TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Thorens TD 203

Silkeskjorte til bomullspris

Thorens mer budsjettvennlige platespiller kan gi nytt liv til platesamlingen.

forfatter
Publisert 19.04.15 - 00:01
L&B mener
Svært vellydende platespiller med voksen lyd og sofistikert teknikk. Med hastighetsskifter og en påkostet avspillerarm, er den både praktisk og spennende å bruke. Thorens TD 203 er en spiller for de som trenger en kvalitetsspiller til en voksende vinylsamling.
Det store potensialet ligger i en bedre pickup enn den som følger med, og den trenger en filtmatte for å holde statisk elektrisitet borte.
Spesifikasjoner
 • Thorens TD 203
 • Remdrevet ABS-tallerken
 • Uni-pivot TP 82 aluarm
 • TAS 257 MM-pickup Sort, hvit eller rød
Veil. pris 6885Pr. 19.04.15 Produktside

Thorens er en av de gode, gamle produsentene som har hatt stor betydning for utviklingen av platespillere. De kom litt i skyggen av Rega, Pro-Ject og Technics på 90-tallet, og forsvant nesten da CD var på høyden.

Men de har jobbet seg tilbake i rampelyset parallelt med at vinylen har fått sin renessanse.

I dag er særlig de dyrere spillerne over 10.000 kr, fullt på høyden med hva konkurrentene lager, og deres TD 350 er for eksempel blant de beste spillerne i høy prisklasse. De rimeligere spillerne har ikke vært like interessante, det kan endre seg med den nye 200-serien, som TD 203 vi tester her. Den rimeligste platespilleren i den nye serien.

Den skal først og fremst konkurrere med spillere Rega RP3, som også koster 7.000 kr. Thorens TD 203 skiller seg ikke veldig fra Rega-spilleren. De er begge bygget på en lettvektsplate med fastmonterte ikkejusterbare føtter, har integrert motor og leveres med støvlokk og pickup.

Men Thorens-spilleren har i tillegg bryter for hastighetsskifte fra 33 1/3 til 45 opm, og tonearmen er vidt forskjellig fra den som sitter på Regas RP-spillere.

 

Uni-pivot

Normalt svinger armen ut på LP-en fra en plassering bak til høyre for den roterende, remdrevne platetallerkenen. De aller fleste armene har to opphengspunkter. Et på hver side av armrøret, slik at armen kan bevege seg fritt. Men Thorens mener at et opphengspunkt har lavere friksjon enn to, og har gitt spilleren en TP 82 arm med så kalt uni pivot-oppheng.

Noe som er ganske uvanlig i denne prisklassen. Både fordi det er komplekst, og kostbart.

Men det har ikke hindret Thorens. Armen henger i en vertikal spiss på innsiden av hylsen som armrøret i aluminium er festet i. For at nålearmen skal ligge i 90 graders korrekt vinkel i rillene, har armen to motvekter. Den ene for å balansere vekten til den påmonterte pickupen, og den andre for å justere vinkelen til nålearmen.

Når justeringen er perfekt, skal man i teorien ha optimal plassering av nålen med lavest mulig friksjon i armen. Det er også mulig å justere for overheng, og under plasttallerkenen er det også mulig å stramme remdriften, skulle det bli nødvendig. På undersiden av spilleren, er det også mulig å kalibrere hastighetene.

Alle disse justeringsmulighetene åpner for at brukeren kan fininnstille spilleren i mye større grad enn på en Rega-spiller, men det krever også at man vet hva man gjør.

 

Godlyd

Thorens-spilleren burde hatt en filtmatte inkludert, for tallerkenen i ABS-plast skaper mye statisk elektrisitet, og så foretrekker vi avtakbare kabler slik at man kan oppgradere til kabler med bedre kvalitet. Eller lengre kabler, skulle man trenge det.

Med den medfølgende pickupen, lyder Thorens-spilleren balansert, varm og åpen. Den hadde kledd litt mer dynamisk kontrast, men noen timer med ulik musikk ga meg et bestem inntrykk av at det bor mye i TD 203. Den har ikke den samme spretne bassdynamikken som en Rega RP3, men den har godt fokusert mellomtone – særlig på vokaler, og lydbildet er åpent og klart.

Kanskje er det ikke så dypt, og spilleren graver heller ikke frem de laveste frekvenser med letthet, men den er rytmisk presis, leverer et fjellstøtt lydbilde og slipper uanstrengt frem detaljer. Den leverer et større og bedre fokusert lydbilde enn en Pro-Ject RPM1 Carbon, og hamler lett opp med den ulne diskanten til en Rega RP3 med den billigste Elys-pickupen.

 

Gunstig for viderekomne

Nybegynnere bør kanskje vende seg mot Rega RP1 eller den enkleste Pro-Ject RPM1, mens entusiastene fint kan sette TD 203 opp på ønskelisten. Den leverer lydkvalitet på linje med Rega RP3 til samme pris, og kan fint tangere det meste under 10.000 kr, bare med en bedre pickup. For selv om ikke alle pickuper er optimale til en uni pivot-arm av den typen Thorens-spilleren har, er konstruksjonen så gjennomført at den godt kan oppgraderes med for eksempel en Ortofon 2M Bronze (3.300 kr) eller en Ortofon MC Quintet Bronze (MC-pickup til 5.600 kr), og løfte lydkvaliteten opp i en helt annet divisjon.

Thorens TD-203 er et meget godt kjøp i prisklassen, som spiller flott med få justeringer og som vokser med bedre pickuper. Men be om å få med en filtmatte…

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

1 Kommentar
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Jo, du har også råd til et forsterkersett Et forsterkersett med separate komponenter til samme pris som en multiromshøyttaler? Det kan faktisk være mulig!
Kanskje den beste i sin klasse McIntosh har oppdatert MA9000 og gjort favorittforsterkeren vår mer anvendelig, og enda bedre.
Moderne radioteknologi i klassisk design Bordradio i retrodesign med Bluetooth.
Billig strømmeløsning Boksen som gir deg Bluetooth i anlegget.
Nå blir Lyngdorf-forsterkeren enda bedre Med Tidal Connect og full dekoding av MQA-filer blir den kompakte strømmeforsterkeren TDAI-1120 et enda bedre kjøp.
Fjerner peiskosen fra vinylplatene Boksen som fjerner støyen.
Følg Lyd & Bilde