastsatt bildestørrelse på henholdsvis 80, 100 eller 120 tommers bildestørrelse. Du vil altså ikke finne noen justerbar zoomlinse på denne projektoren: Leica har i stedet laget linsene spesielt for hver enkelt skjermstørrelse. Dette er angivelig fordi de ønsker å bevare en jevn skarphet over hele bildearealet. Vår tidligere erfaring med kortkast-projektorer tilsier at dette kan være en god idé, da nettopp skarphet og bildeuniformitet har vist seg å være en utfordring.

pm-94437-230412_lei_cine_sizes_80 pm-94440-230412_lei_cine_sizes_100 pm-94442-230412_lei_cine_sizes_120
<
>
(Foto: Leica)

4K-laserprojektor med lekker design

Selve hjertet i Leica Cine 1 er en 4K DLP bildebrikke fra Texas Instruments, kombinert med en trippel RGB-laser lyskilde fra Hisense. Den bruker «pikselskift» teknikk for å oppnå 4K-oppløsning. Projektoren er spesifisert for opptil 3000 ANSI lumen lysstyrke, med opptil 25 000 timers levetid.

Innmaten er en ting, men i dette tilfellet kan vi ikke unngå å prate om eksteriøret. Leica-projektoren har nemlig en særdeles flott design: skroget er laget i aluminium med avrundede kanter, med en lekker overflatefinish i matt sølv. Høyttalerne er skjult bak en perforert aluminiumsfront, mens en motorisert metallplate på toppen dekker til den dyrebare optikken når projektoren ikke er i bruk.

Mange UST-projektorer har et utseende som gjør at man helst vil gjemme dem bort, men denne kan vi definitivt tåle å ha stående fremme i stua! Leica forteller også at de har et samarbeid med en tysk møbelprodusent (Kettnaker) om å levere egnede interiørløsninger til projektoren, i kombinasjon med et integrert og motorisert lerret. Dermed kan man få en «usynlig» TV som heves og senkes med et knappetrykk!

Leica Cine 1 test (3) Leica Cine 1 test (4) Leica Cine 1 test (9)
<
>
Leica Cine 1 fjernkontroll. (Foto: Audun Hage)

Oppsett

Leica-projektoren er laget for å plasseres omtrent 25 centimeter ut fra veggen, og vil da være i stand til å blåse opp et bilde på enten 80, 100 eller 120 tommer. Skjermstørrelsen bør spesifiseres på forhånd, slik at du kan kjøpe et passende rammebasert eller uttrekkbart lerret.

Du KAN velge å projisere rett på en glatt hvit vegg også, men en high-end projektor som dette fortjener så klart et skikkelig lerret. Grunnen til dette er at en vanlig hvitmalt vegg mangler de rette reflektive egenskapene, overflaten er ruglete, og veggen i seg selv er sjelden 100 % rett.

Et lerret bør derfor tas med i beregningen, og aller helst bør det være av typen ALR (Ambient Light Rejecting) som tar opp mindre lys fra omgivelsene.

Brukermanualen tar oss greit igjennom første gangs oppsett, der mye handler om å plassere projektoren nøyaktig i forhold til veggen/lerretet, og deretter finjustere høyden i hjørnene til man oppnår riktig geometri. Dette er en nitidig og ganske tidkrevende prosess, men når det først sitter, så sitter det.

Det er selvfølgelig viktig å plassere projektoren på et stabilt, solid og trygt underlag, hvor man unngår at noen uforvarende «skumper borti» projektoren. Da må du nemlig starte prosessen på nytt …

Leica har inkludert en utførlig oppsett-guide. I tillegg finnes det en elektronisk løsning hvor du kan knipse et bilde av skjermoppsettet, laste opp og korrigere automatisk.

Brukervennlighet og finesser

Vi kan la oss imponere av det lekre alu-kabinettet og blendende laser-lyset, men rent funksjonelt føles Leica Cine 1 akkurat som en vanlig TV. Projektoren starter raskt fra standby, og kommer lastet med det smarte brukergrensesnittet VIDAA, i tillegg til fjernkontrollen som vi kjenner igjen fra Hisense TV-modeller.

(Her passer det å nevne at den amerikanske utgaven av Leica Cine 1 leveres med Google TV, og en lekker fjernkontroll i børstet aluminium)

Menysystemet gir oss bred tilgang til ulike apps og strømmetjenester via Wi-Fi eller Ethernet-tilkobling. Blant tilgjengelige strømmetjenester fant vi Apple TV+, Disney+, Netflix, Prime Video og selvfølgelig YouTube – derimot kunne vi ikke se noe til Max i skrivende stund.

Cine 1 har også rikelig med tilkoblinger for eksterne videokilder, deriblant tre HDMI-tilkoblinger hvor to støtter videosignaler med opptil 4K/120Hz. Formatstøtten er god, med blant annet Dolby Vision HDR og Dolby Atmos på lydsiden. Derimot er det dessverre ingen støtte for 1080p 3D-video. Foruten de innebygde høyttalerne, finnes også en eARC-utgang for eksterne lydsystemer.

Bildekvalitet

Leica (Leitz Camera) var i sin tid oppfinneren av 35mm formatet, som var kinofilm snudd 90 grader, og er i dag kjent for sine ultrapresise optiske linser. Dermed var det vel bare et spørsmål om tid før de også brukte kompetansen til å fremkalle kino-bilder. Resultatet kan vi nå se med Cine 1, og skarpheten er virkelig spektakulær!

