TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Tangent Ampster BT II

Mye forsterker for lite penger

Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.

forfatter
Publisert 04.04.21 - 08:00
Karakter
Tangent Ampster BT II
L&B mener
En skikkelig forsterker med fornuftig effekt. Digitalinngang og Bluetooth. Vanvittig billig!
Ingen platespillerinngang. Ingen streaming. Lyden er ikke veldig nyansert. Men til denne prisen er det virkelig ingenting å klage over!
Spesifikasjoner
  • Utgangseffekt: 2 x 50 W (4 ohm)
  • Innganger: Optisk digital (Toslink), Line (stereo RCA), aux (stereo RCA), IR-styring
  • Trådløst: Bluetooth 4.0
  • Utganger: Høyttalere (stereo, skrue/bananterminaler), sub out (RCA), USB (kun lading)
  • Digital oppløsning: 24-bit/96 kHz
  • Styring: Fjernkontroll
  • Størrelse (BxHxD): 19,5 x 7,0 x 19,4 cm
  • Vekt: 1,7 kg
  • Farger: Sort
  • Web: tangent-audio.com

Hi-fi er som oftest en dyr hobby. Det har vi jo fått smertelig erfare her hos Lyd & Bilde, hvor de fleste i redaksjonen selv er hi-fi-nerder. Men innimellom dukker det opp produkter som bryter med den kostbare normalen.

Tangent Ampster BT II kommer fra danske Tangent Audio, og som navnet antyder, er det en forsterker med Bluetooth. Med 19,5 cm i bredden får den lett plass på skrivebordet eller i hyllen. Og om den er på, kan den gjemmes i et skap så bare den medfølgende infrarøde sensoren som forlenger fjernkontrollens rekkevidde, titter frem. Og siden forsterkeren jobber i klasse D, avgir den omtrent ingen varme.

Det burde uansett ikke være nødvendig å gjemme den minimalistiske lille saken, som bare har en enkelt knapp på fronten og en stripe lysdioder til å indikere innganger. Knappen styrer både volum og valg av lydkilde. De fleste vil nok likevel styre alt med fjernkontrollen, som både er mer logisk oppbygd og penere, enn jeg har sett mange forsterkere til den tidoble prisen.

Fjernkontrollen er penere og mer logisk enn man ofte får med langt dyrere forsterkere. (Foto: Tangen)

Bluetooth, men ikke Wi-Fi

Man kan streame lyd trådløst fra mobilen med Bluetooth. Wi-fi-forbindelse og internettets gleder, samt app-styring, må man klare seg uten, men til denne prisen er det helt OK. Man kan for øvrig lett ordne dette med en Chromecast, som kan forsynes med strøm fra en USB-port på baksiden av forsterkeren.

Det er ikke masse inn- og utganger, men en enkelt Toslink og analoginnganger med mini-jack og en stereo-RCA, holder i praksis. Selv om en platespillerinngang ville vært bra til det vesle retroanlegget på hobbyrommet. Det er en subwoofer-utgang og et sett temmelig små og skrapede banankontakter til høyttalerne – men en plass må jo den lave prisen betales.

Effekten er 2 x 50 W i 4 ohm. Det er nok til å få et rimelig lydtrykk ut av de fleste høyttalere. Og langt mer enn min egen første begynnerforsterker leverte. Den kostet for øvrig akkurat det samme som Tangent Ampster BT II. Som demomodell – for over 40 år siden!

Tangent Ampster BT II har de inngangene man med rimelighet kan forlange. Selv om man gjerne kunne ha ønsket seg en platespillerinngang. (Foto: Tangent)

Lydkvaliteten

Tangent Ampster BT II er ikke bare billig, men rekordbillig. Den er rett og slett den billigste integrerte forsterkeren vi noensinne har testet. Selv om det merkes på lyden, kunne den godt ha kostet mer – for den gjør det virkelig bra.

Det er brukbar kontroll på bassen. Det er ikke den mest kraftfulle femtiwatt-eren jeg har opplevd, men i selskap med ikke altfor tungdrevne eller vanskelige høyttalere går det fint.

I mellomtoneområdet høres det at vi er i den billige enden. Lyden er behagelig, men overblikket og klarheten er ikke som på (mer vellykkede) dyre forsterkere. Det kan høres på koropptak, hvor stemmerne flyter sammen til én i stedet for å kunne plasseres i perspektivet. Også diskanten er grunnleggende grei til bakgrunnsmusikk, men setter man seg for å lytte kritisk, hører man at det mangler luft og oppløsning i toppen. Symbaler og high-hat høres i trommesettet, men noen har tilsynelatende lagt et kjøkkenhåndkle over dem.

Første skritt

Det ovenstående er bare ment som iakttakelser, og ikke som kritikk. Blir man først interessert i hi-fi, er jo Ampster BT II bare første steg på en lang vei. En lang vei som fører til både musikalske opplevelser og økonomisk fortapelse.

Det sier seg nesten selv at Ampster BT II ikke er en forsterker som vil bli paret med kostbare referansehøyttalere. Rollen blir å spille med de gamle høyttalerne på loftet som far ikke klarte å kvitte seg med. Eller med Tangents egne Spectrum X4-høyttalere.

Det er av gode grunner ikke mange direkte konkurrenter til den suverent billigste forsterkeren vi har testet. Det nærmeste alternativet er Argon SA1, som er en anelse klarere i lyden og har platespillerinngang, men den er også nesten dobbelt så dyr. Mangler du både forsterker og høyttalere, er aktive trådløse høyttalere som Harman Kardon Citation One eller Denon Home 150 nærliggende.

Ampster BT II og Tangents egne Spectrum X4-høyttalere er en av de absolutt billigste måter å få et komplett stereoanlegg på. (Foto: Tangent)

Konklusjon

Tangent Ampster BT II varmer hjertet hos en gammel hi-fi-entusiast. Riktig nok er den langt fra feilfri, men det er skjønnhetsfeil som blekner i lyset av det faktum at vi her får en integrert stereoforsterker til en pris som er så lav at den nærmest er umulig å slå.

Den er en fin begynnerforsterker for dem som vil prøve «dette med hi-fi», men vil starte forsiktig. Den er også fin til å vekke liv i et par gamle høyttalere i verkstedet eller hobbyrommet. Eller til skrivebordsanlegget, hvor plassen er en begrensning. Og så selvfølgelig som makker til Tangents egne Spectrum X4-høyttalere. Multirom og streaming må man lete forgjeves etter, så det må man ordne fra mobilen. Men det ville være utakknemlig å påpeke til denne prisen.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Steintøft jubileumssett fra Rotel Rotel jubilerer med en kraftig forsterker og CD-spiller med DAC
McIntosh-skrinet med det rare i? Det er mange som drømmer om en fet McIntosh-rigg hjemme i stua, men dette produktet tar kaka!
Linn lanserer ny utgave av sin legendariske platespiller Linn Selekt LP12 får ny arm og pickup.
HiFi-ikoner bytter eier Kapitalfonden Highlander Partners har kjøpt opp McIntosh Group, som også står bak Sonus faber.
Radio for spesielt interesserte Tar seg godt ut sammen med McIntosh-anlegget ditt.
Se! En platespiller fra Ikea! Ikea setter musikken i høysetet med Obegränsad platespiller, arbeidspult og hvilestol. I samarbeid med Swedish House Mafia
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend