TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST WiiM Mini trådløs mediaspiller

Wiim Mini 24-bits mediaspiller

Strømming og lydkvalitet går hånd i hånd med Wiim Mini, som er en enkel måte å strømme høyoppløst på.

forfatter
Publisert 31.07.22 - 10:00
Karakter
WiiM Mini trådløs mediaspiller
L&B menerskew
pluss Superenkel å bruke med oversiktlig app. AirPlay 2-støtte. Bit-perfect strømming opptil 24-bit/192 kHz. Meget god lydkvalitet fra den optiske utgangen.
minus Støtter enn så lenge ikke Chromecast, MQA eller Roon. Trenger strømforsyning.
Spesifikasjoner
 • Type: Mediaspiller
 • Tilkobling: Optisk Toslink, 3,5mm aux inn, ut, USB-C
 • Trådløs: Bluetooth 5.0, Wi-Fi 2,5/5 GHz
 • DAC: Burr Brown PCM 5121
 • Oppløsning: 16-24-bit, 44,1-192 kHz
 • Lydformater: AAC, MP3, ALAC, FLAC, WAV, WMA, APE
 • Stemmestyring: Siri, Alexa 
 • Tilbehør: USB-C til USB-A, minijack-minijack, minijack-RCA, optisk kabel
 • Mål, vekt: 69 x 69 x 24 mm, 40 gram
 • Annet: AirPlay 2, Alexa, Spotify Connect, Tidal Connect
 • Web: wiimhome.com
Veil. pris 1499 Produktside

Hva i alle dager er dette, husker jeg at jeg tenkte. Linken til nettsiden viser nemlig bildet av en Bluetooth hodetelefon fra Samsung, og en grå boks som ligner en Bluetooth-høyttaler. I midten på bildet, ligger en liten sort puck. Litt mindre enn en hockey puck. Med berøringsknapper på toppen.

Sånn bilder gjør meg alltid skeptisk, men importøren antydet pent at dette kunne være noe å teste. En trådløs strømmeenhet som takler høyoppløst lyd, og kan kobles til hva som helst? Sorry, hørt den før. 

Det var ikke før jeg fikk lest hele nettsiden til Wiim Audio, at jeg skjønte at dette kunne være den nye Chromecast Audio. Som for lengst er forsvunnet fra markedet. Hvilket i grunnen var synd. For Chromecast Audio var en enkel og billig måte å gjøre et anlegg trådløst på.

Wiim Mini, som denne kalles, viste seg fort å være en like enkel, om en en del dyrere løsning. Den sorte pucken på sju cm, er noe av det enkleste jeg har prøvd, og brukervennligheten er god takket være en oversiktlig og serviceinnstilt app.

Wiim mini 1
Wiim Mini plugges rett i anlegget, noen minutter etterpå har du trådløs strømming. Foto: Lasse Svendsen

Ideen med Wiim Mini er simpelthen å tilføre trådløs musikkstrømming, enten med Bluetooth, eller fortrinnsvis Wi-Fi. Den støtter AirPlay 2 og lar seg enkelt integrere med flere høyttalere, eller andre Wiim Mini-enheter med AirPlay 2 for strømming i flere rom. Men viktige, hvert fall for audiofile, er det at den støtter høyoppløst lyd opp til 24-bit og 192 kHz.

Sånt pleier å koste litt mer, og er ofte litt mer komplisert å sette opp.

Enkel å bruke

Første gang man kobler til en Wiim Mini, ledes man gjennom prosessen i appen. Det hele tar noen få minutter, så er Mini tilkoblet nettverket. Men før man kommer så langt, må den kobles til en ledig inngang på anlegget, lydplanken eller et par aktive høyttalere, hvis det er  der man vi ha strømming. Den trenger også strøm, og da bruker man den medfølgende USB-C til USB-A-kabelen, men siden få forsterkere har en USB-A-kontakt, kan man trenge en 5 V USB-lader, av samme type som man bruker når man lader mobilen.

Wiim mini 3
Strøm via USB, lyd via Toslink. Foto: Lasse Svendsen

Med strømmen på plass, kan man velge mellom analog lyd ut via minijack, eller digital via en optisk Toslink-kabel. Som også følger med. Det er denne man må bruke hvis man vil ha best mulig lyd, for den analoge utgangen lyder grått og livløst.

Det gjør ikke den digitale utgangen.

Wiim mini 6
Alt unntatt strømforsyning følger med. Foto: Lasse Svendsen

Inngang for ekstern lyd

Wiim Mini har også en minijack inngang, i tilfelle man ønsker å koble til en analog lydkilde. Jeg ser ikke helt form meg hvem det skal være aktuelt for. De fleste som velger en Wiim Mini, gjør det fordi den enkelt gir dem strømming av høyoppløst lyd.

Som igjen fordrer at man har en bra digitalkonverter. Enten en separat, eller som i mitt tilfelle, den eminente DAC-en i en integrert Hegel H190, som jeg koblet Mini-en til.

Wiim mini 4
Wiim Mini og tilkoblinger. Foto: Lasse Svendsen

Da kunne jeg strømme fra hvem det skulle være. I appen kan man logge inn på sin egen konto hos Spotify, Napster (hvem skulle trodd), Deezer, Amazon Music, Qobuz og Tidal, blant andre. Men ikke Apple Music.

