TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST: Harman Kardon Citation One MKII

Sterkt forbedret Citation

Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.

Karakter
Harman Kardon Citation One MKII
Lyd & Bilde mener
+Låter som en langt større høyttaler. Mye mer harmonisk lyd enn i første utgave. Nå med AirPlay.
-Den aller dypeste bassen gjengis ikke. Ikke så avslørende som "virkelige" hi-fi-høyttalere. Men det er ikke langt unna!
Spesifikasjoner
 • Type: trådløs smart-høyttaler
 • Elementer: 3,5” bass, 20 mm softdome-diskant
 • Innebygd forsterker: 40 W
 • Frekvensområde: ikke oppgitt
 • Tilkoblinger: WiFi
 • Styring: Google Assistant, Google Home
 • Trådløst: WiFi 802.11ac, Bluetooth, AirPlay 2
 • Strømming: Spotify, Google Music
 • Lydformater: MP3, OGG, AAC, WAV, FLAC, Opus
 • Stemmestyring: Google Assistant
 • Mål/vekt: 14,0 x 18,8 x 14,0 cm (BxHxD) / 2 kg
 • Web: harmankardon.com
Veil. pris 2 000

I Lyd & Bilde ser vi det som vår mest betydningsfulle oppgave å være en kjøpeguide for forbrukerne. Vi tester hvert år hundrevis av produkter, og noen går gjennom med glans, mens andre blir sendt videre med forbehold.

Et eksempel på det siste var smarthøyttaleren Harman Kardon Citation One. Den fikk ros for designen, men dumpekarakter for lyden da vi testet den i mai 2019.

Men heldigvis leser også produsentene hva vi skriver. Og hos den nordiske avdelingen av Harman kunne man faktisk være enig i at bassen i den lille høyttaleren var temmelig overdrevet. Derfor ble det utarbeidet en ny «voicing» til høyttalerne før den skulle lanseres i en MKII-utgave. På bakgrunn av blant annet vår kritikk. Noe vi setter pris på. Og vi tester gjerne produkter igjen for å se om de er blitt så mye bedre at de fortjener en ny karakter. For å gi denne høyttaleren en utfordring bestilte vi to stykker som ble satt opp i stuen som stereopar.

Men før vi legger øre til høyttaleren, må vi informere om at det er snakk om den minste modellen i Harman Kardons livsstilsserie, Citation. Det er en toveis høyttaler med 3,5″ bass/mellomtone og 20 mm diskantdome, drevet av en forsterkereffekt på 40 W per høyttaler.

Om det er en forsterker til hver enhet, forteller historien ikke noe om. Og frekvensområde og andre essensielle opplysninger om lyd og teknologi mangler totalt i produktbeskrivelsen. Men Citation-høyttalerne er heller ikke skapt for å tilfredsstille en målgruppe av kverulantiske audiofile som oss.

Citation One MKII fås i fire avdempede farger. Alle trukket med møbelstoff fra danske Kvadrat. (Foto: Harman Kardon)

Citation One er som livsstilshøyttaler beregnet til å falle diskré inn i innredningen. Det gjør den utmerket i sin drakt av møbelstoff fra Kvadrat. Man kan enten betjene den fra touch-feltet på toppen eller med Google Home på mobilen. Eller man kan styre den med stemmen takket være Google Assistant.

Man kan strømme musikk fra Spotify og Google direkte. Men dessverre ikke hi-fi-kvalitet fra Tidal. Det kan man til gjengjeld ordne på ved å strømme fra mobilen. Her støttes både Chromecast og Airplay, samt Bluetooth.

Lyden

Da vi testet Harman Kardon Citation One første gang, virket det som om den prøvde å overkompensere for sin manglende størrelse ved å vise at den jammen kunne spille bass. Og det på en måte som overdøvet alt annet.

Etter at den har fått en ny avstemming, er den langt mer balansert. Man blir fortsatt imponert over at det kan være så mye bunn i en så liten høyttaler, men det skjer ikke på bekostning av helheten.

Lineær er den ikke. Subjektivt har den mellomste delen av bassområdet, mellom 60 og 100 Hz, fått et løft. Det gir en fornemmelse av trøkk i bunnen (stortrommer ligger blant annet i dette området), men koster ikke så mye forsterkeffekt og utsving på den bittelille 3,5″ enheten som bass egentlig vil kreve.

Bunnen mangler

Det er litt synd, men det virker, og man legger ikke merke til at høyttalerne ikke sier noe i den dype bassen før det kommer en låt hvor det virkelig skjer noe. Det gjelder for eksempel Hans Nielsen og Zhao Congs Moon Light On Spring River, hvor de dype tempeltrommene nesten forsvinner. På mindre ekstreme spor er illusjonen av bass til gjengjeld fin, og Citation One MKII fikk hittil uoppdagede objekter i lytterommet mitt til å svinge med.

Den mer kontrollerte bassen betyr også at man nå legger merke til de andre toneområdene. Mellomtonen er faktisk svært fin og nyansert for en så liten og billig multiroms-smarthøyttaler. Stemmer gjengis nyansert og rent, og bruker man to parede høyttalere, får man et stereobilde som godt kan brukes til «virkelig» musikklytting – og ikke bare bakgrunns-lydtapet.

To høyttalere kan som stereosett spille opp en stue på en ganske overbevisende måte. (Foto: Harman Kardon)

Behagelig selskap

På godt og vondt er Citation-høyttalerne avstemt etter den samme idealkurven, og det betyr at man gjenkjenner flere av de trekkene fra for eksempel de langt dyrere Harman Kardon Citation Tower. Det vil si et lydbilde hvor vekten er lagt på det behagelige og varme, noe som noen ganger går på bekostning av de mer beske delene av virkeligheten.

Jeg vil ikke gå så langt som å si at Citation One MKII er mørke i lyden, for det ville være feil. Og diskanten står klart og flott. De har bare en evne til ikke å tiltrekke seg unødig oppmerksomhet.

Samlet sett er MKII-utgaven av Citation One en helt annen opplevelse enn første versjon. Og selv om de har naturlige begrensninger i dypbass og nyansering, får man et ganske overbevisende stereoanlegg når man setter to av dem opp på en skjenk eller en hylle i stuen.

Konklusjon

Harman Kardon Citation One MKII er en liten høyttaler, som i størrelse og pris legger seg tett opp til for eksempel Sonos One og Denon Home 150. Og i den nåværende inkarnasjonen må jeg si at den gjør det svært bra. Det er fortsatt fylde i bassen, men ikke på en dårlig måte.

Om valget skal falle på Sonos eller Citation, blir en smakssak. Citation har den beste lyden, mens Sonos har suveren programvare. Og begge er lydmessig i en annen verden enn Google Nest Audio. Hvis stemmestyring ikke er et parameter, er også Denon Home 150 verdt å ta med i betraktning.

LB+ TILBUD: 1 uke kun 19 kr
Få full tilgang til lydogbilde.no, testarkiv med over 6000 tester, fordelsklubb, guider, nyheter, film/serie anmeldelser og mye mer.

En kommentar om “Harman Kardon Citation One MKII”

 1. Vil det være mulig å koble førstegenerasjon med MKII i stereo – og hvordan vil det bli lydmessig tror dere?

  Svar

Legg igjen en kommentar

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Lyd & Bilde