Med bildet blåst opp til 100 tommer på veggen der hjemme, kan vi sette pris på et sylskarpt 4K-bilde. Selv med fravær av et optimalt ALR-lerret, er det lett å se at projektorbildet innehar en suveren skarphet, og det beste av alt er at bildet bevarer et skarpt fokus over hele arealet, uten å bli dusere ute i kantene. Dermed er det full mulighet til å ta inn hva 4K-formatet har å by på.

Med storfilmer som Top Gun: Maverick og American Sniper kunne vi umiddelbart kjenne kinofølelsen krible, og det var påfallende lite feil og svakheter å sette fingeren på. Fargegjengivelsen er meget nyansert, og samtidig presis. Vi noterte også at denne RGB-projektoren har veldig lite innslag av kromatisk aberrasjon (fargeforskyving), som igjen vitner om presis optikk.

Cine 1 er en såkalt pikselskift-projektor uten native 4K-bildebrikke, men med denne skarpheten og detaljgraden ser det ut som ekte vare. Bildebehandlingen virker også effektiv, med en effektiv interpolering som gjør at bevegelsene holder seg glatte og flimmerfrie.

Leica-projektoren har også meget overbevisende lysstyrke, selv om det naturligvis ikke kan sammenlignes med en LCD- eller OLED-TV i samme størrelse: Som vanlig med projektorer må man ta høyde for begrensninger i et opplyst rom, og det er et minstekrav med dempet belysning og solskjerming (screens) for å oppnå et noenlunde godt resultat.

Leica Cine 1 test (5) Leica Cine 1 test (2) Leica Cine 1 test (1)
<
>

Lysstyrken er for det meste glimrende, og så lenge de rette forutsetningene er på plass, kan man glede seg over et bra, kontrastrikt bilde. Det er altså ikke nødvendig med en bekmørk «bat cave» for å få glede av Cine 1.

Når det kommer til bildeytelsen sammenlignet med TV, må man riktignok justere forventningene litt. Som enhver annen projektor har Leica utfordringer med å stråle ut massevis av lys, samtidig som den bevarer et dypt svartnivå. Her har lyssterke LCD-skjermer som TCL X955 en naturlig fordel, siden de kan tenne og slukke deler av baklyset samtidig. Men igjen snakker vi om en projektor, mot en TV-skjerm av helt andre fysiske dimensjoner.

Så lenge vi holder oss i projektorenes verden, er det ingen tvil om at Leica-projektoren gjør en fortreffelig jobb med å gjengi ekstra kontrastrikt videomateriale i HDR (High Dynamic Range). Siden den støtter det populære Dolby Vision-formatet kan den i mange tilfeller justere og tilpasse seg automatisk etter bildeinnholdet, og dermed bevare et optimalt kontrastforhold som mulig.

Les også Din egen IMAX-kino TCL har tidligere imponert oss med sine prisgunstige storskjermer. Men har de det som trengs for å klatre opp i high-end klassen? Toppserien X955 i 98” og 115” gir oss svaret.

Lydkvalitet

Mens bildet er både kolossalt og helstøpt, er det mer enn vi kan si om den innebygde lyden. De integrerte høyttalerne i Cine 1 er ikke så mye å skryte av, og det virker mest som de er tatt med av ren nødvendighet.

På lavt volum gir høyttalerne en grei gjengivelse av tale, men så fort vi skrur opp volumet antar de en ganske tynn og skjærende karakter. Vi er vant til å «dukke» når Tom Cruise suser forbi, men i dette tilfellet er det mer fristende å holde for ørene.

Selv om det er grei størrelse på lydbildet er det ingen erstatning for en separat lydplanke, surroundanlegg eller tokanals stereo for den del. Med tanke på prislappen, hadde vi faktisk forventet litt bedre lyd fra Cine 1. Men Leica antar nok – med rette – at de fleste potensielle kundene vil koste på seg et separat lydsystem.

Les også Futt i filmen med Dolby Atmos! Ikke kjøp lydplanke før du har leste denne! Her er de nyeste og beste lydplankene akkurat nå, for deg som vil ha god lyd.

Konklusjon

Leica Cine 1 er en elegant, avansert og gjennomført kortkast-projektor fra den legendariske kameraprodusenten. Bildekvaliteten er overbevisende, kontrastrik, detaljert og fokusert over det hele, takket være kinesisk projektorteknikk og tysk optikk. Brukergrensesnittet er på høyde med hvilken som helst smart-TV.

Den teknologiske utviklingen på projektorfronten går imidlertid raskt, og vi forventer at det allerede i løpet av høsten 2024 kan komme nyheter med enda høyere ytelse på lysstyrke og kontrast – men neppe med råere optikk enn dette! Leica Cine 1 vil derfor være en soleklar referanse når vi skal sjekke hva konkurrentene har å by på for kommende hjemmekino-sesong.

 

Karakter
Leica Cine 1
High End

Lyd & Bilde mener

Leica Cine 1 skaper et stort og sylskarpt bilde med imponerende lysstyrke og kontrast. Projektoren har en flott byggekvalitet som glir godt inn i omgivelsene. Prisen gjør at få kan ta seg råd, og du må i tillegg beregne ekstra kostnader til lerret – og separat lydanlegg - for å sikre optimalt resultat.

1 hendelser på “Leica Cine 1”

  1. Ser ut som et produkt som kunne vært interessant å bruke som fremviser i hjemmekinoen, men da det ikke har støtte for 3D bilde er det ikke vært å vurdere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Rullende hjemmekino

Ta med deg skjermen hvor som helst!

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Scroll to Top