Det er kanskje ikke så viktig heller. Jeg velger som regel å sette opp en strømmeenhet som denne, og velge den under AirPlay på en iPhone eller iPad, og så strømme direkte fra Tidal. 

Bit perfect

Man får også stemmestyring her, med Alexa eller Siri via mobilen, og det er mulig å stille inn et tidspunkt hvor musikken skal starte, eller telle ned til den stopper. Appen har også en egen meny for ulike equalizer-innstillingene, og man kan velge hvor høyt man vil gå i opppløsning fra den digitale utgangen. Helt opp til 24-bit og 192 kHz. Men da fordrer det at DAC-en støtter det. Den observante leser har allerede skjønt at Mini støtter bit-perfect – altså at musikken strømmes i den originale oppløsningen til DAC-en i den andre enden.

Avspillingen av musikken foregår gapless, det vil si at det ikke skapes et kunstig opphold mellom for eksempel låtene i en liveinnspilling.  

IMG 8163 IMG 8162 IMG 8161 IMG 8160 IMG 8159
<
>
IMG 8163

Løfter lydkvaliteten

Bluetooth er enkelt og bekvemt når man er på farten. Et par gode trådløse hodetelefoner og en mobil med Apple Music, Tidal eller Qobuz, kan gi virkelige minneverdige musikalske opplevelser. Men når man kommer hjem og har et helt anlegg til rådighet, vil man gjerne ha bedre lyd også. Derfor anlegget, ikke sant. 

Det er selvsagt mulig å strømme til hodetelefoner hjemme også. Men da kobler man en Wiim Mini til enten anlegget eller en hodetelefonforsterker med DAC innebygget. Uansett hva man foretrekker av høyttalere eller hodetelefoner, gjerne begge deler, er det viktig å brukte den digitale utgangen fra Wiim Mini.

Den analoge er nødløsningen man bruker når det ikke finnes noe annet, men da kan man likegodt strømme over Bluetooth. For det er ikke der man får den beste lyden. Med Mini-koblet til en av de optiske inngangen på en H190, ble den langt mer dynamisk, og bassen på Burna Boys Last Last fikk både bunn og tyngde. 

En Wiim Mini ville ikke matche en dyr streamer på lydkvalitet, men den klarer seg forbausende bra. Hvert fall prisen tatt i betraktning. Klaverjazz med bare bass og trommer i tillegg, lyder fyldig og fint, det er ikke så mye dybde i lydbildet, men det er balansert og godt fokusert. Diskanten klinger litt grått og fargeløst, og i den andre enden hår ikke bassen den rekkevidden eller dynamikken man får med en Linn Majik DSM, men det forventer man heller ikke i denne prisklassen. 

Wiim mini 5
Wiim Mini. Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Wiim Mini er først og fremst en enkel og relativt rimelig måte å skaffe seg trådløs strømming av høyoppløst musikk på. Den er såre enkel å sette opp og bruke, og vil løfte lydkvaliteten enormt sammenlignet med å strømme via Bluetooth. Lydkvaliteten når ikke helt opp til de påkostede nettverkspillerne vi har testet, men det er heller ikke poenget. Se på den som en moderne Chromecast Audio, med bit perfect, bedre lyd og brukervennlighet. Da er den verdt hver krone.

Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Google Chromecast med Google TV

Nytt liv til din gamle TV

Google Chromecast gir TV-en nytt liv, og nå har den fått både fjernkontroll, Google TV – og 4K. Men også et problem.

Smart-TV med 4K, HDR og Dolby Vision for en billig penge! Intuitivt og bra grensesnitt, enkel manøvrering med fjernkontroll, og gir gamle TV-er en sårt trengt oppdatering.
Bare 8 GB lagring, med drøyt 4 GB tilgjengelig til apper og offline-innhold. Støtter ikke automatisk bildefrekvens.

3 strømmeforsterkere

Fet lyd på liten plass

Nyt bekvemmeligheten med strømming, uten å miste lydkvalitet på veien! Bli lykkelig med en av disse tre små strømmeforsterkerne.

Linn Majik DSM

Bekymringsfri strømmeforsterker

Den integrerte Linn Majik DSM spiller som en drøm med innebygget romkorreksjon, og har alt man trenger innebygget.

Virkningsfull romkorreksjon, silkeglatt og dynamisk lyd med den aktivert, og godt utstyrt med god betjeningsvennlighet.
Ikke all verdens med krefter til tungdrevne høyttalere, romkorreksjonen er genial, men kompleks.

Legg igjen en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
lbpluss
Kuleste platespilleren vi har testet Det eneste problemet med Audio-Technica jubileumspiller, er at du ikke får tak i den.
Fantastisk velspillende strømmereceiver Receiveren fra Yamaha kan alt, ser ut som en million, og lyder fenomenalt godt.
lbpluss
Musikkstreameren som spiller alt, og driver dine hodetelefoner FiiO R7 er en stasjonær musikkstreamer, som kan omtrent alt. Takket være Android operativsystem.
lbpluss
Fjerner knitringen fra platene dine Vinylsamlere trenger en platevasker. Her er to.
lbpluss
Det beste av begge verdener CD-streamere er den opplagte måten å kombinere CD-samlingen med strømming på.
Følg Lyd & Bilde